Telemarkskanalen har blitt en del av Vestfold og Telemark padleled. Det betyr at du kan kombinere en mektig og variert naturopplevelse med å bli sluset og løftet flere høydemeter sittende i kano eller i en kajakk!
Padleleden er det første, sammenhengende rutenettverket for padlere i Norge. Vestfold og Telemark padleled har i alt 65 merkede ruter og 700 km lang. Turene er graderte og her finner du noe for enhver, enten du er nybegynner eller har lang erfaring.
Tilrettelagt
Telemarkskanalen har tilrettelagt for padlere flere steder, både med brygger, traller og skilt. Det er også utarbeidet et nytt kart, sikkerhetsfilmer og en sikkerhetsbrosjyre. Både slusene, leirplasser, overnattingssteder, fyrlykter og sanitære anlegg er merket av på det nye kartet.
I Lunde slusepark er det satt opp en padlerampe som er universelt utformet og som egner seg bra for padlere med nedsatt funksjonsevne, og padling til Kjeldal og Hogga er godt tilrettelagt.
Reisetips
Sjekk ut disse lenkene og planlegg din kanoferie på Telemarkskanalen:
- Telemarkskanalen
- Padling på Telemarkskanalen
- Leirplasser langs Telemarkskanalen
- Padleled Vestfold og Telemark
- Priser og åpningstider i Telemarkskanalen
- Lunde slusepark
- VisitDalen
- Telemark Kanalcamping
- Kano- og kajakkutleie på Dalen
- Telemark Adventure
- Norsjø Ferieland
Se flere ferietips i Telemark på visittelemark.no
Rutebåtene, som går opp og ned det 105 km lange strekket mellom Skien og Dalen, har alltid forrang i slusene. Sikkerhetsfilmene viser hvordan du skal forholde deg i møte med båtene.
I slusesesongen er åpningstidene fra kl. 0900 – 1800. Utenom åpningstidene kan du trille forbi med traller som ligger til låns ved alle sluseanleggene.
En mektig opplevelse
Å padle langs Telemarkskanalen gir en helt spesiell nærhet til vannvegen og kanallandskapet, og slusingen gir en ekstra dimensjon til turen. Kanalen er et sjeldent kulturminne og de imponerende slusene gjør Telemarkskanalen til et eldorado å padle i.
Det er mye å oppleve langs kanalen enten du ønsker å leve i pakt med naturen hele veien, eller vil kombinere naturopplevelser med å spise på cafè eller restaurant. Kanalen byr på kunst, kultur, bading og fisking.
Siri Elisabeth Hafnor har lang erfaring med å padle kajakk og sier at det er noe magisk ved å padle Telemarkskanalen for første gang. Du padler over store vann hvor du føler deg liten, gjennom smale kanaler mens du nyter kulturlandskapet, og samtidig skjer det en forventningsoppbygging. Du nærmer deg slusene og lurer på hva som venter deg. Det kiler i magen. Opplevelsen av å sitte høyt i slusa for så å følge det vennlige og brusende vannet ned og gjennom de store portene. På andre siden venter et stort smil og refleksjoner over hva du akkurat var med på.
Siri understreker at slusing ikke er noe å være redd for og at mannskapet på land gjør opplevelsen både trygg og god. Hun anbefaler å ha med kart og lese sikkerhetsbrosjyren før du legger i vei.
Padlehuker og sovebokser
Flere steder langs Telemarkskanalen finner du enkel overnatting. Foreløpig er det etablert padlehuker på Lindiviki ved Bandak, på Ågapet i Kviteseid, ved klatrefeltet på Sundenuten og på Nomestrand i Nome kommune. Det er også en huk under planlegging på nedsiden av Norsjøtunet ved Nesodden i Midt-Telemark.
Padlehukene er idyllisk plassert, er åpne for alle og varierer i størrelse og fasong med sanitært anlegg i umiddelbar nærhet.
I tillegg tilbys overnatting i sovebokser, satt inn i gamle pakkhus, på Fjågesund og i Bandaksli. Det er også en under oppføring på Valebø. Her er det sanitære løsninger, køyesenger for fire, lademuligheter og det er tilrettelagt for enkel matlagning. Soveboksene kan bookes på forhånd – søk de opp på visitdalen.no eller telemarkskanalen.no
Utleie av kano og kajakk
Det er flere steder å leie kano eller kajakk langs kanalen:
• Telemark Adventure på Dalen og i Kviteseid
• Telemark Kanalcamping i Lunde
• Norsjø Ferieland på Akkerhaugen
Tekst: Birgitte Gulla Løken
Telemarkskanalen regionalpark