7 tips til spennende høstaktiviteter for barnefamilier i Telemark

Du trenger ikke å dra lenger enn til Telemark for å oppleve høstferie i badeparker med innendørs- og utendørsbasseng, klatreparker, barnevennlige fjellturer, vitensenter og escape room. Sjekk ut de beste tipsene for barneferie.

1. Skien fritidspark – fullt av aktiviteter ute og inne

Det er alltid noe morsomt å finne på i Skien fritidspark. En rekke ulike utendørsaktiviteter og et stort innendørs badeland gjør dette til et eldorado for barna, og for de voksne også. Den nye utendørs klatreparken, Skien klatrepark, med sine 7 spennende og morsomme løyper gjør dette til et aktivitetssenter for hele familien. Her får du garantert en kilende opplevelse i den 130 meter lange ziplinen.

- Vi deler gode opplevelser både inne og ute. Mange blir overrasket over hvor mye vi tilbyr, sier Hilde-Kristine Rosenvold, salgsssjef i Skien fritidspark.

Padelbanen har blitt veldig populær og freesbegolf er alltid moro. – Her er det nok å aktivisere seg med hele dagen; beachvolleybaner, minigolf, bowl, klatring innendørs, shuffleboard, tennis og sykkelløyper. Barna elsker å bli med på skogstur og rusle rundt i de fine turløypene som omgir parken. Det er alltid noe nytt å oppdage, forteller Hilde-Kristine.

Tips; kombiner gjerne med et minicruise på Telemarkskanalen, en ½ times slusetur mellom Skien og Løveid på Skotfoss i Skien. Båtene går frem til 4. oktober. Trenger du overnatting anbefales familierom på Hotel fritidsparken.

På Badeparken i Langesund er det sommer hele året

Badeparken i Langesund på Quality Hotel Skjærgården. Her kam man bade både inne og ute året rundt.

Kyststien i Bamble er lett tilgjengelig for både store og små og kun i gå avstand fra hotellet

2. Badeparken i Langesund – et badeparadis for hele familien

Ytterst ute i skjærgården i Langesund, ligger Quality Hotel Skjærgården. Her finner du en stor badepark på 4 000 m2 med badesklier, velæreavdeling, og innendørs- og utendørs basseng med 31 deilige grader. Og det er alltid tropisk stemning året igjennom.

- Hotellet skal være et familieparadis som du alltid vil komme tilbake til. Hele året gjennom er vi barnas hotell, det betyr at barn alltid er velkommen, og at de alltid vil være i fokus for oss som jobber på hotellet, sier direktør Paul Dørdal.

Badeparken har aktiviteter for både store og små barn, og spesielt i helger og skoleferier. Nå i høstferien får de besøk av Lollo & Bernie, kjent fra Ving, forteller direktøren. Kyststien er også rett utenfor hotelldøra dersom man ønsker å ta en liten rusletur.

rauland_2_foto_rauland-turist

3. DuVerden – teknologi og naturfag på en morsom måte

DuVerden sjøfartsmuseum + vitensenter i Porsgrunn er absolutt en av barnas favoritter! Senteret tilbyr en spennende måte å lære om historien til naturfenomener, samtidig som man har det veldig gøy. Her kan du trykke og teste ut en rekke installasjoner; fra kunnskapsspill, til å kjøre kran eller sjøsyke. Værbordet illustrerer vær og vind på en ny måte; snurr hardt på dreieskiven i bordet, så vil en vifte produsere vind opp i storm styrke.

- På DuVerden kan du lære og ha det gøy, samtidig, forteller direktør Frode Arntsen.

– Den nye simulatoren tar dere med til den travle containerhavna hvor oppgaven går ut på å laste skipet effektivt og sikkert. Vanskeligere enn du tror, heldigvis gjør det ikke noe om du gjør en feil. Eller du kan prøve deg som kaptein! I skipssimulatoren kan du styre et skip på elva, opp mot Skien eller ut Brevikstrømmen. I astroamfiet vises 3D-filmer, en helt rå kinopplevelse av verdensrommet, sier Arntsen.

4. Høyt og Lavt Klatrepark i Bø

Har du lyst til å leke Tarzan for en dag? I klatreparken Høyt og Lavt i Bø, kan du boltre deg i 70 ulike apparater som er plassert rundt omkring i skogen. Med ulike løyper oppe i trærne, og med varierende vanskelighetsgrader, er dette blitt en perfekt akrobatisk oase for barnefamilier.

- Barn og unger elsker å være fri som fuglen og fly mellom tretoppene uten å falle ned, sier Arnhild Bø, daglig leder hos Høyt og Lavt Klatrepark.

Faktisk kan barn helt ned i 2-års alderen prøve seg her, i egne tilrettelagte løyper. Løypene med 30 meter over bakken, kan de aller tøffeste prøve seg på.

