Tradisjonene lever takket være unge telemarkinger

Vilde er 15 år gammel og lidenskapelig opptatt av folkedans og musikk. Hun er oppvokst i den lille bygden Gransherad som ligger i Notodden kommune. Hun lever som en helt normal tenåring, men med én spesiell interesse – hallingdans.

Årlifoss Gransherad Notodden Vilde Westeng - på toppen blant norske hallingdansere. Foto: Dan P. Neegaard
Årlifoss Gransherad Notodden Vilde Westeng - på toppen blant norske hallingdansere. Foto: Dan P. Neegaard

Faktaboks

Tips for å oppleve tradisjoner i Telemark

Det hele startet med Melodi Grand Prix

For å få et innblikk i hvordan dette startet så må vi tilbake til 2009 når hele Norge feiret Alexander Rybak sin seier i Melodi Grand Prix med sangen «Fairytale». 8 år gamle Vilde så dansegruppen Frikar og ble inspirert. Dette var noe hun ville begynne med. Fra og med den dagen har hun danset minst to dager i uken og vært på fem landskappleiker.

Miljøet på Gransherad er lite og i klassen er de kun 11 elever som har vært sammen siden barnehagen. Utenfor klassemiljøet kjenner hun nesten bare dansere og musikere og er i et stort miljø. Her finnes det dansere fra hele Telemark, men hun selv har mest tilknytning til Gransherad Spel- og dansarlag, og Småjondølenes dansarlag i Jondalen. I tillegg til å være en aktiv danser selv så er hun også dansetrener for elever i aldersgruppen 5 til 10 år, både i Gransherad og Jondalen.

Med hjerte for dansen

Vilde har en av hovedrollene i filmen «Med hjertet for dansen» og her ser vi hun danser på flere ulike steder i Telemark, men når hun selv trener så er det mest innendørs. Om sommeren der i mot så trener hun ofte på plenen utenfor huset hvor de har laget til et dansegulv.

Som aktiv danser så trener hun ofte og har lite fritid til annet, men for Vilde er det ingen hinder da alle hennes nærmeste venner er i samme dansemiljø som henne selv. Dette gjør at hun stortrives som danser og har ingen planer om å legge dansingen på hyllen med det første.

"Når vi er på oppdrag går vi med bunad uansett fordi vi er stolte av å føre tradisjonen videre og av å vise hvor vi er ifra."

Foto: Åsne Haugen

"Det viktigste er å smile og ha det gøy!"

Årlifoss Gransherad Notodden Vilde Westeng - på toppen blant norske hallingdansere. Foto: Dan P. Neegaard

Miljøet i Telemark

I Telemark er det et stort miljø innenfor folkemusikk og folkedans. Det er faktisk 397 dansere og spillere som er meldt inn til FolkOrg - organisasjonen for folkedans og folkemusikk. I Tinn og Gransherad er miljøet ganske stort. Når vi ser på listen over de som konkurrerer på kappleik var 7 av 29 deltakere i Halling fra Telemark. Hallingdans er et mannsdominert miljø med definitivt flest menn og knalltøff konkurranse. Vilde er en av to jenter som deltok i individuelt under årets kappleik i halling, men det deltok et helt kvinnelig lag innenfor lagdans i halling.

Hallingdans bør danses med bunad, og det gjelder også for kvinnelige dansere. For en hallingdanser er bunaden det samme som drakten er for fotballspillere. En fotballspiller har som regel mer enn én drakt, på samme måte som en danser som regel har mer enn én bunad. Dette gjelder også for Vilde som eier hele tre bunader; Beltestakk, Stakk og liv og barnebunaden til Aust-Telemark. Når hun danser bruker hun hovedsakelig Stakk og liv eller barnebunaden til Aust-Telemark som er laget spesielt for hallingdans til Vilde.

