SykkelKnut på Jomfruland

Hvis du har hørt om Jomfruland, er det stor sannsynlighet for at du også har hørt om “SykkelKnut”. Ytterst i Kragerøskjærgården kan du komme å ta del i felleskapet rundt “Knutepunktet”.

Han er en slags “Reodor Felgen”. En livsnyter, bohem, diakon og et medmenneske. Nedenfor Jomfrulandstårnene finner du “SykkelKnut”.

Det er liten tvil om at Knut Einar Bergan, eller “SykkelKnut” som han også kalles, er en kreativ mann. I en nybygget bod kalt “Knutepunktet”, tegnet på dugnad av Arkitekthuset Kragerø, leier han ut og reparerer sykler på Jomfruland. Det har han gjort i en årrekke.

- For meg er dette mentalhygiene, sier han som har holdt til på Jomfruland i mer enn 20 år.

 

Før det drev han med sykkelutleie på 18 forskjellige steder i Telemark. Fra Rauland til Portør. Uten førerkort!

- Det funka jo ikke, ler han.

Så fikk han mulighet til å låne kjelleren på Haga Kafe, og flyttet hele butikken til øya ytterst i Kragerøskjærgården.

Knut Einar Bergan ved "Knutepunktet" Foto: Haakon Sundbø

– Vi valgte å dele strekningen inn i 6 ruter slik at hver etappe er en passe dagstur, forteller Steinar Skilhagen.

Knut Einar Bergan også Kjent som SykkelKnut Foto : Haakon Sundbø

“Knutepunktet”

- Navnet “Knutepunktet” var det naboen min, Marit Lund nede i Tårnbakken, som fant på. Jeg holder til på et av de mest trafikkerte områdene på Jomfruland, så jeg er svært fornøyd med navnevalget, sier han.

“SykkelKnut” har en filosofi om at folk skal føle seg velkommen og inkludert her på “Knutepunktet”.

Med sin bakgrunn som diakon ønsker han å inkludere folk i et felleskap om du er gammel eller ung. Det er ikke få barn som har fått sin første arbeidserfaring på verkstedet til “SykkelKnut”. Eller fått bidra med tegninger og malerier til “Knutepunktets” kunstutstilling.

Selv føler han seg velkommen av både sommergjester og fastboende på øya.
- Jeg føler en sterk tilhørighet her, forteller han.

Ferge Jomfruland Foto: Yngve Ask

Et dikt på reisen

Stopper du hos “SykkelKnut” og skal leie eller reparere en sykkel, får du gjerne noe ekstra med på kjøpet. Et dikt, et eventyr eller en salme.
“Knutepunktet” er også øyas turistinformasjon. Her kan du få brosjyrer, kart og mange gode tips og forslag til steder som er verdt å oppleve.

- Jeg er et lesende menneske. Dikt, salmer og sanger er for meg konsentrert livsvisdom, sier han og formidler det gjerne videre.

I en Jomfrulandsbrosjyre kan du lese om “SykkelKnut”:
“Her kan du få personlig service hele sommeren og mulighet for sykkelutleie hele året. Reparasjon av sykler hvis du trenger det, og han leser gjerne et dikt før du legger ut på tur.”

 

SykkelKnuts tid som trekkfugl til Finland er på det nærmeste over. Før reiste han til Finland etter sommersesongen, men de siste årene har han bodd fast på Jomfruland. Sønnene Tobias og Benjamin er aktive unge voksne, som studerer og arbeider i Finland. Men heldigvis får far og sønner se hverandre i sommer, da begge sønnene skal arbeide i Kragerø. Tobias som kokk på restaurant i Kragerø og Benjamin som skal jobbe hos far til nødvendig avlastning. Benjamin har jobbet hos faren siden han var 8 år, så han er utlært og kan gemet.

- Jeg tror jeg tar meg en ukes tid uten å løfte en "nippelnøkkel" (verktøy til å rette hjul), avslutter SykkelKnut.

Tekst og foto: Haakon Sundbø
Tekst oppdatert 23. mars - 24 ved Visit Telemark

Aktiviteter