På tur med barn: Slik skaper du «turlyst» hos de små

Det kan iblant være en utfordring å få med seg ungene på tur. Med litt bearbeiding og spennende turer som er tilpasset barn, er det enklere. Og Telemark er stedet for det.

d5678187-f833-49ef-af9d-83f071d9ea22

Valg av tur

Velg en overkommelig tur og øk ambisjonene etter hvert. Hør eventuelt med venner for å få litt innsikt i om turen dere har valgt kan passe for dine barn. Planlegg turen og pakk gjerne kvelden før. Snakk med barna i forveien om hvor dere skal dra. Gjør det gjerne litt spennende, men pass på ikke å overdrive slik at barna føler seg «lurt». Og husk; spis frokost før dere drar på tur.

Skilt

Dette bør du ha med i sekken

Husk å ha med nok drikke til barna og til deg selv. Nå som det er høst kan det være godt med noe varmt. Det kan være varm saft (solbærtoddi), varm suppe eller kakao. Niste, appelsin og en sjokoladebit må med. Kle dere etter været. Det er viktig at barna ikke fryser, eller at det blir alt for varmt. Ha med litt klær, spesielt på våte dager.

Foto: Kjersti Veel Krauss
Foto: Kjersti Veel Krauss

Ut på tur, aldri sur!

«Ut på tur, aldri sur». Det er kanskje en klisje, men det er noe i det. Når dere går ut av døren, er det til barnas og foreldrenes fordel om alle er positive. Selv om barna ikke er motivert på vei ut, vil de fort bli glade igjen når de er ute i naturen og kan løpe rundt. Ta dere tid. Hast ikke av sted. Følg barnas tempo.

Foto: Svein Foldøy
Foto: Svein Foldøy

Gjør vandreturen til en lek

La barna få utforske naturen. En kongle i stien, en knaus som ligner på et forstenet troll eller et ekorn, gir glede og opplevelser for barna. Bruk miniguidene du får på turistkontorene i Telemark til å finne spesialiteter undervegs.

Hvem ser først spor etter bever, elg eller reinsdyr? Gjør turen til en lek, legg en stein på vardene på toppene. Del opplevelsene – la e-poster, jobbtelefoner og annet stress bli liggende igjen hjemme. Ha gode samtaler med barna.

Ta pauser; det kan være motiverende med en liten pust i bakken sammen med en liten godbit eller to. Da er plutselig humøret og energien tilbake igjen, og barna blir villig med videre.

Foto: Hamish Moore
Foto: Hamish Moore

Sikkerhet er viktig!

Barn er ofte impulsive og enkelte ganger kan det ende opp i ulykker. Derfor kan det være lurt å ha med seg en liten førstehjelpboks. Det er helt utrolig hvor mye et plaster med Frozen kan hjelpe på både smerte og humøret til de små.

Er dere utsatt for en alvorlig ulykke, ring 113! Når du ringer 113, vil du bli spurt om hvor du er. Vi anbefaler derfor å laste ned Norsk Luftambulanses gratis nød-app: Hjelp 113-GPS.

Hjelp 113-GPS gir deg din nøyaktige posisjon, og gjør det enkelt for deg å videreformidle den til akuttsentralen.

Topp 5 barnevennlige turer i Telemark

Solstien Foto: Jørgen Kasin
Solstien Foto: Jørgen Kasin

1. Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal (nyhet i 2017)

Dette er en park for absolutt alle! Turløypa er universelt utformet og passer for gående, syklende, barnevogner og rullestol. Underveis finner du innsektshotell, utekjøkken, grillhytte og hvilebenker for å nevne noe. Her er også en egen sykkelløype for barn med mange morsomme utfordringer. På toppen av Hamaren kan du slappe av ved bålplassen eller i gapahuken, og bare nyte utsikten over Fyresvatn. Men rosinen i pølsa? Det er den spektakulære gangbrua som svever over Fyresvatn. Denne parken må rett og slett oppleves!

2. Vasseventyret ved Haukelifjell

Barnas morsomste stopp mellom Øst- og Vestlandet finner du på Haukelifjell! Like ved E-134 ligger den interaktive turstien som har fått navnet Vassevenetyret. Turen er tilrettelagt med aktivitetar og installasjoner for liten og stor. Her er vann og vannkraft hovedtema, og du følger superhelten Sildre i kampen mot vannpyren Surkula som prøver å forurense naturen på Haukelifjell.

3. Solstien på Hardangervidda

Solstien er en lett, familievennlig rundtur med utsikt over Hardangervidda og Gaustatoppen. Turen starter på toppen av Krossobanen, Nord–Europas første to–taus bane som frakter deg opp til Gvepseborg. Her har sherpaer fra Nepal bygd steintrappene som gir deg en helt spesiell naturopplevelse. Ta med deg "Solsekken" som du låner gratis i vognene på Krossobanen. Dette er en tursekk med små poser som inneholder spennende aktiviteter og oppgaver som du løser undervegs på turen. Barna elsker å ta snarveien til Hardangervidda!

4. Venelifjell Turområde i Vrådal

Dette er en fantastisk fin topptur som passer for hele familien! Turen går først over klopplagt myr for deretter å følge sti på berglend grunn fram til Venelitjørni. Ved Venelitjørni er det gapahuk, toalett, bålpanne og gode  fiskemuligheter. Dette er det perfekte sted for en hvil før man går de siste hundre metrene til toppen for å nyte panoramautsikten.

5. Falkeriset i Rauland

Falkeriset byr på vakker høgfjellsnatur og har fått navn etter falkefangsten som har vært i området siden middelalderen. Barna elsker å hoppe på steiner på stien bygd av Sherpaer fra Nepal opp til panoramautsikt 1 095 moh. På toppen får du 360 graders panoramautsikt mot Hardangervidda, Gaustatoppen, Møsstrond og Rauland. Er du heldig får du se villrein. Da bør du holde deg i ro og bare nyte synet!

 

Så, når dere først går en passende tur, vil trolig alle kose seg. Og når dere kommer hjem igjen, kan ungene få slappe ekstra godt av på sofaen – med iPad, spill eller kortlek. God tur i Telemark!

Aktiviteter