Padle - frå fjord til fjell

Telemarkskanalen har blitt en del av Vestfold og Telemark padleled med 622 km merkede ruter. Leden er den første av sitt slag i Norge, med et sammenhengende rutenettverk - frå fjord til fjell. Å padle langs Telemarkskanalen gir en helt spesiell nærhet til vannvegen og kanallandskapet, og selve slusingen gir en ekstra dimensjon til turen.

 

Telemarkskanalen regionalpark har startet arbeidet med å tilrettelegge for padlere med oppdatert skilting, nye brygger og tilgjengelige traller. På flere steder er det satt opp padlehuker egnet for en rast eller overnatting.

Noe for enhver

Turene i padleleden er graderte og her finner man noe for enhver, enten man er nybegynner eller har lang erfaring.

I Lunde slusepark er det satt opp en padlerampe som egner seg bra for padlere med nedsatt funksjonsevne, og padling til Kjelldal og Hogga er godt tilrettelagt.

Det er også mulig å kombinere padling med den klassiske båtreisen da rutebåtene tar med kanoer/kajakker om bord.

Padling på Telemarkskanalen
Telemarkskanalen Foto: Vestfold og Telemark Fylkeskommune

Et samarbeidssprosjekt

Padleleden er et samarbeidsprosjekt mellom fylkeskommunen, Telemarkskanalen, kommunene og frivilligheten. Det er fylkeskommunen som er initiativtaker. Oslofjorden friluftsråd, padlemiljøene og Norges padleforbund har bistått med faglige råd. Gjennom merking, skilting og enkle overnattingssteder skal leden motivere til økt fysisk aktivitet og et miljøvennlig friluftsliv.

Tilretteleggingen skal foregå med færrest mulig inngrep i naturen.

Reisetips:

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din kanotur på Telemarkskanalen i Telemark:

Se flere ferietips og sommerpakker på visittelemark.no

Gapahuk Ågapet
Gapahuk Ågapet
Gapahuk Ågapet

Variert opplevelse

Bård Andresen og Kristian Ingdal er initiativtakerne bak padleleden. De har padlet Telemarkskanalen og trekker særlig frem det varierte landskapet;

- Høye fjell, bratte klippevegger, brede fjorder og smale elvestryk gir en mektig naturopplevelse.

Bård og Kristian understreker hvor tett du kommer på naturen i en kajakk, og forteller at de på turen opp kanalen så både fiskeørn og bever. De to gleder seg over at Telemarkskanalen nå har blitt en del av den etablerte padleleden langs kysten.

Lindesviki kanocamp på Dalen
Lindesviki kanocamp på Dalen Foto Vestfold og Telemark fylkeskommune

Padlehuker og sovebokser

Telemarkskanalen regionalpark vil på sikt etablere leirplasser med enkle overnattingssteder langs hele ruta. Til nå er det etablert padlehuker på Lindiviki, på Ågapet i Kviteseid og på Nomestrand i Nome kommune. Det er også en huk under oppføring ved klatrefeltet på Sundenuten og èn under planlegging på Valebø. Foran neste sesong er målet å etablere gapahuker langs Østløpet av kanalen.

Padlehukene er åpne for alle og varierer i størrelse og fasong.

I tillegg tilbys overnatting i sovebokser, satt inn i gamle pakkhus, på Fjågesund og i Bandaksli. Her er det sanitære løsninger og tilrettelagt for enkel matlagning. Soveboksene kan bookes på forhånd på Telemarkskanalens bookingside.

Arkitektur

Padlehukene langs Telemarkskanalen har samme arkitektoniske utforming som de langs kysten i Vestfold. Det er Biotope arkitekter som står bak de på tilnærmet vedlikeholdsfrie hukene. Biotope har spesialisert seg på nordisk design tilpasset naturen.

Soveboksene er tegnet av Feste Landskap/Arkitektur og oppført av Midtbø Bygg etter oppdrag fra Telemarkskanalen Regionalpark. I første omgang er det satt opp sove-bokser på to steder, men på sikt er tanken at det legges til rette for overnatting i flere av pakkhusene langs kanalen.

Bærer kanoer ved Telemarkskanalen
Bærer kanoer ved Telemarkskanalen

Utleie av kano og kajakk

Vil du kombinere en tur med en av våre rutebåter les mer på: www.telemarkskanalen.no

Det er flere steder å leie kano eller kajakk langs kanalen:
Telemark Adventure på Dalen og i Kviteseid
Telemark Kanalcamping i Lunde
Norsjø Ferieland på Akkerhaugen

 

Tekst: Birgitte Gulla Løken
Telemarkskanalen regionalpark

Aktiviteter