Katarina er bergtatt av Gausta

 

Den kjente programlederen Katarina Flatland snakker seg varm i hjertet når hun ser opp mot Gaustatoppen 1.883 meter over havet. I 16 år har hun og familien brukt mye av fritida si i leiligheten eller i hytta de har på Gaustablikk.

Katarina Flatland og ektemannen Harald Meling Dobloug Foto privat
Katarina Flatland og ektemannen Harald Meling Dobloug Foto privat

I juni for snart to år siden giftet hun seg med Harald Dobloug.
- Det første stedet vi dro til etter bryllupet var jo opp her. Det sier litt, for jeg elsker å reise og bo på flotte hotell. Det vi hadde mest lyst til var å være oss to på et sted vi elsker over alt.
Det sier nesten alt om hvor mye Gausta og Gaustablikk betyr for Idol-programlederen.

Får i pose og sekk

30-åringen trives på Gaustablikk ved Rjukan i Telemark året rundt. Mens resten av familien Flatland foretrekker å kjøre slalåm, velger Katarina å spenne på seg langrennsskiene.

Katarina Flatland Foto: Bjørn Harry Schønhaug
Katarina Flatland Foto: Bjørn Harry Schønhaug

- Det å gå blå løype er helt nydelig, garanterer hun.
Blå løype er en flott dagstur for alle som er vant til å gå på ski i fjellet. Den er 23 kilometer lang, og er den eneste som tar deg over tregrensa.
Når snøen er borte har hun og resten av flokken en tradisjon med at de går til fjellet Ørnenipa øst for Gaustablikk. Der griller de pølser. Katarina forteller at de ikke tråkker Gaustatoppen opp og ned hele tida, men at de tar turen til Telemarks tak en gang både vinter og sommer.

- Det er moro å ha med nye folk opp. Jeg opplever at de blir bergtatt, forteller hun, som er minst like bergtatt av Gaustatoppen selv.
Dersom Katarina blir tvunget til å anbefale én attraksjon i Rjukan og Tinn, er valget enkelt.

- Det er noe majestetisk over det. Noe helt unikt i Norge. Fjellet er helt fantastisk, forteller Katarina Flatland.

Katarina Flatland ved Gaustatoppen Foto Bjørn Harry Schønhaug
Katarina Flatland ved Gaustatoppen Foto Bjørn Harry Schønhaug
Gaustatoppen Foto Thomas Rasmus Skaug
Gaustatoppen Foto Thomas Rasmus Skaug

- Det er helt umulig å ikke velge Gaustatoppen. Jeg må si det. Det er noe du ikke finner andre steder, og på toppen har du en turisthytte med verdens beste vafler.

Hytta hun snakker om er Gaustatoppen turisthytte, drevet av DNT Telemark, som også har sengeplasser for de som ønsker å overnatte på toppen av Norges vakreste fjell.

- Jeg ville gått opp, spist på turisthytta og tatt Gaustabanen ned igjen. Da får du både i pose og sekk.
På Gaustatoppen møter Katarina driftsleder Frank Roger Petersen og Ingar Hovden. Hun er raus med klemmene. For et par år siden var hun en av deltakerne på «Camp Senkveld», da de blant annet måtte gå opp de 3.600 trappetrinnene inni fjellet. Hun måtte også hoppe i strikk fra Krossobanen, kabelbanen fra 1928 som er en del av UNESCOs verdensarv. I år var hun en av deltakerne på «Blipp mot resten» på Senkveld.

DNT hytta på Gaustatoppen
DNT hytta på Gaustatoppen

Haralds kamera

Første gang TV-seerne fikk stifte bekjentskap med Katarina Flatland var da hun ledet talkshowet «Waschera». Siden har hun blant annet ledet «Jakten på kjærligheten» og «Idol».

- Det er kjempegøy. Det er så mange flinke folk, sier hun.
I 2015 ble hun nummer fire i «Skal vi danse». TV2 har vært en viktig del av Katarinas identitet i halve livet hennes.
- Det er vanskelig å se for seg noe annet, innrømmer hun.

I fjor ledet hun også Telemarkshowet fra Sommarland i Bø. Allerede som 15-åring var hun programvert i Senkveld. Tenåringen var opptatt av å ikke bli starstruck hver gang en kjent artist eller andre kjendiser dukket opp i studio. Men, det er ikke alltid alt går som man tenker det skal gå. Boybandet Westlife gjestet det populære programmet, som da ble ledet av Thomas Numme og Harald Rønneberg, og Katarina så sitt snitt til å få tatt et bilde av seg selv sammen med stjernene. Hun håpet ikke at Thomas og Harald skulle oppdage at hun hadde tatt dette bildet.
- Problemet var at jeg brukte Haralds kamera.

15 eventyrlige minutter med Gaustabanen tar deg til toppen av Gaustatoppen
15 eventyrlige minutter med Gaustabanen tar deg til toppen av Gaustatoppen

Slått av søsteren

Sist jul feiret Katarina på hytta med utsikt rett opp på Gaustatoppen.
- Vi bruker området aktivt.
De går på langrenn, bruker alpinanlegget, setter stor pris på at det er et after ski-tilbud, og Katarina gleder seg til å prøve de nye badstuene i Kvitåvatn. Sommeren i fjor reiste hun med båten M/B «Fjellvåken II» fra Skinnarbu til Mogen for å fiske.

