Norges beste Halloween

Bli med på Norges beste Halloween i Grenland. Skrekkeparken er en av Norges største Halloween-arrangementer og foregår i Brekkeparken i Skien. Ravneloftet er Norges skumleste spøkelseshus og det finner du i Porsgrunn.

Skrekkeparken 2022 – vikinger og vetter

Det er tidlig middelalder og høsten kommer med mørke og kalde netter. Vetter, spøkelser og andre underjordiske lusker rundt og skaper problemer i parken. Bli med inn i Skrekkeparken og oppdag hemmelighetene til de underjordiske og de døde. De må du kunne for å komme deg ut igjen av parken!

Skrekkeparken passer for barn fra 6 år og oppover, og du må kjøpe billetter på forhånd.

Billetter:

Vikingene – bønder og krigere

I dag forbinder du kanskje vikingene med et krigersk folkeslag. Og ja, vi vet at de var landnåmsmenn eller sjøkrigere fra Norden som reiste til Vest- og Øst-Europa for å handle, bosette nytt land, eller plyndre i perioden 800-1050. Men vikingene var også så mye mer. Hjemme i de nordiske landene holdt vikingkvinnen stand, sammen med barna.

Kvinnene hadde kontroll på hus og hjem, noe som blant annet medførte at de store deler av året hadde det økonomiske ansvaret på gården.

Det vil si at de hadde nøklene til matkammer og kister der familiens matforråd og kostbarheter ble oppbevart. Når mange av vikingtidens menn var på reiser, måtte hun ta beslutninger som normalt lå under mannens ansvarsområde. Det var store forskjeller mellom kvinner og menn i vikingtida, men vikingkvinnene hadde likevel en mye sterkere posisjon enn hva kvinner andre steder i Europa hadde.

Halloween Skrekkeparken
Halloween Skrekkeparken
Halloween Ravneloftet
Halloween Ravneloftet

Vikingtiden i Nedre Telemark

Vikingtiden i Nedre Telemark har ofte kommet i skyggen av de store skipsgravene i Vestfold, skriver professor i historie, Universitetet i Sørøst-Norge, Bjørn Bandlien i Varden 16.09. 2020. Han peker på at området mellom Nordsjø og Langesundsbukta var en svært sentral region for kontroll over handelsvarer fra Øvre Telemark.

Ved Porsgrunn er det særlig Bjørntvedt som er pekt ut som et maktsentrum i tidlig vikingtid. Andre høvdingseter er Bratsberg og Faret, i tillegg til at det er funnet rike gravfunn og løsfunn i Nedre Telemark.

Ravneloftet,  Halloweenmannen Helge Tverdal

Ravneloftet på Meierigården i Porsgrunn

Hvordan vikingene levde

I Brekkeparken ligger en gammel årestue som minner oss om hvordan vikingene og folk i middelalderen levde. Mange personer i ett hus, kun en varmekilde, åren midt i rommet og to lyskilder; flammene fra åren og lyset fra ljoren (åpning i taket slik at røyken fra bålet fikk slippe ut).

Vi kan forestille oss hvordan det var å leve og bo slik. Når tussmørket kom snikende om høsten, ble det gradvis mørkere og kaldere dager. Fokus ble å holde varmen og ha nok mat. Sette gryta over ilden og sørge for at voksne og barn, friller (elskerinner) og treller (tjenere) fikk noe å spise. Be til høyere makter, gudene Odin og Tor, om at alt skulle gå bra. Vente på våren og sommeren med varme og grøde.

 

Årestua i Brekkeparken
Årestua i Brekkeparken

Arkeologiske spor er spennende!

I Brekkeparken ligger en gammel årestue som minner oss om hvordan vikingene og folk i middelalderen levde. Mange personer i ett hus, kun en varmekilde, åren midt i rommet og to lyskilder; flammene fra åren og lyset fra ljoren (åpning i taket slik at røyken fra bålet fikk slippe ut).

