Spennende nyheter i Telemark! Ett reisemål. Tusen muligheter.

Et Norge i miniatyr er en betegnelse vi ofte hører om Telemark. En ganske presis beskrivelse i den forstand at det meste av det beste av hva vårt landstrakte land har å by på, kan du innenfor korte avstander oppleve i Telemark. Men utrykket krever en korreksjon: Det er intet miniatyraktig over de rike Telemarksopplevesene. Tvert om!

Telemark strekker seg fra kyst til fjell og det er store variasjoner i landskap og særpreg. Fra sørlandsidyll ved kysten, via bølgende fruktlandskap i Midt-Telemark til høyfjellet og fjordlandskap i indre Telemark. Og valgmulighetene er enorme.

– 2016 blir spennende for besøkende til Telemark. I tillegg til å oppleve populære etablerte attraksjoner byr vi på flere unike opplevelser denne sommeren som Kragerøs 350 års jubileum og Dyrsku´ns 150 års jubileum. Notodden og Rjukan vil i år for første gang skilte med UNESCOs verdensarvstatus for industrihistorien, og det er allerede mye spennende du kan oppleve tilknyttet disse byene. Jeg vil også trekke frem vårt konsept for familier – Telemark miniferie, hvor du kan booke flere opplevelser i en svært rimelig pakke, sier markedssjef Håkon Nordby i Visit Telemark.

Kontakt Visit Telemark

Jeg ønsker flere tips om ferieturer i Telemark

For barn finnes det mange bademuligheter i Telemark;

Bading langs kysten av Telemark.

Vinn en Telemark-opplevelse!

Delta i vår fotokonkurranse. Har du det fint i Telemark i sommer? Del gjerne bilder av dine store og små opplevelser på Instagram med #sommertelemark og #visittelemark!

Hver fredag trekker vi vinnerbildet. Følg med kanskje du og din familie er de  heldige vinnerene av en spennende opplevelse i Telemark.

Konkurranse og premier finner du på visittelemark.no

Eldorado for bading og vannaktiviteter

For barn finnes det mange bademuligheter i Telemark. Sommarland i Bø er Norges største vannpark og kan skilte med landets største berg- og- dalbane i vann, og en av verdens største kunstige surfebølger. Badeglade kan også nyte innendørsbadeland på Rjukan og i Skien. Og Skjærgården Badepark i Langesund tilbyr både innendørs og utendørs basseng og ikke minst er Kragerø et populært sommersted for mange nordmenn. Les mer om bading i Telemark denne artikkelen.

Naturen i Telemark byr dessuten på eget badeland som er en helt spesiell opplevelse. I jettegrytene i Nissedal kan man bade i elver og groper som naturen selv har gravd ut gjennom tusenvis av år.

Gårdsliv, klatring og wakeboard

Gårdsbesøk er en topp aktivitet for barnefamilier, og de fleste områdene i Telemark tilbyr dette. Ønsker du smaksopplevelser i tillegg, da bør du ta en tur innom Fruktbygda og den nye økologiske gårdsbutikken hos Åbø Gård og smake på eplemost, øl eller vin hos Lindheim og Lerkeåsa. Klatring i Skiens Fridtidspark og i Høyt & Lavt i Bø, et besøk på Sjøormtårnet i Seljord og wakeboard ved Norsjø Ferieland er også spennende tilbud som ofte går rett hjem hos den yngre generasjon.

Les mer om aktiviteter i Telemark

– At opplevelsestilbudet her er så rikt og variert, er nok noe av det som gjør Telemark så populært. For avstandene mellom kystopplevelser og aktiviteter i innlandet er små, forklarer Nordby, og legger ikke skjul på at fylkets mest kjente attraksjonen heter Telemarkskanalen – en godt over hundre år gammel og unik reisestrekning.

Spesielt i fjellområdene er det mye historie og mange spennende opplevelser som venter;

På tur til Gaustatoppen, Rjukan.

Verdens åttende underverk

Telemarkskanalen, som mange kanskje allerede har fulgt på NRKs sakte-tv-satsing for noen år siden, består av tre kanaler. Kanalsystemet forbinder Skien med Dalen og er 105 km langt, med hele åtte sluseanlegg. Da kanalen sto ferdig i 1892 ble den i Europa betegnet som «verdens åttende underverk».

