Norges beste Halloween

Bli med på Norges beste Halloween i Grenland. Skrekkeparken er en av Norges største Halloween-arrangementer og foregår i Brekkeparken i Skien. Ravneloftet er Norges skumleste spøkelseshus og det finner du i Porsgrunn.

En times vandring i skyggene. Foto: Telemark Museum
En times vandring i skyggene. Foto: Telemark Museum

Skrekkeparken 2020 – en vandring i skyggene

Hvem skal du stole på når viktige veivalg skal tas? Hvem er det som lurer i skyggene? Er det den grå dame, hissige hekser, små og grå tusser, eller selveste djevelen? Bli med på en skummel vandring i Brekkeparken i Skien fredag 30. eller lørdag 31. oktober.
Skrekkeparken inviterer i år til en spøkelsesvandring i skyggene.
Vandringen passer for barn fra 6 år, og du må kjøpe billetter på forhånd.

Farlig for unge menn

Visste du at spesielt unge menn må passe seg dersom de møter en vakker dame ute i skogen? Det er lett å bli forelska i henne, der hun synger så vakkert og utstråler en overjordisk skjønnhet, men pass på! Ser du at hun er veldig svai i ryggen og at det stikker ut en kuhale på denne vakre skikkelsen, så er det huldra! Hun er ikke så vennligsinnet som hun ser ut! Dersom en mann velger å følge etter henne inn i skogen, blir han fanget av henne og slipper aldri hjem igjen.

Det finnes flere huldrehistorier i Telemark, både om vakre, hemmelige huldregårder og navngitte menn som har forsvunnet i skogen. Selv om Skrekkeparken er laget for barn, kan vandringen være like morsom for voksne – med eller uten kunnskap om norsk folketro.

Fantefølge: Årets Skrekkeparken blir en times vandring i skyggene, og tusser, troll og fantefølger kan dukke opp. Foto: Telemark Museum
Fantefølge: Årets Skrekkeparken blir en times vandring i skyggene, og tusser, troll og fantefølger kan dukke opp. Foto: Telemark Museum
Skrekkeparken

Ei giftesjuk hulder

Det kan nemlig være vanskelig å bli kvitt ei hulder som har veldig lyst til å gifte seg med deg. Det opplevde Tarjei Nordbø fra Hjartdal som var ute og jobbet i skogen. Han ble sliten og la seg ned for å sove. Da han våknet igjen stod det ei nydelig jente ved siden av han og viftet fluene vekk med en løvkvist.

«Han syntes dette var snilt gjort og han hadde aldri sett ei så vakker jente før. Men han merket fort at dette var ei hulder og ville ikke innlate seg videre med henne. Hun ga til kjenne at hun gjerne ville ha han, men for å unngå fristelsen flyktet han fra henne det forteste han kunne.»

Tarjei kommer hjem til søstera hans på stølen og forteller hva han har opplevd, og hun ber han passe seg for at huldra ikke skal få makt over han. Neste dag må han ut i skogen og lete etter ei ku som var blitt borte. Han hører huldra lokke oppe i skogen og går etter lyden.

Ravneloftet,  Halloweenmannen Helge Tverdal Porsgrunn 2018

Ravneloftet på Meierigården i Porsgrunn

Styggvakker

«Da han kom dit, var det den samme huldra eller tussejenta som satt og voktet den kua han lette etter, og så vakker var hun at det var stygt og se. Nå fridde hun til ham igjen og forsikret om at hun aldri ville bli glad hvis hun ikke fikk ham, og han skulle bli så og så rik dersom han ville ta henne. Men Tarjei Nordbø lot seg ikke lokke.

Han ville ikke vite av henne, sa han, tok kua og dro av sted.

Fra denne tiden fikk han ingen ro eller fred for haugejenta selv om søster hans brukte alle slags kunster for å skremme henne bort. Hun hentet sølv som var gått som arvesølv i niende ledd. Det fikk hun laget et kors av som han alltid måtte bære med seg. Ja, hun hentet til og med en stump av et liklaken fra en gammel hellig prest i likkjelleren. Det brente hun og røkte han med.

SKRØMT: Ulike vesener vil dukke opp i Skrekkeparken. Foto: Telemark Museum
SKRØMT: Ulike vesener vil dukke opp i Skrekkeparken. Foto: Telemark Museum

Men han møtte henne hvor han så gikk. Snart satt hun i enga og bandt blomster, snart stod hun i skogen og sang for ham. Også tussen selv, far hennes, fridde for henne til Tarjei Nordbø.»

Tarjei står imot alle fristelser, selv om han blir lovet både gull og grønne skoger. Men hans standhaftighet skal straffe seg. Da han gifter seg med nabojenta blir tussene og huldra rasende. Nordbøgården blir forbannet og ingenting går som det skal der. På nabogården Haugene derimot er det rolig, så der kan de nygifte bo.

