Eventyr på to hjul

Med hundrevis av sykkelmuligheter fra kyst til høyfjell, er Telemark Norges største sykkelregion. Her finner du alt fra nasjonale sykkelruter langs Telemarkskysten og Telemarkskanalen til løyper og bakker tilrettelagt for racing, sykkel på landevei og stisykling til downhill og offroadsykling. I tillegg er det enorme muligheter når det kommer til attraksjoner, kultur og naturopplevelser som du kan kombinere med din sykkelferie.

Foto VisitGrenland
Foto VisitGrenland

Sykkelopplevelser i Telemark

Skjærgårdsveien - et sykkeleventyr langs Telemarkskysten

Skjærgårdsruta går fra Langesund til Kragerø, og en del av Nasjonal sykkelrute 1. Ruta er 40 km lang, og tar deg gjennom vakre omgivelser med utsiktspunkter og badeplasser underveis. Bo godt i begge ender av sykkelturen. Nyoppussede Quality Hotel Skjærgården i Langesund byr på avkobling i innendørs- og utendørs basseng og og kystperlen Kragerø byr på flotte restauranter, overnattingsmuligheter som Kragerø Sportell, fergeforbindelse til populære Jomfruland, med mer.

Dette er kystens svar på Rallarvegen, blant svaberg og strender i kystlandskapet, forbi Geoparken med Unescoarv-status og mellom to vakre Telemarksbyer.

Sykling langs Telemarkskanalen

Nasjonal sykkelrute 2 starter i Porsgrunn, og tar deg med innover i landet. Denne ruta går gjennom variert og storslått natur, blant annet langs Telemarkskanalen.

Les også denne artikkelen om sykling langs Telemarkskanalen

Langs Telemarkskanalen finnes det sykkelturer for alle - gjerne i kombinasjon med en kanaltur. Hva med å ta kanalbåt fra Ulefoss til Dalen, for så å sykle tilbake? Det er fine overnattingsmuligheter underveis. Fra Lunde Vandrehjem og Telemark Kanalcamping, til Quality Straand Hotel i Vrådal og Dalen Hotel i enden av Telemarksknalen

Ønsker du en kortere tur er Lunde et fint utgangspunkt. Telemark kanalcamping har sykkelutleie, og er behjelpelige når det gjelder å finne en sykkeltur som passer deg og din familie.

En populær tur som passer uansett om du er pensjonist, barnefamilie, eller hobbymosjonist er "Landskaper´n". Denne runden er ca 2,5 mil og starter i Lunde sentrum. Har du fått med deg Kanalrennet er det stor sannsynlighet for at du kjenner deg igjen underveis - det er nemlig samme rute som langrennsløperne går på rulleski. Fra sykkelsetet kan du oppleve den flotte naturen fra Lunde til Flåbygd med mulighet for flere stopp underveis. Den kanskje mest idylliske strekningen på turen ble bygd i 1892 og kalles Murane. Murane er et godt eksempel på eldre teknikker som ble brukt ved veibygging, med blant annet natursteinsmurer og stabbesteiner.

Flere sykkelruter langs Telemarkskanalen kan du finne her.

«Telemark er virkelig et eldorado for den som liker å bevege seg rundt for egen maskin.»

VisitTelemarkFB1
VisitTelemarkFB5

Terrengsykling i skog og fjell

Trodde du at stisykling bare var for de erfarne? Ikke i Telemark. Her har vi noe for alle. I Nissedal og Gautefall kan du sykle på over 100 km med sykkelstier og over store svaberg.

Sykkelstiene som er merka, passer for alle. Rundturer fra en halv time til langtur opp mot en og en halv dag, kan lokke både familier og erfarne syklister.

Du kan også ta deg en sykkeltur på gamle Treungbanen. Dette er en gammel nedlagt jernbanelinje som går fra Treungen til grensa mot Aust-Agder. Veldig fin sykkeltur, dersom du starter fra turistinformasjonen, eller Lokstallen, i Treungen og sykler ned til Stasjonen på Tjønnefoss. (Eller omvendt, selvsagt!)

Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal har lagt tilrette for at det skal være enkelt å komme seg ut i naturen. I parken kan du finne en egen sykkelløype som er 1 km lang, retningsstyrt, med 11 treelementer som gir ulike utfordringer. Parken har også en egen tursti langs Fyresvatn som er tilpasset de med rullestol og barnevogn, så her kan du finne noe for alle.

VisitTelemarkFB3

Sykling på Hardangervidda - Norges største nasjonalpark

Sykkelturen fra Gvepseborg til Kalhovd er kåret til en av Norges vakreste sykkelturer.

Starten på turen er helt spesiell; Nord-Europas første to-tausbane, Krossobanen, frakter deg til startpunktet på Gvepseborg, 886 moh.

Sykkelturen begynner med en stigning på ca 2 km. Mange velger å trille opp denne første etappen, før de setter seg på sykkelen og starter på den 30 km lange turen inn til Kalhovd Turisthytte. Veien videre er småkupert og godt skiltet. Flere steder langs ruten er det fine rasteplasser og fiskevann.

Vil du forlenge turen, ta til venstre i krysset ved Kalhovd Turisthytte og sykle nye 8 km inn til Synken. Her kan du ta båten MB Mårfjord inn til Mårbu Turisthytte og ta en overnatting der.

Returen kan gå tilbake samme vei, eller man kan sykle via Atrå og tilbake til Rjukan.

Distansen mellom Kalhovd og Atrå er ca. 30 km, dette er stort sett behagelig sykling, da det er mye nedover. Merk at når du er ca. halvveis på denne etappen, kommer du ut på asfaltert vei hvor biler kan komme ganske raskt. Fra Atrå til Rjukan går sykkelturen langs riksveien og er en etappe på ca. 25 km.

Aktiviteter