Topp 11 vinteraktiviteter i Telemark

Den perfekte vinterferien forbindes med snø og ski og Telemark er det perfekte stedet for dette. Men her er det også mye mer å finne på i vinterferien. Vi har samlet inn noen tips for store og små som absolutt vil krydre din vinterferie opplevelse i Telemark.

1. Off-piste og toppturer

Telemark er kjent som en av Norges største skiregioner og byr på fantastiske skimuligheter. Med en sentral plassering midt mellom Oslo og Kristiansand, vil du etter ca. 2.5 timer være fremme i et herlig vinterparadis. Her står 123 bakker, 54 heiser og 460 km med langrennsløyper klare for deg som elsker fart og spenning, og velpreparerte langrennsløyper for deg som ønsker rolige turer på langrennsski.

Off-piste mulighetene er mange, med variasjon på lengder og heng i velpreparerte nedfarter på skisentrene, spesielt på Haukelifjell og Rauland. Rauland og Lifjell har mange fine topper for randonee-turer og for randonee elskere er nok mange Gaustatoppen høydepunktet, med sine 1883 meter.

Kunne du tenke deg en topptur, men føler deg kanskje ikke så trygg på det, så tilbyr Gygra guidede toppturer på ski. Alle guidene og instruktørene har lang erfaring og høy kompetanse. Kurset er et 2-dagers nybegynnerkurs for deg som er helt fersk, eller for deg som ønsker å lære mer.

Skisentrene er fordelt på 5 skidestinasjoner med hver sin sjarm. Rauland skisenter, Vierli skisenter, Vrådal skisenter, Lifjell skisenter og Gausta skisenter.

Alle skisentrene har satt i gang smittevernstiltak og sørger for en trygg skiferie for alle.

2. Aking eller dans på isen?

Aking er en morsom aktivitet for både store og små. Det krever ikke noe opplæring eller spesielle ferdigheter og er helt perfekt selv for deg som ikke er født i vinterland og med ski på beina. Du kan ake nesten overalt i det vakre vinterlandet Telemark. Skisentrene tilbyr tilrettelagte akebakker i barneområdene.

Vil du heller danse på isen? Da bør du ta turen til Skøytebanen i Skien fritidspark eller er du ved Rjukan kan du teste ut den nye skøytebanen på Gaustablikk.

3. Sauna og isbading!

Isbading-trenden vokser og vokser for hver dag som går. For noen er det galskap, mens for andre er det toppen av lykke. I hvert fall etterpå. Tro det eller ei så er det ganske sunt å isbade. Kroppen får et kick når man isbader og det skilles ut hormoner som adrenalin og endorfiner som fører til at du blir gladere, at du sover bedre og får tilbake bevegeligheten.

Det er viktig at du ikke er altfor lenge i vannet og at du også får rask oppvarming etter bading. Derfor er det lurt å kombinere det med sauna og i Telemark er det flere alternativer:
Flytende sauna på Gausta ved Kvitåvatn med utsikt mot Gaustatoppen. Saunatønna på Sandviken camping ved Tinnsjøen.
Soria Moria sauna på Dalen ved Telemarkskanalen. Sauna ved Seljordsvatnet. Sauna Boats Telemark, har en flytende badstuebåt ved Hjellevannet i Skien.

Les mer om Spa & velvære i Telemark

4. Langrenn

Om du foretrekker fjellet, skogen, kupert terreng eller slakke bakker vil du finne ditt hvite paradis i Telemark. Her er det nemlig 460 km langrennsløyper som  venter på deg. Langrennsløyper finner du bla. på Rauland, Rjukan, Vrådal, Lifjell, Gautefall, Haukeli, Tuddal og Fyresdal.  Se løypekart.

5. Isfiske

Glad nyhet til store og små fiskeentusiaster - prøv fiskelykken på vinterstid også! Telemark har nemlig flere gode isfiskevann. Blant de mest populære er Møsvatn, også kjent som Norges beste isfiskevann, Tinnsjøen og Vråvatn. Er du heldig så kan du få bla. røye, øret og abbor på kroken. Husk å ha med gode klær, termos med varm drikke, parafinbrenner og telt hvis du vil overnatte.

Isfiske på Rjukan og Rauland

Gaustatoppen

6. Gaustatoppen, Norges vakreste fjell

Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell og er et av de stedene du bare må oppleve. På toppen får du en fantastisk utsikt- du kan faktisk se 1/6 av Norge hvis du er heldig med været.

For å komme deg til topps så trenger du heldigvis ikke å gå, det er bare å ta Gaustabanen og du er framme på 15 min. Du kan gjerne ta med deg skiene for her får du unike off-piste muligheter! Du kan bli med på en guidet tur ned igjen fra dette majestetiske fjellet.

Er du ikke født med ski på beina? Da er det bare å nyte den fantastiske utsikten mens du tar deg en kopp kaffe og en vaffel på Gaustatoppen Turisthytte og så tar du Gaustabanen ned igjen.

Har du lyst til å få utsikt mot Gaustatoppen mens du står på ski? Da anbefaler vi Gausta skisenter som er kun noen minutter unna Gaustabanen.

