Marispelet ved Rjukanfossen

Marispelet, spelet om den forbudte kjærligheten ved stupet av Rjukanfossen spilles 26 - 29. juli 2017. Telemarks Romeo og Julie-historie på kanten av stupet mot Vemork og Rjukanfossen. Sommerens vakreste kjærlighetshistorie.

Foto: Johannes Granseth
Foto: Johannes Granseth

Faktaboks

For mer informasjon og ferietips i Telemark se visittelemark.no.

Inspirasjon fra norsk sagn

Marispelet er inspirert av et sagn fra 1822, som Henrik A Bjerregaard
fikk høre da han var på besøk i Vestfjordalen. Tilrettelagt av Gro Synnøve Brekka og gjengitt i boka: "Kom,så skal jeg fortelle deg noe" utgitt i 2001.

Og historien begynner slik...

For mer enn hundre år siden, da ennå ingen reisende gjennom beskrivelser og bilder hadde gjort verden oppmerksom på naturens rike og forbausende storhet mellom våre fedrelands majestetiske fjell. Den gang øvre Telemarken med sitt høytravende Gaustafjell og sin veldig brusende Rjukanfoss av navnet neppe engang var kjent for våre egne landsmenn, bodde det på gården Fosso i Vestfjorddalen en rik bonde ved navn Ulf.

Ingen i dalen kunne måle seg med ham i rikdom. Hjorder av stort og smått kveg vrimlede på hans støler, alle slags forråd fylte i mengder hans sirlige ombyggede stabbur, og fem blankskurte kobberkjeler sto prangende i hans loftsstue som bevis på at han hadde like så mange riksdaler utestående på rente.

Foto: Johannes Granseth
Foto: Johannes Granseth

Han nød også allmuens aktelse i dalen, både for sin formue og fordi han var kjent som en redelig mann, skjønt også stolt og streng. Visstnok lot det seg ikke nekte at han ved alle anledninger, i forsamlinger av dalbøndene, oppførte seg med temmelig myndighet, og at det tydelig kunne kjennes at han anså seg for en hel del bedre enn de øvrige bønder, men dette hadde sin grunn, ikke så mye i hans store rikdom, som av at han regnet sitt slektskap fra de gamle jarler og således ved sin byrd og sin forstand mente å eie et betydelig fortrinn framfor andre. Forøvrig var han medlidende og hjelpsom, og mange av hans fattige brødre velsignede ham når han i onde tider rakte dem en velvillig hånd.

Ulf Fosso hadde en eneste datter, den fagre Mari, dalens rike stolthet.

marispelet-presse-31_orig
Marispelet ved Rjukanfossen( 2016) 
Foto: Johannes Granseth

Telemarks Romeo og Julie 

Historien om odelsjenta Mari som tvangsgiftes, omtales som Telemarks svar på Romeo og Julie, ikledd nasjonal folkedrakt. Det er fargespill av bunader på naturscenen som er lagt til fjellkanten på Krokan, med et sceneteppe som skuer utover hele Rjukans spektakulære fjellheim.

Naturopplevelsene stopper ikke her, en helt særegent effekt i forestillingen er det øyeblikket Norsk Hydro, åpner Rjukanfossen. Dette skjer kun denne gangen i løpet av året, med offisiell tillatelse fra ordfører. Det går et gufs gjennom både skog og publikum når vannkreftene bølger seg fremover, faller ned fossen, treffer klippene og vanndampen skyter opp over igjen langs fjellet. Teater, levende musikk og naturopplevelse kommer sjeldent så godt sammen.

Les mer om Norsk Hydro, Rjukanfossen og den industrielle verdensarven i Telemark.

Ian Brodie

Musikken er vakker og bærer med seg røtter fra folkemusikken. Dette suppleres med vakker kveding fra lokale folkemusikere.
Den vakre og sterke Mari er et symbol på noe mer enn bare å kjempe for sin rett til å velge kjæreste. Mari er den uredde unge jenta som våger å sette seg opp mot de som er satt til å styre henne, ikke først og fremst i kraft av sin visdom, men som en følge av den kulturen som rådde her i vårt land den gang.

«Om Mari Fosso er høyrt fortælje. Ho mång ein friar konn havt med hælje. Men upp på Krokan ho hadde ein, som kjærast va utpå alle dei»

Drives av ildsjeler

Marispelet holder til i kulturbyen Rjukan, i hjertet av Telemark. Sammen med nasjonale tilskudd og profesjonelle skuespillere, drives spelet fremover av ildsjeler som syr kostymene, lager mat, står på scenen, kjører bussene, låner ut utstyr og bidrar med stort og smått for at alle brikker skal forme denne unike publikumsopplevelsen. Det er den lokale innsatsviljen som ér Marispelet, den kortreiste kunsten med det store hjertet.

Foto: Johannes Granseth
Foto: Johannes Granseth

Årets forestilling

I fjor fikk Marispelet nytt manuskript, ved Thomas Bye og Ida Høy, men bygger på den samme handlingen om tvangsgiftemål og ubuden kjærlighet.

- Når de elskende står på kanten av stupet sitter publikum med klump i halsen, og Marispelet lever opp til Mona Levins anmeldelser om å være et spel av “spektakulært merke”, forteller regisør Rudi Skotheim Jensen

- I år er regien ved Ida Høy. Ingebjørg Buen spiller den viljesterke Mari, og fattiggutten Øystein spilles av Kasper Skovli Botnen. På scenen står også Stig Henrik Hoff, Sten Bjørge Skaslien Hansrud, Joar Lurås, Lene Mårdalen, Anne Håkanes, Lars Brynjulv Nordbø, Johannes Boksasp Berge, sammen med mange andre fantastiske amatørskuespillere. Så vi gleder oss veldig, sier Jensen.

Kultur og tradisjon