Vandring og bading i Langesund

Vi er en reiseglad familie med mor, far og en aspirerende tenåring fra Bergen og i år la vi ut på vår første seriøse bilferie i Norge. Et av stedene som gjorde inntrykk på oss var vakre Telemarkskysten.

Familien Dahle
Familien Dahle

Solen smiler fullstendig ubeskjemmet til oss i dag fra skyfri himmel. Valget står mellom øyhopping i Langesundsfjorden og vandring langs kyststien i Bamble. Etter å ha sjekket litt, ender vi med kyststien - en landfast tur til Steinvika.

Så er det bare til å ikle seg en sommerlig habitt og ta med gode sko og badetøy. For i dag skal det bades - både i sjø og basseng. Vi pakker også niste og godt med drikke til vandreturen og sikter oss inn mot Langesund og Vaterlandsgata. Vi parkerer, tar på oss sekkene og vandrer gjennom hvitmalt trehusbebyggelse til Furustranda. Der finner vi en grei beskrivelse av turen og etappen vi har har tenkt å ta. Den utvalgte strekning utgjør kun et par kilometer av den alt snart sju milene som utgjøre kyststien i Bamble.

Kart

Med lyseblå farge på trærne er det lett å holde seg på rett vei. Etter en lett kupert start passerer vi ravinen Hesteklova, før terrenget flater ut i flott furu- og blandingsskog. Innimellom tar vi små avstikkere fra stien som leder ut på svaberg med suveren utsikt. Her kan man skue over til fyret på sydspissen av Langøya. En losbåt går ut sundet for å føre et fartøy sikkert i havn, mens lystbåter og seilbåter stadig krysser hverandres kjølvann.

Junior holder farten oppe og blir ekstra nysgjerrig når han ser en drone svirrer rett over hodene på oss. Noen minutter senere går vi ut av skogen og med ett er vi helt på tuppen av Langesundtangen. Her ligger Tangen fort, kystbatteriet som tyskerne anla under andre verdenskrig. Fortet er i dag en del av et fredet naturvernområde, med mange sjeldne plantearter.

Etter at de gamle kanonstillingene er behørig utforsket, trasker vi videre. Far tar turen innom en geocache i nærheten for å få den logget, og blir hengende litt bak de to andre. Etter rask gange tas turfølget igjen, akkurat i det de har funnet seg et flott utsiktspunkt med storslått utsikt utover Rognsfjorden.

Og et lite kvarter senere rusler vi ned veien til Steinvika - som med sitt geologiske mangfold og fossile forekomster er et drømmeland for den steingale. Vi gjør et strandhugg her. Finner fram niste, og tar på badetøy. Etter å ha testet tempen i vannet, konkluderer tre kresne vestlendinger med at det blir med litt vassing i dag. Men det er flere rundt oss som ser ut til å ikke la seg stoppe av temperaturen. Det hoppes fra svaberg og stupetårn, mens vi finner fram rundstykker og iste, og nyter sol og stemningen. Vi roter rundt blant de spesielle steinene på stranda her i håp om å se spor etter fossiler. Og det finner vi i stort monn. Bergartene i Steinvika ble nemlig til i jordas oldtid, for over 450 millioner år siden. Steinvika er fredet som naturreservat og inngår dessuten som en lokasjon i den Unesco-støttede geoparken Gea Norvegica.

Badeliv i Steinvika

Klokken drar seg mot ettermiddag og vi pakker sakene våre for å ta fatt på siste del av vår etappe - til Krogshavn. Et spennende strekk med flust av broer både over knauser og viker. Dette maritime friluftsområdet er av flere utropt til Telemarkskystens flotteste, med flott stor gressplen, langstrakte svaberg og flere langgrunne sandstrender. Et veldig fint opparbeidet område med benker, gangbruer, badetrapper og flytebrygge der de hoppelystne kan boltre seg.

 

På vei hit passerte vi gamle ærverdige Langesund Bad fra slutten av 1800-tallet, noe som får oss til å bringe tankene over på dagens siste post på programmet - en tur til BadeparkenQuality Hotell Skjærgården. Vi tar raskeste snarvei tilbake til bilen, som fungerer som en naturlig badstue, og setter kurs for det junior nok har sett mest fram til denne feriedagen.

Vel inne i badeparken er det mye som skal utforskes. Gamlingene starter under et fossefall, som fungerer som en liten kjærkommen dose vannmassasje. Junior vil imidlertid ha oss med på oppdagelsesferd og vi svømmer ut gjennom porten til utedelen av parken, der en ettermiddagsbyge er i ferd med å bygge seg opp. Det blir tid til en runde med “sisten” i kanalene, før bygen jager oss inn igjen, og opp i et av boblebadene. Etter en behagelig og avslappende seanse her, bestemmer vi oss for å kjøle oss ned med en is i strandsonen.

Men her er flere vannopplevelser som frister. Når klokken er slagen er det klart for vann i bevegelse når den store bølgeballen aktives, og vi fryder oss i bølgeskvulp. Etter hvert bestemmer vi oss for en siste runde i strømmen i utebassenget, der solen igjen skinner, før det hele avsluttes med en tur i vannsklia.

Etterpå møtes vi i lobbyen på hotellet, og rusler inn i restauranten der vi får en perfekt avslutning på en feiende flott dag i Langesund, med en bugnende buffet med egen is-bar. Snakk om ferielykke!

Av Geir Dahle

Aktiviteter