Ny stjernekokk på Dalen Hotel

Alexander Thulin (32) har gitt gøteborgerne herlige smaksopplevelser på den annerkjente Michelin-stjerne restauranten, Thörnstrøms Kök. Nå har han pakket knivene sammen og er klar for en ny start på Dalen Hotel.

Stjernekokken, Alexander Thulin fra Sverige, er den nye kjøkkensjefen på Dalen Hotell. Foto: Vest-Telemark blad
Stjernekokken, Alexander Thulin fra Sverige, er den nye kjøkkensjefen på Dalen Hotell. Foto: Vest-Telemark blad

Alexander Thulin (32) kommer fra Sør-Sverige, men er opprinnelig fra Sør-Korea. Han er utdannet kokk og har jobbet i bransjen i snart 15 år, alt fra brasserie til bistro og fine dining restauranter, men også som private chef.

En unik mulighet som forandret livet

Som 19 år gammel fikk Alexander tilbud å jobbe som private chef for en velstående familie fra Sveits. Og det takket han ja til. Alexander jobbet for paret i 10 år, hver vintersesong.

- Jobben som private chef er vel den erfaringen som kanskje er den mest unike for meg. Jeg fikk jo frie hender på kjøkkenet og fikk som 19 åring ha ansvar for økonomi og innkjøp av alle råvarer. Og da var det ikke bare å ringe rundt som man gjør på restaurant, du tok selv turen til slakteren, til fiskehandleren og så videre.

-Jeg fikk en veldig bra relasjon til det paret, de ble som min andre familie. Det var veldig lærerikt, jeg hadde helt frie tøyler og fikk prøvd meg frem og eksperimentert mye med maten. Så fikk jeg jo feedback i form av kritikk eller ros, alt ettersom. Det var en veldig interessant jobb.

Eventyrlysten

Når Alexander ikke var på arbeid i Sveits benyttet han muligheten til å dra rundt i Europa for å jobbe på flere ulike restauranter, i ulike land.

– Jeg har reist mye rundt og det har gitt meg god erfaring. Både som person og som kokk. Jeg har lært mye om mathistorie, kultur og hvordan det er å stå på kjøkkenet i diverse land. Det er store forskjeller fra det nordiske kjøkkenet og det har vært veldig lærerikt.

Første møte med Norge var i Tromsø

Tromsø_0

Tidligere erfaring med Norge

Etter mange lærerike og spennende år med  mye reising og jobb på forskjellige steder i Europa var Alexander klar for å roe ned. Han fikk et tilbud på Fiskekompaniet i Trømsø hvor han jobbet i 3 år.

-Jeg var kjøkkensjef der og i tillegg jobbet jeg for Brasserie 69, så det var to restauranter jeg var ansvarlig for. Det var en veldig lærerik og interessant tid i Tromsø. Så det er mitt forhold til Norge.

-Jeg har også barndomsvenner som har norsk mor og har vært med på julefeiring hjemme hos dem. De syns det var spennende å invitere meg til å smake på deres tradisjonsmat med min bakgrunn som kokk. Så jeg har spist pinnekjøtt og lutefisk. Lutefisk er ikke noe stort i Sverige og når jeg kom til Tromsø, hadde jeg lite kunnskap om lutefisk. Men når jeg reiste derfra lærte jeg at lutefisk er et fantastisk produkt og jeg setter virkelig pris på det, forteller Alexander.

På Fiskekompanjet i Tromsø
På Fiskekompanjet i Tromsø
Arne Rosland Dalen Hotel

 Fra Michelin-stjerne restaurant til Dalen Hotel

-Nå sist jobbet jeg som  soussjef på Thörnstrøms Kök, i Gøteborg som har 1 stjerne i Guide Michelin.  Soussjef er nummer to på kjøkkenet, etter kjøkkensjefen. Som kokk er jo dette noe å strebe etter. Det sier noe om kvaliteten, ikke bare på maten men også på personalet som jobber der. En restaurant med Michelin-stjerne er alle kokkers drøm.

Alexander har lenge hatt ambisjoner om å jobbe som kjøkkensjef og nå blir drømmen virkelighet på Dalen Hotel.

Hvordan havnet du på Dalen?