7. Hundekjøring

Hundekjøring er drømmen om ekte villmarksopplevelser langt fra sivilisasjonens stress, tidsjag og krav. Bak spannet, på sleden, er det kun deg selv, dine lojale firbeinte venner og høyfjellets stillhet og ro – ingenting annet. Lær å kjenne og ta hånd om ditt eget hundespann, bli smittet av disse hundenes entusiasme og glede over å være i sitt rette element!

Telemark Husky Tour tilbyr guidede hundespannopplevelser på Rauland. Det å kjøre sitt eget hundespann, med vennlige og hardtarbeidende Alaska huskyer, er noe av det mest fantastiske du kan oppleve.

Telemark Husky Tour, Rauland
Telemark Husky Tour, Rauland

8. Tracks of Telemark - toppturer med truger

Tracks of Telemark digger truger. Tracks of Telemark tilbyr toppturer i særklasse i spektakulære omgivelser. De sier dette er enkelt og morsomt, men også litt slitsomt. En fantastisk naturopplevelse, du vil oppleve naturen på en helt ny måte. Du trenger ingen erfaring, du trenger heller ikke å være godt trena, men litt trena er nok lurt. Men en ting er sikkert, og det er at du får opp pulsen på vei oppover fjellsiden.

Du kan velge mellom 3 toppturer, alle med truger, alle på Gaustatoppen og alle med Gaustabanen ned igjen:

Topptur Gaustatoppen (dagtid), Topptur Måneskinn, og Topptur "God morgen Norge". Dette er turer som alle kan melde seg på, og datoene vil være klare til vinterferien. Trugetur Ryesvei er ny og kommer senere.

Du kan også leie truger på Groven camping i Åmot, Rauland og oppleve naturen på egen hånd.

9. Kiting og snøscooter

Hva med å fly mens du står på ski eller snowboard? Opplevelsen av å kite på snø med ski eller brett er den moderne versjonen av når to slitne turkamerater trer anorakken inn på stavene og holder den mellom seg, for så å bli blåst hjem til hytta etter en lang tur. For ikke å glemme at toppturopplevelsen blir en helt annen historie når du kan benytte kite til og fra. Lekent og frydefylt for barn og voksne. Bl.a. Rauland og Haukeli er perfekte for kiting.

Nå kan du kjøre snøscooter på Rauland. Rauland har egne løyper for rekreasjonskjøring, og har også flere aktører som tilbyr dette. Har du førerkort for snøscooter (klasse S), kan du leie snøscooter hos Snowmobile Camp på Raulandsfjell og på Groven Camping & Hyttegrend. Disse leies ut med såkalt dagsløyve, slik at du kan benytte deg av løypenettet for snøscootere i Rauland.

Rauland Skisenter tilbyr snøscootersafari for grupper, og du trenger ikke ha førerkort for snøscooter eller løyve når du kjører. Snøscootersafari er en flott opplevelse for alle, og du kjører i flotte løyper ved foten av Hardangervidda.

Langrenn i Vrådal-Nørgaard
Langrenn i Vrådal-Nørgaard

10. Isklatring i verdensklasse på Rjukan

Er du en isklatrer eller har lyst til å prøve, så ta turen til Rjukan. Isklatrere fra hele verden kommer på besøk til Rjukan. Det som gjør Rjukan så spesiell er at solen er borte fra dalen hvor Rjukan ligger hele vinteren. Dette gjør Rjukandalen helt unik for isklatring. Så når Rjukans mange vakre fossefall fryser til is om vinteren, da har du muligheter for isklatring i verdensklasse.

Her er det bare å velge og vrake mellom mer enn 150 isklatresteder av alle vanskelighetsgrader innenfor en radius på 15 km fra Gausta. Fossene går hele veien ned til sentrum, så du kan faktisk begynne klatreturen derfra.

Har du liten erfaring med klatring og gjerne vil lære litt mer, tilbyr Gygra isklatringskurs over 2 dager og 1 kveld. En helg med mye læring og flotte naturopplevelser.

Isklatring
Isklatring

11. Bo i tretopphytter - tett på naturen

Telemark tilbyr mange forskjellige overnattingsmuligheter, fra hotell til hytte og leiligheter. Men hvis du har lyst å prøve ut noe annerledes  anbefaler vi tretopphytta på Å Camp i Tessungdalen og Mikrohyttene i Kragerø.

Å auge er en spektakulær opplevelse av norsk natur, “øye” speider ut på den uregulerte elven Tessungåe. Den er lett å nå med bil, men likevel gjemt bort og er utstyrt som en fjellhytte. Tretopphytta er et eventyr i seg selv, men hvis du føler for å være i aktivitet så er det store muligheter for langrenn på Hardangervidda. Ønsker du å utfordre deg selv er Gaustatoppen også like ved, med skisenter og off-piste muligheter.

 

Mikrohyttene i Kragerø byr på en grønn hytteopplevelse i hjertet av naturen. Hyttene er oppført i kortreist treverk fra egen skog og mange av møblene og innredningen er bygd på stedet. Du kan velge mellom Kronen, Dristig, Torv eller Smia.

På gården kan du skyte med profesjonelle luftvåpen, kaste med øks og skyte med piler på halmblink med kraftige recurve take down bue. Alt under kyndig veiledning. Kanskje en duell med kjæresten vekker konkurranseinstinktet ditt?

Aktiviteter