Topp 10 vinteraktiviteter i Telemark

Den perfekte vinterferien forbindes med snø og ski og Telemark er det perfekte stedet for dette. Men her er det også mye mer å finne på i vinterferien. Vi har samlet inn noen tips for store og små som absolutt vil krydre din vinterferie opplevelse i Telemark.

Vrådal

Reisetips

Sjekk ut disse linkene og få flere tips til vinterferie i Telemark:

1. "Piste off "i Telemark

Telemark er kjent som Norges største skiregion og nå som snøen er på plass er det fantastiske skimuligheter. Hele 123 bakker og 54 heiser står klare for deg som elsker fart og spenning på ski. Hvis du liker å prøve ut forskjellige bakker anbefaler vi deg å benytte tilbudet på Telemarksuperski 8 skisentre og 1 heiskort.  Du vil få tilgang til følgende skisentre: Rauland Skisenter, Gausta Skisenter, Gautefall Skisenter, Vierli Skisenter, Haukelifjell Skisenter, Vrådal Skisenter, Lifjell Skisenter, Raulandsfjell Alpinsenter.

 

16142656_1028200547284407_8865015669596743215_n

2.Aking er best i test hos de aller fleste

Aking er en morsom aktivitet for både store og små. Det krever ikke noe opplæring eller spesielle ferdigheter og er helt perfekt selv for deg som ikke er født i vinterland og med ski på beina. Man kan ake nesten overalt i vakre vinterlandet Telemark, men vi ønsker å trekke frem Vierli som er Norges første ake og kjelketrekk opp til egne kjelkenedfarter. Deilig å ake uten å måtte jobbe for det. Men barnas favoritt på Vierli er nok kjelketoget.

Andre tilrettelagte akebakker er bla.: Vrådal, Gaustablikk, Lifjell.

3. Fisk på kroken!

Glad nyhet til store og små fiskeentusiaster - prøv fiskelykken på vinterstid også! Telemark har nemlig flere gode isfiskevann. Blant de mest populære er Møsvatn- også kjent som Norges beste isfiskevann, Tinnsjøen og Vråvatn. Er du heldig så kan du få bla. røye, øret og abbor på kroken. Husk å ha med gode klar, termos med varm drikke, parafinbrenner og telt.

Isfiske på Rjukan, Rauland, Vrådal

Rauland vinter fotograf Brimi 031
15936996_10158102927995603_3822204399172152483_o

 

4.Langrenn

Om du foretrekker fjellet, skogen, kupert terreng eller slakke bakker vil du finne ditt hvite paradis i Telemark. Her er det nemlig 460 km langrennsløyper som  venter på deg. Langrennsløyper finner du bla. på Rauland, Rjukan, Vrådal, Lifjell, Gautefall, Haukeli. Se løypekart.

rjukan

5.Gaustatoppen, Norges vakreste fjell

Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell og er et av de stedene du bare må oppleve. På toppen får du en fantastisk utsikt- du kan faktisk se 1/6 av Norge hvis du er heldig med været.

For å komme deg til topps så trenger du heldigvis ikke å gå, det er bare å ta Gaustabanen og du er framme på 15 min. Du kan gjerne ta med deg skiene for her får du unike off-piste muligheter! Du kan bli med på en guidet tur ned igjen fra dette majestetiske fjellet.

Er du ikke født med ski på beina? Da er det bare å nyte den fantastiske utsikten mens du tar deg en kopp kaffe og en vaffel på Gaustatoppen Turisthytte og ta Gaustabanen ned igjen.

Har du lyst til å få utsikt mot Gaustatoppen mens du står på ski? Da anbefaler vi Gausta skisenter som er kun noen minutter unna Gaustabanen.

Gaustabanen
Gaustabanen

6.Hundekjøring

Hundekjøring er drømmen om ekte villmarksopplevelser langt fra sivilisasjonens stress, tidsjag og krav. Bak spannet, på sleden, er det kun deg selv, dine lojale, firbeinte venner og høyfjellets stillhet og ro – ingenting annet. Lær å kjenne og ta hånd om ditt eget hundespann, bli smittet av disse hundenes entusiasme og glede over å være i sitt rette element!

Haukeli Husky tilbyr guidede hundespannsopplevelser ved randsonen av Hardangervidda. Det å kjøre sitt egen hundespann, med vennlige og hardtarbeidende Alaska huskyer er noe av det mest fantastiske du kan oppleve. Haukelifjell tilbyr også flotte skimuligheter i snørikt høyfjellsnatur.

Hundekjøring - Haukeli Husky
Hundekjøring - Haukeli Husky

7.Kiting og snøscotter på Rauland

Hva med å fly mens du står på ski eller snowboard? Opplevelsen av å kite på snø med ski eller brett er den moderne versjonen av når to slitne turkamerater trer anorakken inn på stavene og holde den mellom seg, for så å bli blåst hjem til hytta etter en lang tur. For ikke å glemme at toppturopplevelsen blir en helt annen historie når du kan benytte kite til og fra. Lekent og frydefylt for barn og voksne. På Rauland organiseres det kitekurs i vinterferien.

Nå kan du kjøre snøscooter på Rauland. Rauland har egne løyper for rekreasjonskjøring, og har også flere aktører som tilbyr dette. Har du førerkort for snøscooter (klasse S), kan du leie snøscooter hos Snowmobile Camp på Raulandsfjell. Disse leies ut med såkalt dagsløyve, slik at du kan benytte deg av løypenettet for snøscootere i Rauland.

Rauland Skisenter tilbyr snøscootersafari for grupper, og du trenger ikke ha førerkort for snøscooter eller løyve når du kjører. Snøscootersafari er en flott opplevelse for alle, og man kjører i flotte løyper ved foten av Hardangervidda.

16422825_1036749529762842_6903824708038507974_o
Rauland skisenter

8.Afterski

Etter en fantastisk dag i bakken, er det alltid god stemning på et av afterski-stedene i Telemark. Med levende musikk og noe godt å drikke, er det hyggelig å avslutte kvelden her med familie og gode venner. Her kan du bli med på afterski: Rjukan,  Rauland, Gautefall, Lifjell, Vrådal, Haukeli

treehouse winter_web

9. Bo tett på naturen

Telemark tilbyr mange forskjellige overnattingsmuligheter fra hotell til hytte og leiligheter. Men hvis du har lyst å prøve ut noe annerledes  anbefaller vi tretopphytta på ÅCamp.

Å auge er en spektakulær opplevelse av norsk natur, “øye” speider ut på den uregulerte elven Tessungåe. Den er lett å nå med bil, men likevel gjemt bort og er utstyrt som en fjellhytte. Tretopphytta er et eventyr i seg selv, men hvis du føler for å være i aktivitet er det store muligheter for langrenn på Hardangervidda. Ønsker du å utfordre deg selv er Gaustatoppen også like ved med skisenter, offpistmuligheter.

barn-hopper-ka-hanstad_size-large

10.Telemark Wintertour

Har du med barn på vinterferie da er Telemark Wintertour et must. Telemark Superski besøker alle Telemarks vinterdestinasjoner med arrangementet Telemark Wintertour hver helg i vinter sesongen. To dager fullspekket med ulike konkurranser, barneskirenn med flotte konkurranser og besøk av Ninjago Kai (Lego). For mer informasjon og datoer følg med på telemarksuperski.

Håper du vil teste ut noen av de forskjellige aktivitene i vinter.

Aktiviteter