Vi kan forestille oss hvordan det var å leve og bo slik. Når tussmørket kom snikende om høsten, ble det gradvis mørkere og kaldere dager. Fokus ble å holde varmen og ha nok mat. Sette gryta over ilden og sørge for at voksne og barn, friller (elskerinner) og treller (tjenere) fikk noe å spise. Be til høyere makter, gudene Odin og Tor, om at alt skulle gå bra. Vente på våren og sommeren med varme og grøde.

SKRØMT: Ulike vesener vil dukke opp i Skrekkeparken. Foto: Telemark Museum
SKRØMT: Ulike vesener vil dukke opp i Skrekkeparken. Foto: Telemark Museum

Ravneloftet - Norges skumleste spøkelseshus

I år blir feiringen av Halloween lagt til helgen fredag 28. og lørdag 29. oktober på Bakgården Ungdomshus og på Ravneloftet i Meierigården i Porsgrunn.

I år vil det bli stor fokus på familieaktiviteter på dagtid både fredag og lørdag. Ravneloftet er åpent som museum på fredagen, uten spøkelser og da uten aldersgrense. Lørdag åpner loftet kl. 18:00 og frem til 22.00, da er det 10 års aldersgrense og loftet er fullt av spøkelser, zombier og andre som gjerne vi ha en bit av deg.

 

Halloweenmannen Helge Tverdal
Halloweenmannen Helge Tverdal

Halloweenmannen Helge Tverdal

Helge Halloweenmannen Tverdal, har skremt folk i 13 år.
Første sesong hadde han et godteribudsjett på 30 kroner og 5-6 ungdommer kom innom i hans private hjem. Arrangementet vokste gjennom årene og i 2019 kom det 700 besøkende til Tverdals bolig. Det ble så mange besøkende at spøkelsene måtte flytte ut.

På jakt etter nye lokaler kom det gamle, store loftet i Meierigården i Porsgrunn opp som et godt alternativ, og her åpnet Ravneloftet for første gang på Halloween 31. oktober 2020. Ravneloftet var en umiddelbar suksess, og hadde 900 besøkende denne første åpningsdagen. I 2021 besøkte over 1600 mennesker arrangementet halloweenhelgen, og folk kommer fra hele landet for å oppleve dette.

Fredag 28. oktober - Ravneloftet uten levende spøkelser

Om du ikke liker å bli «vettaskremt», men likevel har lyst til å se det spektakulære Ravneloftet, så kan du det fredag 28. oktober fra kl. 15:00 til 21:00. Da kan du komme å se Ravneloftet uten levende spøkelser. Det vil si, det kan hende at du møter den gamle museumsbestyreren Molander Mørch, men han er ikke så skummel, han er bare en koselig gammel mann som vil vise deg litt rundt, men han kan forsvinne like fort som han dukker opp. I tillegg kan du møte Porsgrunns gamle by-lege Dr. Søren Munk og hans datter Agnes, men de er heller ikke skumle, de vil bare dele ut litt godteri og noe godt å drikke… som er laget på legekontoret «kremt».

Ravneloftet har ingen aldersgrense denne dagen og det er gratis adgang, som alle andre aktiviteter hele helgen.

Lørdag 29. oktober - Familiedag på Ravneloftet

Lørdag 29. oktober skjer det også masse for barnefamilier.
Fra kl. 13:00 kan du skjære ditt eget gresskar sammen med gresskarkunstner Tiffany Trautman fra USA. Gresskaret får du med deg hjem om du vil, helt gratis. Du kan også bli spådd av en ekte spåkone, og her får du svar på hvor mange is du får på 17. mai, men også hvorfor gamle tante Åse, som har vært død i 10 år, aldri inviterte familien hjem til seg….

