12 unike overnattingssteder i Telemark

Mikrohyttene i Kragerø Foto: @cecilieholmen

Kunne du tenke deg en litt spesiell overnattingsopplevelse? Hva med en natt i en tretopphytte, i et eventyrhotell, i et rom med unik utsikt eller «glamping» i lukseriøst telt? Vi har plukket ut 12 unike overnattingssteder du bør vurdere på din reise i Telemark.

Dalen Hotel - Eventyrhotellet fra 1894

Dalen Hotel, også kjent som «eventyrhotellet» fra 1894 ligger idyllisk plassert innerst i Bandak. Hotellbygningen i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn, spir, altaner, utspring og gesimser, tegnet av arkitekten Haldor Larsen Børve, sto ferdig i 1894.

Telemarkskanalen (1892) satte fart i turisttrafikken. Og det var den som førte til at brukseier Hans Larsen fra Skien, og flere med han, engasjerte arkitekt Børve til å tegne det vi kan kalle et luksushotell.

Luksushotellet på Dalen ble fra første stund en suksess og trakk til seg fyrstelige og fintfolk fra hele Norge og Europa. Riksantikvaren har beskrevet hotell Dalen som ”det mektigste og mest storslåtte anlagt av de alle”, det er ett av de største, og kan hende det best bevarte hotell fra turismens stordomstid på slutten av 1800 tallet. Mange sier: «kanskje Norges vakreste” og ennå kan en oppleve historisk atmosfære i et hotell som skiller seg ut fra de fleste.

Etter å ha forfalt i mange år ble hotellet restaurert, og gjenåpnet i 1992. Hotellet er på nesten 4 500m² og er med dette en av de største trebygningene i landet.

Å camp

Opplev Tessungåe i hengekøyer, trehytter, og vedfyrte badekar!
Å Camp ligger på elvebredden av Tessungdåe og grenser til Hardangervidda. Her er alt basert på den enkle luksus av å være i urørt natur. På selve campingen finnes enkle fasiliteter og man kan leie sengeplass i hytte, lavvo eller hengekøye. Du finner også tretopphytta Å Auge litt bort fra selve campingen som gir deg en helt unik opplevelse i alle sesonger. Hytta ligger som et øye i naturen og speider ut på den uregulerte Tessungåe. Ideen er å bruke hytta på naturens premisser. Hytta er uten gardiner.

«Seks meter over skogbunnen finner du tretopphytta Å Auge. Du våkner til lyden av elva som renner forbi, og sovner når natta senker seg over den tette granskogen», forteller gjesten Bjørn Harry Schønhaug.

De vedfyrte badekarene står klare for deg, og kan oppleves i forbifarten. I tillegg tilbys guidede fisketurer på Hardangervidda samt kurs i lokal bålmat.

Tollboden i Kragerø - moderne design i historiske omgivelser

Tollboden Hotell og Restaurant

Tollboden i Kragerø forbindes med sommer, sol, båtliv og nydelig mat ved bryggekanten - ekte sørlandsidyll. Men visste du også at det her skjuler seg så mye mer? En prisbelønt vinkjeller, et svart sjarmerende hotell med en oase av en uterestaurant. En fredfull atmosfære omringet av frukttrær og historiske bygninger.

Tollboden, som ligger midt i det historiske sentrum av Kragerø, ble permanent fredet i januar 2017. «Tollboden i Kragerø er et kulturminne av nasjonal verdi, som forteller både om vår kystkultur og vår tollhistorie», sier riksantikvar Jørn Holme.

Tollboden Restaurant ligger idyllisk plassert mellom sjøbodene innerst i Blindtarmen i Kragerø og her serveres både klassikere og nye og spennende smaker. Også på vinterstid holder Tollboden åpent for julebord i tillegg til selskaper og grupper ved etterspørsel. Maten på Tollboden Restaurant er laget av kortreiste råvarer, de beste og ferskeste, og med kjærlighet for kvalitet og gode opplevelser.

I 2016 åpnet Tollboden Bakhagen, en skjermet oase med fredfull atmosfære i en egen liten verden innenfor dørene til Tollboden Hotell. Et paradis midt i Kragerø sentrum, omringet av frukttrær og historiske bygninger. Her kan du nyte forfriskninger og snacks i loungeområdet, eller flere retter til bords. Det arrangeres også selskaper med inntil 250 sittende gjester.

