Lårdalsstigen - og den perfekte (og fortjente) avslutningen på vandreturen

Lårdalsstigen er en spektakulær tursti fra Dalen til Lårdal, hvor du får rikelig anledning til å gå ut på fjellkanten med fantastisk utsikt ned til Bandak – 600-800 meter nedenfor.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur Lårdalsstigen og vakre Dalen:

For mer inspirasjon sjekk ut: www.visittelemark.no

Restitusjon i verdensklasse

Turen er virkelig en flott opplevelse, men den er også krevende med mye opp og ned. Da er det godt å vite at restitusjonen er i verdensklasse - med en avslappende kanalbåt tilbake til Dalen, en badstue i Soria Moria og en middag og overnatting på Dalen hotell – bare fordi du fortjener det!!

Den innerste delen av Telemarkskanalen er et fjordlandskap som er til forveksling lik fjordene på Vestlandet. Innsjøen Bandak skjærer seg lang og smal inn mellom bratte og ville fjell. Selv om du i avstand nærmer deg høyfjellsplatået Hardangervidda, er du fortsatt bare 72 meter over havet når du kommer til endepunktet for Telemarkskanalen, Dalen.

Lårdalstigen foto Hamish Moore
Lårdalstigen foto Hamish Moore

Vidt, vakker og vilt

Oppe på toppen av fjellene mellom Dalen og Lårdal går Lårdalsstigen. Det anbefales å starte fra Eidsborgberget ved Dalen. Ved veien er det et treskilt med Lårdal på, her kan du kjøre grusveien til endes og parkere.

På turen er det lett å la seg fascinere av mangfoldet både i flora og spesiell geologi. Du kan hilse på sagnfigurene Risen og Gygri som står i stein frempå kanten av fjellet, eller betrakte Bandaksfjorden dypt under deg gjennom det storslåtte Møyskrivet. Den høyeste toppen er på 848 m.o.h. (Gløstøylnuten), og utsynet over fjord og fjell er både vidt, vakkert og vilt. Hele turen er ca. 15 km lang og i tid tar det opp til 8 timer med pauser.

Vel framme i Lårdal er det godt å kjenne på at turen tilbake til Dalen kan nytes om bord på en av kanalbåtene, MS Victoria eller MS Henrik Ibsen. På båten er kan du kjøpe litt påfyll av mat og drikke, og gå opp på dekk og lene deg tilbake og skue opp på toppene hvor du tidligere på dagen har stått og skuet ned. Reisen tilbake til Dalen kan du trygt si er mindre krevende enn vandreturen til Lårdal!

Lårdalstigen har blitt så populær at kanalbåten no har fast anløp inn til Lårdal på ettermiddagen! Foto: Karl Torstein Hetland

Lårdalstigen har blitt så populær at kanalbåten nå har fast anløp inn til Lårdal på ettermiddagen! Foto: Karl Torstein Hetland

Soria Moria - badstue for slitne vandrere

Vel tilbake på Dalen er det tid for renselse av kropp og sjel. Nedenfor parken til Dalen Hotel og ut i Bandak ligger Soria Moria. Soria Moria er en kunstinstallsjon som inngår i Vannvegens fortellinger - et stort kunst i uteromsprosjekt for hele Telemarkskanalen.

Men Soria Moria har også en praktisk funksjon – det er en badstue for slitne vandrere som trenger å løse opp stive muskler og finne ro i sjelen. Soria Moria ligger for seg selv ute i vannet, og det å komme ut her og nyte ro og stillhet er en fin opplevelse, også for de som ikke vil nyte badstuen. (Soria Moria forhåndsbestilles hos VisitDalen).

Det fascinerende med installasjonen er hvordan den skifter farge og uttrykk gjennom døgnet, og etter hvordan det naturlige lyset i omgivelsene skifter. Inne i badstuen er det store panoramavinduer hvor du kan nyte utsikten ut over Bandak, og det er godt å kjenne varmen sige inn i støle lemmer. Når du blir varm nok er det deilig med en dukkert i Bandak for avkjøling.

Dalen Hotel

Etter et besøk i Soria Moria er det tid for middag på Dalen hotel. Hotellet er som hentet fra et eventyr, bygget i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser. Hotellet er virkelig en opplevelse i seg selv. Her opplever du en egen stemning som kan nytes i de dype stolene i salongene, som står slik de sto den gang både kongehus og europeisk adel valfartet til Dalen.

Hotellet fremstår veldig likt som det treslottet som ble åpnet i 1894, to år etter at Bandakkanalen åpnet og gjorde det mulig å ta passasjerbåt til Dalen.

Dalen Hotel er kjent for sin svært gode mat, og bruker så mye lokale kvalitetsråvarer som de kan. Rommene er fantastiske i sin originale stil, og det er flott å tusle en tur i den store hotellparken ned mot Bandak.

Så etter en god natts søvn på Dalen hotell, kan du regne deg som fullt ut restituert og klar for nye eventyr – God tur !!

Aktiviteter