48 timer i det urbane Telemark

Telemark har mer å by på enn beltestakk, åpne vidder, høye fjell og dype daler. I Skien og Porsgrunn får du smaken av det urbane storbylivet.

I Skien kan du la deg skremme i Skrekkeparken, men også hoppe i vannet eller klatre i Skien fritidspark. I Porsgrunn kan du se verdens største stråmalte tekopp, og du kan hyle så høyt du bare vil på DuVerden sjøfartsmuseum + vitensenter uten at noen kjefter på deg.

- Vi har et enormt godt tilbud for gjester i alle aldre, garanterer Visit Telemark. Er du ute etter gode matopplevelser, har Skien mange restauranter som serverer smaken av Telemark og andre godbiter. Du kan oppleve både kultur og historie i blant annet Ibsenhuset og Henrik Ibsen museum, sier Kjetil Østlie og Håkon Nordby i Visit Telemark.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din tur til Det Urbane Telemark

For flere høstferietips i Telemark se visittelemark.no

Clarion Collection Bryggeparken i Skien byr på en beliggenhet tett på både Skien sentrum og elva.Foto: Bjørn Harry Schønhaug
Clarion Collection Bryggeparken i Skien byr på en beliggenhet tett på både Skien sentrum og elva.Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Følger sesongene

Rett over bryggekanten på Clarion Collection Hotel Bryggeparken får du et fantastisk utsikt over Skien by.

- Vi ligger nesten uti elva, sier direktør Trine Bingen, og forteller at alle gjestene setter stor pris på nærheten til vann.
Det urbane hotellet ligger midt i byen, og allikevel er det stille og rolig for gjestene. Hver eneste kveld serveres det kveldsmat, og både til kveldsmaten og frokosten ønsker hotelldirektøren seg flere gjester.

- Det gir en urban følelse å gå på hotell for å spise, frister hun, og håper både tilreisende og innbyggerne vil benytte seg av tilbudet i større grad.

For dem som fortrekker noe annet enn kveldsmat på hotellet, kan det være lurt å bevege seg til kjøpesenteret Arkaden. Der er det mange spisesteder, og det er smaker som tiltaler både unge og voksne.

Ved disken på Jacob & Gabriel står eier og kjøkkensjef Lars Ludvig Jacobsen. Til menyene de serverer, henter han maten fra der den er best der og da.

- Norge er lokalt, sier han, og sikter til at lokalmat ikke nødvendigvis trenger å være fra nabokommunen.
Men akkurat denne kvelden står hjort fra Siljanhjort og hjortebonden Morten Nystad i nabokommunen Siljan på menyen.

- Vi følger sesongene, sier Lars Ludvig.
Han har stor tro på det de driver med, og når de står på kjøkkenet forsøker de å ta tradisjonsmaten et steg videre, ved at de lager sine egne.

- Vi har respekt for tradisjoner, men moderniserer dem.
Maten de serverer på Jacob & Gabriel bærer preg av det de selv har smakt og spist opp gjennom årene, og de prøver å gi gjestene en smak av egne matminner.

- Vi er en nabolagsrestaurant i vår lille by.

Fløtermonumentet viser til den lange historien om tømmerfløtning i Telemarkskanalen. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Fløtermonumentet viser til den lange historien om tømmerfløtning i Telemarkskanalen. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Erik Rastad er direktør på Ibsenhuset. I desember er det konserter og arrangementer i Skiens storstue nesten hver eneste dag. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Erik Rastad er direktør på Ibsenhuset. I desember er det konserter og arrangementer i Skiens storstue nesten hver eneste dag. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Opplevelsesrik og kulturell helaften!

Før eller etter mat trenger du ikke være redd for at du ikke skal ha noe å finne på. I Ibsenhuset har de et rikhold og variert program og denne høsten innehar flere høydepunkt enn på flere tiår. Det er et fullpakket program gjennom hele høsten, og direktør Erik Rastad forteller at de ikke har solgt flere billetter og solgt ut flere saler enn de har gjort så langt i høst.

Spesielt stolt er de av programmet frem mot jul.
– Denne høsten har vi satset stort, sier Rastad.

Med artister som Highasakite, The September When, Arif og Stein Torleif Bjella Band skal klubbscenen på Ibsenhuset få rocket seg. For barna er det gjengangere som Putti Plutti Pott og Jul i Blåfjell, mens på humorsiden er det artister som Pernille Sørensen, Kristian Valen og Humorgalla. Bare for å nevne noen.

Er du ute etter julestemning er det også et riktig utvalg; Kurt Nilsen, Sissel Kyrkjebø, Oslo Gospel Choir, In Memory of Elvis Christmas og Odd Nordstoga er sikre stemningsskapere i godt selskap med mange andre dyktige artister.