-Min kjæreste kjenner både  direktøren, Malin Jernberg, og restaurantsjefen,Malin Johansson, på Dalen Hotel. Og så var det egentlig litt tilfeldig, jeg var på søk etter den rette jobben og min kjæreste kontaktet Jernberg og spurte om muligheter på Dalen eller andre steder hun kjente til. Da viste deg seg at det var en ledig stilling som kjøkkensjef og da ble det Dalen Hotel.

-Det kjentes riktig fra starten av. Jeg liker å være kreativ og det får jeg gjort på Dalen Hotel. Det kan være utfordrende å finne en jobb der man kjenner at man får utøve sin kreativitet samtidig som man har kvalitet i fokus, men den fins altså her. Vi har et tydelig mål om å prioritere gode produkter som gjestene liker.

Malin Jerneberg, 
hotelldirektør på Dalen Hotel
Malin Jerneberg, hotelldirektør på Dalen Hotel

Strålende fornøyd med ny kjøkkensjef

Hotelldirektøren på Dalen Hotel, Malin Jernberg er også strålende fornøyd med den nye kjøkkensjefen.

-Vi på Dalen Hotel är super glada över att ha fått Alexander till Dalen Hotel, och för mig som Direktör så är jag så klart exalterad och ödmjuk, och tycker att detta blir spännande! Vi har jobbat många år på att utveckla vår restaurang och i år så tror jag att vi är redo för att ta steget ytterligare ett steg, och försöka att bli omnända i White Guide Nordic. Det är målet! Vårt första steg är att byta namn på restaurangen, så nu tänkter vi så att det knakar på ett vackert ord på nynorsk som klingar Dalen.

Veien videre

-Jeg ønsker først og fremst å videreføre arbeidet den forrige kjøkkensjefen la ned gjennom seks år. Dalen Hotel har et godt renommé, så det gjelder å leve opp til kravene og forventningene. Det skal være høy kvalitet og nivået skal være på topp.

-Nå har jeg også truffet menneskene jeg skal jobbe med. Vi tenker likt, og det er en god lagånd og team spirit. Et tydelig fellesskap, alle jobber mot et felles mål.

Satser på lokale råvarer

Alexanders lidenskap er klassisk kokekunst , vellaget med en moderne «touch» og menyen kommer til å bære preg av det:"litt mer Mozart enn Eminem", foklarer Alexander spøkefullt.

-Det fins mange gode lokale råvarer i Telemark har jeg skjønt. Jeg har vært litt i kontakt med enkelte leverandører, og jeg har fått veldig god følelse for de lokale produktene jeg har opplevd så langt. Så jeg ønsker å bruke lokale råvarer så mye som mulig, så lenge det holder god kvalitet. Jeg har aldri vært i Telemark før, så det er vanskelig for meg å si akkurat hvilke produkter jeg vil bruke ennå. Ta gjerne kontakt, om du har lokale produkt som kan passe til Dalen Hotel.

Kokkeduell med Alexander Thulin og Billal Anderson

front 2

Michelin-stjernekokker i duell på Dalen Hotel

Billal Andersson som er kjøkkensjef på Thörnströms ble invitert på besøk til Dalen Hotel 22. og 23. september.

- Fredag blir det en kokkeduell, da blir det Dalen Hotel og meg mot Thörnströms Kök og Billal. Gjestene får være med å bestemme hvem som skal vinne, så det blir veldig spennende, forteller Alexander.

-Lørdag får Billal frie tøyler på kjøkkenet og skal forberede en Grand Menu eller en smaksmeny som det også heter. Så det blir spennende å få en stjernekjøkkensjef hit!

Les mer om arrangementet.

Sesongstart på Dalen Hotel

19. april er det sesongåpent for eventyrhotellet, Dalen Hotel og Malin, Alexander  og resten av teamet står klare for å ta deg i mot.

I tillegg til å nyte den fantastiske atomsfæren og den nydelige maten på hotellet kan du også beundre den flotte naturen på Dalen. Her er det flotte vandremuligheter med flere godt tilrettelagte stier som er skiltet. På turistkontoret finner du kart på de forskjellige turene. Rett i nærheten finner du også attraksjoner som Telemarkskanalen, Vest-Telemark Museum og Eidsborg stavkirke som er absolutt verdt et besøk.

Historie