48 timer i det urbane Telemark

Telemark har mer å by på enn beltestakk, åpne vidder, høye fjell og dype daler. I Skien og Porsgrunn får du smaken av det urbane storbylivet.

I Skien kan du la deg skremme i Skrekkeparken, eller føle deg vektløs i bassengene i Skien fritidspark. I Porsgrunn kan du se verdens største stråmalte tekopp, og du kan hyle så høyt du bare vil på DuVerden+ sjøfartsmuseum og vitensenter uten at noen kjefter på deg.

- Vi har et enormt godt tilbud for gjester i alle aldre, garanterer Visit Telemark. Er du ute etter gode matopplevelser, har Skien mange restauranter som serverer smaken av Telemark og andre godbiter. Du kan oppleve både kultur og historie i blant annet Ibsenhuset og Henrik Ibsen museum, sier Kjetil Østlie og Caroline Laurhammer i Visit Telemark.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din tur til Det Urbane Telemark

Hotelldirektør Trond Herrefoss på Clarion Collection Bryggeparken i Skien byr på en beliggenhet tett på både Skien sentrum og elva. – Vi er et urbant hotell, sier han. Foto: Bjørn Harry Schønhaug
Hotelldirektør Trond Herrefoss på Clarion Collection Bryggeparken i Skien byr på en beliggenhet tett på både Skien sentrum og elva. – Vi er et urbant hotell, sier han. Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Følger sesongene

Rett over bryggekanten på Clarion Collection Hotel Bryggeparken drar hotelldirektør Trond Herrefoss gardinene til side og viser utsikten fra hotellet sitt.

- Vi ligger nesten uti elva, sier han, og forteller at alle gjestene setter stor pris på nærheten til vann.
Det urbane hotellet ligger midt i byen, og allikevel er det stille og rolig for gjestene. Hver eneste kveld serveres det kveldsmat, og både til kveldsmaten og frokosten ønsker hotelldirektøren seg flere gjester.

- Det gir en urban følelse å gå på hotell for å spise, frister han, og håper både tilreisende og innbyggerne vil benytte seg av tilbudet i større grad.

For dem som fortrekker noe annet enn kveldsmat på hotellet, kan det være lurt å bevege seg til kjøpesenteret Arkaden. Der er det mange spisesteder, og det er smaker som tiltaler både unge og voksne.

Ved disken på Jacob & Gabriel står eier og kjøkkensjef Lars Ludvig Jacobsen. Til menyene de serverer, henter han maten fra der den er best der og da.

- Norge er lokalt, sier han, og sikter til at lokalmat ikke nødvendigvis trenger å være fra nabokommunen.
Men akkurat denne kvelden står hjort fra Siljanhjort og hjortebonden Morten Nystad i nabokommunen Siljan på menyen.

- Vi følger sesongene, sier Lars Ludvig.
Han har stor tro på det de driver med, og når de står på kjøkkenet forsøker de å ta tradisjonsmaten et steg videre, ved at de lager sine egne.

- Vi har respekt for tradisjoner, men moderniserer dem.
Maten de serverer på Jacob & Gabriel bærer preg av det de selv har smakt og spist opp gjennom årene, og de prøver å gi gjestene en smak av egne matminner.

- Vi er en nabolagsrestaurant i vår lille by.

Fløtermonumentet viser til den lange historien om tømmerfløtning i Telemarkskanalen. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Fløtermonumentet viser til den lange historien om tømmerfløtning i Telemarkskanalen. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Erik Rastad er direktør på Ibsenhuset. I desember er det konserter og arrangementer i Skiens storstue nesten hver eneste dag. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Erik Rastad er direktør på Ibsenhuset. I desember er det konserter og arrangementer i Skiens storstue nesten hver eneste dag. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Hardtslående kveld

Før eller etter mat trenger du ikke være redd for at du ikke skal ha noe å finne på. I Ibsenhuset har de et rikholdig og variert program å by på gjennom hele høsten, og direktør Erik Rastad forteller at de aldri har solgt ut flere saler enn de har i høst. Noe de er stolt av, er programmet frem mot jul.

- Vi satser på jul, lover Rastad.
En gjenganger på scenen er Putti Plutti Pott for barna, det er juleshow med Øyvind Blunck og Bettan, og de lokale stjernene Paal Flaata Vidar Busk og Stephen Ackles gir deg julestemning med sangene og musikken til Elvis Presley. Oslo Gospel Choir skal synge jula inn.
Tirsdag 11. desember går Odd Nordstoga på scenen med Det Norske Kammerorkester.

- Jeg er stolt av at vi kan presentere kombinasjonen av Telemark og klassisk musikk, sier Rastad.
20. oktober er det jazzfest hele dagen i Ibsenhuset.

