Byferie? Tipsene du ikke visste om i Telemark

Kom og smak på det urbane Telemark! Byene Skien og Porsgrunn har mye spennende å by på nå fremover mot jul, som konserter og teater, gallerier og kunsthaller, den morsomme aktiviteten curling, badepark og en stor kunstisbane.

Bryggevannet i Skien
Bryggevannet i Skien

Du kan oppleve både kultur og historie blant annet på Ælvespeilet i Porsgrunn, Porselensfabrikken, Ibsenhuset, Parkbiografen og Teater Ibsen i Skien, sier Kjetil Østlie og Håkon Nordby i Visit Telemark.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din tur til Det Urbane Telemark

For flere høstaktiviteter se visittelemark.no

Det urbane og det historiske

Rett over bryggekanten på Clarion Collection Hotel Bryggeparken får du en fantastisk utsikt over Skien by.
- Vi ligger nesten uti elva, sier direktør Sofie Eidissen, og forteller at alle gjestene setter stor pris på nærheten til vann. Det urbane hotellet ligger midt i byen, og likevel er det stille og rolig for gjestene. Her bys det også på kveldsmat. Hotellets gjester har kort vei til restauranter og utsteder som ligger på rad og rekke langs bryggekanten.

Et steinkast unna, ligger det historiske hotellet, Thon Hotel Høyers. Det rosa hotellet man legger merke til når man kommer til Skien. Her er det hvite duker og sølvbestikk på hotellets ala carte-restaurant Brasseriet Madame Blom. Hotellet er kjent for sine overdådige og gode julelunsj og julebord.

Burglar, Grenlands egen hamburgerrestaurant

For dem som foretrekker noe annet enn kveldsmat på hotellet, kan det være lurt å bevege seg til kjøpesenteret Arkaden. Der er det mange spisesteder, og det er smaker som tiltaler både unge og voksne, som Burglar, Grenlands egen hamburgerrestaurant, og gourmetrestauranten Jacob & Gabriel.

- Her har vi ingen regler. Vi lager mat vi selv mener er god, sier Harald Taraldlien, eier, kokk og daglig leder hos Burglar.
De kverner kjøttet selv, og han lover at alt er skikkelig håndverk. Målet er at burgeren du spiser skal være den beste burgeren du har smakt. De har en avdeling i Porsgrunn også.

Følger sesongene

Ved disken på Jacob & Gabriel står eier og kjøkkensjef Lars Ludvig Jacobsen. Til menyene de serverer, henter han maten fra der den er best der og da.
- Akkurat denne kvelden står hjort fra Siljanhjort og hjortebonden Morten Nystad i nabokommunen Siljan på menyen.
- Vi følger sesongene, sier Lars Ludvig. Vi har respekt for tradisjoner, men moderniserer dem.
Maten de serverer på Jacob & Gabriel bærer preg av det de selv har smakt og spist opp gjennom årene, og de prøver å gi gjestene en smak av egne matminner.
- Vi er en nabolagsrestaurant i vår lille by.

Fløtermonumentet viser til den lange historien om tømmerfløtning i Telemarkskanalen. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Fløtermonumentet viser til den lange historien om tømmerfløtning i Telemarkskanalen. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Erik Rastad er direktør på Ibsenhuset. I desember er det konserter og arrangementer i Skiens storstue nesten hver eneste dag. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Erik Rastad er direktør på Ibsenhuset. I desember er det konserter og arrangementer i Skiens storstue nesten hver eneste dag. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Opplevelsesrik og kulturell helaften!

Ibsenhuset har et rikholdig og variert program. Selv om alt er litt annerledes i år, er det mye som skjer på Ibsenhuset frem mot jul.

Med artister som blant annet Frida Ånnevik, Hellbillies, Penthouse Playboys, Vikingarna, Chris Medina og Unni Wilhemsen skal klubbscenen på Ibsenhuset få publikum i humør.

For barna er Ibsenhuset alltid med på å lage julestemning. I år blir det «Den lille piken med fyrstikkene» og «Barnas Jul med Erik Mogeno og Kalle» som står på menyen, mens på humorsiden er det artister som Truls Svendsen, Harm og Hegseth show og Sigrid Bonde Tusvik, bare for å nevne noen.

Ibsenhuset
Ibsenhuset

Er du ute etter julestemning er det også i år et godt utvalg. Kurt Nilsen, Ingebjørg Bratland, Herborg Kråkevik, In Memory of Elvis Christmas og Oslo Gospel Choir er sikre stemningsskapere i godt selskap med mange andre dyktige artister.
– At vi klarer å få så mange gode artister og underholdere til Telemark, er noe vi er veldig stolte av og er med på å gjøre Skien til en av de store arrangementsbyene, sier Rastad.

I Skien kan du også gå på teater. Kun en kort spasertur fra sentrum, på Klosterøya, holder Teater Ibsen til. Her vises ny dramatikk i store og små formater, og det spilles forstillinger for både barn og voksne.

Parkbiografen, midt i Skien sentrum, holder konserter året rundt. Her kommer artister som Polkabjørn og Kleine Heine, Powerage - a tribute to AC/DC, Janove-Barrikadeballader turné, Minor Majority trio og flere.

