15 unike overnattingssteder i Telemark

Mikrohyttene i Kragerø Foto: @cecilieholmen

Kunne du tenke deg en litt spesiell overnattingsopplevelse? Hva med en natt i en tretopphytte, i et eventyrhotell, i et rom med unik utsikt eller «glamping» i luksuriøst telt? Vi har plukket ut 15 unike overnattingssteder du bør ha på din bucket-liste i 2023.

Dalen Hotel - Eventyrhotellet fra 1894

Et opphold på Dalen Hotel er et minne for livet. Her bor du i historiske omgivelser ala 1894, i et hotell som skiller seg ut fra de fleste.

Riksantikvaren har beskrevet Dalen Hotel som «det mektigste og mest storslåtte anlagt av de alle». Det er et av de største, og kan hende det best bevarte hotel fra turismens storhetstid på slutten av 1800-tallet. Mange kaller det «kanskje Norges vakreste hotel».

Hotellet finner du idyllisk plassert innerst i Bandak. Hotellbygningen, i overdådig romantisk stil med dragehoder, tårn, spir, altaner, utspring og gesimser, sto ferdig i 1894. Luksushotellet på Dalen ble fra første stund en suksess og trakk til seg fyrstelige og fint folk fra hele Norge og Europa.

Etter å ha forfalt i mange år ble hotellet restaurert, og gjenåpnet i 1992. Hotellet er på nesten 4 500m² og er med dette en av de største trebygningene i landet.

Å Camp i Tessungdalen

Opplev Tessungåe i trehytter, mikrohus og hengekøyer.

Å Camp ligger på elvebredden av Tessungåe og grenser til Hardangervidda. Her er alt basert på den enkle luksus av å være i urørt natur. På selve campingen finnes enkle fasiliteter og du kan leie sengeplass i hytte, mikrohus, lavvo eller hengekøye.

Litt bort fra selve campingen finner du tretopphytta "Å Auge", 6 meter over bakken og en helt unik opplevelse i alle sesonger. Hytta ligger som et øye i naturen og speider ut på den uregulerte Tessungåe. Ideen er å bruke hytta på naturens premisser. Hytta er uten gardiner.

Mikrohuset «Aure» har en stor seng (6 madrasser), vedfyrt ovn og terrasse som titter ut mot Tessungåe og er det perfekte stedet for å koble av og leve enkelt.

I tillegg tilbys guidede fisketurer på Hardangervidda, samt kurs i lokal bålmat.

Tollboden i Kragerø - moderne design i historiske omgivelser

Tollboden Hotell og Restaurant

Tollboden i Kragerø forbindes med sommer, sol, båtliv og nydelig mat ved bryggekanten - ekte sørlandsidyll. Men visste du også at det her skjuler seg så mye mer? En prisbelønt vinkjeller, og et svært sjarmerende hotell med en oase av en uterestaurant. Tollboden, som ligger midt i det historiske sentrum av Kragerø, ble permanent fredet i januar 2017.

- Tollboden i Kragerø er et kulturminne av nasjonal verdi, som forteller både om vår kystkultur og vår tollhistorie, sier riksantikvar Jørn Holme.

Tollboden Restaurant ligger idyllisk plassert mellom sjøbodene innerst i Blindtarmen i Kragerø. Maten du får servert, er laget av kortreiste råvarer, de beste og ferskeste, og med kjærlighet for kvalitet og gode opplevelser.

Tollboden Bakhagen, er en skjermet oase med fredfull atmosfære i en egen liten verden innenfor dørene til Tollboden Hotell, omringet av frukttrær og historiske bygninger. Her kan du nyte forfriskninger og snacks i loungeområdet, eller flere retter til bords. Det arrangeres også selskaper med inntil 250 sittende gjester.

Overnatting i historiske omgivelser på Rjukan Admini Hotell.