I uteområdet er det masse aktiviteter. I Varden-teltet er det boksekast og pilkast med premier til alle. Popkornmaskin, Henrys Hus og Vaffelbrigaden er på plass med masse spennende aktiviteter. I Kiwi-teltet kan du få lapskaus, pølse i brød, godteri og giwe-aways. I Millba-teltet får du muffins, sjokoladekake, kanelsnurrer, saft og kaffe. Og det beste av alt, alt er gratis!

Fra kl. 14:00 til 16:00 blir det skummel løype for barna i Blackboxen. Her er det ikke fult så skummelt som på Ravneloftet, men her kan barna møte noen skumle typer på vei inn til trollmannen hvor de skal lete etter gullmynter. Og finner du en gullmynt kan du bytte den inn i en godtepose om du klarer å komme forbi zombiene.

Familiedagen avsluttes med trylle- og magishow kl. 17:00 i Blackboxen.

Forestillingen "Hva skjedde med Agnes Ravn?"

Forestillingen om Agnes Ravn vil også bli spilt i år, dagen er lørdag 5. november. Det blir kun tre forestillinger med 20 billetter pr. forestilling, så det lønner seg å bestille billetter med en gang.

Får vi vite hva som skjedde med ni år gamle Agnes Ravn som brant inne i Telegrafgården, der hvor Meierigården og Ravneloftet senere ble bygget? Får vi svar fra den andre siden?

Da Halloweenmannen åpnet Ravneloftet i oktober 2020, trosset han en over hundre år gammel hemmelighet og kanskje forbannelse. Dr. Munk sa på sitt dødsleie i 1907 at loftet aldri måtte åpnes. Da ville forferdelig ting skje. Den siste tiden har Halloweenmannen stadig hørt lyder og skritt på loftet. Gjenstander har beveget seg, og kalde gufs har feid innover loftsgulvet i Meierigården.

Halloweenmannen tok kontakt med litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen, og sammen har de gjort videre undersøkelser. Er det mulig å få kontakt med den andre siden? Har Agnes Ravn en siste melding til oss levende før hun får fred?

«Hva skjedde med Agnes Ravn?» er et møte i grenselandet mellom livet og døden, en fortelling og historie med skummelt innhold. Kanskje får vi kontakt med Agnes på den andre siden, og kanskje vil hun vise seg for oss?!

Billetter finner du på Ravneloftets Facebookside, eller ved å ta kontakt med Halloweenmannen på Tlf. 97668780 eller halloweenmannen@gmail.com

Savnet Agnes Ravn
Savnet Agnes Ravn

Halloween på ekte Amerikansk vis

Mange av de kjente skrekkfigurene bor på Ravneloftet. Freddy Krueger, Michael Myers, jenta fra The Ring, Exorsisten, Killer Clowns, TheNUN, Tvillingene fra The Shining (Ondskapens hotell) for å nevne noen. Det er også rikelig med vakter underveis inne på loftet, så om det blir for skummelt, så kan du gå til en vakt og bli fulgt ut av Ravneloftet.

Det er ca. 70 frivillige som jobber med og rundt Ravneloftet som skuespillere, statister, sminkører, vakter osv. I tillegg er Bakgården rigget med lys og lyd, full av boder og aktiviteter, gratis godteri, mat og drikke til alle besøkende. Godteribudsjettet har gått fra ca. 30 kroner til 30 000,-.

Fredag og lørdag er alt gratis. Kafeen i Bakgården selger halloween-cupkakes og blodige drinker.

Ravneloftet har hatt stor lokal og nasjonal medieoppmerksomhet, NRK og TV2 og mange av landets nettaviser har publisert innslag og saker om Ravneloftet.

Nå er det din tur! Tør du å gå gjennom Norges skumleste spøkelseshus lørdag 29. oktober 2022?

For mer info, tilrettelegging og VIP-pakker, ta direkte kontakt med Halloweenmannen på Tlf. 97668780, eller E-post: halloweenmannen@gmail.com

Aktiviteter