Kom og besøk oss på Rjukan da vel!

Rjukan har de siste årene utmerket seg som Norges nye filmby.
Tv-serien «Kampen om tungtvannet» fikk stor suksess for et par år siden, her på Rjukan er mulighetene mange for dem som vil bli kjent med sabotørhistorien der den faktisk utspilte seg. I fjor fikk Rjukan besøk fra Hollywood, da Jo Nesbøs bok «Snømannen» skulle filmatiseres. Filmen har premiere i oktober 2017.

Kontakt Visit Rjukan

Jeg ønsker mer informasjon om opplevelser i Rjukan:

Kampen om tungtvannet

Vemork og Rjukan var åsted for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig, da norske motstandsmenn hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan holder historiene i live.

Helter i Telemark

- De som ønsker å oppleve den spennende krigshistorien vår på en interaktiv måte, vil like den interaktive utstillingen «Helter i Telemark» på Norsk Industriarbeidermuseum. Der settes det fokus både på de kjente sabotørene, men også på de mange mindre kjente, lokale medhjelperne. Denne utstillingen engasjerer både unge og voksne, fastslår turistvert Berit Eide.

I seng med fienden?

I år som i fjor vil det i tillegg være en sommerutstilling «I seng med fienden» som handler om Norsk Hydros økonomiske samarbeid med tyskerne under den andre verdenskrig, og jenter som innledet kjærlighetsforhold til menn i tysk tjeneste.

I sabotørenes fotspor

Besøkende til Rjukan kan også komme nærmere hendelsene under andre verdenskrig ved å gå «i sabotørenes fotspor». Gå Sabotørstien på egenhånd eller som del av en guidet tur. Uansett, er dette en interessant, lærerik og meget populær opplevelse i utrolig flotte omgivelser.

100 år med frykt og glød

Årets nye utstilling «100 år med frykt og glød: Norge og Den russiske revolusjon» markerer at det er 100 år siden den russiske revolusjon, en av de viktigste historiske hendelsene i det 20. århundre. Utstillingen vil gjennom utvalgte eksempler vise hvordan revolusjonen har inspirert og skapt både viktig glød og stor frykt i samfunnet vårt de siste 100 årene.

Gull eller gråstein?

I år finnes det en ny familieaktivitet i Maskinhallen på museet, der du kan jobbe som kurator for en dag. Deler av museets industrisamlinger gjøres tilgjengelig for publikum som del av aktiviteten «Gull eller gråstein?». Museets besøkende kan se på industrielle gjenstander, lære ett og annet om dem, og kanskje bidra med opplysninger om tingene.

Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork Foto: Hans-Dieter Pfleger
Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork Foto: Hans-Dieter Pfleger

Rjukan – Notodden på UNESCOs verdensarvliste

- Trodde du ostehøvelen eller bindersen var tidenes viktigste norske oppfinnelse? Etter et besøk på Rjukan vil du vite bedre, fastslår verdensarvkoordinator Øystein Haugan.

Bli med på en klassereise

Etableringen av Rjukan er en spesiell historie. Gründeren Sam Eydes visjon om å «sette Rjukanfossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene», var starten på det som skulle bli Norsk Hydro og et industrieventyr Norge ikke har sett maken til.

På kort tid ble en hel by reist ved foten av Gaustatoppen. Det ble bygget arbeiderboliger og direktørboliger – en hel «Company Town» som var arkitekttegnet i sin helhet.

Dette skjedde parallelt med at oppfinnelsen av kunstgjødsel revolusjonerte verdens matvareproduksjon og ble grunnlaget for at Norge gikk fra å være et av de fattigste landene i Europa til det aller rikeste på 100 år.

- Industriutviklingen er en viktig del av vår lokalhistorie, og den kan du oppleve blant annet igjennom en byguiding i Rjukan sentrum, eller en reise med M/F Storegut på Tinnsjøen, forteller reiselivssjef Ingrid Fagerberg. – Snutebussen kjører gjennom byen med formidlere et par ganger i uken, besøkende til Rjukan får dermed se byens klassereise med egne øyne.

MF Storegut Foto:Hans-Dieter Fleger
MF Storegut Foto:Hans-Dieter Fleger

M/F Storegut og Rjukanbanen

Jernbanefergen M/F Storegut ble brukt til å transportere jernbanevogner med kunstgjødsel fra Rjukan til Tinnoset, slik at kunstgjødselen kunne komme seg til Notodden og ut til verdensmarkedet.

Rjukanbanen er toget som fraktet passasjerer samt vogner med kunstgjødsel fra Rjukan til Mæl, for så videre med jernbanefergene, deriblant M/F Storegut.