Ta deg tid til å gå. Den beste måten å bli kjent på nye steder du besøker, er å bruke beina. Dette bildet viser Vestsiden i Porsgrunn.Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Ta deg tid til å gå. Den beste måten å bli kjent på nye steder du besøker, er å bruke beina. Dette bildet viser utsikt fra elvepromenaden i Porsgrunn. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Skien fritidspark - aktivitetseldorado for hele familien

Fritidsparken er et aktivitetseldorado for voksne og barn i alle aldre, også på senhøsten. Inne er det full sommer med 30 grader i vannet. Kos deg i et av de 6 bassengene, fyk ned den 106 meter lange vannsklia og chill i boblebadet.

Eller prøv to timer med curling. Gjerne med en instruktør for å få en skikkelig innføring. Det er mye moro, og kanskje noen knall og fall. Og her er det om å gjøre å vinne.

Skøytebanen i Skien fritidspark
Skøytebanen i Skien fritidspark

7. november åpner skøytebanen på over 1 200 kvadratmeter! Om du ikke har skøyter, kan du leie og det er cafe eller du kan grille pølser i en av lavvoene.

Har du sykkel, kan du ta den med deg å teste ut sykkelløypene i skogsområdene rundt fritidsparken. Prøv enduro, en stilart av sykkel som handler om bortover og nedover. Ikke like heftig som downhill, men det går unna for de gode.

Smaken av storby

En by skal gjerne dekke mange behov. Det gjør de to nabobyene Skien og Porsgrunn. Her finner du spennende frittstående butikker, gallerier og kulturtilbud.

Skien sentrum strekker seg fra vannspeilene som er forbundet med sluse, fisketrapp og fossene opp gjennom Ibsenparken til Skien kirke på toppen av byen. Skien har flere kunstgallerier og gatekunstens glade farger gjør det spennende å gå rundt i sentrum. På veien ned til byen kan du utforske byens forskjellige tilbud. En fin spasertur unna sentrum, finner du Herkules, Telemarks største shoppingsenter.

I Porsgrunn går man gjerne Storgata oppover og elvelangs nedover, en flott spasertur gjennom byen og langs elva. Her passerer du porselensrullene som forteller deg at du er i Porselensbyen. Øverst i byen kan du besøke salgsutstillingen på Galleri Osebro. Nyt en kaffe på scenehuset Kafe K. Et par steinkast lenger ned langs elvepromenaden speiler kulturhuset Ælvespeilet seg i elva.

 

Porsgrunn er mest kjent som Porselensbyen. Her kan du shoppe i fabrikkutsalget på Porsgrunds Porselænsfabrik, som har fremstilt det hvite gullet i over 130 år. Og ikke minst se porselen bli brent og dekorert. Vegg i vegg ligger Porselensmuseet, som i sin utstilling viser unike, flotte og gjenkjennelige gjenstander fra hele produksjonen, med rundt 1.000 gjenstander. Museet har egen avdeling med designprodukter av lokale kunstnere. Helt topp for de som er ute etter den helt spesielle gaven.

Sammen med Porselensmuseet er DuVerden sjøfartsmuseum + vitensenter de største attraksjonene i Porsgrunn. DuVerden er absolutt en av barnas favoritter. Og kan anbefales som en familieaktivitet så vel som nysgjerrige voksne.
- På DuVerden kan du lære og ha det gøy, samtidig, forteller direktør Frode Arntzen.

 

Porsgrunn har to hoteller, Hotell Vic og Comfort Hotel Porsgrunn. Bor du på et av disse hotellene, bor du midt i hjertet av Porsgrunn, med kort vei til både shopping, kultur, restauranter og ikke minst elvepromenaden.

Kulturhuset Ælvespeilet, samtidskunstmuseet Kunsthall Grenland og Galleri Osebro ligger i kort avstand fra hotellene. Langs den fine elvepromenaden ligger serveringsstedene nesten sagt på rekke og rad. Mange restauranter finner du også i Storgata. Hos Jonas B. Gundersen på Bratsberg Brygge får du servert hjemmelaget pizza og småretter og rett over gata ligger Merci restaurant, som er inspirert av det franske kjøkkenet, bare for å nevne noen.

Porsgrunn har et mangfold av aktiviteter og arrangementer til enhver tid. Mye finner sted på byens storstue, Kulturhuset Ælvespeilet. I dette annerledesåret er kulturhuset åpent og med gode sikkerhetsrutiner som gjør det trygt å oppleve kultur.

Noe av det som tilbys denne høsten er blant annet; Riksteateret: Pust, Min forestilling om mor, Peter Wemø gjør Bjørn Afzelius, The Johnny Cash & June Carter Show, Riksteateret: Verdens nest kuleste forestilling, Sigvard Dagsland, Sigrid Bonde Tusvik med flere.

Ælvespeilet
Ælvespeilet

Så om du er med familien, kjæresten eller vennene og ønsker en ny høstopplevelse, så sjekk ut det urbane Telemark.

Aktiviteter