Hilde Kristine Rosenvold er markedssjef i Skien Fritidspark og Kevin Melhus er bokseren som lørdag 20. oktober skal bokse på arrangementet «This is my house II». Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Hilde Kristine Rosenvold er markedssjef i Skien Fritidspark og Kevin Melhus er bokseren som lørdag 20. oktober skal bokse på arrangementet «This is my house II». Foto:Bjørn Harry Schønhaug

For de som velger noe litt mer hardtslående enn jazz, kan det kanskje friste med en tur til Skien fritidspark. Der skal det bokses om titler og ære, og Telemarks egen Kevin Melhus er kveldens stjerne når «This is my house II» smeller i gang.
- Det blir heftig, lover markedssjef Hilde Kristine Rosenvold i fritidsparken.
I tillegg til boksing, blir det blant annet konsert med Madcon.

Tar sats

Fritidsparken er et eldorado for alle som elsker å bade. Både de som vil kosebade og de som vil svømme for å trene, har et tilbud.

- Her er det noe å gjøre for hele familien, sier Rosenvold.
I bassengene kan du oppleve noe som ligner på det å være i en vektløs tilstand, og flere ganger i uka tilbyr de vanntrening.
- Da er du nesten vektløs, sier Rosenvold.
Fra stupebrettet tar Emma Numme Solberg sats og tar en elegant salto. I Vannhinderløypa leder Jonathan Milian, Mathilde Skaare Lynum og Mats Groks an over, forbi og gjennom hindrene.

I etasjen over er fritidsparkens egen velværeavdeling. Den voksne sonen. Der er det 18-årsgrense, og Rosenvold forteller at mange av gjestene tar seg en joggetur før de setter seg ned for å slappe av. Det er et sted både telefon og datamaskin er utenfor rekkevidde.
- Her trenger du ikke å gjøre annet enn å slappe av.

Ta deg tid til å gå. Den beste måten å bli kjent på nye steder du besøker, er å bruke beina. Dette bildet viser Vestsiden i Porsgrunn.Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Ta deg tid til å gå. Den beste måten å bli kjent på nye steder du besøker, er å bruke beina. Dette bildet viser utsikt fra elvepromenaden i Porsgrunn. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Smaken av storby

Ingen byferie uten shopping, er det mange som mener. Både i Skien og Porsgrunn er det butikker både for han og henne, og det er både kjeder og frittstående butikker. I Skomværkvartalet, utenfor Down Town-senteret i Porsgrunn, kan Linn Mari Nøringset ønske velkommen til handel i en splitter ny butikk. Klesbutikken OgOtto åpnet i september, og der finner både 16-åringen på shoppingrunde med mamma, den bevisste 20-åringen og voksne menn noe å kle seg i.
- Vi er en klesbutikk for han, med fokus på pent hverdagstøy, sier Nøringset.
- Vi prøver å gjøre det lett for menn.

Mens han er og handler, kan hun kanskje sette seg på Elvebredden kafé i nabobygget, og ta en teatime. Det er nemlig et nytt konsept de forsøker seg på. I flere etasjer får gjestene brie, spekeskinke, skagensalat, pesto og oliven. Brødet du får til er selvfølgelig hjemmelaget. Anette og Carina Kamfjord er søstre, og de synes maten ser delikat ut. Carina har bodd ti år i Oslo, og har nylig flyttet hjem.
- Her finner jeg følelsen og smaken av storby, sier hun.

Etter en matbit anbefales en tur på elvepromenaden fra Porsgrunnsbrua og opp til Ælvespeilet kulturhus. Det er fin utsikt mot elven med kunstverk på veien og ved rådhuset kan du snu og ta gågata tilbake. Midt i byen ligger Hotel Vic som har lang historie, og vi anbefaler et opphold her. Porsgrunn ble kåret til Norges nest beste sentrum i 2018.

De siste årene har byen fått en rekke nye bygg og kulturhus. I høst fikk rådhusparken i Porsgrunn nytt vannspeil og når kulda setter inn blir det skøytebane. I den andre delen av parken er det et stort lekeområde for barn og strandvolleyballbane. I mars neste år åpner det nye Comfort Hotel Porsgrunn på Kammerherreløkka, nær jernbanen bak rådhuset.

Råkjøring med Stråtass

Rett over elva ligger den gamle porselensfabrikken. Der sitter søsknene Celine og William Lunden Moland og dekorerer sin egen kopp på Porselensmuseet. Der er det kun fantasien som setter grenser for hvordan koppen blir seende ut til slutt.