M/F Storegut vil seile som musealt fartøy med passasjerer mellom Rjukan og Tinnoset sommeren 2017, og sommeren 2016 ble Rjukanbanen endelig sertifisert for passasjertrafikk. Det blir muligheter for tur med toget sommeren 2017 også.

Gaustabanen. Foto: Ian Brodie
Gaustabanen. Foto: Ian Brodie

Gaustatoppen – fjellet «alle» kan nå

På Rjukan får du oppleve kontrastene mellom gammel og ny. Kombinasjonen historie og nåtid, samt natur og kultur, trekker hvert år titusener av besøkende til byen.

- Her er vi stolte av historien vår, og tilrettelegger for at så mange som mulig kan ta del i den. I tillegg tilbyr vi herlig natur, blant annet Norges flotteste fjell Gaustatoppen, som med Gaustabanen inne i fjellet, er tilgjengelig for de fleste. Rjukan har også en rekke andre aktiviteter. Dette er noen av grunnene til at vi er en populær destinasjon for både barn og voksne, nordmenn og utlendinger. Vi anbefaler to – tre dagers opphold for å oppleve alt Rjukan har å by på. Vi hører ofte om besøkende som sier de burde hatt en dag eller to ekstra, forklarer Fagerberg.

Her på Rjukan er vi stolte av historien vår og tilrettelegger for at så mange som mulig kan ta del i den, sier reiselivssjef Ingrid Fagerberg.

Hardangervidda Nasjonalparksenter. Foto: Ståle Rue

Hardangervidda – Norges største nasjonalpark

På motsatt side av Vestfjorddalen fra Gaustatoppen, finner du Norges største nasjonalpark og hjem for Europas største villreinstamme, Hardangervidda.

- Før du tar med familien på en tur i flotte omgivelser på selve Hardangervidda, bør du ta turen innom Hardangervidda Nasjonalparksenter. Her finnes en prisbelønnet, interaktiv utstilling som blant annet består av reinsdyret «Bella» sine opplevelser i flokken, dokumentert med bilder og GPS festet på reinsdyret. Barn elsker denne utstillingen, smiler turistvert Eide.

Etter dette, er du kanskje klar for en reise med M/B Fjellvåken, der du får oppleve et praktfullt høyfjellscruise på Hardangervidda, innover det veiløse samfunnet på Møsstrond.

Sol, bare sol

Om sommeren stråler solen på Rjukan, men Vestfjorddalen ligger øst-vest med så høye fjell mot sør at sola ikke når frem fra oktober til mars. Heldigvis har man funnet løsninger på denne utfordringen. I 1928 ble Krossobanen, Nord – Europas første kabelbane, bygget av Norsk Hydro for at befolkningen skulle kunne komme opp i sola i vinterhalvåret. Krossobanen er fremdeles en populær turistattraksjon og flott startpunkt for vandring og sykkelturer på Hardangervidda. Ikke minst er Solstien, der sherpaer fra Nepal bygde vakre steintrapper sommeren 2010, en fin og familievennlig rundtur.

 

- I 2013 fikk vi enda en måte å få tilgang til solen på. Det mye omtalte Solspeilet ble installert i fjellsiden, rett nord for Rjukan Torg og sørger for at du kan nyte solen i Rjukan året rundt. Folk kommer langveisfra for å se denne innovative løsningen, og om sommeren er det en tøff gåtur opp til speilet, inviterer Fagerberg.

Din egen Farmen-opplevelse

Reiselivssjefen på Rjukan forteller videre at to av Rjukan sine fjellsetre, Selstali Seter og Håvardsrud Seterliv, har bevart gamle tradisjoner og tar imot besøkende hele sommeren. Budeiene lager og selger tradisjonell seterkost, og barna kan få et nært møte med dyrene, noe de koser seg stort med. Er ungene vanskelige å få med seg hjem, byr stedene også på overnattingsmuligheter i gamle hytter.

Fra tiden før svartedauen og frem til tidlig 1900 tallet bestod Rjukan av noen få gårder. På Tinn Museum har de bevart noen av de gamle bygningene hvor bønder og husmenn levde. Her kan du se endringene fra middelalderens enkle og harde hverdag til den mer moderne stue på 1800 tallet.

– Hardangervidda er Rjukans hage, avslutter Ingrid Fagerberg. – Her finnes det uendelige muligheter for aktiviteter: fotturer, skiturer og sykkelturer. Stikkordene jeg mener beskriver Rjukan best, er arkitektur, naturkrefter og industriarv.

Seterliv.  Foto: Jacobsen.
Seterliv. Foto: Jacobsen.
Aktiviteter Historie