Norges beste Halloween

Bli med på Norges beste Halloween i Grenland. Skrekkeparken er en av Norges største Halloween-arrangementer og foregår i Brekkeparken i Skien. Ravneloftet er Norges skumleste spøkelseshus og det finner du i Porsgrunn.

Skrekkeparken 2021 – drageblod og heltemot

Det er tidlig middelalder og vikingene er på tokt rundt i Europa. Drager, ormer og andre fabeldyr lusker rundt der du minst venter det. Den store dragen Fåvne har stjålet en uerstattelig skatt og Sigurd og Sigrid trenger din hjelp til å få tak i den.

Bli med på en skummel vandring i Svartskogen fredag 29. eller lørdag 30. oktober.

Skrekkeparken passer for barn fra 6 år og oppover, og du må kjøpe billetter på forhånd.

Ingen vei tilbake

I Skrekkeparken får du møte vikingene og de mytiske skapningene som de trodde på. Noen er snille og noen er slemme.

Sammen med en veiviser skal dere være med på å velge den veien dere må gå. Har du først kommet inn, er det ingen vei tilbake…

Fantefølge: Årets Skrekkeparken blir en times vandring i skyggene, og tusser, troll og fantefølger kan dukke opp. Foto: Telemark Museum
Fantefølge: Årets Skrekkeparken blir en times vandring i skyggene, og tusser, troll og fantefølger kan dukke opp. Foto: Telemark Museum
Skrekkeparken

Vikingene – bønder og krigere

I dag forbinder vi kanskje vikingene med et krigersk folkeslag. Og ja, vi vet at de var landnåmsmenn eller sjøkrigere fra Norden som reiste til Vest- og Øst-Europa for å handle, bosette nytt land, eller plyndre i perioden 800-1050.
Men vikingene var også så mye mer. Hjemme i de nordiske landene holdt vikingkvinnen stand, sammen med barna.

Kvinnene hadde kontroll på hus og hjem, noe som blant annet medførte at de store deler av året hadde det økonomiske ansvaret på gården.

Det vil si at de hadde nøklene til matkammer og kister der familiens matforråd og kostbarheter ble oppbevart. Når mange av vikingtidens menn var på reiser, måtte hun ta beslutninger som normalt lå under mannens ansvarsområde. Det var store forskjeller mellom kvinner og menn i vikingtida, men vikingkvinnene hadde likevel en mye sterkere posisjon enn hva kvinner andre steder i Europa hadde.

Ravneloftet,  Halloweenmannen Helge Tverdal

Ravneloftet på Meierigården i Porsgrunn

I Nedre Telemark

Vikingtiden i Nedre Telemark har ofte kommet i skyggen av de store skipsgravene i Vestfolk, skriver professor i historie, Universitetet i Sørøst-Norge, Bjørn Bandlien i Varden 16.09. 2020. Han peker på at området mellom Nordsjø og Langesundsbukta var en svært sentral region for kontroll over handelsvarer fra Øvre Telemark.

Ved Porsgrunn er det særlig Bjørntvedt som er pekt ut som et maktsentrum i tidlig vikingtid. Andre høvdingseter er Bratsberg og Faret, i tillegg til at det er funnet rike gravfunn og løsfunn i Nedre Telemark.

 

SKRØMT: Ulike vesener vil dukke opp i Skrekkeparken. Foto: Telemark Museum
SKRØMT: Ulike vesener vil dukke opp i Skrekkeparken. Foto: Telemark Museum

Arkeologiske spor er spennende! I Brekkeparken ligger en gammel årestue som minner oss om hvordan vikingene og folk i middelalderen levde. Mange personer i ett hus, kun en varmekilde, åren midt i rommet og to lyskilder; flammene fra åren og lyset fra ljoren (åpning i taket slik at røyken fra bålet fikk slippe ut).

Vi kan forestille oss hvordan det var å leve og bo slik. Når tussmørket kom snikende om høsten, ble det gradvis mørkere og kaldere dager. Fokus ble å holde varmen og ha nok mat. Sette gryta over ilden og sørge for at voksne og barn, friller (elskerinner) og treller (tjenere) fikk noe å spise. Be til høyere makter, gudene Odin og Tor, om at alt skulle gå bra. Vente på våren og sommeren med varme og grøde.

Den grå dame Foto: Telemark Museum
Husspøkelse på Søndre Brekke blir som regel observert i hovedhuset i Brekkeparken. Men hvem vet, kanskje søker hun også til skyggene når mørket siger på? Foto: Telemark Museum

Ravneloftet - Norges skumleste spøkelseshus

I år blir Halloweenfeiringen større enn noen gang. Ravneloftet i Porsgrunn holder åpent i tre dager, med forskjellige aktiviteter hver dag.