– At vi klarer å få så mange gode artister og underholdere til Telemark er noe vi er veldig stolte av og vi er med på gjøre Skien til en av de store arrangementsbyene, sier Rastad.

Skien fritidspark - aktivitetseldorado for hele familien

Fritidsparken er et aktivitetseldorado for barn i alle aldre. Her kan du ha det gøy fra morgen til kveld, uansett vær og føreforhold. Test ut den nye klatreparken med 7 løyper og sus høyt over banen i en 220 meter lang dobbel zipline. Inne er det full sommer med 30 grader i vannet. Her kan du kose deg i 6 basseng, fyke ned den 106 meter lange vannsklia og chille i boblebadet. I tillegg kan man også delta på forskjellige arrangementer.

I etasjen over er fritidsparkens egen velværeavdeling. Den voksne sonen. Der er det 18-årsgrense, og Rosenvold forteller at mange av gjestene tar seg en joggetur før de setter seg ned for å slappe av. Det er et sted både telefon og datamaskin er utenfor rekkevidde.
- Her trenger du ikke å gjøre annet enn å slappe av.

 

- Høstferien er like rundt hjørnet og i Skien fritidspark skjer det MYE, forteller markedssjef Hilde Kristine Rosenvold. -Vi starter med Aquadisco 4. oktober. DJ Bobby styrer musikk, lys og røyk, mens Kristian drar i gang med gøyale aktiviteter for små og store. Aquadisco er for hele familien.

Og ikke nok med det, så skal årets store begivenhet for ungdom også starte på fredag: Telemarks største DATA party – Galaxelan. Ungdom inviteres også til GalaxeGLOW på lørdag 5. oktober kl 19.00 . Glowparty med DJ’er som drar i gang stemningen. Rusfritt så klart.

- Alle som ønsker å få inspirasjon til oppusingsprosjekter, enten det er hjemme eller på hytta, ute eller inne bør ta seg en tur på Boligmessa 11.-13.oktober som vi holder her på huset, sier Rosenvold. Her finner du nyheter som ellers ville gått deg hus forbi, messepriser og eksperthjelpen du trenger – alt samlet under ett tak. Selveste, Otto Robsahms er også på plass lørdag og søndag med foredrag og morsomme aktiviteter som Handy Girl, Handyman og Ballongslippet.

Ta deg tid til å gå. Den beste måten å bli kjent på nye steder du besøker, er å bruke beina. Dette bildet viser Vestsiden i Porsgrunn.Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Ta deg tid til å gå. Den beste måten å bli kjent på nye steder du besøker, er å bruke beina. Dette bildet viser utsikt fra elvepromenaden i Porsgrunn. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Smaken av storby

En by skal gjerne dekke mange behov. Det gjør de to nabobyene Skien og Porsgrunn. Her finner du spennende frittstående butikker, gallerier og kulturtilbud.

Ta beina fatt og legg ut på oppdagelsesferd. Skien sentrum strekker seg fra vannspeilene som er forbundet med sluse, fisketrapp og fossene opp gjennom Ibsenparken til Skien kirke på toppen av byen. Besøk Telemark Kunstsenter ved kirken for å se på samtidskunst. På veien ned til byen kan du utforske byens forskjellige tilbud.

I Porsgrunn går man gjerne Storgata oppover og elvelangs nedover, en flott spasertur gjennom byen og langs elva. Her passerer du porselensrullene som forteller deg at du er i Porselensbyen. Øverst i byen kan du besøke salgsutstillingen på Galleri Osebro. Galleriet trekker kunder fra hele østlandet. Nyt en kaffe på scenehuset Kafe K. Et par steinkast lenger ned langs elvepromenaden speiler kulturhuset Ælvespeilet seg i elva. Her er også det spennende samtidskunstmuseet, Kunsthall Grenland.

Tid for lunsj. De finnes en rekke restauranter og kafeer langs elva i Porsgrunn du kan velge mellom. Nyt gjerne mat lagd fra bunnen av i historiske omgivelser i det hjemmekoselige Michel Seylmagers Hus ved Rådhusamfiet. Eller hva med eksotiske smaksopplevelser på den nye tyrkiske restauranten, Oscar Brasserie? Sitteplasser både ute og inne gjør disse til en møteplass året rundt.

 

Etter en matbit går ferden inn til hjertet av byen, Rådhusparken. De siste årene har byen fått en rekke nye bygg og kulturhus. Rådhusparken i Porsgrunn har fått et vannspeil og når kulda setter inn blir det skøytebane. I den andre delen av parken er det et stort lekeområde for barn og strandvolleyballbane. Parkens nærmeste nabo er det nye Comfort Hotel Porsgrunn. Hotellopplevelsen er urbant tilpasset med egne opplevelsesrom for Champions League eller venninnegjengen på tur.