– Unner du deg en 11 timers reise om bord på de ærverdige kanalbåtene får du oppleve både storslagen natur og spektakulære sluseanlegg, lover Nordby.

Reisen kan gjøres som en dagstur eller kombineres med overnatting på det historiske Dalen Hotel. Sesongen er fra midten av mai til midten av september. Tipser om hyggelige barnepriser til 80 kroner på valgfri strekning (opptil 2 barn) og ukespass for padlere og sykelister.

Utforsk overnattingsmuligheter i Telemark

Men du trenger ikke seile med MS Victoria eller MS Henrik Ibsen for å oppleve kanalene. I dag er det mulig å oppleve Telemarkskanalen både med charterbåt, fritidsbåt, kano og kajakk. I tillegg kan man oppleve mye langs kanalen enten med egen bil, sykkel eller til fots.

På Berglistien fra Dalen til Eidsborg kan du oppleve både kanalen, vandring og spennende museum med bygdetun og stavkirke. Vest Telemark Museum Eidsborg har en spennende nyhet for kanalentusiastene – Telemarkskanalen i miniatyr. En fantastisk modell som har kostet hele 6 millioner kroner å utvikle.

Spennende på fjellet

For syklister og turgåere er Telemark et nesten utømmelig skattkammer. Enten man liker seg best i lavlandet eller helst trekker til fjells.

– Spesielt i fjellområdene er det mye historie og mange spennende opplevelser som venter. Rjukan og Notodden, som nå er inkludert på UNESCOs verdensarvliste for industrihistorien, vil denne sommeren bli populære områder å besøke. Besøk eksempelvis Vemork som også er kjent for sabotasjeaksjonen under 2. verdenskrig. Et spennende miks av opplevelser er å ta Gaustabanen til Gaustatoppen, besøke den nye interaktive utstillingen Heltene fra Telemark på Vemork, ta en guidet tur i sabotørruten og så ta Krossobanen fra Rjukan opp til foten av Hardangervidda, anbefaler Nordby.

Foruten å nyte frisk fjelluft, kan du ta deg høyfjellscruise på Møsvatn eller prøve skateboard på Camp Vierli i Rauland.

– Og deretter kan du fortsette til Dalen eller Nissedal og Vrådal for blåbærplukking og golf, sier markedssjefen for Visit Telemark.

Les mer om sykkel og vandreturer i Telemark

Kulturell oase

Telemark har mye fin natur, men kan vitterlig også by på et rikt kulturliv. Sommerstid er som kjent høysesong for festivaler. Og Telemark kan skryte av å toppe listen for flest festivaler her til lands. Foruten kjente musikkfestivaler for blues og country henholdsvis på Notodden og i Seljord, kan Grenland skilte med mat-, musikk- og teaterfestivaler på løpende både i sommermånedene.

Det skjer i Telemark

– Har man plukket seg ut Notodden i sommer, er det vel verdt å reise dit når den årlige bluesfestivalen går av stabelen i august. Og er du lesende bluesentusiast bør du i samme slengen unne deg et besøke på det nye Bok & Blueshuset – Blueseum, sier Håkon Nordby i Visit Telemark.

 

 

Telemark miniferie - maks opplevelse for pengene

– For oss er det viktig at alle familier, venner, store og små, skal kunne oppleve Telemark. Derfor har vi lansert et nytt konsept Telemark miniferie, hvor vi har plukket ut noen av de beste attraksjonene og hotellene Telemark har å by på, til en uslåelig pris. Tilreisende kan enten bestille ferdige pakker eller skreddersy sin egen pakke.

Pakkene inkluderer to hotellovernattinger, en hovedattraksjon – Bø Sommarland, Telemarkskanalen, Klatreparken i Skien Fritidspark eller Wakeboard i Norsjø Ferieland – og en tilleggsattraksjon – inngang til Porselensmuseet i Porselensmuseet i Porsgrunn, Vemork m.m. Telemark Miniferie koster kun fra kr 1 250,- per voksen og kr 600,- per barn. Pakkene bestilles hos Visit Telemark. Les mer på www.visittelemark.no/miniferie

Norsjø Ferieland
Aktiviteter