Knekk myter, utforsk hemmeligheter og oppdag Sølvgruvene på Kongsberg. Norsk Bergverksmuseum er en ettertraktet attraksjon og hadde nærmere 50 000 besøkende i 2016.
Klar til avgang! Ta gruvetoget inn i fjellet
Skinnene i Sølvgruvene fører 342 meter under jordskorpa og tar deg med hele 2300 meter inn i fjellet. Togturen går gjennom Christian VIIs stoll, som var Sølvverkets største enkeltstående prosjekt. Bunnen ligger 1069 meter under jorden, eller 520 meter under havets overflate.
I Kongens gruve får du blant annet en demonstrasjon av den gamle «fahrkunsten» fra 1881 – den første mannskapsheisen, ingeniørkunst i ypperste klasse, som brakte bergmennene 300 meter videre ned i dypet. I dag er den ett av Bergverksmuseets sjeldne kulturminner fra en svunnen tid.
Reisetips
Sjekk ut disse lenkene og planlegg din tur til Norsk Bergverksmuseum og Telemark
Museumspedagog ved Norsk Bergverksmuseum Erik Engebretsen forklarer hvordan «fahrkunsten» fungerer:
– Den består av to trestenger som står parallelt ved siden av hverandre, og hele tiden beveger seg noen meter opp og noen meter ned. Når den ene stangen beveger seg opp, går den andre ned. Stengene er utstyrt med mange trinn og håndtak hele veien ned, det vil si 300 meter. Mannskapet hoppet fra stang til stang og fra trinn til trinn. Når de ville ned, hoppet de til den stangen som gikk nedover, og det motsatte når de ville opp.
Med livet som innsats, altså. Arbeidsplassen var så mørk som den dypeste natt, det eneste lyset mannskapet hadde, var lyset fra fakler. Og sikkerheten var det så som så med.
Siste etappe av togturen går gjennom en «strosse», som er et stort rom i fjellet, og til Christian VIIs stoll. Temperaturen her inne er seks grader, nesten tjue grader kaldere enn ute i solskinnet. Så sørg for å kle deg godt.
Festsalen inne i Kongens gruve brukes til forskjellige arrangementer og gir en unik opplevelse
Fakta om Kongsberg Sølvverk
• Kongsberg Sølvverk ble startet i 1623 og formelt opprettet ved kongelig resolusjon i 1624.
• Den samlede produksjon fra Kongsberg Sølvverk beløper seg offisielt til vel 1350 tonn sølv, men det er sannsynlig at det reelle uttaket var større.
• Sølvverket regnes som Norges største bedrift i førindustriell tid, og nådde et omfang av om lag 1000 km gruveganger, 300 sjakter og mellom 1500 og 2000 skjerp.
• Kilde: Norsk Bergverksmuseum
Kongens gruve, Sølvgruvene på Kongsberg
En «fjelltur» utenom det vanlige
Er du ute etter en helt spesiell opplevelse – som ikke er for alle, men har en nedre aldersgrense på åtte år og varer i hele tre timer – er gruvesafari tingen. Turen begynner med gruvetoget inn til Kongens gruve og går deretter videre til fots inn til gruveanlegget «Gottes Hülfe in der Noth » (som betyr noe sånt som «Guds hjelp i nøden») med omvisning.
Hadde bare gruveveggene kunnet snakke, ville vi garantert fått høre noen fascinerende historier. Det er som om lydene stiger opp fra det beksvarte dypet, den metalliske lyden av hakker mot kull og stein som blander seg med den dype rumlingen fra vogner som blir trukket sakte gjennom gruvegangene. I dag er heldigvis museets omvisere med deg hele veien langs ruten for å fortelle deg historiene om gruvearbeidernes hverdag, historier veggene ikke kan fortelle.
Fakta om Gottes hülfe in der Noth
• Sølvforekomsten i Gottes Hülfe in der Noth ble funnet i 1653.
• Gruven er totalt 786 meter dyp.
• Den største sølvstuffen som ble funnet her, veier 11,5 kilo.
• Gruven var Sølvverkets nest største gruve.
• De fant cirka 400 tonn sølv i gruven i perioden fra 1653 til 1956.
Skal det være en bombesikker festsal?
I 1943, under andre verdenskrig, trengte Norge et bombesikkert rom der nasjonen kunne gjemme unna kunst og kulturgjenstander fra museer og andre institusjoner i Sør-Norge. Løsningen ble Sølvgruvene på Kongsberg, nærmere bestemt i Kongens gruve, der det ble sprengt ut et rom på nærmere 1500 kvadratmeter.
– Hallen har lite vanntilsig og egnet seg derfor til oppbevaring, forklarer lederen av publikumsavdelingen ved Bergverksmuseet. – I dag kalles salen «Ankomsthallen» og er endestasjonen for gruvetoget. Men da andre verdenskrig raste over landet, ble den redningen for store kulturelle verdier.
Gjenstandene var lagret i 4200 kasser. Nasjonalgalleriet hadde for eksempel 240 kasser som den gang ble taksert til en verdi av 50 millioner kroner. Etter krigen ble hallen i noen år brukt til beredskapslager for mel.
I dag er Ankomsthallen endestasjon for gruvetoget, hvor museet tar imot mange tusen besøkende hvert år. Rullende materiell som dresiner, malmvogner, personvogner og lokomotiver er utstilt i hallen.
Sølvgruvene på Kongsberg forteller en unik historie, og formidlerne ved Norsk Bergverksmuseum sørger for at den lever videre i beste velgående.
– Festsalen er tilgjengelig under arrangementer og på forespørsel og bestilling, avslutter Kristian Becker.
Finner du ikke sølv på ditt besøk i Sølvgruvene, er du iallfall sikret opplevelser som kvalifiserer til både sølv og gull.
Nytt show i Sølvgruvene
Framifrå Teater i samarbeid med Norsk Bergverksmuseum har gleden av å presentere familieforestillingen "Hulenes Hemmelighet - Sølvkjelen" på ny i Sølvgruvene, denne gangen med nye karakterer og utvidet univers. Forestillingen skal spilles i perioden 6.-21. juli og billetten inkluderer togtur tur/retur. Kjøp billett nå!