30 års jubileum – Bluesen lever i beste velgående

For 30 år tilbake var det en dyster og pessimistisk stemning blant lokalsamfunnet på Notodden. Helt til noen ildsjeler satt igang en festival - Notodden Blues Festival.

1988

Det hele startet...

Det var i 1988 da 14 musikere og kulturpersoner gikk sammen om å lage en festival på Notodden. Stemningen i hele byen var dyster og pessimistisk. Tinfos Jernverk hadde lagt ned bedriften og Norsk Hydro skulle flagge ut. Tusen personer stod uten arbeid. De 14 fant ut at det måtte skje noe positivt, som lokalsamfunnet kunne samle seg om.
Resultatet ble Notodden Blues Festival.

Sammenlignet med i dag, var det første året nesten å betrakte som et slektstevne i størrelse, men festivalen vokste veldig raskt og ble snart blant de største festivalene i Norge. Ingen andre bluesfestivaler eksisterte på denne tiden, og Notodden Blues Festival ble etter hvert opptakten til en nasjonal bluesbølge som skyllet inn over Norge på nittitallet.

Bok & Blueshuset er bokstavelig talt tuftet på industrihistorie og inspirert av et unikt bluesmiljø med internasjonal appell og nettverk.

last ned (1)

– Norway was not particularly known for blues, but in the future it will be, forteller Steven Van Zandt.

30 års jubileum

I 2017 arrangeres Notodden Blues Festival for 30. gang. Mye har skjedd på disse årene på Notodden. Europas Blues Senter er etablert og Bok & Blueshuset er realisert.

Her finner vi bl.a. Notodden Blueseum – Europas eneste bluesmuseum og det anerkjente Juke Joint Studio. Det jobbes med talentutvikling – Little Steven’s Blues School, formidling i form av utstillinger, omvisninger og det drives forskningsarbeid på bluessjangeren.

Notodden har etablert seg som det mest aktive bluessenteret i Europa, og har høstet flere internasjonale priser for sin innsats som bla. «Keeping The Blues Alive Award» for beste internasjonale bluesfestival. KBA deles ut av den internasjonale organisasjonen Blues Foundation i Memphis og regnes som bluesens svar på The Academy Awards.  Notodden Blues Festival regnes som en av verdens topp fem bluesfestivaler.

Stjernespekket program

Jubileumsfestivalen finner sted 3.-6. august i trivelige omgivelser i Notoddens sentrum. Her får du alt fra små intime klubbkonserter med lokale artister til blues cruise på idylliske Heddalsvannet, workshops i Europas Blues Senter, kirkekonserter, bandseminar for ungdom og barne- og familiearrangement til store konserter med de største verdensstjernene.

Årets festival byr på et stjernespekket program. Bluesens regjerende konge Buddy Guy, Little Steven & The Disciples of Soul, Beth Hart, Joss Stone og mange andre kjente artister er klare for å underholde deg. På bluesfest.no finner du alle artistene og programmet. Det forventes et besøk på opptil 40.000 mennesker til Notodden under jubileet. Med mer enn 60 band og artister fra 10 ulike scener i 4 dager blir det garantert kjempestemning på årets festival.

Kjøp billetter til Notodden Bluesfestival.

Jubileumsutstillingen "Blues in Art" på  Telemarksgalleriet
Jubileumsutstillingen "Blues in Art" på Telemarksgalleriet

Verdt et besøk

Når man kommer til byen, enten det er under festivalen eller på et annet tidspunkt, anbefaler vi et besøk i Bok & Blueshuset. I Notodden Blueseum blir man tatt med på bluesens reise – helt fra den spede begynnelsen på bomullsmarkene i Mississippi for mer enn hundre år siden med en etterfølgende spredning over hele den vestlige verden – og selvsagt får man høre hvordan og hvorfor bluesen står så sterkt på Notodden og hele historien om Notodden Blues Festival.

I tillegg kan du også få med deg jubileumsutstillingen Blues in Art. Utstillingen viser verk av amerikanske og norske kunstnere og er årets sommerutstilling i Telemarksgalleriet. Telemarksgalleriet & Lysbuen holder til i Tinfos Papirfabrikks gamle sliperihall og var i mange år en av de viktigste scenene til Notodden Blues Festival. Her spilte kjente artister som bla. B.B King, Ike Turner, Jackson Brown og Steve Winwood.

Se flere attraksjoner i området.

Notodden Bluseum, Europas eneste blues museum
Notodden Bluseum, Europas eneste blues museum

Ta båten til Notodden Blues Festival

Notodden Gjestehavn yrer hvert år av liv under festivalen. Her er det plass til 140-150 «bluesbåter» som har kommet vannveien oppover Telemarkskanalen. Ønsker du å ankomme i egen båt er det lurt å være ute i god tid. Kom gjerne noen dager før festivalen for å sikre deg plass.

Det å kjøre egen båt på Telemarkskanalen er en opplevelse i seg selv. Kommer du fra Skien starter turen opp Skien sluse, og 5 Nm etter kommer du til Løveid sluse. Her blir du hevet gjennom 3 slusekammer før turen fortsetter ca 25 Nm til Notodden. Kart kan du kjøpe i Skien sluse.

137667-8643a8808d3ab3cf437aab9918d92a0b

Faktaboks

Sjekk ut disse lenkene også hvis du skal ta båten til Notodden Bluesfestivalen:

Kultur og tradisjon