Yrende båtliv på Telemarkskanalen

Folk strømmer til for å oppleve en reise på den spektakulære Telemarkskanalen. Den klassiske kanalturen gjennom et vakkert og variert landskap, er en reise du tar med deg i minneboka for resten av livet.

Eldorado for båtentusiaster

Over 30.000 reiste med en av kanalbåtene i fjor sommer. Hvert år passerer i tillegg hundrevis av fritidsbåter gjennom slusene. Alle reisende har sin helt egen opplevelse av turen opp vannveien fra Skien til Dalen.

- Vi opplever ofte at gjestene våre har drømt om en tur på Telemarkskanalen i mange år. Etter endt reise får vi ofte en tilbakemelding der de reisende sier; «for en flott tur. Vi visste det var fint, men ikke så fint. Dette skulle vi gjort for lenge siden», forteller Janne Lindgren, daglig leder i Skien Dalen Skipsselskap AS.

 

Oftere og oftere kommer gjester tilbake for å oppleve en annen strekning av Telemarkskanalen enn de gjorde første eller andre gang, eller å ta turen motsatt vei.

- På turen oppover så får du ser mye mer i slusene, mens på turen nedover så vil du oppleve de store høydeforskjellene i slusene, forteller Lindgren.

På vannene langs kanalen finnes det vanvittig mange flotte steder hvor man kan legge inntil med båten sin;

Bluesbrygga - foto Inge Fjelldalen

Det er mange hyggelige overnattingssteder langs kanalen, vakre Dalen Hotel er en av de

Telemarkskanalen, en opplevelse for store og små

Mange nordmenn fikk for alvor opp øynene for hva Telemarkskanalen har å by på da NRK gjennom sin minutt-for-minutt-sending i 2012 lot tv-seerne få bli med på reisen via tv-apparatet hjemme i stua. Da fikk du se hvordan naturen og slusingen har vært uforandret gjennom den over 100 år gamle historien til Telemarkskanalen.
- Kanalen er en turistopplevelse som aldri skuffer, garanterer Janne Lindgren.

Alle generasjoner trives om bord på båtene MS «Victoria», MS «Henrik Ibsen» og MS «Telemarken». Turen passer for unge, tenåringer, unge voksne, voksne, par og eldre. Ofte er en tur med Telemarkskanalen en fin måte å samle familien for felles opplevelser.

- Turene er populære, og det skal godt gjøres å finne noen som ikke anbefaler den, sier Lindgren.
Hun sier at enten du velger å reise med en av kanalbåtene eller din egen båt, så er erfaringen at denne turen ikke er en tur noen ville vært foruten.

Telemarkskanalen_1

Mange gode valgalternativer

Du har mange alternativer å velge mellom når du planlegger en reise med Telemarkskanalen. Du kan nemlig velge mellom korte og lange turer med en av de nostalgiske kanalbåtene MS «Victoria», MS «Henrik Ibsen» eller den noe nyere båten MS «Telemarken».

- Vi anbefaler selvsagt de lengre turene. Det er så mye å se på og oppleve at man nesten er redd for å gå glipp av noe om man ikke følger med, og selv kapteinene våre oppdager stadig noe nytt. Og det er ikke rart med den spektakulære variasjonen vi byr på. Her starter man turen i en bykjerne, og gjennom kulturhistoriske landskap, smale kanaler og åpent vann, seiler båtene mot det som nesten er en vestlandsfjord omringet av høye fjell. Det er virkelig en magisk reise gjennom storslått natur, sier Janne Lindgren.

 

Om du ha lyst til å forlenge turen utover den tiden båtturen tar, anbefales en eller flere netter på et av de mange trivelige overnattingsstedene som finnes langs kanalen. Mange reisende kombinerer også den klassiske turen på kanalen med mer aktive opplevelser som sykling, vandring eller padling.

Tradisjonell eller annerledes overnatting?

Av overnattingssteder finnes det et mangfold av muligheter. Mange velger Thon Hotel Høyers i Skien, Straand Hotel i Vrådal eller det ærverdige og kjente Dalen Hotel, der kanalen ender sin reise i hjertet av Telemark.

Ønsker du en overnatting helt utenom det vanlige, kan du velge mellom slusemesterboligene på Vrangfoss og Eidsfoss eller soveboksene i Bandaksli og Fjågesund. Lunde Vandrerhjem og Telemark Kanalcamping er også gode alternativer.
- Det finnes overnattingsmuligheter i absolutt alle prisklasser, forteller Janne Lindgren.

Attraksjoner langs kanalen

På nettsidene til Telemarkskanalen finner du mange forslag til det som er verdt å oppleve på og langs Telemarkskanalen. Kanalturen lar seg nemlig enkelt kombinere med de flotte kulturattraksjonene som ligger langs Telemarkskanalen.
- Valgene er mange, og alternativene er særdeles gode, garanterer Lindgren.

Hun nevner Mikaelshulen, Ulefoss Hovedgaard og badstua «Soria Moria» på Dalen som gode eksempler på hva du bør få med deg.

MS Telemarken Foto: Liv Skinnes
MS Telemarken Foto: Liv Skinnes

Satser på en travel sommer

I sommer håper og tror Janne Lindgren at mange velger Telemarkskanalen når de skal på ferie.- En reise med en av kanalbåtene er en reise i tid. Her kan du senke skuldrene og nyte vakker natur, god mat og god drikke. Du får oppleve de fantastiske slusene, hvor flesteparten av dem blir åpnet med håndkraft slik de ble for 100 år siden.
Til tross for situasjonen med koronakrisen som har rammet samfunnet, håper Lindgren at båtene på Telemarkskanalen skal seile i sommer.
- Du kan følge oppdateringene vi legger ut på våre hjemmesider, sier hun.

Aktiviteter