10 gode grunner til å besøke eventyrlige Dalen

Dalen er det perfekte reisemålet på sommeren med attraksjoner og aktiviteter for hele familien! Vi har samlet noen tips for store og små som vil krydre din sommeropplevelse på Dalen.

MS Henrik Ibsen i Vrangfoss sluse
MS Henrik Ibsen i Vrangfoss sluse

Reisetips:

Sjekk ut disse lenkene og  planlegg din tur til vakre Dalen:

For mer tips og reiseinspirasjon i Telemark sjekk ut: visittelemark.no

1. Telemarkskanalen – den eventyrlige vannveien til Dalen!

Skal du til Dalen er en reise på Telemarkskanalen den vakreste måten å komme hit på. M/S Henrik Ibsen og M/S Victoria seiler i rutetrafikk fra 18. mai til 9. oktober 2022.

Telemarkskanalen ble risset inn i fjellet for godt over 100 år siden og da kanalen sto ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegnet som et ”åttende underverk”. 500 mann hadde da jobbet i 5 år med å sprenge seg vei gjennom fjellet. Med hele 18 slusekammere var veien banet fra Skien og inn til urnorske Dalen, en seilas på 105 km og med en høydeforskjell på 72 meter. Kanalen ble kalt «Hurtigruten» mellom Østlandet og Vestlandet og var også den viktigste ferdselsåren mellom øvre og nedre Telemark for folk, buskap, varer og tømmer. I dag er det turister fra nær og fjern som kommer for å oppleve denne unike vannveien som framstår omtrent som for over hundre år siden. De steinsmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk.

Les mer om historien i Da hurtigruten gikk fra Kristiania til Dalen i Telemark  og Konger og kjendiser i kanalens storhetstid

2. Dalen Hotel - eventyrhotellet fra 1894

Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden, ble hotellet oppført i 1894. Å kombinere et besøk på Dalen Hotel med en seilas på Telemarkskanalen er en enestående kulturhistorisk reise tilbake i tid, sammen med moderne service og komfort. Hotellet er sesongåpent fra april til oktober.

3. Vest –Telemark Museum Eidsborg med Aktivitetsparken - historieformidling og aktiviteter for hele familien!

Vest-Telemark Museum i Eidsborg er en skattekiste av historie, kunst og kulturarv med sine flotte utstillinger. Her kan du leke deg inn i historien i aktivitetsparken med en 105 meter lang modell av Telemarkskanalen, håndverksaktiviteter, runerissing og bueskyting for å nevne noe. Museumsbonden Daniel dyrker og høster på gamlemåten, og på bygdetunet kan du se et av verdens eldste trebygg, Stålekleivloftet fra 1167. Du kan også gå tur opp til Brynesteinbrotet hvor de hentet ut brynestein, Norges første eksportartikkel, og fraktet den ut til Europa og resten av verden.

Eidsborg stavkirke, en av Norges minste men best bevarte stavkirker

 

Vest Telemark museum byr på blant annet aktivitetspark, flotte utstillinger og har til og med egen museumsbonde.

4. Soria Moria Sauna – prisbelønt badstue med panoramautsikt!

Soria Moria badstue blinker som et smykke i Bandak, og innbyr til hvile og refleksjon i storslått natur. Badstua har på kort tid blitt en Instagramhit med mye oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt. Soria Moria og designteamet bak Feste Landskap, ble også nylig tildelt DOGA-merket for design og arkitektur. Vi er kjempestolte!
Soria Moria er på alles «bucketlist» om dagen, er den også på din? Book tid i badstua på nettsidene våre.

Les mer om Soria Moria

5. Eidsborg Stavkirke - Norges vakreste stavkirke med en unik historie

La guiden ta deg med på en reise gjennom 800 år, hør om stavkirkens unike historie fra 1270 og frem til i dag og om helgenfiguren Nikuls som kirken er viet til. Stavkirken er en levende kirke med gudstjenester og bryllup, kanskje får du også lyst til å si ja her?