Rjukan Admini

Våkne opp til synet av majestetiske GaustatoppenRjukan Admini Hotell.
Hotellet er lite og eksklusivt med 15 unike rom, stilfullt innredet med utsøkt blanding av stilmøbler og moderne komfort. I dag kan du bli gjest i disse omgivelsene enten du er på familietur, en romantisk helgetur, feirer en familiebegivenhet eller er en del av et styre som trenger et uforstyrret, hyggelig og inspirerende sted for en møteplass.

Hotellet byr også på et av fylkets mest særegne overnattings-, konferanse- og selskapslokaletilbud og inngår i den store industrielle historiefortellingen som plasserte Notodden/Rjukanregionen på UNESCOs Verdensarvlista i 2015.

Hotellbygningen er tegnet av Thorvald Astrup i 1908, en av datidens fremste arkitekter, og regnes i dag for å være en av de vakreste trebygninger i jugend stil som finnes her i landet.

Her ønskes du velkommen til å nyte en god middag i ærverdige og herskapelige omgivelser.

Tuddal Høyfjellshotell

Autentisk og uten forstyrrende luksus. Velkommen til et av Norges eldste og mest sjarmerende høyfjellshotell.

Det gamle tradisjonshotellet med sitt gamle interiør er kanskje mest kjent for ikke å ha så mye annet å by på enn det gode liv. Et sted der det eneste du skal, er å nyte. Tuddal Høyfjellshotell er det perfekte utgangspunkt for en tur til Gaustatoppen. Hotellet ligger på «solsiden av Gaustatoppen» og kan tilby 20 værelser med dusj og toalett. Den gamle stilen og sjelen er tatt nøye vare på i de nyoppussede rommene. Hvert sitt rom har sin egen opprinnelige, originale stil.

«La bilen stå ved hotellet og la oss spandere buss opp til Stavsro. Så kan det nytes en velfortjent Gaustatoppen-pils på Gaustatoppen. Mens dere koser dere på fjellet forbereder vi en deilig fireretters middag av dagens råvarer, og sørger for at sultne vandrere blir mette», anbefaler eier Einar Gurholt.

Mikrohyttene i Kragerø

Velkommen til spektakulær og unik overnatting i naturen. Bo med utsikt over tretoppene, hengende utover fjellet, i laftet hytte eller i hobbithytte.

Mikrohyttene i Kragerø er små luksushytter omgitt av skog, vann og svaberg med spektakulær beliggenhet på 100 høydemeter over Tokevann, helt ytterst på fjellet. Hos Mikrohyttene er overnatting bare en liten del av oppholdet.

De vinterisolerte trehyttene er åpne for utleie hele året. Unn deg en unik hytteopplevelse i naturen og til alle årstider. Alle gode ting er tre!

Pakkbuene ved Telemarkskanalen

Sommeren 2018 åpnet Telemarkskanalen sovebokser for kanalsyklister og ble kåret til en av årets beste reiseopplevelser i Norge!
Soveboksene er plassert i de gamle historiske pakkhusene på Fjågesund og Bandaksli brygge, og ligger helt nede ved vannkanten.

Soveboksene inneholder køyesenger med madrass med soveplass til fire. Det eneste man må ha med er egen sovepose. Det er også et minikjøkken og utedo på stedet, samt tilgang til elektrisitet.

Tilbudet er i første omgang ment for padlere, syklister og vandrere, men alle overnattingsgjester er velkomne.  For bestilling og mer informasjon ta kontakt med Visit Dalen på info@visitdalen.com

Miljøvennlig ferie, storslått natur, kulturminner i kø, balsam for kropp og sjel – noe for deg? Da er det bare å sette i gang å planlegge neste års sykkelferie langs Telemarkskanalen.

Gaustablikk Fjellresort

Ved foten av Telemarks høyeste fjell, Gaustatoppen, finner du Gaustablikk Fjellresort. Tenk å våkne opp til den spektakulære utsikten til et av Norges fineste fjell!

Det som i 1970 startet som en liten fjellstue, består i dag av hotell, leiligheter, store flotte fjellhytter og et komplett skisenter.