 

Tips; vil du overnatte, anbefales det å prøve en av de kule podsene på Bø Camping eller sjekk inn på Bø Hotell. Og for deg som er turglad er det kort vei til turstiene på Lifjell som Øysteinnatten.

– Det er moro å høre tilbakemeldinger fra gjestene, i sommer hørte en fire år gammel jente si til moren sin etter en natt i Pod; «Mamma, dette er det beste jeg har opplevd i hele mitt liv!», forteller Arnhild.

5. Familievennlige vandreturer i Telemark

Det fine med Telemark er at du finner mange enkle og tilrettelagte vandreturer med attraksjoner på veien. Her er tre tips til barnevennlige turer, se også flere turer på VandreTelemark.

Tur 1 Falkeriset i Rauland: Det er sherpaer som har steinlagt den fine vandrestien til Falkeriset i Rauland.
Det gjør at stien blir lett å følge for små bein. Turen opp til toppen av Falkenuten tar ca. 1 time tur/retur i normal gangfart. Fine utsiktspunkter med panoramautsikt både mot Hardangervidda, Gaustatoppen og Møsstrond. Her kan nista nytes med det flotteste utsyn i alle himmelretninger.

 

Tur 2 Venelifjell: Dette er en fantastisk fin topptur som passer for hele familien og er et svært populært turmål. Venelifjellet betyr "det vakre fjellet" og det forstår du når du kommer dit. Turen tar dere med over kloppelagte myrer og på stier frem til Venelitjørni. Her kan dere hvile og spise nisten på en fin rasteplass med bålpanne. Følg stien videre til Venelifjell. Fantastisk utsikt helt ut til havet ved Kragerø, og til fjellene ved Hardangervidda og Gaustatoppen.
Turen tar ca. 2 timer og distansen en vei er 4 km. Book overnatting her du på Straand Hotel eller Vrådal Booking for leilighet eller hytte

Tur 3: Oldemorsstien på Skinnarbu: Stien er ikke mer enn 2,2 km rundtur og med kjempefin utsikt over Møsvatn. Det er alltid fint for de små å komme opp på en topp, selv om den ikke er så høy. Stien starter fra parkeringsplassen til Hardangervidda Nasjonalparksenter. Og det anbefales å ta med barna på senteret før eller etter turen for å oppleve historien om Hardangervidda og reinsdyrene.

Tips; i resepsjonen på senteret får dere tilgang til en naturapp med gps som guider dere gjennom turen og samtidig lærer man litt om økologi, planter og dyreliv underveis.  Det nærmeste overnatting stedene er Rauland Feriesenter eller Rjukan Admini Hotel

6. Hundekjøring med vogn på Rauland

Fjellnaturen er populær om høsten. Men hva kan du finne på med familien som er litt annerledes? Jo hundekjøring på Rauland. Telemark Husky Tour tilbyr hundekjøring i vogn på høsten. De robuste vognene har hjul og fjærsystemer som gjør det ypperlig å ta seg frem i terrenget.

– Dette er en super opplevelse for en familie som er glad i natur og dyr. Det er fascinerende å se hvor ivrig ungene blir når vi setter i gang, de glemmer helt bort smarttelefonen og nyter turen. Og så blir de ofte glade for å slippe å gå lang tur, smiler Merete Neset som er daglig leder.
Telemark Husky Tour tilbyr hundekjøring i hele høst fra 2 personer og grupper opp til 20 personer. Turer kan legges opp etter ønsker og kan vare fra 1 time til en dag med matpause. Prisen er fra 300 kroner for barn. Det anbefales og bestille en dag i forkant. Turene går vanligvis langs Kromvikivegen mot Falkeriset i Rauland.

Tips; kombiner gjerne med en fottur på den familievennlige Sherpa-stien opp til Falkeriset. Trenger du overnatting anbefales å leie en hytte hos Rauland Feriesenter eller et rom på Raulandsakademiet.

7. Telemark Escape, Skien – finn ut av gåter og hemmelige koder

Ta med familien på noe nytt og spennende! Prøv et escaperoom og finn ut av gåter og hemmelige koder!

Telemark Museum i Skien har to escapetilbud i helgene i september; Per Gynt Escape; I barndomshjemmet til Henrik Ibsen finner du kanskje det kuleste Escape-rommet noensinne. Her må dere redde hjertet til Peer Gynt. Dere blir sendt inn i en eventyrverden og må løse gåtene som skal lede dere fram til målet på 45 minutter. Telemark Escape; Koder, gåter og oppgaver må løses, og alt foregår inne i flere rom i den herskapelige hovedbygningen i Brekkeparken. Mysteriene er knyttet til Niels Aall, som har bodd i huset og var handelsminister i 1814. Alt må løses i løpet av 60 nervepirrende minutter.

Aktiviteter