På eventyr utenfor løypene

Han ble «født med ski på beina», og har blitt omtalt som en av Norges råeste frikjørere. For Sondre Loftsgarden (27) er det den ville naturen som trekker han utenfor løypene.

Sondre Loftsgarden Foto: Haakon Sundbø
Sondre Loftsgarden Foto: Haakon Sundbø

Han ble født inn i en familie hvor de fleste gikk på ski, og det første skiparet fikk han så fort han hadde lært å gå. Fra Sondre Loftsgarden var ni år gammel stod han på Telemark, og det skulle ta 15 år før han gikk over til alpint for noen år siden. I dag er det utelukkende det han driver med. Sammen med skikompiser fra hele landet reiser han i dag land og strand rundt for de beste opplevelsene.

Vender hjem igjen

Som frikjører har Loftsgarden blitt et kjent navn i miljøet, og i perioder har han reist rundt i inn- og utland for å konkurrere. Fra de franske alpene i Europa, til den amerikanske fjellheimen. Det er imidlertid alltid ett sted han vender tilbake til, igjen og igjen.

- Det er jo til Rauland jeg kommer tilbake.
Grunnen til det er nok at Rauland er bra i norgessammenheng. Det ligger høyt, og er dermed snøsikkert, sier Loftsgarden og fortsetter:
- Det finnes fjell i Norge som er villere, men ofte regner det der. Her i området kan man kjøre i skogen når det er skredfarlig, eller du kan kjøre i lange renner fra snøfjellet som ender nede ved Totak. Her kan man få det meste.

Skifilmene

I dag har Loftsgarden lagt konkurranseskiene på hylla til fordel for kameraet. Sammen med kamerater fra Sogndal lager han skifilmer som blir lagt ut på nettsiden friflyt.no. Vinteren 2018 filmet kameratene en filmserie på tre episoder, hvorav en er filmet på Rauland, og to er filmet på Vestlandet. Visjonen til gjengen både foran og bak kameraet er imidlertid klar: de vil få folk til å se at man ikke trenger å reise ut av Norge for å få storslåtte opplevelser på ski.

- Vi har en klimaprofil, og filmet alt uten å bruke motorisert ferdsel. Man trenger ikke dra til for eksempel Japan for å få gode forhold, sier han.

Det å lage film er en tidkrevende affære, og Loftsgarden forteller at det tar om lag halvannen måned å filme en episode. I filmene ser man skikjøring i verdensklasse, ned snødekte bratte fjell, blant vill norsk natur.

Bilete av Sondre Loftsgarden.Skjermbilde 2018-01-24 kl. 22.15.42
Totak, Rauland
Totak, Rauland

Risikovurderinger

Frikjøring innebærer å kjøre fritt, uten noen form for løype.
- Det er som skikjøring i gamledager.
Vi har ingen løyper eller regler, sier Loftsgarden. Som frikjører må man ta løpende risikovurderingerhver eneste dag, og det er ikke sikkert naturen tillater å kjøre akkurat der man vil – når man vil. Loftsgarden forteller at det er viktig å være kjent med området man kjører i, og at det derfor er en fordel å være på et sted over lengre tid.
- Det første jeg gjør når jeg kommer på et nytt sted er å se an været. Er det for mye uvær, så holder jeg meg på steder jeg er beskyttet, sier han og fortsetter:

Sondre Sondre Loftsgarden Foto: Svein Olav Lien
Sondre Sondre Loftsgarden Foto: Svein Olav Lien

- Hvis jeg er på en plass over lengre tid, så er man også kjent med værhistorikken. Da kjenner man terrenget, og det er viktig å vite hvordan været har vært blant annet på grunn av skredfare.
Man skulle kanskje tro at det å drive med frikjøring innebar mye skader. Loftsgarden forteller at det er lite av nettopp det, men at knærne har fått en smell og to i løpet av årene.
- Skjer det skader, så er det ofte dumme ting som er årsaken. Ting som man vanligvis kan gjøre bedre. Jeg har vridd knærne et par ganger, og forrige gang det skjedde kunne jeg ikke kjøre på seks måneder.
Det var da jeg byttet ut telemark med alpint, for det er litt tryggere, sier han.

Bilde 16.01.2018, 23 56 58

Eventyr og oppdagelse

At ekstremsport får adrenalinet til å pumpe er en kjent sak. For Loftsgarden er det imidlertid ikke bare jakten på adrenalinet som driver ham. Det å oppdage nye steder beskriver han som den største grunnen til at han gjør det han gjør.
- Jeg blir gira av å dra ut å finne nye plasser. Det er vel eventyret i det som er så spennende. I denne idretten kan du kikke på et fjell i fem år, før du til slutt får været og føret som gjør at du kan kjøre det. Det at
fjellet lar deg få lov til å teste det ut er en bra følelse, sier han.

Sondre Loftsgarden Foto: Svein Olav Lien
Sondre Loftsgarden Foto: Svein Olav Lien

Hjemme på Rauland er Loftsgarden med i en lokal skredgruppe bestående av 10-15 lommekjente lokale krefter. Det er også denne gjengen han kjører mye på ski sammen med. Gruppa ble til for noen år siden, da man så at det var et behov i området etter flere fatale ulykker. Loftsgarden forteller at gruppa ikke er til for at folk skal slippe å tenke selv, men for å bistå ved behov.
- Det er villt og bratt i området her. Tilreisende tenker ofte at det er flatt og fint, men de lokale her tenker nok motsatt, sier han.

ski_gamal_vegg_web

Ikke noe å bli rik av

De siste to årene har Loftsgarden vært hjemme i Norge. I sommer-halvåret driver han for seg selv som tømrer, og jobber spesielt med å restaurere gamle verneverdige hus. De norske tradisjonene fascinerer ham, og det er derfor han har valgt nettopp dette som sitt felt.

Når snøen glimter med sitt fravær, er han også aktiv på andre områder, for eksempel med klatring og surfing. På våren når isen smelter, tar han båten rundt i området for å klatre.

 Sondre Loftsgarden
Sondre Loftsgarden

- Når isen smelter får man tilgang på andre steder, sier han.
Også på vinteren finner Loftsgarden tid til klatring, men da isklatring. For ham er livet nær sagt et eventyr, og på spørsmål om han følger drømmen er svaret klart.

- Jeg gjør det jeg har lyst til å gjøre hver dag. Det er et liv der man bor i bag, og sover i sovepose rundt forbi seks måneder i året. Det blir mange netter bak i bilen, og det er ikke noe man blir rik av, men jeg liker det, sier han.

Av Jeanette Brubakken Foto: Anja Alme Gardli , Svein Olav Lien, Henrik Ulleland og Haakon Sundbø

Sondres turtips
Aktiviteter