Livet på øyene - i gamle dager for de tøffe, nå for ren nytelse

Fra starthavnene kan du reise ut til ni forskjellige øyer. Her har det bodd folk i århundrer. Gamle bygg brukes på nye måter, du kan feks overnatte på den gamle Arøyaskolen og i fyrvokterboligen på Langøya eller spise kortreist gourmetmiddag på Langøya hovedgård.

Har du lyst på en annerledes overnattingsopplevelse, da kan du sjekke inn på  Langøytangen fyr
Har du lyst på en annerledes overnattingsopplevelse, da kan du sjekke inn på Langøytangen fyr

Faktaboks

Sjekk ut disse lenkene for flere tips om ferieturer:

Halvveisholmen mellom Helgeroa og Brevik

En av starthavnene for Øyhopping er Brevik. På 1600-tallet var det et yrende liv og mye handel i gatene. Nederlandske handelsmenn var ikke uvanlig i seilskutebyen. Mange av gut-tene i Brevik var seilende sjøfolk.

Brevik fikk sitt Postkontor i 1689 som ble et knutepunkt mellom Christiania (Oslo) og Christianssand (Kristiansand). Postruta gikk på denne tiden til Helgeroa og derfra med robåt til Sandøya. Til fots over Sandøya og deretter siste biten fra Postberget på Sandøya over til Brevik. Mannskapet på to byttet på å ro slik at den ene rodde fram til Halvveisholmen og den andre siste etappen videre.
Halvveisholmen ligger der den dag i dag på østsiden av Siktesøya.

Den idylliske kystbyen Brevik er i dag kjent for sin Bacalaofestival og som iskrembyen.
Den idylliske kystbyen Brevik er i dag kjent for sin Bacalaofestival og som iskrembyen.

Tidlig på 1700-tallet nektet postmesteren i Brevik å kjøre posten til Porsgrunn. Porsgrunns-folk måtte dermed ut til Brevik for å hente posten sin i denne perioden. Da postmesteren døde, ble igjen posten levert som normalt til Porsgrunn. Brevik var altså en betydningsfull by i gamle dager - i 1800 hadde Kristiania 9500 innbyggere, mens Brevik hadde 1000 innbyggere. På denne tiden brukte man «Porsgrunn ved Brevik» for å beskrive hvor Porsgrunn lå.

Overfalt av bjørn - tøffe øyboere

Tippoldefaren til øyboer Stein Haugland, Ole Smieholmen bodde på Oksøya. Fra den gamle bygdeboka, Eidanger bygdehistorie, står det om en bjørnejakt på 1860 tallet, Ole Smieholmen (etternavn etter Smieholmen ved siden av Oksøya) skadeskjøt bjørnen på jakt. Det likte bjørnen dårlig og gjøv løs på Ole. De havnet i et basketak og datt utfor en skrent. Bjørnens liv stod deretter ikke til å redde, Ole var ganske forkommen han også, men ikke verre enn at han tok bjørnens labber over skuldrene og bar den hjem.

Dette illustrerer at øyboerne var noen tøffinger. De fattigste som ikke hadde råd til å bo i byen, bodde på øyene. De livnærte seg av en flekk med jord, kanskje en gris eller en ku, høns, alt etter som og selvfølgelig fiske.

_MG_7404
IMG_3147 _2

Kjerringa som stod fast på skjæret

Det ble sagt at på Arøyene og Stokkøya var alle søskenbarn i gamle dager. Likefullt blomstret kjærligheten. Paret fra Lille Arøya skulle gifte seg og satte seg i robåten ved Fiskebrygga. De rodde inn til Helgeroa og ble viet i kirken på Berg. Etter vielsen på vei hjemover begynte den nygifte kona å kjefte og smelle og hold det gående.

Da de kom til brudeskjær ble den nygifte gubben så lei at han satte kjerringa igjen på den lille holmen. Deretter rodde han hjem. Neste dag rodde han ut for å hente kjerringa. Det sies at hun var from som et lam resten av sitt liv. Derfor heter stedet den dag i dag Brudeskjær.

I sommersesongen kan du bli med på øyhopping i vakre Langesundskjærgården

Finn din favorittøy i Langesundsfjorden

Pakk sekken og dra på oppdagelsesreise til øyene i Langesundsfjorden. Du kan ta ferje til 9 forskjellige øyer fra Brevik, Stathelle Langesund og Helgeroa. De som bruker skjærgården har gjerne funnet sin favorittøy. Likevel blir man stadig overrasket eller påminnet over hvor fint og variert det er rundt omkring i øylandskapet.

Sandøya

Sandøya, som ligger ca. 10 minutters fergetur fra Brevik, er et levende øysamfunn og fint sted for øyhopping i alle aldre.  

