Norsk Eplefest i Fruktbygda

I hjerte av Telemark finner du Norges nest største fruktområde - Fruktbygda Gvarv - med hele 500 000 tre, der epler er hovedsatsingen. Hvert år, siste lørdag i september, kan du være med og oppleve det forfriskende duft- og smaksuniverset i Fruktbygda under Norsk eplefest.

Norsk Eplefest arrangeres 24 september og har blitt en årlig tradisjon der du kan oppleve topp stemning på torget og kjøpe inn høstforsyningene av frukt, grønnsaker, honning, syltetøy, saft og andre lokale råvarer fra bygdene i Telemark. I tillegg er det kulturprogram og presentasjon av prisvinnere for Årets Gulleplet og Årets kunstner, kunstutstilling og en rekke aktiviteter for store og små.

3000 mennesker både lokale og tilreisende fra hele Østlandet kommer til boder med ekte varer, underholdning, smaksprøver, kunsthåndverk og et yrende folkeliv.

eplefest-logo

Nyttige lenker

Sjekk ut disse artiklene også for flere tips om Norsk Eplefest og Fruktbygda:

Det hele startet...

Sauherad har en lang tradisjon for fruktproduksjon helt tilbake til 1663. Det var da Eva med eplet ble malt på altertavla i Nes kyrkje som i 2006 også ble logoen til Norsk Eplefest. Den første kjente eplehage ble planta i 1738 ved Sauherad prestegard av Urtegaardsmand Hans Brønsted på oppdrag av presten Enevold Steenblock. Og siden har det blitt lagt stein på stein for å styrke frukt og bærnæringen.

I 2005 tok frukt- og kulturaktørene i samarbeid med MTNU tatt initiativ til å skape en festival for å plassere fruktbygda Sauherad på Norgeskartet. Et år senere ble det arrangert Norsk Eplefest for første gang. Norsk Eplefest handler ikke bare om det storslagne arrangementet over sju timer i Gvarv sentrum siste lørdag i september, men også om et langsiktig, strategisk arbeid for å profilere Sauherad som Fruktbygda og regionen som et ekspansivt område knyttet opp mot produksjonsmetoder, forskning og utvikling.

"Det er så fryktelig gøy å være med å bidra til markering av hjembygda lokalt, regionalt og nasjonalt. Kompetansen er høy innen frukt- og bærdyrking. Stolthet og entusiasmen det samme", forteller styreleder i Norsk Eplefest. Eivind Lønheim, til Telen.

Haustinga Foto: Live Skinnes
Haustinga Foto: Live Skinnes

I dag er hvert fjerde eple og hver femte morell som spises i Norge fra Sauherad. Noen av aktørene som bla. Epleblomsten og Lindheim Ølkompani er allerede godt kjent både innen- og utenfor Norges grenser, et bevis på at Sauherad er et topplag i eliteserien innenfor fruktbransjen.

"Vi snakker om kvalitet og en merkevare som ikke bare setter Sauherad på kartet,men hele Telemark", forteller Stortingsrepresentanten Geir Jørgen Bakkevold til Eplefestavisen, han skal i år stå for festivalens åpning.

– Vi skal skape den fineste tavla ever og den skal fylles med kjærlighet!

Første epletavle fra 2006. Foto: Ivar Solbu

Danselinja ved Sagavoll Folkehøgskole er godt i gang med epledansen under Norsk Eplefest

1933809_128786659018_8050599_n

Høydepunkter i årets Norsk Eplefest

Norsk Eplefest er et stort prosjekt ikke bare for de 40 aksjonærene men for hele lokalsamfunnet og krever mye entusiasme, kompetanse og ikke minst mye dugnadsarbeid. Her er folk ikke opptatt av bunnlinja annet enn at det skal være grunnlag for videre drift. Og den største gleden er å skape noe sammen.

Årets epletavle

Hvert år lager elever ved Sagavoll Folkehøgskole en tavle av epler som festes på Gvarv jernbanestasjon. Symbolikken i utformingen av tavla har ofte tatt utspring i Årets Gulleplevinner og det de står for eller forhold som knyttes til Telemark eller en annen idé årets elever har for en god epletavle.

I år er det 118 elever som er involvert i dette prosjektet. De er veldig ivrige på å skape «den fineste tavla ever» og den «skal fylles med kjærlighet». "Det er bare så utrolig kult at Norsk Eplefest har gitt oss dette oppdraget. Vårt kull skal markere oss skikkelig, vi skal jobbe for nasjonal oppmerksomhet", sier Hanna Solemdal fra Kragerø og Jenny Almenningen fra Hof, to ferske studenter ved folkehøgskolen til Telen.

