Opplev nye aktiviteter i høst; prøv for eksempel en ny topptur som Lårdalsstigen, Norges beste sti- og svaberg-sykling, sabotørstien på Vemork eller Via Ferrata i Fyresdal! Telemark byr på spennende utfordringer i naturen.
Reisetips
Sjekk ut disse lenkene og planlegg din høstferie i Telemark:
- Les mer om vandring
- Les mer om sykling
- Padling på Telemarkskanalen
- Klatring på Via-Feratta
- Sjekk ut høstferiepakker
For flere tips og inspirasjon se visittelemark.no
1. Prøv en ny topptur!
Høsten er tiden for turer i skog og fjell. Hva med å prøve nye toppturer i Telemark? Det er lett å få godfølelsen på en fjelltopp. Selv nistepakka smaker ekstraordinært med god utsikt til. Det å se soloppgangen og solnedgangen fra en fjelltopp er magisk. Følelsen når det mektige fjellandskapet bader i et gyllent lys. Disse minnene kan du leve på gjennom hele vinteren.
Gaustatoppen er velkjent for de fleste, men det finnes en rekke spektakulære toppturer i Telemark. Lårdalstigen ved Dalen tar deg langs fjellkanten 800 meter over Telemarkskanalen. Her kjenner du suget fra fjorden og fjellene, og utsikten er vid, vill og svimlende vakker! Turen er 14 kilometer, tar cirka 8 timer og du kan returnere med kanalbåt. Unn deg en spektakulær avslutning med utsikt over Bandaks fjordlandskap i Soria Moria-badstuen og et gourmet-måltid på Dalen Hotel.
Sjekk ut vandrevennlige reisemål og anbefalte turer i Telemark
– Lårdalstigen er en heftig tur. Telemarks største turutfordring vil jeg si og begynner å bli en tur på bucketlista til turfolket. Anbefales for de som er turvante, ikke for barn og helst ikke for mye høydeskrekk. Men for turvante unger i skolealder er den overkommelig. Den beste turopplevelsen er å gå fra Dalen til Lårdal, for da starter du ikke så bratt og så kan du for eksempel ta MS Henrik Ibsen tilbake til Dalen klokken fem, forteller Lill-Susan Rognli Vale som er prosjektleder for VandreTelemark.
Hægefjell, «Det høge fjellet», gir deg panoramautsikt over Vrådal og vassdragene Nisser og Vråvatn. Dette er en 12 kilometers tur som tar 6 timer tur-retur Vrådal. – Er du med en vennegjeng anbefaler jeg å gå videre til Fjone i Nissedal og turen tar da 5 timer. Da har dere behov for to biler, en til returen. Velger du dette alternativet kommer du ut rett under veggen, hvor en av Europas beste klatreløyper ligger. Avslutningen er 2 kilometer på grusvei, hvor du passerer flere buldresteiner hvor du ofte kan se klatrere som øver. Så tar dere Fjoneferja over innsjøen Nisser, en helt spesiell opplevelse på Norges minste kabelferje. Returen til Vrådal inkludert fergeturen tar cirka 45 minutter, sier Vale.
Vi anbefaler overnatting på det historiske Straand Hotel i Vrådal hvor du møter et hyggelig vertskap og god mat.
Vandring til Hægefjell
Svabergsykling i Gautefall
2. Norges beste sti- og svabergsykling
Et av Norges mest spennende sykkelreisemål? I Telemark har du et bredt tilbud innenfor sykling. Hundre kilometer med sykkelstier på toppen av Heimdalsheia i Nissedal, er et paradis for syklister. Svaberg, tilrettelagte klopper og solide hengebruer er på plass på heia mellom Gautefall og Heimdal. Du kan kjøpe sykkelkart hos sportsbutikken i Treungen. Vær oppmerksom på værforhold, om det har vært mye regn er stiene mindre egnet.
På Canvas Hotel Telemark kan du oppleve glamping i luksuriøse yurt-telt, uforglemmelig leirliv, fantastisk mat, utrolig natur og ikke minst terrengsykling på sitt aller beste med guidede turer. Privatpersoner kan booke rom i helgene, med minimum to dagers opphold. For grupper med 15 personer eller flere, åpner hotellet også i ukedagene.
