Topp 10 vinteraktiviteter i Telemark

Den perfekte vinterferien forbindes med snø og ski og Telemark er det perfekte stedet for dette. Men her er det også mye mer å finne på i vinterferien. Vi har samlet inn noen tips for store og små som absolutt vil krydre din vinterferie opplevelse i Telemark.

Reisetips

Sjekk ut disse linkene og planlegg din  vinterferie i Telemark:

1. "Piste off "i Telemark

Telemark er kjent som Norges største skiregion og byr på fantastiske skimuligheter. Hele 123 bakker og 54 heiser står klare for deg som elsker fart og spenning på ski. Hvis du liker å prøve ut forskjellige bakker anbefaler vi deg å benytte tilbudet på Telemarksuperski - 7 skisentre og 1 heiskort.  Du vil få tilgang til følgende skisentre: Rauland Skisenter, Gautefall Skisenter, Vierli Skisenter, Haukelifjell Skisenter, Vrådal Skisenter, Lifjell Skisenter, Raulandsfjell AlpinsenterGausta Skisenter har eget skikort.

2.Aking eller dans på isen?

Aking er en morsom aktivitet for både store og små. Det krever ikke noe opplæring eller spesielle ferdigheter og er helt perfekt selv for deg som ikke er født i vinterland og med ski på beina. Man kan ake nesten overalt i vakre vinterlandet Telemark, men vi ønsker å trekke frem Vierli som er Norges første ake og kjelketrekk opp til egne kjelkenedfarter. Deilig å ake uten å måtte jobbe for det. Men barnas favoritt på Vierli er nok kjelketoget.

Andre tilrettelagte akebakker er bla.: Vrådal, Gausta, Lifjell.

Vil du heller danse på isen? Da bør du ta turen til Skøytebanen i Skien fritidspark eller hvorfor ikke teste ut den nye skøytebanen på Gaustablikk som åpner 14.februar.

3. Sauna og isbading!

Isbading-trenden vokser og vokser for hver dag som går. For noen er det galskap, mens for andre er det deilig. I hvert fall etterpå. Tro det eller ei så er det ganske sunt å isbadet. Kroppen får et kick når man isbader og det skilles ut hormoner som adrenalin og endorfiner som fører til at du blir gladere, at du sover bedre og får tilbake bevegeligheten.

Det er viktig at du ikke er altfor lenge i vannet og at du også får rask oppvarming etter bading. Derfor er det lurt å kombinere det med sauna og i Telemark er det flere alternativer:  flytende sauna på Gausta ved Kvitåvatn med utsikt mot Gaustatoppen, Saunatønna på Sandviken camping ved Tinnsjøen, Soria Moria sauna på Dalen ved Telemarkskanalen, Sauna ved Seljordsvatnet og sauna ved Telemarkskysten på Quality Hotel Skjærgården.

Les mer om spa & velvære i Telemark.

4.Langrenn

Om du foretrekker fjellet, skogen, kupert terreng eller slakke bakker vil du finne ditt hvite paradis i Telemark. Her er det nemlig 460 km langrennsløyper som  venter på deg. Langrennsløyper finner du bla. på Rauland, Rjukan, Vrådal, Lifjell, Gautefall, Haukeli, Tuddal og Fyresdal.  Se løypekart.

5. Fisk på kroken!

Glad nyhet til store og små fiskeentusiaster - prøv fiskelykken på vinterstid også! Telemark har nemlig flere gode isfiskevann. Blant de mest populære er Møsvatn- også kjent som Norges beste isfiskevann, Tinnsjøen og Vråvatn. Er du heldig så kan du få bla. røye, øret og abbor på kroken. Husk å ha med gode klar, termos med varm drikke, parafinbrenner og telt.

Isfiske på Rjukan, Rauland, Vrådal

Gaustatoppen 2 Espen

5.Gaustatoppen, Norges vakreste fjell

Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell og er et av de stedene du bare må oppleve. På toppen får du en fantastisk utsikt- du kan faktisk se 1/6 av Norge hvis du er heldig med været.

For å komme deg til topps så trenger du heldigvis ikke å gå, det er bare å ta Gaustabanen og du er framme på 15 min. Du kan gjerne ta med deg skiene for her får du unike off-piste muligheter! Du kan bli med på en guidet tur ned igjen fra dette majestetiske fjellet.

Er du ikke født med ski på beina? Da er det bare å nyte den fantastiske utsikten mens du tar deg en kopp kaffe og en vaffel på Gaustatoppen Turisthytte og ta Gaustabanen ned igjen.

Har du lyst til å få utsikt mot Gaustatoppen mens du står på ski? Da anbefaler vi Gausta skisenter som er kun noen minutter unna Gaustabanen.

