Rjukan – sabotører, hemmelig bane og Norges vakreste utsikt

Sam Eyde kom til Rjukan, og ut av luft og vann skapte han et produkt han kunne selge til hele verden, nemlig kunstgjødsel. Dét er ganske godt gjort. Så bygde han en hel by i en sprekk innerst i Telemark.

For å få dette til måtte han låne store pengesummer av Wallenberg og Pariserbankens direktør. Sam Eyde gjorde det umulig mulig igjen; han skaffet halvannet nasjonalbudsjett! Uten Sam Eydes pågangsmot ville ikke Rjukan vært et av landets mest oppadgående reiselivsdestinasjoner i dag!

Kampen om tungtvannet

Vemork og Rjukan var åsted for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig, da norske motstandsmenn hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her.

Dette løste de uten at skudd ble løsnet og noen ble drept. Det er å gjøre det umulige mulig. På Vemork Museum på Rjukan holdes historiene i live.

Helter i Telemark

- De som ønsker å oppleve den spennende krigshistorien vår på en interaktiv måte, vil like utstillingen «Helter i Telemark» på Vemork. Der settes det fokus både på de kjente sabotørene, men også på de mange mindre kjente, men like viktige lokale medhjelperne. Denne utstillingen engasjerer både unge og voksne, fastslår Hege Næss hos visitRjukan.

Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork Foto: Hans-Dieter Pfleger
Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork Foto: Hans-Dieter Pfleger

Utgraving av tungtvannskjelleren

Høsten 2017 startet utgraving av tungtvannskjelleren. Mange trodde det var en umulig oppgave, men det viste seg at kjelleren ble funnet helt intakt! Vi regner med at direktør Lia gjør som Sam Eyde, og får samlet inn millionbeløp til et nytt og spektakulært museum, sier Næss med et lurt smil.

I sabotørenes fotspor

Besøkende til Rjukan kan også komme nærmere hendelsene under andre verdenskrig ved å gå «i sabotørenes fotspor». Gå Sabotørstien på egenhånd eller som del av en guidet tur. Uansett, er dette en interessant, lærerik og meget populær opplevelse i utrolig flotte omgivelser.

Her er de, gutta fra sabotasjoneaksjonen, hedret inne og utenfor kraftstasjonen

Rjukan – Notodden på UNESCOs verdensarvliste

- Trodde du ostehøvelen eller bindersen var tidenes viktigste norske oppfinnelse? Etter et besøk på Rjukan vil du vite bedre, fastslår verdensarvkoordinator Øystein Haugan.

Bli med på en klassereise

Etableringen av Rjukan er en spesiell historie. Gründeren Sam Eydes visjon om å «sette Rjukanfossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene», var starten på det som skulle bli Norsk Hydro og et industrieventyr Norge ikke har sett maken til.

På kort tid ble en hel by reist ved foten av Gaustatoppen. Det ble bygget fabrikker, arbeiderboliger og direktørboliger – en hel «Company Town» som var arkitekttegnet i sin helhet, med alle funksjoner en komplett by trengte.

Rjukanforsen Foto :Nancy Bundt
Rjukanforsen Foto :Nancy Bundt

Dette skjedde parallelt med at oppfinnelsen av kunstgjødsel revolusjonerte verdens matvareproduksjon og ble grunnlaget for at Norge gikk fra å være et av de fattigste landene i Europa til det aller rikeste på 100 år.

Alle ble tatt godt vare på, men klasseskillet var markant. «Si meg hvor du bor, og jeg vet hvor du jobber», sa de på Rjukan.

- Industriutviklingen er en viktig del av vår lokalhistorie, og den kan du oppleve blant annet igjennom utstillinger på Norsk Industriarbeidermuseum Vemork, byguiding i Rjukan sentrum, forteller Hege Næss

Rjukan by Foto: Hans Dieter Fleger

Rjukan by Foto: Hans Dieter Fleger

Gaustatoppen – fjellet «alle» kan nå

På Rjukan får du oppleve kontrastene mellom gammel og ny. Kombinasjonen historie og nåtid, samt natur og kultur, trekker hvert år titusener av besøkende til byen.