Les også Det magiske vatnet, Nikuls og «De dødes tjern»

soria moria på dalen

Soria Moria sauna

 

6. Dalen Villmarkssenter – Tett på naturen med «Fotobonden» Jostein Hellevik

Hos Dalen Villmarkssenter får du oppleve variert villmark og virkelig komme tett innpå fugler og dyr på en unik måte. Et liv med interesse for natur har gitt innehaver Jostein Hellevik de beste forutsetninger til å tilrettelegge både film- og fotoarenaer som er spesialkonstruert for store og minnerike opplevelser. Det er hos Dalen Villmarkssenter BBC, National Geographic og NRK har filmet mange av sine naturprogrammer, og mange fotografer har tatt konkurransevinnende bilder her. Uansett ferdighetsnivå – om du er amatør eller proff – er du alltid velkommen til Dalen Villmarkssenter!

Les også Det perfekte bildet

7. Grimdalstunet med skulpturer av eventyrjenta Anne Grimdalen

Billedhuggeren Anne Grimdalen ble født i 1899 på gården Grimdalen i Skafså. Som ung jente reiste Anne til Oslo. Hun gikk på først på Kunst- og Håndverkskolen og senere Kunstakademiet. Samtidig måtte hun jobbe som hushjelp for å klare seg økonomisk. Hennes historie, fra oppveksten her på den avsidesliggende fjellgården Grimdalen, til gjennombruddet som kvinnelig kunstner er nesten utrolig. Det skjedde i 1938. Da vant Anne konkurransen om utsmykking av Oslo Rådhus og ble landskjent.

Anne er også kjent for de mange barne- og dyreskulpturene hun har laget, og blir regnet som den norske billedhuggeren som er representert med flest arbeid i utlandet. Etter Annes død ble det bygd et galleri på gården Grimdalen der hun vokste opp. Galleriet åpnet i 1973 og her er mange av skulpturene hennes samlet. Kunstmaler Henrik Sørensen kalte Anne Grimdalen for «Eventyrjenta i norsk kunst». Det sier noe om hvilken kunstnerpersonlighet Anne Grimdalen var.

Ulv på Grimdalstunet
Ulv på Grimdalstunet

8. Åmdals Verk Gruver - spennende gruvevandring for hele familien

Guider tar deg med på en spennende gruvevandring som viser hvilke forhold gruveslusken jobbet under. Mange avanserte mekaniske modeller viser hvordan den omfattende prosessen fra malm til kopper foregikk. Museet har en stor geologiutstilling, og gruveområdet er omkranset av flott natur, turstier og er rikt på mineraler. Det er en egen liten gruve for barn hvor de kan finne stein.

Les også om Birger Bastiansen- rallaren på Åmdals Verk Gruver

Ravnejuv
Ravnejuv

9. Ravnejuv - attraksjon med oppdrift!

Ravnejuv var i sin tid en attraksjon som skapte stor oppmerksomhet blant både nordmenn og europeere. Faktisk var tilstrømningen av nysgjerrige turister så stor at det ble satt opp et hotell på stedet. Ravnejuv er fremdeles en attraksjon som bokstavelig talt kan ta pusten fra de som opplever den. Et bratt stup på 350 meter ned i Tokkeåi gjør at det kribler godt i magen dersom en er utpå kanten og ser ned. Kast et blad eller en pengeseddel utfor og se den komme tilbake med luftstrømmen!

Les også Ravnejuv-en luftig turistattraksjon siden 1800-tallet 

10. Vandrer Velkommen – forbløffende - trygt – tilgjengelig

Dalen har mange flotte turstier med ulik vanskelighetsgrad, alt fra den enkle grønne (bokstavelig talt!) Bufjordstigen til svarte, tøffe Lårdalstigen. Her kan alle finne sin favoritt vandresti. Hvilken velger du?

Se flere vandreturer!

Aktiviteter