Natur- og smaksopplevelser i Midt-Telemark

I Midt-Telemark kan du både padle og sykle langs Telemarkskanalen samt besøke gårdsbutikker og historiske landemerker som Ulefos Hovedgaard. Nyt kortreist mat og drikke rett fra frukthagene, bikubene, gårdsbakeri og ølbryggeri. Sjekk også ut kunstutstillinger i koselige gallerier.

Høres det ikke deilig ut å vandre eller sykle i området rundt Fruktbygda Gvarv, med tusenvis av trær fulle av epler, plommer, bringebær og moreller? Hva med å smake på varene hos prisbelønte Lindheim Ølkompani eller verdens nordligste vingård - Lerkekåsa Vingård? Eller besøke det levende museet Evju Bygdetun, nyte god mat laget med råvarer fra hagen, og bli kjent med folkekulturen?

Sykling i fruktlandskapet kan by på herlige overraskelser
Sykling i fruktlandskapet kan by på herlige overraskelser

– I Midt-Telemark kan du la sommeren suse avgårde mens du nyter glade dager i et område fullt av kulturelle inntrykk. Enten du velger sykkel, bil, bobil eller båt som transportmiddel, er mulighetene mange. Som Norges frukthovedstad er Gvarv naturligvis rik på førsteklasses smaksopplevelser, og disse kan enkelt kombineres med besøk i galleri og gårdsbutikker. Vi anbefaler også en tur innom kunstner- og operahjemmet Villa Lunde, som ligger tett på Telemarkskanalen i Lunde. Her arrangeres det regelmessige konserter, og du kan også besøke både galleri og butikk. Sanselige opplevelser har blitt et begrep som fanger stemningen her, sier Marianne Dale i Visit Bø.

Som Norges frukthovedstad er Gvarv naturligvis rik på førsteklasses smaksopplevelser

Eplesanking i Fruktbyga Telemark

Smaking av lokal drikke på Lerkekåsa Vingård og Galleri

 

Lerkekåsa_Live Skinnes_low

Kulturelle attraksjoner langs Telemarkskanalen

Voksne reisende bør definitivt også ta seg en tur med kanalbåt på TelemarkskanalenMS Telemarken seiler daglig fra Fruktbygda ved Norsjø Hotell på Akkerhaugen til Lunde. En fin halvdagstur som kan komineres med flere opplevelser i området.

– Her finnes det kulturelle attraksjoner langs hele ruta. På Ulefoss har du store kontraster med både slott og arbeiderboliger. Med utsikt over Norsjø og Telemarkskanalen er flotte Ulefos Hovedgaard klar til å ta deg med på omvisning i den herskapelige sommerboligen til 1814-minister Niels Aall. Kun et steinkast unna finner du så Øvre Verket, en samling arbeiderboliger som tidligere tilhørte Ulefoss Jernverk. I dag finner du galleri, sommerbutikk, jernverkutstilling og restaurant her. Frem til midten av august kan du få med deg gratis guiding, «Olines historie», hver tirsdag og torsdag kl. 14-15.

Aktive dager ved Telemarkskanalen

Lunde er et knutepunkt langs Telemarkskanalen, og et veldig godt utgangspunkt for den aktive kanalturen, enten du liker deg best på sykkel eller i kano/kajakk.

– Å padle gjennom slusene er en herlig tur som flere og flere begir seg ut på, samtidig som å sykle langs kanalen virkelig er en opplevelse å anbefale. Hvis du ikke har med eget utstyr kan det leies på Telemark Kanalcamping ved Lunde sluse, hvor du også kan kjøpe kart og få gode råd og anbefalinger. Enten du sykler eller padler finnes det mange gode alternativer. Dette er en reise som vil skape minner for livet, lover Marianne.

Aktiviteter