12 annerledes opplevelser i Telemark

Nytt år, nye muligheter! Telemark har mye å by på for både store og små med et mangfoldig kulturlandskap, verdenskjent historie og kultur, kortreist mat og massevis av arrangementer og aktiviteter. Men alt er ikke like godt kjent. Se årets tips på 12 annerledes opplevelser i Telemark! Tar du utfordringen?

Hundekjøring - Haukeli Husky
Hundekjøring - Haukeli Husky

Tips 1- Hundekjøring

Haukeli Husky                                                                                         Hundekjøring er drømmen om ekte villmarksopplevelser langt fra sivilisasjonens stress, tidsjag og krav. Bak spannet, på sleden, er det kun deg selv, dine lojale, firbeinte venner og høyfjellets stillhet og ro – ingenting annet. Lær å kjenne og ta hånd om ditt eget hundespann, bli smittet av disse hundenes entusiasme og glede over å være i sitt rette element!

Haukeli Husky tilbyr guidede hundespannsopplevelser ved randsonen av Hardangervidda. Det å kjøre sitt egen hundespann, med vennlige og hardtarbeidende Alaska huskyer er noe av det mest fantastiske du kan oppleve. Haukelifjell tilbyr også flotte skimuligheter i snørikt høyfjellsnatur.

Sjøormtårnet i Seljord
Sjøormtårnet i Seljord

Tips 2 - På jakt etter sjøormen Selma

Sjøormtårnet i Seljord
I over 250 år har folk hevdet å ha sett den omstridte sjøormen Selma i Seljordsvatn. Til og med den dag i dag kommer det rapporter om mistenksomme bevegelser i den 13 km lange innsjøen.

Siden 2011 har det vært mulig å speide etter sjøormen fra Sjøormtårnet, et tårn på 17 meter med tre utkikkspunkt. Tårnet er tegnet av arkitektene Rintala Eggerstone og er en del av kunstprosjektet “Into the Landscape”.

Tips 3 - Har du sovet i en tønne før?

Lerkekåsa  Vingård
Midt i Telemark finner du verdens nordligste vingård, Lerkekåsa. Her kan du nå få en berusende overnattingsopplevelse. I et 7 500 liter stort eikefat hentet fra en kjeller i Tyskland, er det innredet et eksklusivt soverom for en spesiell overnattingsopplevelse. Veggene er av 8 cm tykk eikeplank og har vært brukt til lagring av rom i 100 år. Og vinsmaking er selvsagt en naturlig del av opplevelsen.

Berusende overnattingsopplevelse på Lerkekåsa

lerkekasa2

Norges råeste strikkhopp

strikkhopp

Tips 4 - 84 m fritt fall inn i historien

Strikkhopping fra Vemorksbrua
Norges høyeste permanente strikkhopp finner du på en hengebro i historiske Rjukan. Juvet som tungtvannssabotørene klatret ned og opp for å komme usett frem til Vemork kraftstasjon har nå fått en snarvei. Å hoppe 84 meter rett ned Vemorksjuvet i Rjukan har av erfarne strikkhoppere blitt omtalt som en helt spesiell og utrolig rå opplevelse, da det er som å hoppe i en trakt.

Les mer om strikkhopping

Tips 5 - Flere kilometer med bokhyller

Halfdans Bokhus i Drangedal
I Kjosen, Drangedal finner du det som trolig er Norges største bruktbokhandel. I det lille huset på Drangedal finner du 100 000 bruktbøker, og en hyggelig kaffekopp. I butikkens tre etasjer er det mange gjemte skatter, så du skal ikke se bort fra at Halfdan kanskje har akkurat den boka du har lett etter i så mange år.

Halfdans Bokhus i Drangedal
Halfdans Bokhus i Drangedal

Tips 6 - Bad i naturens fantastiske vannland

Jettegrytene
En mil fra Telemarksvegen, ved den vesle bygda Eikhom ligger Jettegrytene i en trang dal med berg på begge sider. Disse er runde eller lange fordypninger i fast fjell, laget av smeltevann under istida og er flere meter i diameter og 10-20 meter dype. Sola får virkelig tak her og det brenner under nakne føtter på fjellgrunn! Ikke rart at dette i årevis har vært en elsket badeplass for bygdefolk men også for turistene.

Foto: Terje Rakke

Tips 7 - Kjegling i Henrik Ibsens barndomshjem

Henrik Ibsen Museum
Foreldrene til Ibsen var kjente for sine vellykkede selskaper
og en av «ritualene» under et selskap var kjegling. Prøv
kjegling når du gjester Venstøp, på samme måte som
gjestene til Knud og Marichen Ibsen gjorde på 1830-talet.

Kjegling på Venstøp
Kjegling på Venstøp

Tips 8 - Norges siste kabelferje

Fjoneferja
Den motordrevne Fjoneferja «Nissen» kjører fra Fjone
til Sundsodden i Nissedal, og er Norges minste, og siste,
kabelferje. Turen er på 500 meter og frakter mellom
5- og 6 000 personbiler årlig.

Fjoneferja Foto: ta.no
Fjoneferja Foto: ta.no

Tips 9 - 350 meter høyt stup med oppdrift!

Ravnjuvet
Naturfenomen ved fylkesveien fra Dalen til Vinje – et 350 med høyt stup mot Tokkeåi. Slipp en pengeseddel utfor – og se om den kommer tilbake opp en oppgående luftstrøm!

Ravnejuv
Knivmaking ved Raulandsakademiet

Tips 10 - Den skarpeste kniven i skuffa

Kurs i knivmaking på Raulandsakademiet
Ta et tredagers knivmakingskurs på Raulandakademiet, og lær deg å lage egen brukskniv med tilhørende lærslire! Morten Håkonsen, en av Norges beste knivmakere, lærer deg alt det er å vite om knivmaking, fra skjefting til etterbehandling.

Tips 11 - UNESCO Global Geopark

Geopark Norwegica
Geoparken ligger i Telemark og Vestfold og er med på UNESCOs liste over områder med unike geologiske historier. Visste du at Grenland en gang var dekket av et tropisk hav og at du kan finne fossiler i berggrunnen her? Eller at Jomfruland er resultatet av over 2 millioner år med istider og at svabergene langs kysten er formet av mektige isdekker. Besøk geoparken og opplev historiene selv!

Jomfruland
Jomfruland

Tips 12 - Velg mellom 192 islagte fosser!

Isklatring på Rjukan
Rjukan regnes som Nord-Europas beste sted for isklatring. Over 192 islagte fosser i en spesielt lang og stabil vintersesong gjør forholdene ettertraktet for klatrere fra hele verden. I tillegg finnes det fosser i alle vanskelighetsgrader og som er lett tilgjengelig og med stor tetthet.

Les mer om isklatring

Foto: DNT
Foto: DNT
Aktiviteter