Overnatt i historiske omgivelser på Rjukan Admini

Rjukan Admini

Våkne opp til synet av majestetiske GaustatoppenRjukan Admini.
Hotellet er et lite og eksklusivt med 15 unike rom, stilfullt innredet med utsøkt blanding av stilmøbler og moderne komfort. I dag kan du bli gjest i disse omgivelsene enten du er på familietur, en romantisk helgetur, feirer en familiebegivenhet eller er en del av et styre som trenger et uforstyrret, hyggelig og inspirerende sted for en møteplass.

Hotellet byr også på et av fylkets mest særegne overnattings-, konferanse- og selskapslokaletilbud og inngår i den store industrielle historiefortellingen som plasserte Notodden/Rjukanregionen på UNESCOs Verdensarvlista i 2015.

Hotellbygningen er tegnet av Thorvald Astrup i 1908, en av datidens fremste arkitekter, og regnes i dag for å være en av de vakreste trebygninger i jugend stil som finnes her i landet.
Velkommen til å nyte en god middag i ærværdige og herskapelige omgivelser.

Tuddal Høyfjellshotell

Autentisk og uten forstyrrende luksus. Velkommen til et av Norges eldste og mest sjarmerende høyfjellshotell.

Det gamle tradisjonshotellet med sitt gamle interiør er kanskje mest kjent for ikke å ha så mye annet å by på enn det gode liv. Et sted der det eneste du skal, er å nyte. Tuddal Høyfjellshotell er det perfekte utgangspunkt for en tur til Gaustatoppen. Hotellet ligger på «solsiden av Gaustatoppen» og kan tilby 20 værelser med dusj og toalett.

«La bilen stå ved hotellet og la oss spandere buss opp til Stavsro. Så kan det nytes en velfortjent Gaustatoppen-Pils på Gaustatoppen. Mens dere koser dere på fjellet forbereder vi en deilig fireretters middag av dagens råvarer, og sørger for at sultne vandrere blir mette», anbefaler eier Einar Gurholt.

Mikrohyttene i Kragerø

Velkommen til glamping i svevetelt. Spektakulær og unik overnatting i naturen. Bo med utsikt over tretoppene, hengende utover fjellet, i laftet hytte eller i hobbithytte.
Små luksushytter omgitt av skog, vann og svaberg med spektakulær beliggenhet på 100 høydemeter over Tokevann, helt ytterst på fjellet. Hos Mikrohyttene er overnatting bare en liten del av oppholdet.
De vinterisolerte trehyttene og åpne for utleie hele året. Unn deg en unik hytteopplevelse i naturen og til alle årstider. Alle gode ting er tre!

Pakkbuene ved Telemarkskanalen

Sommeren 2018 åpnet Telemarkskanalen sovebokser for kanalsyklister og ble kåret til en av årets beste reiseopplevelser i Norge!
Soveboksene er plassert i de gamle historiske pakkhusene på Fjågesund og Bandaksli brygge. Pakkhusene ligger helt nede ved vannkanten og her kan soloppgangen oppleves i idylliske omgivelser. Soveboksene inneholder køyesenger med madrass med soveplass til fire. Det eneste man må ha med er egen sovepose. Det er også et minikjøkken og utedo på stedet samt tilgang til elektrisitet. Alle som ferdes ute i naturen kan benytte seg av tilbudet som er lett tilgjengelig på sykkel.

Tilbudet er i første omgang ment for padlere, syklister og vandrere, men alle overnattingsgjester er velkomne. Boksene inneholder kun madrasser, så her må man må ha med soveposer. For bestilling og mer informasjon ta kontakt med Visit Dalen på info@visitdalen.com.

Miljøvennlig ferie, storslått natur, kulturminner i kø, balsam for kropp og sjel – noe for deg? Da er det bare å finne frem sykkelen og reise langs kanalen!

Gaustablikk Høyfjellshotell

Ved foten av Telemarks høyeste fjell, Gaustatoppen, finner du Gaustablikk på 960 meter over havet. Ta med deg hele familien og våkne opp til spektakulære utsikt mot et av Norges fineste fjell. Opplev roen og pust inn frisk fjelluft på Gaustablikk Høyfjellshotell.

Det som i 1970 startet som en liten fjellstue, består i dag av hotell, leiligheter, store flotte fjellhytter og et komplett skisenter. Et mangfold av opplevelser venter deg på Gaustablikk.

På sommerstid finnes et stort utvalg av vakre naturstier og startpunkt for dagsturer og fotturer. Rett på utsiden av hotellet finner du også en liten minigolfbane i tillegg til utleie av tråbåter og robåter til bruk på idylliske Kvitåvatn. Nyt utsikten mot Gaustatoppen fra den store solterrassen mens du unner deg en velsmakende matbit fra restauranten. Vinterstid er hotellet omgitt av over 80 km varierte langrennsløyper samt et alpinanlegg med hele 33 nedfarter.