- Her er vi stolte av historien vår, og tilrettelegger for at så mange som mulig kan ta del i den. I tillegg tilbyr vi herlig natur, blant annet Norges flotteste fjell Gaustatoppen, som med Gaustabanen inne i fjellet, gjør det mulig for de fleste å nå toppen, sier turistverten hos Visit Rjukan.

Hardangervidda – Norges største nasjonalpark

På motsatt side av Vestfjorddalen fra Gaustatoppen, finner du Norges største nasjonalpark og hjem for Europas største villreinstamme, Hardangervidda.

- Før du tar med familien på en tur i flotte omgivelser på selve Hardangervidda, bør du ta turen innom Hardangervidda Nasjonalparksenter. Her finnes en prisbelønnet, interaktiv utstilling som blant annet består av reinsdyret «Bella» sine opplevelser i flokken, dokumentert med bilder og GPS festet på reinsdyret. Barn elsker denne utstillingen, smiler Næss.

Etter dette, er du kanskje klar for en reise med M/B Fjellvåken, der du får oppleve et praktfullt høyfjellscruise på Hardangervidda, innover det veiløse samfunnet på Møsstrond.

Sol, bare sol

Om sommeren stråler solen på Rjukan, men Vestfjorddalen ligger øst-vest med så høye fjell mot sør at sola ikke når frem fra oktober til mars. Heldigvis har man funnet løsninger på denne utfordringen. I 1928 ble Krossobanen, Nord – Europas første kabelbane, bygget av Norsk Hydro for at befolkningen skulle kunne komme opp i sola i vinterhalvåret. Krossobanen er en populær turistattraksjon og flott startpunkt for vandring og sykkelturer på Hardangervidda. Ikke minst er Solstien, der sherpaer fra Nepal har bygde en sti av steintrapper, en fin og familievennlig rundtur i randsonen av Hardangervidda.

- I 2013 gjorde Tinn kommune det umulige mulig igjen. Da fikk vi enda en måte å få tilgang til solen på. Det mye omtalte Solspeilet ble installert i fjellsiden, rett nord for Rjukan Torg og sørger for at du kan nyte solen i Rjukan året rundt. Folk kommer langveisfra for å se denne innovative løsningen, og om sommeren er det en tøff gåtur opp til speilet, inviterer Næss.

Rjukan klatrepark

Sommeren 2018 åpnet Rjukan klatrepark på Krossobanens øvre stasjon.
- I fantastiske omgivelser kan du utfordre deg i ulike klatrebaner. Du kan sjekke ut Sabotørløypa eller teste ut zip-lines og en drøss med andre aktiviteter. Uansett, her får du opplevelser du sent vil glemme. Rjukan Klatrepark er for alle. Det er mestring, glede, spenning og sosialt samspill som gjelder uavhengig av alder og erfaring, reklamerer Aleksander Gamme, som er eier av parken.

Din egen Farmen-opplevelse

Næss forteller videre at Rjukan sine fjellsetre, Bergstaul Seter, Selstali Seter og Håvardsrud Seterliv, har bevart gamle tradisjoner og tar imot besøkende hele sommeren. Budeiene lager og selger tradisjonell seterkost, og barna kan få et nært møte med dyrene, noe de koser seg stort med. Er ungene vanskelige å få med seg hjem, byr stedene også på overnattingsmuligheter i gamle hytter.

Seterliv.  Foto: Jacobsen.
Seterliv. Foto: Jacobsen.

Dette er noen av grunnene til at vi er en populær destinasjon for både barn og voksne. Vi anbefaler to – tre dagers opphold for å oppleve alt

Rjukan har å by på. Vi hører ofte om besøkende som sier de burde hatt en dag eller to ekstra, forklarer Hege Næss- daglig leder for destinasjonen der det umulige er mulig.

Aktiviteter Historie