Øysvømming i Telemarksskjærgården

De fleste av oss har prøvd eller hørt om både øyhopping, kano og kajakkpadling, men hva med øysvømming? Ikke konkurransevarianten, men rett og slett øysvømming for hvermansen, slik Liv og Øivind Sanderød fra Brevik gjorde en sensommerdag i 2015.

Liv og Øyvind Sanderød la ut på svømmeeventyr  mellom holmene i Eidangerfjorden. Foto: Edle Eidbo-Hansen, TA
Liv og Øyvind Sanderød la ut på svømmeeventyr mellom holmene i Eidangerfjorden. Foto: Edle Eidbo-Hansen, TA

Opplevelser rett utenfor stuevinduet

Det er kort vei til mange opplevelser i Telemark, både planlagte og litt mer spontane, slik øysvømmingen nettopp ble, og med øyer hengende som perler på en snor rett utenfor stuevinduet er det kort vei fra ord til handling. Det var en lørdag ettermiddag, en av de virkelig fine og siste sommerdagene at Liv og Øivind bestemte seg for å legge ut på svøm. De pakket med seg vanntette sekker med skift, mobiler og et par sandaler – kjørte til Ulesund hvor de parkerte bilen og la på svøm til første stopp: Oksøya.

Telemarkinger på øysvømming

Navn: Liv og Øivind Sanderød
Fra: Brevik
Alder: 62 år
Yrke: Innehavere av Sanderød Sport
Eventyr: Øysvømming i Telemarksskjærgården

Liv Sanderød på øysvømming. Klær og mobiltelefon ligger godt i den vanntett ryggsekken.
Liv Sanderød på øysvømming. Klær og mobiltelefon ligger godt i den vanntett ryggsekken.

Ut på svømmeeventyr

Siden dette var en av de aller siste sommerdagene så hadde sjøen rukket å få en nydelig temperatur så her ble verken våtdrakt eller annet vanntett utstyr benyttet, kun en tradisjonell badedrakt og badebukse. De vanntette sekkene fungerte også som en slags markør slik at de skulle bli synlige for eventuelle båter som kjørte forbi.

Da de nådde land på Oksøya skiftet de til tørre klær og la i vei på stiene over øya. Oksøya, mellom Eidangerfjorden og Ormefjorden har et magisk og vakkert landskap, og på toppen har man spektakulær utsikt utover den vakre skjærgården.

– Dette er en øy som virkelig kan anbefales hvis man ikke har vært der før, forteller en entusiastisk Øivind.

Oksøya sett fra Løvøya

– Hvis man har tid så er det absolutt verdt å ta turen til Utsikten på Løvøya, forteller Øivind

Løvøya Friareal

Turen går videre til Løvøya

Etter en fantastisk naturopplevelse over Oksøya la de igjen ut på svøm, denne gang med kursen mot Løvøya Friområde. Og med en liten pustestopp innom Sandøysundets «Capri» tok det ikke mange svømmetakene før de var i land på den lille og sjarmerende sandstranden på Løvøya. Dette var turens lengste etappe, men absolutt overkommelig for alle med normale svømmeegenskaper intakt, forsikrer Øivind.

Fra Løvøya svømte de over til Klokkerholmen før de svømte over Flåtasundet, så til Løvøya igjen.Tilbake på Løvøya og med sandaler på føttene spaserte de utover øya retning sørover. Har man tid og mulighet bør man også legge igjen noen minutter på Løvøya – her kan du blant annet gå opp til Utsikten hvor du får en utrolig utsikt over Flyndra og helt ut i horisonten.

_MG_6606

Idylliske Sandøya

Videre spaserte de nesten ytterst på Løvøya. Det går en liten bro over Flyndra, men dette er juks, forteller Øivind med et lurt smil om munnen- så igjen hoppet de uti og tok fatt på turens siste svømmeetappe; Løvøya – Sandøya.

Vel fremme på vakre og idylliske Sandøya med sine ca. 350 fastboende skiftet de til tørre klær og avsluttet turen med litt deilig mat og en kald en på Sandøya Handelshus.  Kun to timer senere står de på fergekaia og venter på M/S Oksøy som frakter de hjem igjen til Brevik.

Bru Sandøya- Løvøya, foto: DNT
Bru Sandøya- Løvøya, foto: DNT

Opplev mye på kort tid

På denne korte tiden har det sporty ekteparet svømt Ulesund – Oksøya – Løvøya – Klokkerholmen – Løvøya – Sandøya OG de har rukket en bedre middag på Sandøya! Det kreves altså ikke en masse tid, utstyr og planlegging for en ordentlig flott svømmeopplevelse! Det eneste som anbefales av utstyr før du legger ut på svømmeturen er en vanntett sekk. Det kan du få kjøpt av nettopp Øivind på Sanderød Sport og Fritid AS i Brevik. Og hva er vel ikke bedre enn å slå av en prat med kilden selv før du gjør som Øivind og Liv; legger ut på øysvømming Telemarksskjærgården!

Så når gradestokken kryper sikkert men langsomt oppover, og sommeren nærmer seg med stormskritt så er det vel bare å hoppe i det?!

Og hvis du ikke ønsker å øysvømme så kan du til sommeren øyhoppe med passasjerfergene som tar deg innom alle øyene som beskrevet ovenfor, dette er bare 2 av 1000 muligheter i Telemark!
Gleder du deg til sommer i Telemarksskjærgården? Det gjør ihvertfall jeg!

Øivind Sanderød venter på deg på Sanderød Sport og Fritid AS med både vanntett ryggsekk og den gode historien.
Øivind Sanderød venter på deg på Sanderød Sport og Fritid AS med både vanntett ryggsekk og den gode historien.

Tips om kystopplevelser i Telemark

Ruta Ulesund – Oksøya – Løvøya – Klokkerholmen – Løvøya – Sandøya tar drøye 2 timer
Ruta Ulesund – Oksøya – Løvøya – Klokkerholmen – Løvøya – Sandøya tar drøye 2 timer
Aktiviteter