Norsk Eplefest i Fruktbygda

I hjerte av Telemark finner du Norges nest største fruktområde - Fruktbygda Gvarv - med hele 500 000 tre, der epler er hovedsatsingen. Hvert år, i slutten av september, kan du være med og oppleve det forfriskende duft- og smaksuniverset i Fruktbygda under Norsk eplefest.

Norsk Eplefest arrangeres 23. september og har blitt en årlig tradisjon der du kan oppleve topp stemning på torget og kjøpe inn høstforsyningene av frukt, grønnsaker, honning, syltetøy, saft og andre lokale råvarer fra bygdene i Telemark. I tillegg er det kulturprogram og presentasjon av prisvinnere for Årets Gulleplet og Årets kunstner, kunstutstilling og en rekke aktiviteter for store og små.

3000 mennesker både lokale og tilreisende fra hele Østlandet kommer til boder med ekte varer, underholdning, smaksprøver, kunsthåndverk og et yrende folkeliv.

eplefest-logo

Nyttige lenker

Sjekk ut disse artiklene også for flere tips om Norsk Eplefest og Fruktbygda:

Det hele startet...

Sauherad har en lang tradisjon for fruktproduksjon helt tilbake til 1663. Det var da Eva med eplet ble malt på altertavla i Nes kyrkje som i 2006 også ble logoen til Norsk Eplefest. Den første kjente eplehage ble planta i 1738 ved Sauherad prestegard av Urtegaardsmand Hans Brønsted på oppdrag av presten Enevold Steenblock. Og siden har det blitt lagt stein på stein for å styrke frukt og bærnæringen.

I 2005 tok frukt- og kulturaktørene i samarbeid med MTNU initiativ til å skape en festival for å plassere fruktbygda Sauherad på Norgeskartet. Et år senere ble det arrangert Norsk Eplefest for første gang. Norsk Eplefest handler ikke bare om arrangementet i Gvarv sentrum, men også om et langsiktig, strategisk arbeid for å profilere Sauherad som Fruktbygda og regionen som et ekspansivt område knyttet opp mot produksjonsmetoder, forskning og utvikling.

"Det er så fryktelig gøy å være med å bidra til markering av hjembygda lokalt, regionalt og nasjonalt. Kompetansen er høy innen frukt- og bærdyrking. Stolthet og entusiasmen det samme", forteller styreleder i Norsk Eplefest. Eivind Lønheim, til Telen.

Haustinga
Haustinga

I dag er hvert fjerde eple og hver femte morell som spises i Norge fra Sauherad. Noen av aktørene som bla. Epleblomsten og Lindheim Ølkompani er allerede godt kjent både innen- og utenfor Norges grenser, et bevis på at Sauherad er et topplag i eliteserien innenfor fruktbransjen.

"Det arbeidet som drives på et så høyt faglig nivå i Sauherad frukt- og bærmiljøer er av så høy kvalitet at det blir lagt merke til. De gjør et arbeid for Norge og de tilfører god, norsk frukt som er sunn . Tør vi tenke stort, kan dette vokse, gi ny syselsetting og ny vediskapning" sier ordfører i Sauherad Kommune, Mette Haugholdt, til Epleavisa.

Lerkekåsa Vingård er også en aktør i Fruktbygda, nærmere sagt på Gunheim, som «har gjort det umulige mulig». For nærmere 10 år siden startet prosessen med å dyrke vindruer på 59 grader nord. Det blir nå omtalt som verdens nordligste vingård, de ønsker gjester velkommen på vinsmaking, inviterer til overnatting i vintønner, serverer eplegris og opplever sterk interesse for produktet sitt. Mantra til ekteparet er – det du vil får du til!

Jorid's oppskrift på eplepai

Jorid Vale er en av ildsjelene som har vært med å skape Norsk Eplefest. Hun er selv gårdseier og  driver av Evju bygdetun, har en stor lidenskap for lokale råvarer og mener at "godteriet voks på trea". Her får du Jorids eplepai oppskrift:

 • 1 1/2 dl speltmel eller glutenfritt mel
 • 2 dl musli eller frøblanding
 • 125 g smør
 • 4 store telemarksepler

Topping:

 • 2 ss rørsukker
 • 4 sssmør eller rømme
 • 2 ss solsikkerfrø
 • 2 ss hakka nøtter

Bland sammen deigen og trykk den ut i paiform 18-20 cm i diameter. Skjær epler i skiver gjerne med skale på og dekk paibunnen. Bland toppingen og fordel på toppen. Stek paien på 200 grader i 20 min. Serveres lunka med vaniljesaus, krem eller is. Velbekomme!

Se flere oppskrifter fra Jorid i Epleavisa!

 

Danselinja ved Sagavoll Folkehøgskole er godt i gang med epledansen under Norsk Eplefest

1933809_128786659018_8050599_n

Høydepunkter i årets Norsk Eplefest

Norsk Eplefest er et stort prosjekt ikke bare for de 40 aksjonærene, men for hele lokalsamfunnet og krever mye entusiasme, kompetanse og ikke minst mye dugnadsarbeid. Her er folk ikke opptatt av bunnlinja annet enn at det skal være grunnlag for videre drift. Og den største gleden er å skape noe sammen.