Tips! Få din egen tilrettelagte sykkeltur med Gygra. Gygra driver med guidede turer på sykkel og utleie av elsykler. – Vi tilbyr sykling etter ønsker og kommer gjerne med forslag. Vi kan ta med en gruppe på rundtur inkludert ferdig lunsj på stisykling eller landevei. Ta kontakt så finner vi frem til spennende turer og pakker som passer små og store grupper, smiler daglig leder Rune Orhus.
Ønsker du å prøve stisykling i kystnære omgivelser, anbefales et opphold på Kragerø Resort hvor de i løpet av de siste to årene har utviklet en stisyklingsrundtur nær hotellet. Stien er gratis å benytte og etter endt tur kan du nyte spa og mat med spektakulær utsikt over Kragerøskjærgården.
Et tips til for deg som vil på høyfjellet er grusveien på Hardangervidda fra Gvepseborg på Rjukan og inn til DNT-hytta på Kalhovd. Dette er utrolig fin naturopplevelse i kupert terreng på høyfjellet for deg som er i god form.
3. Padling på Telemarkskanalen
– Å padle på Telemarkskanalen på høsten kan være helt magisk. Det å kunne nyte den klare, friske luften flytende over stille kanaler og vann i naturens høstfarger, er noe du bare må prøve, forteller Erling Skoe som driver Telemark Kanalcamping.
På Telemark Kanalcamping kan du leie både kajakk, kano og sykkel. – Jeg anbefaler å bruke Lunde som utgangspunkt. Du kan padle fra Lunde opp til Hogga og ned igjen. Eller padle ned til Ulefoss og opp igjen. Da får du den best følelsen av Telemarkskanalen, tett på kanaler og sluser. Men det er jo også fint å padle på blikkstille vann, sier han. På denne årstiden bæres kajakken forbi sluseanleggene.
På turen anbefales en god lunsj eller middag på Heksas kjøkken og Lunde Slusekro. Telemark Kanalcamping har en stor bobilparkering. Ønsker du et godt og rimelig overnattingssted anbefales Lunde Vandrerhjem.
Et fint alternativ for deg som har egen kajakk er å padle blant øyene i Langesundsfjorden. Book deg inn på Quality Hotel Badeparken i Langesund for eksempel, sett kajakken ut fra brygga og opplev skjærgården og øyene mellom Langesund og Helgeroa.
4. Sabotørstien på Rjukan
Hva med å kombinere en vandretur med verdensberømt historie? Sabotørstien er deler av veien de norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig den natten de sprengte tungtvannsfabrikken. Stien er 8 kilometer lang, og tar cirka 2,5 timer. Den særegne naturen gjøre turen til en ekstra opplevelse. Stien er godt merket, med noe bratt nedstigning mot slutten. Underveis er det informasjonstavler som forteller deg litt om historien da norske sabotører tok seg fram fra Hardangervidda, og ned de bratte juvene til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken.
Vi anbefaler et besøk på Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork før eller etter turen. Trenger du overnatting er det mange muligheter, prøv glamping på Sandviken Camping, book en hytte via Gaustatoppen booking eller unn deg en natt på Gaustablikk Høyfjellshotell med god mat. Tips! Prøv ut de flytende badstuene rett på nedsiden av hotellet.
5. Klatring og Via Ferrata i Fyresdal
Hva med å prøve klatring? Telemark byr på flotte klatremuligheter. Som nevnt er Hægefjell i Nissedal et anerkjent klatrested for nybegynnere og proffe. Her kan Gygra ta deg med på en tur om du vil teste ut en ny aktivitet med guide. Ønsker du en enklere bestigning av fjell anbefales Via Ferrata i Fyresdal. Via Ferrata Telemark går opp Skrede-fjellet og er laget for familier og aktive barn. Du kan forvente å bruke 4 timer eller mer på turen og det er en fin dagsopplevelse i naturen.