Tom Arne Møllerbråten lærer og programleder for skolens kulturinnslag under festivalen, forteller til Telen at studentene ved Sagavoll skal også bidra med kulturinnslag under Norsk Eplefest. Det blir epledans skapt av danselinja ved skolen, et eget epleband bestående av skolens ansatte og ikke minst eplesangen til Jon Solberg, som ble presentert for første gang i 2013. I tillegg tar studentene seg av «Barnas Hjørne», hvor det blir ansiktsmaling, gode gamle leker og bål hvor pinnebrød skal kunne stekes.

eplebilde-lite30

Årets Gulleple

Som et av landets viktigste fruktdistrikt, har Sauherad kommune et frodig gullepletre på blåfargen fra vannveiene som kommunevåpen. Årets Gulleple tildeles personer, organisasjoner eller virksomheter som på en særlig måte har gjort en innsats for ett eller flere av følgende områder:

  • Formidling av verdier og muligheter i bærekraftige bygdesamfunn og levende natur.
  • Formidling av norsk mat og matkultur, sunt og godt kosthold basert på frukt og grønt.
  • Formidling av tradisjonsrik kunst og kultur, kunnskap, fruktbarhet og næringsutvikling basert på personlige og lokale ressurser.

Selve statuetten med Gulleplet som Årets Gulleplevinner mottar som synlig bevis, er laget av kunstneren Arnt Darrud.

I år er det Jorid Vale, gårdeier på Evju, som stikker av med seieren. Hun elsker formidling og er opptatt av kunst, historie, språk og musikk og har et kjempe pågangsmot. Hun er en av ildsjelene som har vært med å skape Norsk Eplefest sammen med Sveinung Sauer, Halvor Holtskog og Svein Børte.

"For meg var dette et lykketreff. Jeg gikk på et studie ved HiT for natur-, kultur og reiseliv med mål om reise naturbasert reiseliv i Telemark.Wenche Hvattum i MTNU utfordret meg og da var det gjort", forteller Jorid til Norsk Eplefestavis.

Les omtale av Jorid Vale i Epleavisa 2016

Gulleplestatuetten. Foto: Arnt Darrud
Gulleplestatuetten. Foto: Arnt Darrud

Årets kunstner

Kunst og kulturarbeid er viktig for Sauherad, og mange kunstnere bor her og har hatt tilhold her siden 1800-tallet. Den mest kjente er Erik Werenskiold som har malt noen av de viktigste klassiske maleriene fra nasjonsbyggingstiden i siste halvdel av 1800-tallet under sine opphold på Gvarv. Malerier som ”Fra Telemark” (1883) og ”En bondebegravelse” (1885) er sentrale element i nasjonens identitet. På disse maleriene er det brukt modeller fra Gvarv og landskapet er lett gjenkjennelig.

I dag bor og arbeider det også mange kunstnere og kulturarbeidere på og rundt Gvarv som utgjør viktige arbeidsplasser og er sentrale for identiteten til bygda i tillegg til fruktnæringen. Å velge Årets eplefestkunstner med egen utstilling er derfor viktig for Norsk Eplefest.

Årets eplefestkunstner 2016 er Jan Petter Bratsberg med sin utstilling hos Galleri Nyhuus. Jan Petter Bratsberg er en figurativ maler fra Telemark, født i Skien 1948. Han regnes som en av Norges fremste malere av dyr og natur. Han finner inspirasjon i naturen og formidler inntrykk og opplevelser fra landskap, dyre- og fugleliv. Han har også gitt ut bøker som Tett på naturen og Kunstnernatur.

Les omtale av kunstneren og utstillingen i Epleavisa 2016

STEMNING: Jan Petter Bratsberg skaper stemning i bildene. Halvor
og Kari Holtskog holder galleriet åpent fra 23. september til 9. oktober.
STEMNING: Jan Petter Bratsberg skaper stemning i bildene. Halvor og Kari Holtskog holder galleriet åpent fra 23. september til 9. oktober.

Årets utstillere

I år skal det være hele 73 utstillere under Norsk Eplefest. Det er en ny rekord! Alle skal ha med seg ekte varer, håndverk og tradisjoner tvers gjennom. Landbrukssjef i Midt-Telemark, Tora Skjerkholdt Aarnes er stolt over den interessen og kvaliteten det er på utstillerne på Norsk Eplefest hver eneste år. Det er nemlig hun som passer på at utstillerne som er med på festivalen passer inn i konseptet.

"Vi er opptatt av det skal være ekte varer og de som stiller ut har laget det selv. På Norsk Eplefest er det alt fra sikkaker via frukt og grønt til sukkerspinn. Innen håndverk er det strikka plagg og ting, hekla og sydde. For flere produsenter er dette også et sted hvor de tester ut varer på publikum som for eksempel eplemost. Jeg er imponert over de som er skapt de siste årene. Velkommen til oss 24. september", sier Tora Skjerkholt Aarnes i Epleavisen.

Se utstillerlista for Norsk Eplefest 2016

Kultur og tradisjon