Fra Kommunebrygga er det kort avstand til badestrendene Grunntunga og Skolestranda. Ved fergestedet Dikkon kommer du rett til campingplassen, med en flott sandstrand og en stor grasslette. På Sandøya kan du finne den behagelige og etterlengtede roen ved å vandre på gode stier eller sykle på trygge og rolige landeveger. Herfra her du gangbruforbindelse til Løvøya.

Bru Sandøya- Løvøya, foto: DNT
Bru Sandøya- Løvøya, foto: DNT

Bjørkeøya

Bjørkøya ligger mellom Sandøya og Siktesøya og har faste fergeanløp hele året. Store deler av øya er relativt flat med mange fine stier og sykkelveier, og det gode muligheter for å kunne ta seg rundt de sentrale delene av øya med rullestol.

På vestsiden av øya er det mange idylliske strender og det er gode muligheter for telting på øya. Båtentusiastene er også velkommen, øya har godt med gjesteplasser. 

Tidligere var det naturis-produksjon på Bjøkøya, og sentralt på øya finnes rester av demningen til den nordre isdammen, mens den søndre dammen er intakt og kalles «Vanliljedammen» Denne dammen som ligger tett inntil turveinettet er sommerstid et vakkert skue, og her hekker mange ulike fuglearter. Den søndre delen av Bjørkøya heter Risøya og byr på fine bade- og fiskemuligheter på svabergene.

Bjørkøya
Bjørkøya

Siktesøya

Siktesøya innbyr til gode naturopplevelser på merkede stier. Her er badestrender, skorter, grassletter og svaberg. Mellom ferjebryggene i Risøysundet og Svensvika er det merket sti gjennom skog med eventyrpreg. Turen går i lett kupert terreng og innom de store gresslettene i Andedammen og Gardsbukta, hvor det er fine familievennlige oppholds- og badesteder. På Tangane friområde på sørspissen av øya er det gode fiske- og bademuligheter fra svaberg og små sandstrender. Fra svabergene har du orkesterplass over skipstrafikken gjennom Dypingen. I samme område fins det mange store og små jettegryter.

Langøya

Langøya har et vakkert og egenartet kulturlandskap. Hele øya er vernet etter naturvernloven som landskapsvernområde med dyre- og plantelivsfredning. Øya byr på flotte langgrunne sandstrender, en stor grasplette med ballplass og en 4,5 km blåmerket tursti.

Det messt kjente stedet på øya er Langøytangen fyr, som et ytterste landemerke mot Skagerrak. Ved fyret er det overnattingsmulighet i kystledhytte, ellers er det tillatt med telting på grassletta. Langøya Hovedgård har sommeråpen restaurant og byr på nydelige smaker fra havets rike.

Vertskapet Vigdis Saga Kjørholt og Tom Erik Økland ønsker deg hjertelig velkommen på Langøya hovedgården i sommer
Vertskapet Vigdis Saga Kjørholt og Tom Erik Økland ønsker deg hjertelig velkommen på Langøya hovedgården i sommer

Håøya

Den høye øya» - har som navnet tyder ganske kupert terreng. Fjelltoppen Storefjell (141 m.o.h.) gir vid utsikt over hele fjord-området og kysten ut til Jomfruland.

Adkomst til øya fra vegen mellom Helgeroa og Langangen. Det er gangbru ved Vrangsund og derfra merket sti til friarealene Paradis- bukta, Skolebukta og Vervebukta som har fine, familievennlige badestrender.

Helgeroaferjene frakter deg videre til de idylliske øyene Lille Arøya, Store Arøya og Stokkøya

Øyvettregler

Allemannsretten, som er nedfelt i norsk lov, gir rett til fri ferdsel og opphold i naturen. Med retten følger det også forpliktelser:

  1. Ta hensyn til øyas naturverdier og kulturminner.
  2. Ta hensyn til øyfolket: det gjelder både fastboende, hyttefolk og besøkende
  3. Rydd raste- eller overnattingsplassen etter deg og ta med søpla hjem.
  4. Bålbrenning er ikke tillatt i perioden 15. april-15.september. Vær alltid varsom med åpen ild. Ta hensyn til underlag, omgivelser og vindretning. Grilling bør kun skje på tilrettelagte grillplasser. Unngå bruk av engangsgriller.
  5. Telting er tillatt inntil 2 døgn om gangen på samme sted og minst 150 meter unna bebodd hus eller hytte.
  6. Husk båndtvang i tiden fra 1.april - 20.august. Ta hensyn til dyre- og fuglelivet på øy-ene.
  7. Det er ikke tillatt å gå over dyrka mark i perioden 30. april – 14. oktober.
  8. Planter, sopp, bær og urter som ikke er freda kan plukkes til personlig bruk.
Aktiviteter