6.Hundekjøring

Hundekjøring er drømmen om ekte villmarksopplevelser langt fra sivilisasjonens stress, tidsjag og krav. Bak spannet, på sleden, er det kun deg selv, dine lojale, firbeinte venner og høyfjellets stillhet og ro – ingenting annet. Lær å kjenne og ta hånd om ditt eget hundespann, bli smittet av disse hundenes entusiasme og glede over å være i sitt rette element!

Telemark Husky Tour tilbyr guidede hundespannsopplevelser på Rauland. Det å kjøre sitt egen hundespann, med vennlige og hardtarbeidende Alaska huskyer er noe av det mest fantastiske du kan oppleve.

Telemark Husky Tour, Rauland
Telemark Husky Tour, Rauland

7.Kiting og snøscooter

Hva med å fly mens du står på ski eller snowboard? Opplevelsen av å kite på snø med ski eller brett er den moderne versjonen av når to slitne turkamerater trer anorakken inn på stavene og holde den mellom seg, for så å bli blåst hjem til hytta etter en lang tur. For ikke å glemme at toppturopplevelsen blir en helt annen historie når du kan benytte kite til og fra. Lekent og frydefylt for barn og voksne. På Rauland og Haukeli organiseres det kitekurs i vinterferien.

Nå kan du kjøre snøscooter på Rauland. Rauland har egne løyper for rekreasjonskjøring, og har også flere aktører som tilbyr dette. Har du førerkort for snøscooter (klasse S), kan du leie snøscooter hos Snowmobile Camp på Raulandsfjell og på Groven Camping & Hyttegrend .Disse leies ut med såkalt dagsløyve, slik at du kan benytte deg av løypenettet for snøscootere i Rauland.

Rauland Skisenter tilbyr snøscootersafari for grupper, og du trenger ikke ha førerkort for snøscooter eller løyve når du kjører. Snøscootersafari er en flott opplevelse for alle, og man kjører i flotte løyper ved foten av Hardangervidda.

Rauland skisenter

 

8.Afterski

Etter en fantastisk dag i bakken, er det alltid god stemning på et av afterski-stedene i Telemark. Med levende musikk og noe godt å drikke, er det hyggelig å avslutte kvelden her med familie og gode venner. Her kan du bli med på afterski: Rjukan,  RaulandLifjell, Vrådal, Haukeli

9. Bo tett på naturen

Telemark tilbyr mange forskjellige overnattingsmuligheter fra hotell til hytte og leiligheter. Men hvis du har lyst å prøve ut noe annerledes  anbefaller vi tretopphytta på ÅCamp i Tessungdalen og mikrohyttene i Kragerø.

Å auge er en spektakulær opplevelse av norsk natur, “øye” speider ut på den uregulerte elven Tessungåe. Den er lett å nå med bil, men likevel gjemt bort og er utstyrt som en fjellhytte. Tretopphytta er et eventyr i seg selv, men hvis du føler for å være i aktivitet er det store muligheter for langrenn på Hardangervidda. Ønsker du å utfordre deg selv er Gaustatoppen også like ved med skisenter, offpistmuligheter.

Mikrohyttene i Kragerø byr på en grønn hytteopplevelser i hjerte av naturen. Hyttene er oppført i kortreist treverk fra egen skog og mange av møblene og inredningen er bygd på stedet. Du kan velge mellom Kronen, Dristig,Torv eller Smia. På gården kan du skyte med profesjonelle luftvåpen, kaste med øks og skyte med piler på halmblink med vår kraftige recurve take down bue. Alt under kyndig veiledning. Kanskje en duell med kjæresten vekker konkurranseinstinktet ditt?

10. Vinterarrangementer du må få med deg

Har du med barn på vinterferie da er Telemark Wintertour et must. Telemark Superski besøker alle Telemarks vinterdestinasjoner med arrangementet Telemark Wintertour hver helg i vinter sesongen. To dager fullspekket med ulike konkurranser, barneskirenn med flotte konkurranser og besøk av Ninjago Kai (Lego). For mer informasjon og datoer følg med på telemarksuperski.

6.-8.februar arrangeres World Cup i Telemark  på Gausta Skisenter. Her kniver verdens beste telemarkskjørere om medaljene i verdens vakreste kulisser. Den sammen helgen kan du også bli med på  Rjukan Icefestival - festival for alle klatrere og andre som er nysgjerrige på hva isklatring er. Lyst til å lære å klare på isen? Bli med på isklatrekurs med Gygra.

I mars kan store og små ta turen til Rauland for å bli med på bla. Helterennet og PowerClimb . Mens i april kan du bli med på Hollane Skifestival på Lifjell, Snowshoe Thompsons Minnerenn på Rjukan eller Haukelirennet. Se flere arrangementer.

Håper du vil teste ut noen av de forskjellige aktivitene i vinter.

Aktiviteter