- Vi har mange barn på besøk, sier Ann-Kathrin Samuelsen, daglig leder på museet.
Sammen med Kjetil Østlie og Mette Lilleberg fra Visit Telemark viser hun frem verdens største stråmalte tekopp. Frem mot jul er det flere spennende arrangementer på museet, og fra onsdag til søndag er det guidet omvisning klokka 13.
- Omvisning er gull verdt, lover Samuelsen.

På museet har de en stråmalt Gråtass. Og en stråmalt Gråtass heter selvfølgelig Stråtass. William setter seg i setet, og får beskjed om at det ikke er lov til å råkjøre. Det blåser han en lang marsj i, og lager råkjørings-lyder.

Sammen med Porselensmuseet er sjøfartsmuseet og vitensenteret DuVerden de største attraksjonene i Porsgrunn. I samarbeid med Equinor har de utstillingen «Prosjekt Fantasi». Der kan barn og nysgjerrige voksne se på og prøve oppfinnelser barn og unge har klekket ut. I en boks kan du hyle så høyt du bare orker, og når du hyler skaper det energi som tenner en pære. På en energihuske skaper dumpingen din energi som kan brukes til gøyale ting.

Skumlere enn zombier

Er du lettskremt? Da skal du faktisk være litt vågal. 27. og 28. oktober og 31. oktober slutter Brekkeparken i Skien å eksistere. Da forandrer den nemlig navn til Skrekkeparken. I år skal det være fokus på eventyr fra Telemark og alle verdens hjørner. Det blir tusser og troll, og eventyr, myter og sagn. De aller fleste som besøker Skrekkeparken kler seg ut. Du kan risikere å se ulver som sniker seg rundt, det kan dukke opp tusser og troll, og en ting som er helt sikkert, er at du treffer vaktmesteren Henrik Bøe Larsen.

I slutten av oktober forandrer Brekkeparken navn til Skrekkeparken. Henrik Bøe Larsen er vaktmesteren som passer på at det er passe skummelt. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
I slutten av oktober forandrer Brekkeparken navn til Skrekkeparken. Henrik Bøe Larsen er vaktmesteren som passer på at det er passe skummelt. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

- Jeg passer på at folk er passe skremt, sier han og ser på deg med et skummelt blikk.
Det blir mørkt og skummelt på lørdag den 27. oktober, og søndag 28. oktober er det aktiviteter og skremmerier for de minste.
- 31. oktober er det skikkelig skummelt, advarer Tone Lundberg på Telemark Museum.
De kan avsløre at tusser og troll er mye skumlere enn zombier og vampyrer, så herved er du advart.

Noe langt mer hyggelig enn skrekk og grøss, er det tradisjonsrike julemarkedet 1. og 2. desember. Da blir det Jolegilde med Telemarks egne kokke Bodil Nordjore og akevittekspert Halvor Heuch. På kvelden 1. desember fyrer de opp i ovnene i eldhuset og årestua fra 1300-tallet.
- Der blir det juleølsmaking, frister Henrik Bøe Larsen.
2.desember tenner Skiens ordfører Hedda Foss Five julegrana foran hovedhuset klokka 16.

Foran hovedhuset skal Skiens ordfører tenne julegrana. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Foran hovedhuset skal Skiens ordfører tenne julegrana. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Burger uten regler

Med så mange aktiviteter og shopping å velge blant, er det viktig å få i seg nok næring. Arkaden har den spennende butikken Høyer for han og henne, du kan spille bowling mellom rundene i klesstativene og du kan klippe deg om håret er langt. Midt i alt dette ligger burgerestauranten Burglar. Restauranten der de serverer popcornshake med karamelliserte popcorn og karamellsaus, og burgere med masse smak.

- Her har vi ingen regler. Vi lager mat vi selv mener er god, sier Harald Taraldlien, eier, kokk og daglig leder.
De kverner kjøttet selv, og han lover at alt er skikkelig håndverk. Målet er at burgeren du spiser skal være den beste burgeren du har smakt.

Vil du heller ha hvite duker og sølvbestikk, kan du ta turen til Thon Hotel Høyers. Det er det rosa hotellet i Skien. I høst har de startet med onsdagsbuffet og biffaften på fredager, og restaurantsjef Tamara Boian forteller at det har vært en suksess. Hotellets ala carte-restaurant Brasseriet Madame Blom har åpent alle dager unntatt søndager, og de er kjent for overdådige og gode julebord. Allerede har de mange bestillinger inne.
- På buffetkveldene bytter vi på å ha asiatisk, mexicansk, italiensk og amerikansk buffet, frister Boian.

Det urbane Telemark har mange grønne oaser og perler å by på, og en joggetur rundt Hjellevannet i Skien kan være med på å gi deg masse energi til å oppleve enda mer.

Av Bjørn Harry Schønhaug

Aktiviteter