- Jeg fikk ikke én fisk, men det ga likevel mersmak, sier hun.
Det er noe helt spesielt når du finner roen ved en elv eller et stille vann med fiskestanga i hånda.
Et mål hun har for årets sommer er å sykle fra Gvepseborg til Kalhovd turisthytte inne på Hardangervidda. Da må hun ta sykkelen med på Krossobanen og sykle 30 kilometer innover i det eventyrlige fjellandskapet i Tinn kommune.
- Det har vi ikke gjort ennå, så det er helt klart på lista.

 

I fjor tok foreldrene Anne Lise og Hallvard Flatland båten på Telemarkskanalen fra Skien til Dalen, en tur som også står på Katarinas ønskeliste for gode opplevelser i Telemark. Hun har også til gode å besøke Rjukanbadet nede på Rjukan. Nå er sjansene økt for at hun får mulighet til å bade i inne- eller utebassenget på Rjukanbadet.
- Min søster har fått barn, og da er det veldig deilig å kunne dra ned dit om det er dårlig vær.

Det ikke så mange vet er at hele familien Flatland er i Europa-toppen i shuffleboard. Ikke bord-varianten, men den som spilles på bane.
- Vi er relativt gode, hele familien. Det viktigste er at jeg er foran søsteren min på rankingen, sier Katarina og sjekker lista for siste oppdatering.
Pappa Hallvard er nummer sju i herre-klassen. Mamma Anne Lise er nummer tre for kvinner.
- Det er bra.
Katarina finner seg selv som nummer 17.
- Fy f... hun er nummer fire, sier Katarina irritert når hun oppdager at storesøster Bettina er høyere ranket.
- Vi har jo valgt en sport det er lett å bli god i.

Slusetur på Telemarkskanalen
Slusetur på Telemarkskanalen

Podcast med mannen

I tillegg til å være 100 prosent Telemarks-patriot, er Katarina Flatland 83,3 prosent lege. Hun har ett år igjen av studiet.
- Jeg skal ikke jobbe som lege med det første, forteller hun.

Katarina begynte på utdanningen før hun visste hvilken vei TV-karrieren gikk - nemlig opp. Målet er å jobbe med TV i mange flere år. En liten drøm er å lage helse-TV. Legestudenten har allerede tatt flere pauser i utdanningen, da det har vist seg vanskelig å sjonglere programlederjobbingen med legestudiet.

- Det er til tider tøft å gjøre begge deler.
Nå har hun nettopp tatt seg en ny pause. Hun tror ikke anledningen byr seg for spesialisering med det aller første.

1200x1200bb

- Hadde jeg hatt tid, tror jeg at jeg ville ha blitt barnelege, forteller hun.
Selv om hun ikke er ferdig utdannet, bruker Katarina kunnskapen og kjennskapen til medisin og formidlingsevne. Sammen med ektemannen Harald Dobloug lager hun podcasten «Åpen journal».
- Det er et artig fellesprosjekt, sier hun.

Hver uke tar hun og Harald opp temaer om helse og kropp. Tanken er å både motivere og inspirere lytterne til å ta vare på seg selv og helsen. De er heller ikke redd for å by på scener fra hverdagen som ektepar.
- 70 prosent av dem som hører på podder ønsker å lære noe, sier Katarina, og håper de klarer å gi lytterne nettopp den kunnskapen de trenger.

Gaustatoppen
Gaustatoppen

En stor verdi

Oppe på Gaustatoppen blåser det sterk kuling i kastene. Katarina oppdaterer følgerne sine i sosiale medier med bilder fra toppen. Et av kastene får henne nesten til å gå i bakken.
- Omgivelsene taler for seg selv. Jeg tror man får noe helt unikt som ikke finnes andre steder når man er her, sier hun.
Hun trekker frem at fjellet passer for alle.
- Det inkluderer alle. Både de som vil gå på felleski og de som ønsker å ta Gaustabanen.

Katarina må innrømme, selv om det sitter langt inne, at også andre steder i Norge har mye fint å by på. Det hun er veldig glad for, er at hun slipper å sitte i endeløse køer ut av Oslo mot skistedene i Buskerud. Fra leiligheten på Majorstua i hovedstaden til hytta på Gaustablikk i Tinn i Telemark bruker de to og en halv time med bil.
- Det er så lett tilgjengelig. Nærheten til Oslo er en stor verdi for oss.
Når Katarina og Harald trenger ro, reiser de til hytta.
- Dette er stedet vi reiser til når vi skal koble helt av. Det er stille og rolig.

30-åringen trives på Gaustablikk ved Rjukan i Telemark året rundt.
- Dette er stedet jeg drar til for å få energi. Dette er et paradis. Jeg får lyst til å være her mer.

Av Bjørn Harry Schønhaug

Aktiviteter