Rikt kulturlandskap langs Telemarkskanalen

Selv om mange assosierer Telemarkskanalen med båtliv og fantastisk natur, er det flust med kulturskatter langs kanalen. Så husk å sette av tid til å utforske noen av disse når du er på besøk!

Vrangfoss sluser
M/S Victoria i Vrangfoss sluse.

Kulturattraksjonene ligger som perler på en snor langs vakre Telemarkskanalen . Fra Skien til Dalen og helt opp til Notodden har kanalen en interessant kulturhistorie som har satt Telemark på Norges og verdenskartet. Skal du få med deg mest mulig, kan det være lurt å planlegge litt i forvegen.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur langs Telemarkskanalen:

Se flere ferietips og pakker på: visittelemark.no

Historien om den eventyrlige vannveien

– Det som jo er veldig greit å lære litt om når man besøker Telemarkskanalen, er nettopp Telemarkskanalen. I Vrangfoss Slusepark formidles historien til denne eventyrlige vannveien som for over 150 år siden åpnet Telemark for verden – og verden for Telemark. Dette er en interessant og spennende opplevelse for både store og små, og definitivt verdt et besøk, sier Pål Kleffelgård, daglig leder i Telemarkskanalen regionalpark.

Pål anbefaler også et besøk i Vest-Telemark museum Eidsborg, hvor du blant annet finner en modell av Telemarkskanalen hvor ungene kan sluse båter selv.

For litt mer enn 100 år siden var Notodden arena for et moderne eventyr.

Lysebuen, Notodden.

På Venstøp i Skien kan du oppleve barndomshjemmet til en av verdens største dramatikere - Henrik Ibsen.

Henrik Ibsen Museum, Skien

Det beste av Norge

Lysbuen industrimuseum i Notodden forteller historien om det som kanskje er tidenes viktigste norske oppfinnelse: lysbueovnen og produktet mineralgjødsel.

– Her får man lære om historien om hvordan Sam Eyde og Kristian Birkeland fanget nitrogen fra luften og var de første i verden til å lage kunstgjødsel. For litt mer enn 100 år siden var Notodden arena for et moderne eventyr. Et besøk i industrimuseet gjør deg bedre kjent med begivenhetene som var med på å gi Notodden og Rjukan en plass på UNESCOs verdensarvliste. Det er utrolig interessant å lære om for alle nordmenn, sier Pål.

M/S Victoria seilende på Telemarkskanalen ved Ulefoss Jernværk Foto: Tom Riis

Et annet museum ved Telemarkskanalen som formidler noe av det viktigste norske har tilført verden er Henrik Ibsen Museum i Skien.

– Dette er stedet hvor forfatteren Henrik Ibsen bodde fast fra han var 7 til han var 15 år gammel. Museet fokuserer derfor på temaene barndom, oppvekst og skolegang, og viser hvor mye denne perioden i livet egentlig betydde for Ibsens liv og dikting senere. Hvis du vil bli bedre kjent med en av Norges mest kjente personer gjennom tidene, er dette stedet å besøke, forteller Pål.

Bli med på spillet Peer Gynt Escape Room på Henrik Ibsen Museum.

Flere arkitekturskatter

Også de som er interessert i arkitektoniske skatter har noe å se frem til ved sitt besøk til Telemarkskanalen.

Heddal stavkirke er den største av de 28 stavkirkene som finnes i Norge i dag, og er et virkelig mesterverk i tre. Denne fantastiske bygningen, der det nåværende koret antas å være bygget en gang tidlig på 1200-tallet, ser ikke bare ut som et bygg fra et eventyr. Den er et eventyr, fastslår Pål.

Ulefoss Hovedgaard regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Foto Telemark Museum
Ulefoss Hovedgaard regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Foto Telemark Museum

Litt mer moderne, men ikke mindre spektakulært, er Ulefoss Hovedgaard.

– Dette regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Det vakre bygget stod ferdig i 1807 etter fem års bygging, og ligger på en høyde nord for sluseanlegget Ulefoss sluser. Det er lett tilgjengelig under en tur på Telemarkskanalen, så sett av tid til å ta en omvisning og lære mer om dette vidunderlige byggets historie, inviterer Pål.

 

På motsatt side av Telemarkskanalen ved Ulefoss finner du Øvre Verket. Det er en samling freda arbeiderboliger som ble bygd på 1800-tallet av Cappelen-familien som boliger for arbeiderene ved Ulefoss Jernverk. Verket er en av Europas eldste industribedrifter og har vært i Cappelen-familien siden 1800-tallet.

– På Øvre Verket vil du få innblikk i arbeidernes hverdag og du vil blant annet bli kjent med Oline Hegen- enken med gründersjel. Så fort kanalen sto ferdig i 1892 så Oline muligheten for å tilby overnatting for kanalturistene og hun startet faktisk sitt eget lille hotell midt i arbeiderstrøket , forteller Pål.

Se flere attraksjoner langs Telemarkskanalen

Kultur og tradisjon