7 tips til spennende høstaktiviteter for barnefamilier i Telemark

Du trenger ikke å dra lenger enn til Telemark for å oppleve høstferie i badeparker med innendørs- og utendørsbasseng, klatreparker, barnevennlige fjellturer, vitensenter, hundekjøring og mye annet. Sjekk ut de beste tipsene for barneferie.

1. Skien fritidspark – fullt av aktiviteter ute og inne

Det er alltid noe morsomt å finne på i Skien fritidspark. En rekke ulike utendørsaktiviteter og et stort innendørs badeland gjør dette til et eldorado for barna, og for de voksne også. Den utendørs klatreparken, Skien klatrepark, med sine 7 spennende og morsomme løyper, gjør dette til et aktivitetssenter for hele familien. Her får du garantert en kilende opplevelse i den 130 meter lange ziplinen.

- Vi deler gode opplevelser både inne og ute. Mange blir overrasket over hvor mye vi tilbyr, sier Hilde-Kristine Rosenvold, salgsssjef i Skien fritidspark.

Padelbanen er veldig populær og freesbegolf er alltid moro. – Her er det nok å aktivisere seg med hele dagen; beachvolleybaner, minigolf, bowl, klatring innendørs, shuffleboard, tennis og sykkelløyper. Barna elsker å bli med på skogstur og rusle rundt i de fine turløypene som omgir parken. Det er alltid noe nytt å oppdage, forteller Hilde-Kristine.

Tips; kombiner gjerne med et minicruise på Telemarkskanalen, en ½ times slusetur mellom Skien og Løveid på Skotfoss i Skien. MS Henrik Ibsen går frem til 8. oktober. Trenger du overnatting anbefales familierom på Hotel fritidsparken.

På Badeparken i Langesund er det sommer hele året

Badeparken i Langesund

Kyststien i Bamble er lett tilgjengelig for både store og små og kun i gå avstand fra hotellet

2. Badeparken i Langesund – et badeparadis for hele familien

Ytterst ute i skjærgården i Langesund, ligger Quality Hotel Skjærgården. Her finner du en stor badepark på 4 000 m2 med badesklier, velæreavdeling, og innendørs- og utendørs basseng med 31 deilige grader. Og det er alltid tropisk stemning året igjennom.

- Hotellet skal være et familieparadis som du alltid vil komme tilbake til. I alle helger og ferier er vi barnas hotell. Det betyr at barn alltid er velkommen, og at de alltid vil være i fokus for oss som jobber på hotellet, sier direktør Paul Dørdal.

- Badeparken har aktiviteter for både store og små barn med sklier, boblebad, mini velvære og alltid 31 grader i bassenget. Hotellet har både innen- og utendørs basseng. I helger & alle ferier får de besøk av Lollo & Bernie, kjent fra Ving, forteller direktøren.

Kyststien er rett utenfor hotelldøra dersom du ønsker å ta en liten rusletur. Sjøen er hotellets nærmeste nabo, så for den som fortsatt ønsker et sjøbad er det fullt mulig.

Rognsåsen kyststien Bamble utsikt

3. DuVerden – teknologi og naturfag på en morsom måte

DuVerden sjøfartsmuseum + vitensenter i Porsgrunn er absolutt en av barnas favoritter! Her er lek og læring sentralt, og gjennom interaktive formidlingsmetoder kan besøkende utforske, oppleve og lære om realfag og historie. Det spektakulære bygget rommer mange ulike installasjoner som byr på realfaglige utfordringer og samtidig gir deg et innblikk i livet til sjøs – før og nå.

Du kan blant annet teste reaksjonsevnen din, se 3D-filmer, laste båt, lage vind med storm styrke og sette sjøbein! Eller kanskje du vil prøve det aller største leketøyet hos DuVerden – en ordentlig skipssimulator, der kan du styre en patruljebåt for kystvakten eller en stor bulk carrier. I tillegg til utstillingen og 3D-filmer er høstferieverksteder inkludert i inngangsbilletten.

