Historien om Dalen Hotel

Den 17. Juni i 1894 annonserte avisa Varden: ”det nye, elegante anrettede Hotel på Dalen, i øverste enden av Bandak vannet, er nå ferdig til å ta imot reisene.”

Telemarkskanalen (1892) satte fart i turisttrafikken. Og det var den som førte til at brukseier Hans Larsen fra Skien, og flere med han, engasjerte arkitekt Børve til å tegne et luksushotell.

Dalen var på den tida et knutepunkt for samferdsel. Her kom båtene gjennom Telemarkskanalen fra Skien, og her var vei sambandet til Bergen over Odda og Hardanger, til Setesdal og Rogaland, til Kragerø, Kongsberg og Tinn.

M/S Victoria ved Dalen brygge
M/S Victoria ved Dalen brygge

Kongelige og prominente gjester

Hotellet var etter den tids målestokk overdådig luksuriøst. Det hadde til og med innlagt vann og elektrisk lys. Og det var fra første stund en suksess og turistmagnet som trakk til seg fyrstelige og fintfolk fra Noreg og Europa.

Av kongelige personer som var gjester her, kan nemnes Kong Oscar 11 og Dronning Sophie av Noreg og Sverige, Kong Leopold av Belgia, Kongen av Siam (Thailand), og Keiser Wilhelm av Tyskland. Kong Haakon, Dronning Maud og kronprins Olav var her i 1912. (Og i 1996 var Kong Harald og Dronning Sonja gjester hos oss.)

#DreamNowVisitLater

Sjekk ut disse linkene og planlegg din tur til eventyrlige Dalen Hotel

I peisestua på Dalen Hotel henger det fortsatt noen bilder av de prominente gjestene

Peisestua på Dalen Hotel

En typisk dag på Dalen Hotel

Dalen Hotel under krigen

Hotellets glanstid var frem til første verdskrig. Da krigen kom, ble turismen fra Europa omtrent borte. I 1918 måtte hotellet reorganiseres og få inn ny kapital. Nye eiere kom til stedet.
Men hotellet hadde ennå sitt renommé i behold, og var et populært mål til ferie og for gjennomreisene.
I mellomkrigstida ble hotellet drevet av Reiseforeninga, og det ble pusset opp og modernisert. Elleve gjesterom fikk til og med egne bad.

Den andre verskrig førte til stor omvelting for Dalen Hotel. De første årene var noenlunde normale. Men fra høsten -43 beslagla den tyske Wehrmacht bygningen. Hotellet ble rekreasjonssted for tyske offiserer.

I den tida ble hotellet ribba for mye av sin tidligere glans og prakt. Det er sagt at en kanalbåt seilet ut fullastet med møbler og andre utstyrs-gjenstander. Mesteparten av dette har ikke kommet til rette. Noe kan ha kommet til Tyskland, men det meste kom vel norske nazister i hende. Kanskje finner en ting tilhørende Dalen Hotel rundt i privat eller offentlig eie? (En høysete benk ble kjøpt tilbake til hotellet i 1996 fra en brukthandel i Østfold).

Utsikt utover Bandakskanalen fra Dalen Hotel

Etterkrigstid

Ny og turbulent epoke for Dalen. Vekslende eiere og vekslende drift. Salg og tvangsauksjoner, ikke økonomi til vedlikehold av bygninger og hage. Det var snakk om at Vest-Telemark kommunene skulle bruke hotellet til brannøvelsesplass.

Kvinneuniversitetet eller Vekkerop

Et universitet som skulle undervise kvinner i alle aldre, med ulik bakgrunn, og fra alle land, var Berit Ås sin tanke.

”Dette må ikkje skje”! Tordnet den kjente predikanten Åge Samuelsen. Herren hadde sagt at hotellet skulle han kjøpe. ”Et kvinneuniversitet vil bare skjemme ut Telemark”, sa han. Og for kr. 750.000 fikk han hotellet.

Foto: Åge Samuelsen ved Dalen Hotel varden.no
Foto: Åge Samuelsen ved Dalen Hotel varden.no

 

Samuelsen klarte dessverre heller ikke driften. Men han skal ha æren av og ha reddet hotellet, satt det på ”kartet” og gjort det kjent over hele Norges land. Den reklamen han tilførte Dalen er levende til den dag i dag.

Tokke Kommune setter i gang opprustning av hotellet. Kommunen hadde 99 % av aksjene, og har brukt over 20 mill. kroner på bygningen. Det er moderne brannsikring og ventilasjon. Nytt kjøkken, og av de 41 gjesterom er 38 med dusj/ wc. Og alt er gjort i samråd og samarbeid med riksantikvaren. I dag er hotellet helt og holdent i privateie av Thor Morten Halvorsen fra Bærum.

Thor Morten Halvorsen Foto: Jonas Fosseng i Varden
Thor Morten Halvorsen Foto: Jonas Fosseng i Varden

Palass med drakestilformer!
Riksantikvaren har beskrevet hotell Dalen som ”det mektigste og mest storslåtte anlagt av de alle-”, det er ett av de største, og kan hende det best bevarte hotell fra turismens stordomstid på slutten av 1800 tallet. Mange seier: kanskje Norges vakreste”. Ennå kan en oppleve historisk atmosfære i ett hotell som skiller seg ut fra de fleste.

Den grå dame, som vandrer i hotellet er en stillferdig gjest, det er sagt at det er gjenferd av en ung, engelsk lady, som bodde her først på 1900- tallet. Hun var gravid om våren da hun kom, men reiste uten barn om høsten. Og på rom 17 hvert det hørt barnegråt.

Historie