Gaustablikk Høyfjellshotell kan friste med restaurant, bar, konferansesenter for inntil 300 personer, velværeavdeling med oppvarmet basseng, Jacuzzi, dampbad og badstue.

Kragerø Resort

Kragerø Resort tilbyr et stort opplevelsesområde, med spa, tennisbane, minigolf , korthull og 18- hulls golfbane, Beach Club, kajakkutleie, beachvolleybane, restauranter, et spennende turområde, nyåpnet sykkelløype samt tilknytting til et omfattende aktivitetstilbud i Kragerø distrikt. Her tilbys unike opplevelser for store og små og her er både enkeltpersoner og grupper opp til 450* personer hjertelig velkomne.

«I Restaurant Stråholmen befinner du deg 70 meter over havet med panoramautsikt over Kragerøs skjærgård. Her har vår kjøkkensjef komponert et utvalg retter bygget på sesongens råvarer av lokal opprinnelse», forteller hotelldirektøren.

Med sin idylliske skjærgård som nærmeste nabo kan Kragerø Resort oppleves som "et lite stykke Sørlandet". Her har du et unikt utgangspunkt for et velfortjent avbrekk fra hverdagen.
Drømmer du om sol sommer & skjærgårdsidyll? Bestill ditt opphold på Kragerø Resort i dag!

Glamping på Sandviken Camping

Glamping? En fancy versjon av camping, der ordene glam og camping er satt sammen. I stedet for å bo i vanlige telt så bor gjester i luksuriøse telt, i vakre og naturlige omgivelser.

Helt nord i Tinnsjøen finner du den helårsåpne 4-stjerners Sandviken Camping. Med 4 stjerners camping som har åpent hele året får man en rekke muligheter. Kanskje hundekjøring eller en ekspedisjon på Hardangervidda er noe som frister? Eller padle kano på Tinnsjøen med store muligheter for fisk.

Her får alt fra spennende aktiviteter på Hardangervidda til en avslappende dag på stranda. Velkommen til glamping kun få kilometer fra Rjukan sentrum.

Historiske Straand Hotel

Straand Hotel er et av Telemarks fremste fullservice-hotell med et allsidig aktivitetstilbud og et velrenommert kjøkken enten det gjelder kurs og konferanse, ferie eller fritid.

I fem generasjoner og hele 154 år tilbake i tid har hotellet vært i drift. Det var i 1864 Kari og Olav Straand startet skysstasjon her. Siden den gang har stedet vært kjent for hyggelig atmosfære, noe som spesielt kommer til sin rett i de gamle stuene med tømmervegger. Det er fremdeles familien Straand som eier og driver hotellet. Gjestfriheten og de gode tradisjonene er gitt videre fra generasjon til generasjon, og over 150 år seinere kan man fortsatt føle seg som hjemme her.

«Hadde de solide tømmerveggene i disse trivelige stuene talt, ville de hatt mangt å fortelle om tidligere tiders liv og virksomhet. Straand har en interessant og fargerik fortid som jeg som dagens vert både er stolt av og føler seg forpliktet til å føre videre», sier hotelldirektør Sigmund Straand.

Straand Hotel i idylliske Vrådal er et helårsåpent hotell med 125 rom, moderne kurs & konferanse-avdeling, restaurant, bar og svømmebasseng. Utendørs tilbyr hotellet en stor terrasse med uteservering om sommeren, og nede ved vannet et fritidsområde med sandstrand, båtutleie, sommerkafé og stor lekeplass. I tillegg tilbys sykkelutleie fra resepsjonen.

Gardenpods på Bø Camping

Bø Camping er en helårsåpen campingplass ved foten av Lifjell og ved porten til Bø Sommarland. Det hele startet med 5 hytter og åpnet i 1986, året etter Bø Sommarland. Etter dette har campingen utvidet med flere hytter, leiligheter og "gardenpods" - en ny og spennende hyttevariant. Bo i en spennende hytte som ligner på hyttene i Ringenes herre-filmene.

Familieplassen Bø Camping ligger sentralt til midt i hjertet av Telemark og har korte avstander til flere attraktive reisemål:

* 100m til Høyt & Lavt klatrepark
* 500m til Bø Sommarland
* 700m til Telemarkshallen
* 5 km til Bø sentrum
* 10 km høyfjellet Lifjell

Book deg inn allerede i dag og sikre deg deilige sommerdager i Bø, Telemark.

Aktiviteter