Vinterstid er hotellet omgitt av over 85 km med varierte langrennsløyper, samt et alpinanlegg med hele 33 nedfarter. På sommerstid har du et stort utvalg av vakre naturstier og startpunkt for dagsturer og fotturer. Rett på utsiden av hotellet finner du også en liten minigolfbane i tillegg til utleie av trøbåter og robåter til bruk på idylliske Kvitåvatn.

Gaustablikk Fjellresort kan friste med restaurant, bar, konferansesenter for inntil 300 personer, velværeavdeling med oppvarmet basseng, jacuzzi, dampbad og badstue. Fra den store solterrassen kan du nyte et godt måltid fra hotellets restaurant.

Kragerø Resort

Kragerø Resort tilbyr unike opplevelser for store og små og både enkeltpersoner og grupper opp til 450 personer er hjertelig velkomne.
Resorten har et stort opplevelsesområde med spa, tennisbane og minigolf, korthull- og 18- hulls golfbane, Beach Club, kajakkutleie, beachvolleybane, restauranter, spennende turområder og sykkelløype. Samt tilknytning til et omfattende aktivitetstilbud i Kragerø distrikt.

I Restaurant Stråholmen befinner du deg 70 meter over havet med panoramautsikt over Kragerøs skjærgård. Her komponerer  kjøkkensjefen et utvalg retter bygget på sesongens råvarer av lokal opprinnelse, forteller hotelldirektøren.

Med sin idylliske skjærgård som nærmeste nabo kan Kragerø Resort oppleves som "et lite stykke "Sørlandet". Her har du et unikt utgangspunkt for et velfortjent avbrekk fra hverdagen.

Glamping på Sandviken Camping

Glamping? En fancy versjon av camping, der ordene glam og camping er satt sammen. I stedet for å bo i vanlige telt så bor du her i luksuriøse telt, i vakre og naturlige omgivelser.

Helt nord i Tinnsjøen finner du den helårsåpne 4-stjerners Sandviken Camping. Med 4 stjerners camping som har åpent hele året får du en rekke muligheter. Kanskje hundekjøring eller en ekspedisjon på Hardangervidda er noe som frister? Eller kanopadling på Tinnsjøen med store muligheter for å en fisk på kroken!

Her får du alt fra spennende aktiviteter på Hardangervidda til en avslappende dag på stranda. Velkommen til glamping kun få kilometer fra Rjukan sentrum.

Historiske Straand Hotel

Straand Hotel er et av Telemarks fremste fullservice-hotell med et allsidig aktivitetstilbud og et velrenommert kjøkken enten det gjelder kurs- og konferanse, ferie eller fritid.

Straand Hotel i idylliske Vrådal er et helårsåpent hotell med 125 rom, moderne kurs- & konferanse-avdeling, restaurant, bar og svømmebasseng. Utendørs tilbyr hotellet en stor terrasse med uteservering om sommeren, og nede ved vannet et fritidsområde med sandstrand, båtutleie, sommerkafé og stor lekeplass. I tillegg tilbys sykkelutleie fra resepsjonen.

Om vinteren kan du stå på slalåm og snowboard på Vrådal Panorama skisenter, som ligger bare en kort kjøretur unna, og rett utenfor døren kan du besøke Sølvsmedtunet.

Gjestfriheten og de gode tradisjonene er gitt videre fra generasjon til generasjon på Straand, og over 150 år senere kan du fortsatt føle deg som hjemme i disse historiske omgivelsene.

Gardenpods på Bø Camping

Bø Camping er en helårsåpen campingplass ved foten av Lifjell og ved porten til Bø Sommarland. Det hele startet med 5 hytter og åpnet i 1986, året etter Bø Sommarland. Etter dette har campingen utvidet med flere hytter, leiligheter og "gardenpods" - en ny og spennende hyttevariant. Gardenpods er hytter som ligner på hyttene i Ringenes Herre-filmene.

