Påskens vakreste Fjelleventyr

Bli med på ski gjennom 3 fylker på èn dag. Fra Haukeliseter Fjellstue i Telemark til Hovden i Aust-Agder via Holmavatnhytta i Rogaland! Og med start i det som betegnes som et stykke Norge i miniatyr, nettopp Telemark, har du alle muligheter. Ett reisemål. Tusen muligheter.

Her på vei over Langevatn retning Holmavatnhytta
Her på vei over Langevatn retning Holmavatnhytta

Telemarking på påskeeventyr

Navn: Christina Frost
Fra: Sandøya utenfor Brevik
Alder: 35 år
Yrke: IT konsulent og skriveglad øyboer
Eventyr: Annerledes opplevelse i påsken

En av tusen muligheter i Telemark

Ettersom jeg var på jakt etter en litt annerledes påskeopplevelse, utenom den tradisjonelle familieturen, lette jeg selv aktivt etter arrangementer og kom over denne turen: Påskens vakreste Fjelleventyr. Så da var det bare å legge ut på eventyr.

Det er skjærtorsdag i påsken, klokken har så vidt passert 09:00 og 17 sporty, blide og forventningsfulle skigåere står klare for å ta fatt på påskens vakreste fjelleventyr! Og med strålende sol og -3 grader ved start på Haukeliseter Fjellstue ligger det nettopp an til å bli akkurat det.

Vi setter muntert og optimistisk kursen sørover mot Holmavatnhytta. Noen på langrennsski, både felle og smøreski mens de fleste gikk for fjellski, inkludert meg selv – siden dette ble anbefalt leide jeg dette av Hovden Sport veldig på sparket kvelden før avreise (stor takk til Hovden Sport for god service!) - så gnagsårplaster fikk selvfølgelig rikelig med plass i sekken!

Våre 2 guider: Setesdølen Nicolai og Telemarksjenta Sigrid i fint driv
Våre 2 guider: Setesdølen Nicolai og Telemarksjenta Sigrid i fint driv

Latteren og samtalene satt løst der vi gled oss av gårde i upåklagelig påskevær de første kilometerne.

En av våre 2 unge og lovende guider på denne turen var Nicolai fra Søgne, bosatt på Hovden og fysioterapeut for Hovden Skigymnas. Han kunne fortelle at dette var den første guidede turen i regi av Destinasjon Hovden, og ifølge en av turdeltakerne måtte de «be på våre knær» om å få bli med da turen allerede var fullbooket. Så det kan se ut til at også turen blir meget lovende de neste årene..

Vår andre guide, den herlige og positive Telemarksjenta Sigrid, bosatt på Hovden (opprinnelig fra Skien) og barnehagelærer for Hovden Barnehage har full kontroll på kart og kompass.

Stigning sørover

Stigning sørover

Gnagsår for Nicolai – det er lov å ønske seg nye fjellstøvler til jul nå...

nicolai 2

Tøffe tak

De første kilometerne mot Holmavatnhytta går i stigende terreng og guidene er imponert over tempoet og skiferdighetene i turfølget og turen estimeres, på dette tidspunktet, til ca.7-8 timer. Det rapporteres også om nylig deltakelse i Marcialonga for flere av deltakerne.

Vi tar noen små rastepauser underveis, noen planlagte og andre uplanlagte evt. uønskede, her en for å sette på litt compeed på et plagsomt gnagsår, – og det var Nicolai med sine 15 år gamle inngåtte fjellski-sko som gikk ned for telling … Jeg har det foreløpig helt fint med mine ny-innleide fjellstøvler …!

Etter drøyt 20 kilometer er vi fremme på Holmvatnhytta som ligger i Rogaland og er Stavanger Turistforenings høyestliggende Turisthytte på 1130 meter. Her nyter vi en deilig medbrakt matpakke og en kopp etterlengtet kaffe. Utrolig hvor godt en enkel matpakke smaker når man er ute på tur …

Etter at lunsjen og kaffen er fortært setter vi snuta mot vårt neste mål; Sloaros

 

fellesbildet

Telemarkinger, rogalendinger og sørlendinger pluss hunden Pippi som har vært innom 3 fylker på èn dag! Her fra Sloaros.

Mot Sloaros

Fra Holmvatnhytta retning Sloaros kan man enten gå over eller rundt Holmvatnet. På dette tidspunktet blir det vurdert som trygt å krysse isen, selv om det dagen før ble rapportert om «plomping» til kneet fra en turgåer ... Likevel, ifølge våre erfarne guider, skal isen være solid nok selv om mildværet de siste dagene har skylden for litt overvann. Vi deler oss i mindre grupper så det ikke blir så stor belastning på isen.

Med nytt pågangsmot og med litt mer vind og snø i lufta, fyker vi nedover det bratte henget fra Holmvatnhytta og ned til Holmvatnet – og vipps så er vi også over i Telemark igjen. Det er noen kilometer flatt terreng over vannet nå, været har skiftet og på det verste har vi kun 1 meter sikt. Det er hvitt på alle kanter og av og til føles det som om bakken går nedover... Dessverre er det bare en følelse...

I enden av Holmvatnet, der Telemark møter Setesdal har vi bare noen få kilometer igjen til Sloaros. Vel fremme på Sloaros har vi forsert litt over 3 mil. Vi fyller på med energi i form av nøtter, frukt og sjokolade, og mer kaffe. Vi er nå klare for turens siste etappe og rekker så vidt et fellesbildet før vi må haste videre for ikke å bli kalde og våte da vinden og nedbøren har økt ytterligere.

Bare 10 minutter etter at fellesbildet er tatt, tar været enda en ny vending; Nedbøren gir seg, vinden løyer og jammen titter også solen frem! Så som så mange ganger før, får vi igjen en bekreftelse på hvor fort forholdene skifter i fjellet..!

På vei fra Sloaros mot Hovden
På vei fra Sloaros mot Hovden

Siste etappe Sloaros- Hovden

Vi er godt i gang på turens siste etappe og med vind i ryggen ser vi lyst på de siste 15 kilometerne. Etappen starter relativt flatt før den igjen stiger når vi nærmer oss Hovden. Med en stigning på 24 % i ett av de siste hengene mot toppen, er jeg glad for at sjokoladen er lett tilgjengelig i jakkelomma …

Vel oppe på toppen er det kun noen få kilometer flatt og deretter bratt nedover, så bratt at Sigrid vurderer det som best at vi blir hentet med snøscooter istedenfor å sette utfor på fjellski ned slalåmbakken til turens endepunkt, Hovden. De aller tøffeste satt utfor bakken, mens undertegnede og Sigrid valgte den tryggeste veien ned.

Med slitne bein og tunge sekker ble dette det foretrukne transportmiddelet …
Med slitne bein og tunge sekker ble dette det foretrukne transportmiddelet …

Etter 10 timer er 47,5 kilometer gjennom mektig, variert og vakkert landskap forsert. Og jeg kan med sikkerhet si at dette kommer definitivt til å bli en påsketradisjon!

Så hvis du er usikker på hvor du skal legge neste helgs skitur så håper jeg du er sikker nå!

Fortsatt GOD PÅSKE!
Hilsen Christina

Christina
Aktiviteter