Se høstferieverksteder/aktiviteter her: Høstferie hos DuVerden (du-verden.no)

4. Høyt og Lavt Klatrepark i Bø

Har du lyst til å leke Tarzan for en dag? I klatreparken Høyt og Lavt i Bø, kan du boltre deg i 70 ulike apparater som er plassert rundt omkring i skogen. Med ulike løyper oppe i trærne, og med varierende vanskelighetsgrader, er dette blitt en perfekt akrobatisk oase for barnefamilier.

- Barn og unger elsker å være fri som fuglen og fly mellom tretoppene uten å falle ned, sier Arnhild Bø, daglig leder hos Høyt og Lavt Klatrepark.

Faktisk kan barn helt ned i 2-års alderen prøve seg her, i egne tilrettelagte løyper. Løypene med 30 meter over bakken, kan de aller tøffeste prøve seg på.

 

Tips; vil du overnatte, anbefales det å prøve en av de kule podsene på Bø Camping eller sjekk inn på Bø Hotell. Og for deg som er turglad er det kort vei til turstiene som f.eks. Øysteinnatten på Lifjell.

– Det er moro å høre tilbakemeldinger fra gjestene. I sommer hørte vi en fire år gammel jente si til moren sin etter en natt i en pods; «Mamma, dette er det beste jeg har opplevd i hele mitt liv!», forteller Arnhild.

5. Familievennlige vandreturer i Telemark

Det fine med Telemark er at du finner mange enkle og tilrettelagte vandreturer med attraksjoner på veien. Her er tre tips til barnevennlige turer, se også flere turer på VandreTelemark.

Tur 1: Falkeriset i Rauland: Det er sherpaer som har steinlagt den fine vandrestien til Falkeriset i Rauland. Det gjør at stien blir lett å følge for små bein. Turen opp til toppen av Falkenuten tar ca. 1 time tur/retur i normal gangfart. Fine utsiktspunkter med panoramautsikt både mot Hardangervidda, Gaustatoppen og Møsstrond. Her kan du nyte nista med det flotteste utsyn i alle himmelretninger.

Tur 2: Venelifjell: Dette er en fantastisk fin topptur som passer for hele familien og et svært populært turmål. Venelifjellet betyr "det vakre fjellet" og det forstår du når du kommer dit. Turen tar dere med over kloppelagte myrer og på stier frem til Venelitjørni. Her kan dere hvile og spise nisten på en fin rasteplass med bålpanne. Følg stien videre til Venelifjell. Fantastisk utsikt helt ut til havet ved Kragerø, og til fjellene ved Hardangervidda og Gaustatoppen. Turen tar ca. 2 timer og distansen en vei er 4 km. Book overnatting på Straand Hotel eller hos Vrådal Booking for leilighet eller hytte.

Tur 3: Oldemorsstien på Skinnarbu: Stien er en 2,2 km rundtur og med kjempefin utsikt over Møsvatn. Det er alltid fint for de små å komme opp på en topp, selv om den ikke er så høy. Stien starter fra parkeringsplassen til Hardangervidda Nasjonalparksenter. Og vi anbefaler å ta med barna på senteret før eller etter turen for å oppleve historien om Hardangervidda og reinsdyrene.

Tips; i resepsjonen på senteret får dere tilgang til en naturapp med gps som guider dere gjennom turen og samtidig lærer dere litt om økologi, planter og dyreliv underveis. De nærmeste overnattingstedene er Rauland Feriesenter og Rjukan Admini Hotel.

6. Hundekjøring med vogn på Rauland

Fjellet og alle dens farger er flott om høsten. Men hva kan du finne på med familien som er litt annerledes? Jo, hundekjøring på Rauland. Telemark Husky Tour tilbyr hundekjøring i vogn om høsten. De robuste vognene har hjul og fjærsystemer som gjør det ypperlig å ta seg frem i terrenget.

