Friluftsliv på første klasse

To av de gamle pakkhusene langs Telemarkskanalen er ved hjelp av sovebokser gjort om til overnattingsteder. Soveboksene er utviklet som et ledd i strategien om å tilrettelegge for aktivitet og naturopplevelser langs kanalen. Det spesielle overnattingstilbudet åpnet i fjor. Nytt av året er at soveboksene på Bandaksli og Fjågesund nå kan forhåndsbookes.

Pakkhuset på Bandaksli brygge, med soveboks. Foto:Dag Jenssen
Pakkhuset på Bandaksli brygge, med soveboks. Foto:Dag Jenssen

Arkitektur

Soveboksene er et lavterskeltilbud særlig rettet mot syklister og padlere, men alle overnattingsgjester er velkomne. Hver boks har overnattingsplass til fire personer, utstyrt med madrasser. Pakkhusene inneholder også en enkel kjøkkenbenk for mat-laging, strøm samt stoler og et lite bord.

Soveboksene er tegnet av Feste Landskap/Arkitektur og oppført av Midtbø Bygg etter oppdrag fra Telemarkskanalen Regionalpark. I første omgang er det satt opp sove-bokser på to steder, men på sikt er tanken at det legges til rette for overnatting i flere av pakkhusene langs kanalen.

Soveboksene langs Telemarkskanalen
Soveboksene langs Telemarkskanalen

–Lag din egen mat med lokale råvarer og  nyt den vakre utsikten over Bandakskanalen.

– Du kan også ta med sykkel eller kano ombord en av de sjarmerende kanalbåtene deler av Telemarkskanalen.

Magisk opplevelse

Det er også lett å feste hengekøyer i pakkhuset og Birgitte Gulla Løken har testet tilbudet og får ikke fullrost konseptet;

«Vi hadde med oss et par hengekøyer og det var en avslappende måte å nyte utsik-ten ut over kanalen. Rett og slett magisk».
Ønsker man å være aktiv er det flott å både padle, sykle og fiske i områdene ved Pakkhusene. Gulla Løken fremhever det å være så tett på naturen, og kaller konseptet en:
«Avansert form for telting, eller friluftsliv på første klasse om du vil».

Padling langs Telemarkskanalen

Historien bak pakkhusene

Pakkhuset på Bandaksli ble opprinnelig satt opp for å mellomlagre malm fra Åmdals Verk Gruver. Bryggeanlegget har ulike høyder for å tilpasse seg og kunne håndtere ulike flomhøyder på vannet. I 1860 rommet anlegget både butikk, lager og laste-rampe.

Pakkhuset i Fjågesund stammer fra en gammel gård og man anslår at gården ble ryddet en gang i perioden 1 – 550 e Kr. eller tidligere.

Les også "Bryner – en verdensartikkel fra Eidsborg"

Forhåndsbooking

Det er andre sesong med dette tilbudet. Nytt av året er at boksene kan forhåndsbookes. Pål Kleffelgård, daglig leder i Telemarkskanalen Regionalpark, er glad for det:
«Det blir lettere å planlegge for både sykling og padling når man vet at man har plass. Ikke minst er dette viktig for de som reiser med barn og for dem som kommer langveis fra».

Overnattingen koster kr 150 per person per natt. Merk at man har overnattingstedet for seg selv. Soveboksen er tilgjengelig fra kl 15:00 ankomstdagen og til kl. 12:00 neste dag. Nøkkelen til soveboksen oppbevares i en kodeboks ved døra og koden oppgis ved booking.

Les også "Rikt kulturlandskap langs Telemarkskanalen"

Aktiv i autentiske omgivelser

Å være aktiv i autentiske omgivelser er en voksende trend. Telemarkskanalen har med sine naturskjønne omgivelser naturgitte forutsettinger og egner seg godt for aktiviteter i form av padling, sykling og vandring. Etablering av flere overnattingssteder og tilrettelegging for leirplasser er en del av Telemarkskanalen strategi for at flere skal legge en aktiv ferie langs kanalen.
For booking: www.telemarkskanalen.no & www.visitdalen.no

Aktiviteter