Lårdalsstigen - og den perfekte (og fortjente) avslutningen på vandreturen

Lårdalsstigen er en spektakulær tursti fra Dalen til Lårdal hvor du får rikelig anledning til å gå ut på fjellkanten med fantastisk utsikt ned til Bandak – 600-800 meter nedenfor. Turen er virkelig en flott opplevelse, men den er også krevende med mye opp og ned. Da er det godt å vite at restitusjonen er i verdensklasse - med en avslappende kanalbåt tilbake til Dalen, en badstue i Soria Moria og en middag og overnatting på Dalen hotell – bare fordi du fortjener det !!

Lårdalstigen Foto: Jørgen Kasin
Lårdalstigen Foto: Jørgen Kasin

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur til vakre Dalen:

Den innerste delen av Telemarkskanalen er et fjordlandskap som er til forveksling lik fjordene på Vestlandet. Innsjøen Bandak skjærer seg lang og smal inn mellom bratte og ville fjell, og selv om man i avstand nærmer seg høyfjellsplatået Hardangervidda er man fortsatt bare 72 meter over havet når man kommer til endepunktet for Telemarkskanalen på Dalen.

Oppe på toppen av fjellene mellom Dalen og Lårdal går Lårdalsstigen. Det anbefales å starte fra Eidsborgberget ved Dalen. Ved veien er det et treskilt med Lårdal på, her kan du kjøre grusveien til endes og parkere. På turen er det lett å la seg fascinere av mangfoldet både i flora og spesiell geologi. Du kan hilse på sagnfigurene Risen og Gygri som står i stein frempå kanten av fjellet, eller betrakte Bandaksfjorden dypt under deg gjennom det storslått Møyskrivet. Den høyeste toppen er på 848 moh (Gløstøylnuten), og utsynet over fjord og fjell er både vidt, vakker og vilt. Hele turen er ca 15 km lang og i tid tar det opp til 8 timer med pauser.

På Lårdalstigen kan du oppleve både Apollosommarfugl og Søstermarihand (gul orkide). Foto: Jostein Hellevik

Vel framme i Lårdal er det godt å kjenne på at turen tilbake til Dalen kan nytes om bord på en av kanalbåtene MS Victoria eller MS Henrik Ibsen som daglig går fra Lårdal til Dalen på ettermiddagen. På båten er det deilig å kunne kjøpe litt påfyll av mat og drikke og gå opp på dekk og lene seg tilbake og skue opp på toppene hvor man tidligere på dagen har stått og skuet ned. Reisen tilbake til Dalen kan man trygt si er mindre krevende enn vandreturen til Lårdal !

Lårdalstigen har blitt så populær at kanalbåten no har fast anløp inn til Lårdal på ettermiddagen! Foto: Karl Torstein Hetland

Lårdalstigen har blitt så populær at kanalbåten no har fast anløp inn til Lårdal på ettermiddagen! Foto: Karl Torstein Hetland

Soria Moria

Vel tilbake på Dalen er det tid for renselse av kropp og sjel. Nedenfor parken til Dalen Hotell og ut i Bandak ligger Soria Moria. Soria Moria er en kunstinstallsjon som inngår i Vannvegens fortellinger - et stort kunst i uteromsprosjekt for hele Telemarkskanalen.

Men Soria Moria har også en praktisk funksjon – det er en badstue for slitne vandrere som trenger å løse opp stive muskler og finne ro i sjelen. Soria Moria ligger for seg selv ut i vannet, og det å komme ut her og nyte ro og stillhet er en fin opplevelse, også for de som ikke vil nyte badstuen. Det fascinerende med installasjonen er hvordan den skifter farge og uttrykk gjennom døgnet og etter hvordan det naturlige lyset i omgivelsene skifter. Inne i badstuen er det store panoramavinduer hvor man kan nyte utsikten ut over Bandak, og det er deilig å kjenne varmen sige inn i støle lemmer. Når man blir varm nok er det deilig med en dukkert i Bandak for avkjøling også.

Dalen Hotel

Etter et besøk i Soria Moria er det tid for middag på Dalen hotel. Hotellet er som hentet fra et eventyr, bygget i overdådig, romantisk stil med drakehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser. Hotellet er virkelig en opplevelse i seg selv, og det er en egen stemning som kan nytes i de dype stolene i den sentrale hallen eller i salongene som står slik de sto den gang både kongehus og europeisk adel valfartet til Dalen. Hotellet fremstår veldig likt som det treslottet som ble åpnet i 1894 – to år etter at Bandakkanalen åpnet og gjorde det mulig å ta passasjerbåt til Dalen.

Dalen Hotel er kjent for sin svært gode mat, og bruker så mye lokale kvalitetsråvarer som de kan. Rommene er fantastiske i sin orginale stil, og det er flott å tusle en tur i den store hotellparken ned mot Bandak.

Så etter en god natts søvn på Dalen hotell kan man regne seg som fullt ut restituert og klar for nye eventyr – God tur !!

Aktiviteter