Knask eller knep?

Historisk sett er Halloween, eller allehelgensdag som vi kjenner den på norsk en overgangsfest mellom sommer og vinter.  Sommeren går i vinterdvale og fortjener en takk med ønsker om en fruktbar gjenkomst. Altså en urgammel takkefest med røtter i gammel norrøn tradisjon og keltisk folketro.

Heksedans i 1795. I gamle dager oppfattet man at de magiske kreftene var på sitt sterkeste nettopp denne kvelden. (Foto: Scanpix/Topfoto)
Heksedans i 1795. I gamle dager oppfattet man at de magiske kreftene var på sitt sterkeste nettopp denne kvelden. (Foto: Scanpix/Topfoto)

Gammel tradisjon

I eldre norrøn tradisjon og keltisk folketro er Halloween kelternes nyttårsmarkering også kalt "Samhain" – og dette var en dag full av redsel og uhygge for den keltiske befolkningen. For kelterne mente at på denne siste dagen i året sto de døde opp fra sine graver for å hjemsøke de levende og finne veien til dødsriket.

Derfor gjorde kelterne det de kunne for å skremme gjenferdene. Om kvelden kledte de seg ut for å narre de onde åndene. Masker og annen forkledning skulle få de hvileløse døde til å tro at kelterne på samme måte som de selv hadde oppstått fra de døde, og derfor ville la dem være i fred. De tente på neper og brukte dem som lykter for å holde åndene på avstand, og de satte mat på de dødes graver, slik at de ikke bosatte seg andre steder på jorden. Senere ble nepene byttet ut med gresskar, nettopp fordi gresskarene var enklere å få tak i. Dessuten er gresskar og andre frukter knyttet til fruktbarhet og gjenfødsel.

Selv om kelterne var grepet av uhygge denne kvelden, var feiringen også en fest da man tok farvel med det gamle året og hilste det nye året, alt nytt liv og de lysere tidene velkommen. Derfor tente de store bål som skulle skremme bort de uønskede åndene.

7506413_orig

Hvorfor heter det Halloween og har man alltid spist så mye godteri på denne dagen?

Fordi det er kvelden før allehelgensdag, All Hallows Day. Allehelgensdag er en minnedag for avdøde slektninger og venner, og den markeres med lys, blomster og ettertanke på kirkegårdene i landet den 1. november.

Hva med godteri? I følge tradisjonen skulle barn ha mat i form av frukt og nøtter på Halloween, og ikke godteri. I Irland får barn fortsatt frukt, ikke snop og slikkerier.

Halloween, hekser og trolldom

Oppfatningen går ut på at magi og naturkrefter er på sitt sterkeste nettopp denne kvelden. At det var åpne kanaler til det hinsidige. Derfor ble også flere nordmenn dømt til døden fordi de skulle ha bedrevet trolldom med fatalt utfall akkurat på denne dagen.

Før i tiden kunne hekser og trollfolk bli brent levende på bål for å ha drevet med farlig magi på Halloween. I Norge fikk omlag 300 personer dødstraff hvor av mer enn 40 prosent var i Nord- Norge. Selv i Telemark var det flere såkalte trolldomsprosesser på 1600-tallet; Mette Salmakers,  Ingrid Eriksdatter, Ellen Anders Klokkers og Halvor Bleken var noen av desom ble dømt for trolldom.

Faksimiler av sakene. Norsk folkeminnesamling
Faksimiler av sakene. Norsk folkeminnesamling

Halloween feringen i verden og i Norge

Halloween feires først og fremst i USA, Mexico og Europa, men er i ferd med å bli verdensomspennende og det går mer og mer mot et globalisert, multikulturelt Halloween.

Feiringen kom for fullt til Norge først rundt år 2000. Harry Potter-filmene med trolldom og personer flyvende på sopelimer sammen med påvirkning fra amerikansk kultur og økt mediemangfold, har nok en stor del av æren for det.

Ikke bare for barn

Nei, Halloween er i ferd med å bli en like stor fest for voksne som for barn og det er et tydelig trekk ved den amerikanske Halloween-tradisjonen at det er de voksne som feirer. I USA er Halloween den nest største voksenfesten, bare slått av julefeiringa.
Halloween feires på ulike måter omkring 31.oktober hvert år.

Ble du skremt? Hvis ikke, her er noen av stedene du kan feire Halloween i Telemark:

Slik kan du feire Halloween i Telemark

halloween

Halloween i det fri

Det er første gang DNT ung skal organisere Halloween i det fri. Vi tenker at det er flere ungdommer som har lyst til å feire Halloween, men at de føler seg for gamle til Knask eller Kneip.  Arrangementet er for alle som går i 6. klasse og oppover.

-Vi samler oss på bygdetunet i Drangedal på lørdag 28. oktober kl.18.00. De som har lyst til å kle seg ut  med skumle kostymer, må gjerne gjøre det. Det blir mulighet til ansiktsmaling, det blir konkurranse i gresskar-utskjæring og noen skumle aktiviteter, forteller Karlien De Schuyteneer, leder av DNT Ung Gautefall.

Meld deg på her!

Halloween i det fri, DNT Ung Gautefall

Skrekkeparken-hekseri og magi!

Brekkeparken feierer Halloween i hele tre dager, og starter med helga før den store skremmedagen. I helgen er det et fullspekket program med spennende aktiviteter som bla. eventyrfortelling, hekseverksted, omvisning i Brekke gård med fortelling om Den grå dame, gresskarverksted, skrekkeportertt hos fotografen og mye mer.

Meld deg på Magiske dager i Skrekkeparken 28.-29.oktober.

På kvelden, den 31. oktober fylles Brekkeparken med hekseri, trolldom og magi! Arrangemetet passer både store og små tøffinger og de som vil kan gjerne kle seg ut. Kveldes æresgjest er selveste Den grå dame. Velkommen til Skrekkeparken!

Meld deg på Skrekkeparken - hekseri og magi 31. oktober.

MAGISKE DAGER: I slutten av oktober blir denne vakre parken fylt med hekseri og magi. Ta turen til Skrekkeparken. FOTO: Telemark Museum
MAGISKE DAGER: I slutten av oktober blir denne vakre parken fylt med hekseri og magi. Ta turen til Skrekkeparken. FOTO: Telemark Museum

Halloween med DJ Tjoms og Anco

Lørdag 28. oktober er det klart for årets Halloween Party på Kroa i Bø. Her blir det skumle effekter, mens  DJ Tjoms og Anco skal sørge for stemningsmusikken som får gåsehuden frem.  Og da er det bare å få på seg kostyme, smøre no "blod i trynet" og møte opp på årets SKUMLESTE temafest! Det er 18 års grense på arrangementet.

Det skjer i Tussmørket

Tinn Museum på Rjukan inviterer til Det skjer i Tussmørket tirsdag, 31. oktober. Her blir det bla. spøkkelsesverksted, spikkekurs og du lærer hvordan du kan unngå å bli terga eller fanga av tusser og troll.

22687587_1455913261182138_6891007594461420245_n

Hallovenn party

Skjærgårdshallen i Langesund organiserer et positivt alternativ til Halloween-feiringen 31. oktober - Hellovenn. Istedenfor hekser og ondskapsfulle skapninger kan du heller kle deg ut som prinsesse, sjørøver eller et dyr. Her for de små ansiktsmaling, bueskyting, fotball, masse hoppeslott og mye annet moro. Godteri blir det heller ikke mangel på.

Ha en fin Halloween-feiring!

Kilde: forskning.no

Kultur og tradisjon