Den industrielle verdensarven i Telemark

Vet du hvor stor betydning Industriarven Rjukan - Notodden hadde for Norge? Dette området, med dets spektakulære natur som grunnlang for kraftproduksjon, fabrikker, industribyer og transportåre, er nå på UNESCOs verdensarvliste. Få litt innblikk her og opplev hele området selv på nært hold året rundt!

Sam Eyde (1910) Foto: Norsk Industriarbeidermuseum
Sam Eyde (1910) Foto: Norsk Industriarbeidermuseum

Faktaboks

Sjekk ut disse nettsidene for flere tips om ferieturer og attraksjoner:

Se flere ferietips og pakker på visittelemark.no

Det hele startet med...

Gründeren Sam Eydes visjon om å "sette fossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene", var starten på det som skulle bli Hydro og et industrieventyr Norge ikke har sett maken til. Vi snakker om en revolusjon - den andre industrielle revolusjon. Oppfinnelsen av kunstgjødsel revolusjonerte verdens matvareproduksjon. Dette ble grunnlaget for at Norge gikk fra å være et av de fattigste landene i Europa til det rikeste på 100 år.

Professor Kr. Birkeland og ingeniør Sam Eyde møttes for første gang i et middagsselskap hos statsråd Gunnar Knudsen, med Knudsens datter Lulli som vertinne. (Tegning: Harald Nygård) Foto: Notodden historielag
Professor Kr. Birkeland og ingeniør Sam Eyde møttes for første gang i et middagsselskap hos statsråd Gunnar Knudsen, med Knudsens datter Lulli som vertinne. (Tegning: Harald Nygård) Foto: Notodden historielag

Et tilfeldig møte

Et nærmest tilfeldig møte i 1903 mellom ingeniøren Sam Eyde og den unge og begavede professoren Kristian Birkeland var det som skulle til for å gjøre alvor av ideene om industriell produksjon av gjødsel.

Sammen fant de ut hvordan man kan hente nitrogen ut av luften og lage mat for planter. Gjødselen fikk fart på avlingene og bidro til økt matproduksjon, ikke bare i Norge, men over hele verden. Framstillingen av gjødsel krevde mye elektrisitet, så her fikk vannkraften i Telemark virkelig gjort nytte for seg.

Nøkkelen til industrielt framstilt gjødsel var oppfinnelsen av lysbueovnen. Ovnen hentet ut nitrogendioksid fra luften, som deretter ble salpetersyre, blandet med kalk og gjort om til salpetergjødsel ved Hydros første fabrikker på Notodden. Uten industrielt framstilt gjødsel ville det ikke være mulig å mette så mange mennesker som i dag.

Lysbueovner i ovnshus A på Notodden

Lysbueovner i ovnshus A på Notodden. Foto: Hydro/NIA

Jovisst må også arbeidere ha hus. En ny by vokser fram - Notodden 1915

0003

Kraftig utvikling på kort tid

Eyde og Birkeland hadde enorm pågangsmot og kreativitet. De greide å stable på beina 1,5 ganger Norges statsbudsjett for å komme i gang med sitt prosjekt. Prosjektet var stort og ga grunnlag for utvikling av industri og lokalsamfunn på steder som Notodden, Rjukan, Tyssedal/Odda, Kristiansand og Eydehavn.

Alt i alt var Sam Eyde med og grunnla mer enn 30 selskaper innenfor gruvevirksomhet, vannkraft og industri. Han spilte en vesentlig rolle i flere av dem. På det meste satt han i den daglige ledelse for 23 selskaper. Flere av selskapene ble store. Den dag i dag kan ti-tusener av arbeidsplasser i Norge tilskrives initiativ som Eyde var med å ta.

Du trodde kanskje bindersen eller ostehøvelen var tidenes viktigste norske oppfinnelse. Nå vet du bedre!

Faktaboks

Milepæler i Norges største utvikling av industri og lokalsamfunn:

•1903 - Birkeland og Eyde møtes, Sam Eyde kjøper Rjukanfossen
•1905 - Norsk Hydro stiftes med hovedkontor på Notodden
•1907 - Byen Rjukan påbegynnes, Europas største kraftstasjon står ferdig på Svelgfoss
•1909 - Transportåra Rjukanbanen-Tinnosbanen åpnes av Kong Håkon
•1911 - Verdens største kraftstasjon står ferdig på Vemork
•1915 - Verdens største kraftstasjon står ferdig på Saaheim Rjukan
•1920 - Byen Rjukan, totalplanlagt "Company town" med 10.000 innbyggere, står klar. Den mest moderne byen til da i Norges historie

Kildereferanser:
www.industriarven.no
www.notoddenhistorielag.no
www.telemarksgalleriet.no

Rjukan by i dag Foto: Jan Brodie

5 tips til opplevelser i verdensarvområdet

1. Vemork Kraftstasjon

Kraftstasjonen Vemork er omgjort til et museum, Norsk Industriarbeidermusuem, hvor man kan oppleve det fantastiske energieventyret som utspant seg på Rjukan. Da Vemork stod ferdig i 1911 var den verdens største i sitt slag.

Norsk Industriarbeidermuseum
Norsk Industriarbeidermuseum

2.  M/F Storegut

Jernbanefergen M/F Storegut ble brukt til å transportere jernbanevogner med kunstgjødsel fra Rjukan til Tinnoset, slik at kunstgjødselet kunne komme seg til Notodden og ut til verdensmarkedet. M/F Storegut er i dag fredet, og står oppført som en av objektene på oppføringen av Rjukan - Notodden Industriarv på UNESCOs verdensarvliste.

M/F Storegutt på Mæl stajon Foto: Fotograf Jacobsen
M/F Storegutt på Mæl stajon Foto: Fotograf Jacobsen

3. Krossobanen

Krossobanen er Nord-Europas første totausbane som frakter deg fra Rjukan og opp til foten av Hardangervidda på 5 minutter. Du kan ta med både sykkel og ski i Krossobanen, og benytte deg av alle naturopplevelsene Hardangervidda har å by på. Banen ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro, slik at Rjukan's befolkning kunne ta seg opp i sola i vinterhalvåret. I dag er Krossobanen en turistattraksjon som er åpen hver dag.

 

4. Telemarksgalleriet & Lysbuen Industrimuseum

Telemarksgalleriet og Lysbuen viser kunst- og industrihistorie i en vakker industrihall fra begynnelsen av forrige århundre. Industrimuseet omhandler tidenes viktigste norske oppfinnelse; lysbueovnen og produktet kunstgjødsel. Kunstsamlingen inneholder kunst fra Norsk Hydros og Norsk Industriarbeidermuseums kunstsamlinger, samt Terje Bergstad samlingen.

Kunstsamlingens hovedvekt er bilder fra kraftutbyggingens og industriens gullalder i Telemark, med kunstnere som Christian Skredsvig og Theodor Kittelsen. Telemarksgalleriet og Lysbuen holder til på Tinfos i Notodden i en vakker fredet industripark og er åpen hele året.

 

5. Byvandring på Notodden og Rjukan

Ta bena fatt og besøk steder på Notodden og Rjukan med fremragende universell verdi. Bli med på guida turer eller opplev det på egen hånd. Vandrekart fås på turistkontorene.

industri-collage
Historie