Aktiv på Telemarkskanalen

Stadig flere ønsker å være tettere på omgivelsene på sine reiser, og Telemarkskanalen byr på mange muligheter for en aktiv ferie. Her kan du padle, sykle og vandre deg gjennom de vakreste omgivelsene Norge har å by på.

Erling Skoe er daglig leder i Telemark Kanalcamping, som driver med utleie av kanoer, kajakker og sykler. Hvert år tar flere tusen reisende turen innom ham og andre som tilrettelegger for aktiviteter langs kanalen.

Telemarkskanalen innbyr til spennende aktiviteter for alle, fra treningsentusiaster til barnefamilier. Hit kommer folk i alle aldre, og noe av grunnen til det er at vi har et så stort utvalg alternativer på veldig korte avstander at det ikke er vanskelig å finne noe som passer for deg, sier Erling, og sier at de har mye plass å ta av, så det er ennå rom for stor økning reisende uten at noen må stå i kø.

Mange velger, når de først er ved den unike Telemarkskanalen, å kombinere sykle- eller padleopplevelser med en tur på kanalbåt, og det er ikke vanskelig å få til. Man plasserer bare sykkelen, kajakken eller kanoen på taket til kanalbåten, og slapper av på dekk en stund, inntil man er klar for å bevege på seg igjen.

Det er utrolig flott, og jeg har mange stamgjester som stadig vender tilbake for å padle gjennom Telemarkskanalen;

Kanalruta langs Telemarkskanalen er nasjonal sykkelrute, og byr på en fin blanding natur, kultur og historie;

Sykkel_004_web

Unike padleopplevelser

Padling egner seg for alle, så enten du tar med kjæresten, familien, skoleklassen, vennegjengen eller kollegaer, vil alle garantert kose seg. Å padle på Telemarkskanalen er nemlig en fascinerende opplevelse. Med rolige padletak får du komme tett inn på dyrelivet, og en egen nærhet til vannvegen og kanallandskapet.

– Det er utrolig flott, og jeg har mange stamgjester som stadig vender tilbake for å padle gjennom Telemarkskanalen. Her er det rolige forhold, trivelig atmosfære og mye å oppleve av både kultur og historie langs kanalen. Å padle en kajakk eller kano gjennom sluseanlegg er helt spesielt, og en følelse man ikke vil glemme. Det er et adrenalinkick når de store sluseportene lukkes og vannet buldrer under deg, men det er absolutt ikke farlig, lover Erling, som anbefaler å lese mer om de mange padlealternativene man har på kanalen på nettsidene.

Padling på Telemarkskanalen

Muligheter på to hjul

Det er mange merkede sykkelruter langs og i tilknytning til Telemarkskanalen. Disse rutene byr på alt fra lett til utfordrende sykling i fantastisk natur. Kanalruta langs Telemarkskanalen er nasjonal sykkelrute, og byr på en fin blanding natur, kultur og historie.

– De siste årene har vi merket en økning i antall sykkelturister her langs kanalen, så det er ikke tvil om at ordet sprer seg raskt om de flotte turene som er tilgjengelig på sykkelsetet her. Det er lagt opp en rekke korte og lange turer som passer både barnefamilier som vil sige rolig gjennom landskapet og de som ønsker seg mer krevende utfordringer, så det handler bare om å finne den riktige løypa for deg, sier Erling.

Pakkhuset på Bandaksli brygge, med soveboks. Foto:Dag Jenssen
Pakkhuset på Bandaksli brygge, med soveboks. Foto:Dag Jenssen

Ny type overnatting

På Bandaksli brygge og Fjågesund brygge er det bygget en ny type overnatting som vi kaller sovebokser. Soveboksene er et overnattingstilbud for padlere og syklister langs Telemarkskanalen. Soveboksene har plass til 4 personer i køyer. Det er også en enkel kjøkkenbenk for matlagning, samt stoler og bord. Toalett (utedo) finnes også. Et billig og annerledes alternativ for den aktive!

Gå og lukt på rosene

Selv om sykling langs Telemarkskanalen er en fantastisk opplevelse, er det vel så flott å vandre i de unike omgivelsene mellom Skien og Dalen.

– Vi har mange gode vandremuligheter, og om man tar turen gjennom kanalen uten å bokstavelig talt stoppe opp for å lukte på rosene, har man gått glipp av noe. Det er enkelt å kombinere vandring med både padling, sykling og tur med kanalbåt eller egen fritidsbåt, så det største problemet er å velge blant de mange alternativene som er tilgjengelig når det kommer til vandreturer, smiler Erling.

Aktiviteter