Kyststien i Bamble – Norges svar på Cinque Terre

Kortreist lykke langs Telemarkskysten. Dette er vandreruta for deg som liker storslått natur kombinert med både korte og lange turer. Etappene langs den røffe Bamblekysten tar deg fra sted til sted på en eventyrlig måte.

Referansen til Cinque Terre er ikke tilfeldig. Du kan flere steder se store deler av kysten løypa snor seg langs, stien er svært populær og de små stedene ligger som perler på snor.

Kyststien i Bamble går gjennom varierte omgivelser og byr på alt du ønsker deg av en innholdsrik vandretur. Topper med mektig utsikt og stupbratte fjellsider, svale svaberg og sandstrender. Du kan finne avsidesliggende deler av stien hvor du rusler uforstyrret eller du kan velge høydepunktene på stien og møte mange glade vandrere på din vei.

Velger du en dagstur på kyststien er du i godt lag. Dette er også vandreturen de fastboende og hyttefolket bruker. Over 70.000 bruker kyststien årlig.

Kysten gjort tilgjengelig for allmenheten

I 2012 åpnet Kyststien i Bamble etter møysommelig jobb med å knytte sammen deler av velbrukte stier til et sammenhengende stinett langs Bamblekysten. Bamble Turlag, tilsluttet Den Norske Turistforeningen, har etablert trapper, klopper, bruer, brygger og tau og ikke minst har de blåmerket den vel 60km lange stien.

Kyststien tar deg med til mang en perle langs kysten. I tillegg er det mulig å ta korte avstikkere flere steder for å komme til gode utsiktspunkter. Kyststien er blitt en attraktiv naturopplevelse for de som vil ha en kort ettermiddagstur eller en utfordrende tredagers vandring.

Les mer om kyststien i Bamble

Det mest slående ved kyststien i Bamble er nok det varierte landskapet, forteller turentusiasten oss.

Vi valgte å dele strekningen inn i seks ruter slik at hver etappe er en passe dagstur, forteller Steinar Skilhagen.

Overnatte underveis

Flere og flere får øynene opp for Kyststien i Bamble som et reisemål. Du kan ha baseferie på en av de sjarmerende stedene ved kysten og gå forskjellige etapper hver dag. Turene kan kombineres med å benytte ferge på sommeren og taxi for å komme til ønsket startpunkt eller retur fra endepunktet på dagsetappen. Slik får du valgfrihet til å sette sammen dine etapper slik det passer.

Rutene gir noe for enhver smak, både med vanskelighetsgrad og variert natur underveis. Høydepunktene er rikelig fordelt utover hele stien hvor hver etappe har sitt særpreg.

Hydrostranda i Bamble
Hydrostranda i Bamble

Husk å ta med badedrakt og håndkle, det er mange skjulte badeskatter langs Kyststien.

UNESCO arv og sjørøverhistorier

Kyststien passerer en rekke severdigheter. UNESCO Global Gea Norvegica Geopark har to besøksparker langs kyststien. I Steinvika og ved Rognstranda kan du lese på infoskiltene hvilken historie som ligger til grunn for de forskjellige fjellformasjonene.

Bamblekysten har gitt ly for sjørøveraktivitet ved flere anledninger.
Den beryktede tyske sjørøveren Klaus Størtebeker herjet i Østersjøen og Nordsjøen på 1300-tallet. Historien sier at han var så diger at han kunne styrte fire liter øl i en slurk! Størtebeker var også ved havn i Bamble, og ryktene sier at han har gravd ned en skatt i Åbyfjorden.

Les mer om Geoparken i Bamble

 

I Trosbyfjorden, under Napoleonskrigene på 1800-tallet, mener man at det har vært en kaperhavn. Her lå skipene godt beskyttet inne i fjorden. Skipene ble bygget lokalt for å angripe britiske og svenske handelsskip.

Under andre verdenskrig fikk den tyske arméen bygget to kystfort i Bamble. I Trolldalen og på Tangen Fort finner du de to krigsminnene som ble strategisk plassert for å forsvare seg mot angrep fra de allierte.

I dag kan du fortsatt se kanonstillingene og forsvarsverkene. Bunkerne er murt igjen siden krigens dager.

Foto VisitGrenland
Foto VisitGrenland

En langstrakt kyststripe

Kyststien utover Eidangerhalvøya i Porsgrunn ender i Brevik. På den andre siden av Breviksbrua, på handelsstedet Stathelle, starter Kyststien i Bamble. Den går videre sørøstover til Langesund med sin bykjerne og hoteller, før stien følger fjorden innover til Rognstranda med camping og butikk.

Videre til Hydrostranda med sommercafé, Åbyfjorden og fortsetter sørvestover forbi Brevikstrand med sine campingplasser, Trosby med butikk og gatekjøkken, Havparadiset i Hafsund og Sjøterrassen restaurant.

 

Her går stien tidvis helt i vannkanten videre til Valle med marina, restaurant og butikk. Siste del av stien bringer deg innover i landet til Fossing. Stien fortsetter inn i Kragerø kommune.
Det er altså mulighet for å både overnatte, spise og nyte på kyststien. Ta høyde for at en del av tilbudet kun er sesongåpent, sjekk åpningstider før du legger ut på tur.

Kyststien er stedet hvor glade vandrere og trimmere kommer igjen og igjen. Kanskje lar du deg begeistre over den flotte naturen, du også.

Kyststien i kombinasjon med båt, taxi eller buss

Du kan gå etapper på kyststien ved å gå en vei og benytte skjærgårdscruise-fergen Rognfjell, kystbussen eller Bamble Taxi den andre veien. Du får fastpris hos Bamble Taxi ved forhåndsbestilling.

Skjærgårdscruise: Bli med på skjærgårdscruise på Bamblekysten med båten Rognfjell. Den går fra Langesund til de ulike anløpene; Åby, Trosby, Sjøterrassen, Havparadiset og Valle, på onsdager, fredager og søndager i perioden 1. – 31. juli. Båten har 2 daglige avganger fra Langesund i denne perioden.
Kombiner båten med kyststien, hopp av og på båten, nyt god mat på en av restaurantene, bad og kos deg og ta båten i retur.
NB! Turen kan bli innstilt på kort varsel ved for mye vind. Turen må forhåndsbookes hos www.helgeroafergene.no

Kystbussen: Kystbussen vil ha daglige avganger fra Langesund kl. 11 og kl. 16 mandag-søndag i hele juli. Den kjører langs kysten til Valle og Langrønningen.
Ta bussen, gå deler av kyststien og kos deg hele dagen, og ta bussen tilbake om ettermiddagen.

Bamble Taxi: Går du kyststien fra Langesund og sørover til Valle kan du forhåndsbestille taxi med fastpris til returen med Bamble Taxi. Har du tatt skjærgårdscruiset samme dag, får du 20% avslag. Taxi/maxitaxi må forhåndsbestilles hos Bamble Taxi på tlf. 35 96 02 20.

Aktiviteter