10 tips til kystferie - med spennende aktiviteter i Porsgrunn og Skien

Med kort avstand til hverandre har Telemarkskysten og nabobyene Porsgrunn og Skien mye å tilby. Her ligger opplevelsene som perler på snor med kort reisevei mellom. Nyt ferien din med opplevelser du vil huske og glede deg over.

1. Cruise på Telemarkskanalen

I hjertet av Skien ligger den første slusen i Telemarkskanalen. Den gang kanalen åpnet ble den omtalt som verdens åttende underverk. Et spennende tilbud for barnefamilier, eller for de som bare vil en liten tur på kanalen, er et minicruise fra Hjellebrygga i Skien til Løveid sluser på Skotfoss. Turen tar en ½ time og er en fin tur over det vakre Hjellevannet før kanalen blir trangere ved det gamle industritettstedet Skotfoss og inn til sluseporten på Løveid. Et av mange vakre naturlandskap på Telemarkskanalen. Vil en på en litt lengre tur, er halvdagsturen Skien - Lunde et fint alternativ, med bussretur fra Lunde.  En full dag på kanalen bringer deg fra Skien og helt til endepunktet Dalen.

Funfact: Kaster du et blikk opp på tvillingtårnene til Skien kirke så vit at etter den siste slusingen i kanalen, så har båtene blitt løftet opp på høyde med kirkespirene, 72 moh.

 

2. Fart og moro i Skien fritidspark

Det er alltid noe morsomt å finne på i Skien fritidspark, fullt av opplevelser både ute og inne. Den nye klatreparken åpnet i 2019. Med 7 spennende og morsomme løyper er dette en aktivitet for hele familien. Løypa er særdeles luftig siden stolpene er reist på toppen av jordvollen rundt skøytebanen. Her får du garantert en kilende opplevelse i den 130 meter lange ziplinen som går tvers over anlegget.

Du kan også besøke det store badeanlegget, spille curling, minigolf, bowls, padel, frisbeegolf og mye mer.

Porsgrunn Porselensfabrikk Foto: Daniel Sundberg

3.Porselensmuseet

Porselensmuseet i Porsgrunn er et interaktivt museum hvor du lærer alt om det hvite gulls historie. I butikken har de unik designerkunst hvor du kan sikre deg et kupp. Vegg i vegg finner du Porsgrunds Porselænsfabrik med supre outlet-priser. Her finner du den instagram-vennlige stråmalte traktoren «Stråtass» og verdens største stråmalte tekopp. Du kan også se selve produksjonslinjen til fabrikken. Stråmalerne utfører sitt arbeid med største flid, dette er håndverk i verdensklasse.

4. Øyhopping i skjærgården

Sommeren i Langesundsfjorden er som et paradis. Fergene fra Brevik, Langesund og Helgeroa tar deg med ut i øyriket. Øyene har fine vandreruter, badeplasser og vil du slå opp telt er det nok av friarealer å velge mellom. Noen av øyene har spisesteder og campingplass. Nytt av året er også kystfergen fra Langesund langs Bamblekysten. Ta fergen en vei, og vandre kyststien tilbake eller nyt dagen på en av spisestedene på ruten. Her er det bare å nyte naturen og øyeblikket.

Løvøy Ferge annkommer Siktesøya i Risøysundet.

 

Øyhopping i Langesundsfjorden

5. Redd Peers hjerte på Ibsen Escape

I barndomshjemmet til Henrik Ibsen finner du kanskje det kuleste Escape-rommet noensinne. For to år siden startet det - en gruppe med historikere, teaterfolk og museumsansatte satte seg ned rundt tegnebordet for å utvikle et nytt spill, et Escape-rom. Resultatet har blitt en kritikerrost attraksjon som får stadig nye tilhengere. Du og gruppen din skal redde hjertet til Peer Gynt. Dere blir sendt inn i en eventyrverden og må løse gåtene som skal lede dere fram til målet. Dere har 45 minutter på dere til å løse gåten og komme dere ut av Escape-rommet. Veldig spennende.

6. Besøk Du Verden Sjøfartsmuseum + vitensenter

Et av barnas favorittsteder, et senter for aktiviteter og opplevelser for barn og ung. Del dere inn i lag og lek dere gjennom utstillingen. Den nye simulatoren tar dere med til den travle containerhavna hvor oppgaven går ut på å laste skipet effektivt og sikkert. Vanskeligere enn du tror, heldigvis gjør det ikke noe om du gjør en feil. Caféen med terrasse for solvarme dager ligger rett ved elvebredden.

7. Kulturscenen

Denne sommeren er kulturlivet tilpasset den spesielle situasjonen, men nå kommer stadig nye arrangementer på kalenderen igjen. Vi ser sommeren lyst i møte og tror på mang en flott konsert- og teateropplevelse. Den komplette kulturkalenderen finner du på www.visitgrenland.no/hva-skjer

8. Gea Norvegica UNESCO Global Geopark – en naturskapt verdensattraksjon.

Geoparken har flere besøksparker i regionen, alle med sin unike historie, lettfattelig fortalt på infotavler. Her kan du lære om mektige isdekker og sjeldne bergarter, se spor etter tropisk hav, om kalkholdig grunn fra ekvator og mye mer. Kanskje er du så heldig at du finner noen fossiler.

9. Badeparken i Langesund

I flere tiår har Badeparken i Langesund spredt glede for både store og små og er garantert en sikker vinner for barnefamiliene. Nå er hele hotellet og badeparken pusset opp. Den nye badebrygga med flytende badstue og saltvannsbad kobler hotellet sammen med sjøen. Utendørsbassenget med 28 varmegrader året rundt leder inn til det store innendørsanlegget. Den nye velværeavdelingen har nå mange fasiliteter som IR-stoler, crushed-ice, varmebenker, tyrkisk dampbadstue og vanlig badstue.

10. Kyststien i Bamble – Norges svar på Cinque Terre.

Bli med på stien som tar deg forbi stupbratte partier, panorama utsikt, vakre svaberg, kystfort fra krigens dager og inn i den dype skogen. Stien er populær året rundt. Den tar deg fra kystbyen Langesund og handelsstedet Stathelle helt til den travle gjestehavna på Valle og Fossingfjorden. På veien passerer du koselige vertshus, campingplasser, badestrender og fremfor alt, tilgjengelig natur.

Nytt av året er at nå kan du gå etappene på kyststien og få transport til start eller endepunktet. Tilbudet leveres av Bamble Taxi og må forhåndsbestilles. I juli vil også Kystferge fra Langesund ta deg til de mest populære etappene. Tips! Sett av 3 dager, overnatt på hotell og gå de mest populære dagsetappene. Alt fra 8, 16 til 32 km.

Aktiviteter