– Dette er en super opplevelse for en familie som er glad i natur og dyr. Det er fascinerende å se hvor ivrig ungene blir når vi setter i gang, de glemmer helt bort smarttelefonen og nyter turen. Og så blir de ofte glade for å slippe å gå lang tur, smiler Merete Neset som er daglig leder.

Telemark Husky Tour tilbyr hundekjøring i hele høst fra 2 personer og grupper opp til 20 personer. Prisen er fra 300 kroner for barn. Det anbefales å bestille en dag i forkant. Turene går vanligvis langs Kromvikivegen mot Falkeriset i Rauland.

Hvorfor ikke overnatte hos Telemark Husky også? Nå tilbyr de eventyrlig overnatting i en arctic dome, et glamping telt med høy komfort. Teltet er på 23 m2 og er innredet for to personer, men det kan gjøres plass til to barn ved å sette inn feltsenger.

Tips; kombiner gjerne med en fottur på den familievennlige Sherpa-stien opp til Falkeriset. Annen overnatting er å leie en hytte hos Rauland Feriesenter eller et rom på Raulandsakademiet.

7. Brekkeparken i Skien - spennende aktiviteter for både store og små

Karsten og Petra fyller 30 år! Det skulle man ikke tro. De er like unge nå som i 1992, da Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt lagde den første boka om bestevennene i Duestien barnehage.
Velkommen inn "Under trappa" til Brekkeparkens nye utstilling om Karsten og Petra. Der kan du la barna leke i Duestien barnehage, lese Karsten og Petra-bøker, tegne og bygge teppehytter.
Lørdag 24. september kommer forfatteren Tor Åge Bringsværd på besøk, og skal være med på den offisielle åpningen av Karsten og Petra-utstillingen.

Brekkeparken håper utstillingen kan være med på å skape både leselyst og skrivelyst hos barn.

Den grå dame-omvisning for barn

Hver lørdag kl. 13 i hele oktober er det familieomvisning i det herskapelige huset i Brekkeparken. Her døde nemlig Benedicta Henrikka Aall Løvenskiold i 1813. Samtidig ble det arrangert ball for en dansk prins, og fortellingen sier at Benedicta ble så fornærmet for at hennes slektninger kunne gjøre dette, at hun derfor går igjen.
Til tross for at Benedicta Henrikka Aall Løvenskiold skal ha blitt bitter og fornærmet, skal hun ikke være et farlig spøkelse. Mange historier av folk som mener å ha sett henne, eller følt henne, mener hun er et beskyttende spøkelse.

En tidligere vaktmester ved museet skal i nyere tid ha hatt flere møter med den grå dame i Brekkeparken. En stormfull kveld tok han en runde for å sjekke parken. Da kjente han plutselig at noen grep han hardt i armen og trakk ham unna. Sekundet etter falt det et tre der han hadde stått.

Vikinger og vetter i Skrekkeparken

Høstmørket smyger seg inn mellom busker og trær i Brekkeparken. En kappe av skygger liksom lister seg rundt og legger seg over de gamle tømmerstuene. Det er tid for mystikk og magi, for vikinger og underjordiske vesener, når Telemark museum inviterer til årets Skrekkeparken 30. og 31. oktober.

Vikinger og vetter er tittelen på arrangementet som trekker til seg flere tusen barn og unge. Søndag 30. oktober er det familiedag i Brekkeparken. Den foregår i dagslys og er åpen for alle aldre. Du får møte vikinger, være med på aktiviteter og se og høre skumle historier.

Kvelden etter, mandag 31. oktober, passer best for barn i skolealder. Her kan du bli skikkelig skremt ute i parken. Telemark museum samarbeider med Skien VGS og Buer Amatør og Barneteater, som opptrer med dans- og dramatablå ute i parken.
Du møter vikinger og deres guder; Odin, Tor med hammeren, Loke og mange flere. Midgardsormen, Fenrisulven og livet etter døden er tema som blir vist frem denne kvelden.

Billetter og mer informasjon finner du på telemarkmuseum.no

Aktiviteter