Rikt kulturlandskap langs Telemarkskanalen

Selv om mange først og fremst assosierer Telemarkskanalen med båtliv og fantastisk natur, er den litt skjulte hemmeligheten at området har flust med kulturskatter å by på. Så husk å sette av tid til å utforske noen av disse når du er på besøk!

Å skulle velge ut noen forslag til hva man kan besøke i området rundt Telemarkskanalen er først og fremst et problem fordi det er så mye å velge blant. Denne delen av Norge har en lang og interessant kulturhistorie å by på, så det handler bare om å velge ut det som passer deg og dine.

Kanalparken i Eidsborg.
Kanalparken i Eidsborg.

Kontakt Telemarkskanalen

Jeg ønsker flere tips om ferieturer langs Telemarkskanalen

– Det som jo er veldig greit å lære litt om når man besøker Telemarkskanalen, er nettopp Telemarkskanalen. I Vrangfoss Slusepark formidles historien til denne eventyrlige vannveien som for 150 år siden åpnet Telemark for verden – og verden for Telemark. Dette er en interessant og spennende opplevelse for både store og små, og definitivt verdt et besøk, sier Pål Kleffelgård, daglig leder i Telemarkskanalen regionalpark.

Pål anbefaler også et besøk i Vest-Telemark museum Eidsborg, hvor du blant annet finner en modell av Telemarkskanalen hvor ungene kan sluse båter selv.

For litt mer enn 100 år siden var Notodden arena for et moderne eventyr;

Lysebuen, Notodden.

Det beste av Norge

Lysbuen industrimuseum i Notodden forteller historien om det som kanskje er tidenes viktigste norske oppfinnelse: lysbueovnen og produktet mineralgjødsel.

– Her får man lære om historien om hvordan Sam Eyde og Kristian Birkeland fanget nitrogen fra luften og var de første i verden til å lage kunstgjødsel. For litt mer enn 100 år siden var Notodden arena for et moderne eventyr. Et besøk i industrimuseet gjør deg bedre kjent med begivenhetene som var med på å gi Notodden og Rjukan en plass på UNESCOs verdensarvliste, og det er utrolig interessant å lære om for alle nordmenn, sier Pål.

Et annet museum ved Telemarkskanalen som formidler noe av det viktigste norske har tilført verden er Henrik Ibsen Museum i Skien.

– Dette er stedet hvor forfatteren Henrik Ibsen bodde fast fra han var 7 til han var 15 år gammel. Museet fokuserer derfor på temaene barndom, oppvekst og skolegang, og viser hvor mye denne perioden i livet egentlig betydde for Ibsens liv og dikting senere. Hvis du vil bli bedre kjent med en av Norges mest kjente personer gjennom tidene, er dette stedet å besøke, forteller Pål.

Flere arkitekturskatter

Også de som er interessert i arkitektoniske skatter har noe å se frem til ved sitt besøk til Telemarkskanalen.

Heddal stavkirke er den største av de 28 stavkirkene som finnes i Norge i dag, og er et virkelig mesterverk i tre. Denne fantastiske bygningen, der det nåværende koret antas å være bygget en gang tidlig på 1200-tallet, ser ikke bare ut som et bygg fra et eventyr. Den er et eventyr, fastslår Pål.

Dette regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge;

Ulefos Hovedgaard - grønn glede - foto Telemark museum

Litt mer moderne, men ikke mindre spektakulært, er Ulefoss Hovedgaard.

– Dette regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Det vakre bygget stod ferdig i 1807 etter fem års bygging, og ligger på en høyde nord for sluseanlegget Ulefoss sluser. Det er lett tilgjengelig under en tur på Telemarkskanalen, så sett av tid til å ta en omvisning og lære mer om dette vidunderlige byggets historie, inviterer Pål.

Kultur og tradisjon