Halloweenmannen, Helge Tverdal, har skremt folk i 12 år.
Første sesong hadde han et godteribudsjett på 30 kroner og 5-6 ungdommer kom innom i hans private hjem. Arrangementet vokste gjennom årene og i 2019 kom det 700 besøkende til Tverdals bolig, nå ble det så mange besøkende at spøkelsene måtte flytte ut.

På jakt etter nye lokaler kom det gamle, store loftet i Meierigården i Porsgrunn opp som et godt alternativ. Og her åpnet Ravneloftet for første gang på Halloween 31. oktober 2020. Ravneloftet var en umiddelbar suksess, og hadde 900 besøkende denne første åpningsdagen.

I år utvider Ravneloftet med åpent både fredag, lørdag og søndag.
Fredag 29. oktober er loftet åpent som et museum fra 18:00 til 21:00. Da kan man komme å se på Ravneloftet uten levende spøkelser, det vil si, det kan hende at du møter den gamle museumsbestyreren Molander Mørch, men han er ikke så skummel, han er bare en koselig gammel mann som vil vise deg litt rundt, men han kan forsvinne like fort som han dukker opp. Ravneloftet har ingen aldersgrense denne dagen og det er gratis adgang.

Halloweenmannen Helge Tverdal
Halloweenmannen Helge Tverdal

Lørdag 30. oktober

Lørdag 30. oktober skjer det også masse for de minste. Fra kl. 14:00 kan man skjære sitt eget gresskar, bli sminket som en Zombie og bli tatt bilde av sammen med ekte zombier. Vi lager skummel løype for de minste hvor man kan gå inn til trollmannen for å lete etter gullpenger, disse kan man da bytte i gratis godteri hos zombiene.

Det blir også stort trylle og magishow med Erik Mogeno Kl. 17:00. Ravneloftet er åpent fra 18:00 til 23:00. Da blir det tradisjonelt med masse levende spøkelser og skikkelig skummelt.

På lørdag er det 10 års aldersgrense og gratis adgang.

Søndag 31. oktober

Søndag 31. oktober kan du bli med på en skikkelig skummel seanse.
Her selges det billetter til hver seanse, kl. 12, 13, 14, 15, 17, 18 og 19. Kun 30 billetter per seanse og billettene selges kun i Kafeen på Bakgården Ungdomshus, Kirkebakken 6. Porsgrunn. Det er også 10 års aldersgrense på søndag.

Får vi vite hva som skjedde med ni år gamle Agnes Ravn som brant inne i Telegrafgården, der hvor Meierigården og Ravneloftet senere ble bygget? Får vi svar fra den andre siden?

Da Halloweenmannen åpnet Ravneloftet i oktober 2021, trosset han en over hundre år gammel hemmelighet og kanskje forbannelse. Dr. Munk sa på sitt dødsleie i 1907 at loftet aldri måtte åpnes. Da ville forferdelig ting skje.

 

Det siste året har Halloweenmannen stadig hørt lyder og skritt på loftet. Gjenstander har beveget seg, og kalde gufs har feid innover loftsgulvet i Meierigården.

I sommer tok han kontakt med litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen, og sammen har de gjort videre undersøkelser. Er det mulig å få kontakt med den andre siden? Har Agnes Ravn en siste melding til oss levende før hun får fred?

«Hva skjedde med agnes Ravn» er et møte i grenselandet mellom livet og døden, en fortelling og historie med skummelt innhold, og kanskje får vi kontakt med Agnes på den andre siden.

Savnet Agnes Ravn
Savnet Agnes Ravn

Halloween på ekte Amerikansk vis

Mange av de kjente skrekkfigurene bor på Ravneloftet. Freddy Krueger, Michael Myers, jenta fra The Ring, Exorsisten, Killer Clowns, TheNUN, Tvillingene fra The Shining (Ondskapens hotell) for å nevne noen. Det er også rikelig med vakter undervegs inne på loftet, så om det blir for skummelt, så kan du gå til en vakt og bli fulgt ut av Ravneloftet.

Det er ca. 60 frivillige som jobber med og rundt Ravneloftet som skuespillere, statister, sminkører, vakter osv. I tillegg er Bakgården rigget med lys og lyd, full av boder og aktiviteter, gratis godteri, mat og drikke til alle besøkende. Godteribudsjettet har gått fra ca. 30 kroner til 20 000,-.

Fredag og lørdag er alt gratis, søndag er det billettsalg og forhåndssalget har startet.

Hotellene i Porsgrunn selger halloweenpakker med overnatting og VIP-billetter. Med VIP-billett slipper du å stå i kø, da kommer du rett inn.

Ravneloftet hadde stor lokal og nasjonal medieoppmerksomhet og NRK og TV2 var blant annet på besøk.

Nå er det din tur! Tør du?

Aktiviteter