Telemarkskanalen er en unik historisk vannvei fra havet og helt inn til foten av Hardangervidda. Tidligere var det transport av mennesker og varer som var viktig, nå er Telemarkskanalen en turistkanal hvor reiselivsopplevelser på og langs kanalen er det viktigste.
Telemarkskanalen har to løp – Bandakkanalen fra Skien til Dalen, og Norsjø-Skien kanalen fra Skien til Notodden. Det er til sammen åtte sluseanlegg i Telemarkskanalen. For å skape ny oppmerksomhet rundt det unike landskapet langs kanalen har Telemarkskanalen regionalpark tatt initiativ til kunstprosjektet «Vannvegens fortellinger».
Vannvegens fortellinger
Hver av de seks kanalkommunene, Tokke, Kviteseid, Midt-Telemark, Nome, Notodden og Skien skal få sin installasjon hvor et av målene er å gjøre stedene mer synlige. Kunsten skal ta utgangspunkt i det enkeltes sted særegenhet og bidra til oppmerksomhet, stolthet og stedsutvikling.
Vannvegens fortellinger skal sette både Telemark og Telemarkskanalen på kartet nasjonalt og internasjonalt gjennom en nyskapende måte å formidle historier og tradisjoner på.
Reisetips
Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur til Telemark.
Soria Moria på Dalen
Soria Moria på Dalen er det første delprosjektet og har vært en stor publikumssuksess. Den blinkende badstua i enden av Bandakkanalen har vunnet flere kåringer og priser, og har innfridd over all forventning. Formen på badstua er en tolkning av de skrånede fjellsidene som forsvinner ned i Bandak. Kledningen i trespon er inspirert av lokal byggeskikk, mens det glitrende gullsponet innimellom refererer til overdådig utenlandsk overklasse under etableringen av Dalen Hotel på slutten av 1800-tallet. Badstua er åpen for publikum og er mye benyttet både av lokalbefolkningen og tilreisende.
Soria Moria mottok det prestisjefylte DOGA merket for god design i 2019 og bilder av badstua skulle vært utstilt under Arkitekturbiennalen i Venezia i sommer. Utstillingen er utsatt til 2021 som følge av Covid19.
Det andre delprosjektet i Vannvegens fortellinger er «TRE» på Notodden.
«TRE» på Notodden
«TRE» av den anerkjente kunstneren Erik Pirolt, tar utgangspunkt i Notoddens lokale industrihistorie. I tillegg til å være en del av Vannvegens fortellinger er kunstverket også en del av kommunens prosjekt med en industripromenade langs vannkanten og Norsk Industriarbeidermuseum sitt kunstprosjekt «Ekko».
Det 10,5 meter høypolerte ståltreet blir plassert på en gresskolle ved utløpet av Tinnåa ved Heddalsvannet. Ståltreet representerer jernverkhistorien på stedet og tømmerfløterhistorien til elven som renner forbi. Rundt omkring treet kommer røttene opp av bakken. Røttene holder symboler på Notoddens historie; en turbin for kraften, en vannkanne for kunstgjødsel, et vannspeil for vannveien. Gjennom det blanke stålet speiles Notodden slik byen er i dag, og menneskene som bor i byen. Skulpturen er et monument over skaperkraft, innovasjon og entreprenørskap på Notodden før -og nå.
Kunstprosjektet ble fullfinansiert nå i høst med god hjelp fra både det lokale næringsliv og Notodden kommune.
Målet med kunstprosjektet er å ta i bruk kunst som virkemiddel i stedsutvikling. Stammen på «TRE» har en diameter på 2 meter og vil bli et signalkunstverk, godt synlig i landskapet og gi en ønsket stopp-effekt.
Installasjonen skal gjøre Jernverkstomta til en attraktiv og sosial møteplass som innbyr til lek og aktivitet, så vel som en plass for ettertanke og refleksjon.
Av: Birgitte Gulla Løken