Den grå dame Foto: Telemark Museum
Husspøkelse på Søndre Brekke blir som regel observert i hovedhuset i Brekkeparken. Men hvem vet, kanskje søker hun også til skyggene når mørket siger på? Foto: Telemark Museum

Glem ikke ritualene

Etter et dramatisk bryllup får Tarjei endelig ro fra huldra og resten av underverdenen. Sagnet sier at grunnen til at Tarjei ble utsatt for så mange fristelser fra huldra var rett og slett fordi gudmoren hans hadde glemt å korse ham og si «i Jesu navn» da hun første gang gikk med han ut av huset for å bære han til dåpen.

Norsk folketro er full av fortellinger som rike tusser og haugfolk, som er fulle av rikdom. Noen ble bergtatt og opplevde et evig ungdomsliv inne i fjellet, eller på huldregården. De var like vakre og unge som den dagen de ble tatt. Men skulle de få lov til å avbryte dette livet i overflod og kom seg ut av fjellet, blei de straks omvandlet til gamle og stygge mennesker, der tidens tann hadde herjet dem slik som årene skulle ha gjort.

Ingen vei tilbake

I Skrekkeparken får du møte huldra og andre mytiske skapninger. Noen er snille og noen er slemme. Sammen med en veiviser skal dere være med på å velge den veien dere må gå. Har du først kommet inn, er det ingen vei tilbake…

Halloweenmannen Helge Tverdal
Halloweenmannen Helge Tverdal

Ravneloftet - Norges skumleste spøkelseshus

I år blir Halloween-feiringen større, skumlere og bedre enn noensinne på Ravneloftet i Porsgrunn.

Halloween-mannen, Helge Tverdal, har skremt folk i 11 år.
Første sesong hadde han et godteribudsjett på 30 kroner og 5-6 ungdommer som kom innom i hans private hjem. I fjor kom det 700 gjester på Halloween-grøss i kjelleren til Halloween-mannen. Helge skjønte da at arrangementet hadde blitt for stort for hans private hjem.

På jakt etter nye lokaler kom det gamle, store loftet i Meierigården i Porsgrunn opp som et godt alternativ. Her har Helge Tverdal brukt mange måneder på å lage et spektakulært spøkelseshus. Ungdommene på ungdomsklubben har vært med å bygge opp de forskjellige scenene, lage skumle ting som f.eks. foster nedlagt i sprit, male, trekke om stoler m.m.

I scenene på loftet er det masse detaljer og en labyrint i skrekk og gru. F.eks. en 15 meter lang skotsk veggsesjon med innebygget peis lager ramme for en zombie spisestue. Det er så mange detaljer at det fremstår som et skrekkmuseum.

 

Den fiktive historien

Den unge jenta, Agnes Ravn, brenner inne på loftet i Telegrafbygningen. De klarte ikke å redde henne. Slik begynner den fiktive historien som Per Erik i Litteraturgarasjen har skrevet om Ravneloftet. Her er også de virkelige personene Dr. Søren Munk og ordfører Jeremiassen blitt skrevet inn i historien. Og hvem vet, kanskje du møter de på Ravneloftet på selveste Halloween.

Mange av de kjente skrekkfigurene bor på Ravneloftet. Freddy Krueger, Michael Myers, jenta fra The Ring, Exorsisten scenen er med, Killer Clowns, Bates Motel, The Shining med Overlook Hotel med tvillingene. Blir det for skummelt står det vakter som kan ta deg ut fra loftet uten at du trenger å gå gjennom alle scenene.

Savnet Agnes Ravn
Savnet Agnes Ravn

I fjor var ca. 25 mennesker involvert. I år blir det over 60 personer som bidrar som skuespillere, statister, sminkører, vakter osv. I tillegg er bakgården rigget med lys og lyd, full av boder og aktiviteter, gratis godteri, mat og drikke til alle besøkende. Godteribudsjettet har gått fra ca. 30 kroner til 20 000 -.

Ved ankomst får du en gratis, nummerert billett og blir spritet. Kanskje møter du Halloween-mannen også. Et TV-team lager en livesending på facebook og i bakgården streamers det levende bilder av folk som blir skremt på loftet.

Gratis inngang, åpent for alle – hvis det kommer for mange kan det bli vanskelig å dra gjennom alle. For å sikre deg inngang kan du registrere deg som medlem av Ravneloftet på Halloween-mannens nettsider.

Aviser, TV2 og NRK har laget reportasjer fra Ravneloftet. Nå er det din tur! Tør du?

Tekst: Tone Lundberg og Marit Kleppe

Aktiviteter