Årets epletavle

Hvert år lager elever ved Sagavoll Folkehøgskole en tavle av epler som festes på Gvarv jernbanestasjon. Symbolikken i utformingen av tavla har ofte tatt utspring i Årets Gulleplevinner og det de står for eller forhold som knyttes til Telemark eller en annen idé årets elever har for en god epletavle.

«Det er så flott at lokalsamfunnet går sammen om å skape Eplefesten. Vi bidrar mer enn gjerne! – Elever ved folkehøyskolen.

Tom Arne Møllerbråten lærer og programleder for skolens kulturinnslag under festivalen, forteller til Telen at studentene ved Sagavoll skal også bidra med kulturinnslag under Norsk Eplefest. Det blir epledans skapt av danselinja ved skolen, et eget epleband bestående av skolens ansatte supplert av venner og kjente. Det skal swinge av det Sagavold Folkehøyskole bidrar med! I tillegg tar studentene seg av «Barnas Hjørne», hvor det blir ansiktsmaling, gode gamle leker og bål hvor pinnebrød skal kunne stekes.

Første epletavle fra 2006. Foto: Ivar Solbu

Årets Gulleple

Årets Gulleple tildeles personer, organisasjoner eller virksomheter som på en særlig måte har gjort en innsats for ett eller flere av følgende områder:

 • Formidling av verdier og muligheter i bærekraftige bygdesamfunn og levende natur.
 • Formidling av norsk mat og matkultur, sunt og godt kosthold basert på frukt og grønt.
 • Formidling av tradisjonsrik kunst og kultur, kunnskap, fruktbarhet og næringsutvikling basert på personlige og lokale ressurser.

Selve statuetten med Gulleple som Årets Gulleplevinner mottar som synlig bevis, er laget av kunstneren Arnt Darrud.

I år er det Aina Bartmann, politisk rådgiver, som i hele sitt liv har stått på barikadene for å fremme norsk matproduksjon av høy kvalitet. Hun berømmer det bærekraftige samarbeidet i Midt-Telemark og bruker ofte utviklingen i Sauherad når hun er ute og holder foredrag. Hun sier at de ser en økt interesse for og økt betalingsvilje for sunn mat.

Les hele intervjuet med Aina Bartmann.

 

Vinneren av Gulleple Aina Bartmann Foto: Helle Cesilie Berger
Vinneren av Gulleple Aina Bartmann Foto: Helle Cesilie Berger

Årets kunstner

Kunst og kulturarbeid er viktig for Sauherad, og mange kunstnere bor her og har hatt tilhold her siden 1800-tallet. Den mest kjente er Erik Werenskiold som har malt noen av de viktigste klassiske maleriene fra nasjonsbyggingstiden i siste halvdel av 1800-tallet under sine opphold på Gvarv. Malerier som ”Fra Telemark” (1883) og ”En bondebegravelse” (1885) er sentrale element i nasjonens identitet. På disse maleriene er det brukt modeller fra Gvarv og landskapet er lett gjenkjennelig.

I dag bor og arbeider det også mange kunstnere og kulturarbeidere på og rundt Gvarv som utgjør viktige arbeidsplasser og er sentrale for identiteten til bygda i tillegg til fruktnæringen. Å velge Årets eplefestkunstner med egen utstilling er derfor viktig for Norsk Eplefest.

Årets eplefestkunstner 2017 er Trine Søren. Trine serverer kraftfulle farger og forteller eventyr og historier i bildene sine. Hun har sin utstilling på Galleri Nyhuus, og føler seg på mange måter hjemme i bygningene her hvor hun har stilt ut 2 ganger tidligere.

Alle som løser billett under Eplefesten i år er med på trekningen av et bilde av av årets eplekunster!

Les omtale av kunstneren og utstillingen i Epleavisa 2017

Trine Støren
Trine Støren

Årets utstillere

I år skal det være hele 74 utstillere under Norsk Eplefest. Alle skal ha med seg ekte varer, håndverk og tradisjoner tvers gjennom. Landbrukssjef i Midt-Telemark, Tora Skjerkholdt Aarnes er stolt over den interessen og kvaliteten det er på utstillerne på Norsk Eplefest hver eneste år. Det er nemlig hun som passer på at utstillerne som er med på festivalen passer inn i konseptet.

Landbrukssjefen for ett av landets beste områder for dyrking av epler, plommer og moreller og annen frukt er opptatt av kvalitet fremfor kvantitet på Eplefesten. "Vi vil havne på rundt 74 utstillere knyttet til mat og utstyr som alle har sitt ankerfeste i fruktproduksjon. Derfor vet vi publikum at de får kvalitet når de besøker Eplefesten" sier Tora Skjerkholt Aarnes. "Frukt har gitt Sauherad en merkevare og en stolt identitet som kommer til uttrykk i Norsk Eplefest forteller hun til Epleavisa/Telen.

Se utstillerlista for Norsk Eplefest 2017

Sitater trukket fra Epleavisa v/ Jens Marius Hammer

Kultur og tradisjon