Familieplassen Bø Camping ligger sentralt til midt i hjertet av Telemark og har korte avstander til flere attraktive reisemål:

* 100m til Høyt & Lavt klatrepark
* 500m til Bø Sommarland
* 700m til Telemarkshallen
* 5 km til Bø sentrum
* 10 km til høyfjellet Lifjell

Book deg inn allerede i dag, enten du vil på vintercamping eller sommercamping.

Canvas Telemark – verdens råeste villmarkshotell

Canvas Hotel Telemark er et helt unikt sted i Norge, ja faktisk i hele verden. Kanskje du her har et av Norges mest spennende reisemål? Et telt-hotell midt i villmarken i Treungen i Nissedal!

Her kan du villmarksglampe i luksuriøse yurt-telt, med utgang rett ut i vannet. I alle yurtene er det koselig møblering, kjempegode senger, vedovn og til og med eget bad får du her. Siste tilskudd er en stor lounge-yurt med 5 meter opp til taket, med hengende peis og i tillegg en «Maldivene-brygge» med egen bålplass ute i tjernet.

- Her får du ekte ferie på sitt aller beste, nydelig mat og 5-stjerners service, sier en av gjestene som har besøkt stedet.

Kommer du hit så vil du oppleve en utrolig natur, et eldorado for stisykling, et uforglemmelig leirliv og fantastisk mat. Dette er en turopplevelse du ikke får andre steder.

Lårdal Tretopphytter - overnatting i tretoppene ved Telemarkskanalen

I Lårdal, langs Telemarkskanalen i vakre Vest-Telemark, finner du den luksuriøse tretopphytta, «Elvehytta», hengende over den vakre elva, Lårdalsåi, som renner ut i Telemarkskanalen. Hytta er bygget i nordisk stil og er omgitt av storslått natur og et rikt dyreliv, og er virkelig en perle.

Eierne, småbruksbøndene Karoline og Magnus, driver småbruket Tvigyva like ved, hvor de driver med grønnsaksdyrking til selvhushold og hundekjøring.

Lårdal Tretopphytter er perfekt for deg som ønsker en «hyttetur» som er litt annerledes. Karoline og Magnus tilbyr mange morsomme aktiviteter for både store og små som kommer på besøk. Her kan du bli med på hundekjøring både sommer og vinter. Du kan bli med på guidede båtturer på Bandak for å fiske, eller på en spennende «båt-ørnesafari». Eller prøv elvebading rett utenfor hytta eller i en av kulpene lenger nede i elva. Lårdal badstove ligger ved Telemarkskanalen og må bookes på forhånd.
Om sommeren kan du få hilse på beitedyrene og bærer du på drømmen om et eget småbruk, kan du få inspirasjon og veiledning til dette om du ønsker det.

Karoline har flere spennende utdannelser som gjør at hun kan gi deg unike mindfullness-opplevelser, der du virkelig vil føle deg i ett med naturen, som bla. elvebad, skogsbad og isbading, natursti med fokus på mindfullness, guidet meditasjon med mere. Hun skreddersyr din Naturterapi-opplevelse.

Gaustatoppen Sportell

Gaustatoppen Sportell åpnet dørene for første gang i desember 2020. Med plassering rett ved foten av den mektige Gaustaoppen og rett ved alpinanlegg og langrennsløyper, får du her den ultimate fjellopplevelsen.

Sportellet har 33 sporty og moderne rom, fordelt på dobbeltrom, familierom og leiligheter, alle romslige og med store vinduer med utsikt rett ut til skiaktivitetene og fjellheimen.

I restauranten «Hovdestaul», sportellets egen restaurant, får du en fantastisk utsikt til Gaustatoppen. Her kan du nyte et bedre måltid i en avslappende atmosfære og koble av etter dagens aktiviteter. Du får servert både lunsj og middag her. Kokkene har fokuset på norsk mat med spennende tvister, og råvarene er lokale og kortreiste.

Aktiviteter