Tilbake langs elva er det fin utsikt og flere kunstverk på veien. Midt i byen ligger Hotel Vic med sin lange historie. Her kan du spille shuffleboard i det nye barområdet og vi kan trygt anbefale et opphold her. Porsgrunn ble kåret til Norges nest beste sentrum i 2018.

Råkjøring med Stråtass

Rett over elva ligger den gamle porselensfabrikken. Der sitter søsknene Celine og William Lunden Moland og dekorerer sin egen kopp på Porselensmuseet. Der er det kun fantasien som setter grenser for hvordan koppen blir seende ut til slutt.

- Vi har mange barn på besøk, sier Ann-Kathrin Samuelsen, daglig leder på museet.
Sammen med Kjetil Østlie og Mette Lilleberg fra Visit Telemark viser hun frem verdens største stråmalte tekopp. Frem mot jul er det flere spennende arrangementer på museet, og fra onsdag til søndag er det guidet omvisning klokka 13.
- Omvisning er gull verdt, lover Samuelsen.

På museet har de en stråmalt Gråtass. Og en stråmalt Gråtass heter selvfølgelig Stråtass. William setter seg i setet, og får beskjed om at det ikke er lov til å råkjøre. Det blåser han en lang marsj i, og lager råkjørings-lyder.

Sammen med Porselensmuseet er sjøfartsmuseet og vitensenteret DuVerden de største attraksjonene i Porsgrunn. Bygget i seg selv er verdt et besøk med sin mangekantede sølvkropp. Innenfor kan du leke deg til kunnskap ved å prøve og teste ting, DuVerden legger stor vekt på lærerike aktiviteter og kan anbefales som en familieaktivitet så vel som nysgjerrige voksne.

Skumlere enn zombier

Er du lettskremt? Da skal du faktisk være litt vågal. 26,27 og 31. oktober slutter Brekkeparken i Skien å eksistere. Da forandrer den nemlig navn til Skrekkeparken. Årets tema på skrekkeparken er Gjenferd, sagn og mørke historier. De aller fleste som besøker Skrekkeparken kler seg ut. I parkens mange stuer får du møte både Tinnemannen, kjemper fra Borge og høre ekte spøkelseshistorier. Du kan også risikere å møte den grusomme Pesta i parkens mørke hjørner.

I slutten av oktober forandrer Brekkeparken navn til Skrekkeparken. Henrik Bøe Larsen skal passe på at det er passe skummelt. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
I slutten av oktober forandrer Brekkeparken navn til Skrekkeparken. Henrik Bøe Larsen skal passe på at det er passe skummelt. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

- Jeg passer på at folk er passe skremt, sier han og ser på deg med et skummelt blikk.
Lørdag 26. er skummel aften for alle, 27. er den store familiedagen og 31. er den mørkeste kvelden av de alle.
-31.oktober blir parken fylt med de skumleste ting over alt, advarer Linea Dale på Telemark Museum.

Noe langt mer hyggelig enn skrekk og grøss, er det tradisjonsrike julemarkedet 1. desember. Rundt 50 utstillere byr på lokal mat,drikke, håndverk, kunst og gaveartikler. Barna kan bli med på  juleverksted i hovedhusets kjeller, steking av pinnebrød og hest og kjerre. Klokka 16 tenner vi lysene på det store juletreet. Vi synger adventstida inn og går rundt det flotte juletreet utenfor Niels Aalls herskapelige Søndre Brekke gård.

Foran hovedhuset skal Skiens ordfører tenne julegrana. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Foran hovedhuset skal Skiens ordfører tenne julegrana. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Burger uten regler

Med så mange aktiviteter og shopping å velge blant, er det viktig å få i seg nok næring. Arkaden har den spennende butikken Høyer for han og henne, du kan spille bowling mellom rundene i klesstativene og du kan klippe deg om håret er langt. Midt i alt dette ligger burgerestauranten Burglar. Restauranten der de serverer popcornshake med karamelliserte popcorn og karamellsaus, og burgere med masse smak.

- Her har vi ingen regler. Vi lager mat vi selv mener er god, sier Harald Taraldlien, eier, kokk og daglig leder.
De kverner kjøttet selv, og han lover at alt er skikkelig håndverk. Målet er at burgeren du spiser skal være den beste burgeren du har smakt.

 

Vil du heller ha hvite duker og sølvbestikk, kan du ta turen til Thon Hotel Høyers. Det er det rosa hotellet i Skien. Hotellets ala carte-restaurant Brasseriet Madame Blom har åpent alle dager unntatt søndager, og de er kjent for overdådige og gode julelunsj og julebord. Allerede har de mange bestillinger inne.

Det urbane Telemark har mange grønne oaser og perler å by på, og en joggetur rundt Hjellevannet i Skien kan være med på å gi deg masse energi til å oppleve enda mer.

Av Bjørn Harry Schønhaug

Aktiviteter