- Når vi er på oppdrag går vi med bunad uansett, fordi vi er stolte av å føre tradisjonen videre og stolt av å vise hvor vi er ifra,sier Vilde, 15 år.

skjermbilde2

7 X Norgesmester i Hallingdans

Sigbjørn Rua er i dag 42 år og bor i Jondalen med samboer og barn. Han er utdannet Tømrer og takstmann, men har alltid hatt en lidenskap for dans. Han har alltid danset for Småjondølenes dansarlag i Jondalen og er Vildes trener. Innenfor Hallingdans har han stukket av med 7 norgesmestertitler i klasse A. Sigbjørn kommer til å danse så lenge han synes det er gøy og han kommer til å være en del av miljøet så lenge han puster.

I oppveksten har han vært omringet med folkedans og folkemusikk, og på den tiden var det helt naturlig at når du begynte på skolen så begynte du på dans. Som han selv sier «Jeg så ikke på det som et alternativ at jeg ikke skulle lære å danse»

Dansegruppen FRIKAR dance company er gruppen Sigbjørn danser med. I 2009 var han og to andre fra gruppen med på Melodi Grand Prix til sangen «Fairytale» og etter dette fikk han flere oppdrag som gjorde at han måtte kutte ut sin faste jobb for å fokusere på dansen. I 5 år levde han på dans som inntektskilde før han trakk seg tilbake for å fokusere på familie, og heller ha dansen ved siden av.
- Det er viktig å holde på tradisjonene i Telemark. Hvis ingen holder det vedlike vil det forsvinne, og det er fryktelig synd hvis det skjer, forteller Sigbjørn Rua.

Sigbjørn Rua
Sigbjørn Rua

Folkedansen har et veldig bra miljø

Miljøet innenfor folkedans er veldig bra, fastslår både Sigbjørn og Vilde. Sigbjørn forteller muntert om sin oppvekst med dansen og alle gledene det har ført med seg med tanke på reising både innenlands og utenlands, og takket være dansen har han fått mange fine opplevelser opp gjennom årene. Vilde som har vært en aktiv danser i 7 år har allerede fått vært med på mange turer og mange opptredener. Blant annet fikk hun, sammen med flere dansere fra Tinn, forespørsel fra 17. mai komiteen i London om å danse der i 2014. Hun var også med på en folkedansfestival i Praha hvor det var ulike land som deltok med egne danser.

Hun var også med i det 3-årige folkedansprosjektet Tiljetakt –Bygda dansar i Telemark, som blei avslutta i 2016 med en stor danseforestilling med 28 ungdommer fra Telemark på scenen, og som ble vist på Riksscenen i Oslo og på Telemarkfestivalen.

Norsk folkedans i særskilt klasse

- Det som er gøy med Norge er at Norge er blant de få landene i verden som ikke har koreografert dans i sin dansetradisjon, sier Vilde.

- Hallingdans er en akrobatisk dans, men det handler ikke bare om akrobatikk. Dans og musikk er det viktigste, også porsjonerer man ut en del akrobatikk i en del av dansen som skal passe inn i musikken. . En annen viktig del for å holde hallingdansen vedlike er at danserne må se på opptak fra gamle dansere og plukke opp steg der som de kan legge inn i dansen, men de må skape sin personlige dans med et godt fotfeste i tradisjonen, forteller Sigbjørn.

Folkedansens tradisjoner lever godt videre i Telemark.

 Vilde og Sigbjørn
Vilde og Sigbjørn

Visste du at...

… kappleik er navnet på konkurranse i folkemusikk og dans?

… og at Landskappleik er NM i folkemusikk og dans?

… første kappleiken i landet var i Bø i Telemark i 1888?

... det er 397 som driver med folkedans og folkemusikk i Telemark?

... Vilde er en av to kvinner som deltok på Landkappleik i 2016?

... 7 av 29 deltakere i hallingdans var fra Telemark?

… de eldste bevarte felene i Telemark blei laga av Karl Rue (1742-1829) og Olav Gullbekk (1760-1836)?

... de eldste dansene  er gangar og springar, og i tillegg er hallingen gammal, den blir også kalt laus i noen deler av Norge ?

... fylket blir delt inn i 3 hoveddeler når det kommer til bygdedansen – øst, vest og Tinn. Skillet mellom øst og vest går på takten i springar?

… Hallingdans-klassen er den mest populære i Landskappleik?

Kultur og tradisjon