Sankthansaften 1985. Bø Sommarland har sin aller første åpningsdag. Etter en sprø idé om et norsk svar på Disneyland og noen uredde folk som turte å satse på en badepark i et skogkledd landskap. Den våte ville parken i Folkestadgrenda i Bø har samlet over 5 millioner mennesker på 30 år, og blitt en viktig attraksjon for reiselivet i Telemark.
Første show på mange år!
Scenen i Bø Sommarland har samlet flere millioner mennesker fremfor Tv-skjermen. Fra 1986 til 1998 var det lagd 20-30 sceneshow som ble vist på TV. I 1991 var Sankthansshowet i Bø Sommarland ett av de mest sette programmene på NRK. En liten hemmelighet er at det ble spilt inn noen uker tidligere i strålende sol, for på selve dagen plaskregnet det.
Sankthansaften 2017. Regnet plasker ned igjen. Denne gangen hadde vi ikke gjort noen opptak på forhånd, men det ble Sankthansfest fra Telemark likevel. Det ble underholdningshow på TV2 med kjente og kjære artister. Davy Wathne og Siri Avlesen ledet oss gjennom kvelden, og sørget for en uforglemmelig aften. Sankthansaften ble igjen startskuddet for nye historier fra scenen i Bø Sommarland.
Kanskje var det de TV-sendte underholdnings-showene som satte Bø Sommarland på kartet?
Faktaboks
- Bø Sommarland
- Åpningstider i Bø Sommarland
- Bestill billett
- Attraksjoner i Bø Sommarland
- Overnnating i nærheten
Sjekk ut disse lenkene også for flere ferietips:
Eller var det Magasuget?
Magasuget er fortsatt den attraksjonen Bø Sommarland er mest kjent for. Siden åpningen av parken har den hatt status som selve varemerket. Det høye, røde tårnet som står midt i parken og venter på den som er tøff nok.
Se de forskjellige attraksjonene i Bø Sommarland
Bratt – brattere – brattest
Selvsagt var ikke Norges svar på Disneyland nok i seg selv – her måtte det en spektakulær attraksjon til. En som var hårreisende spennende, men sikker og trygg, og et blikkfang for presse og publikum.
Grunnleggerne av Sommarland dro på studietur til USA og Danmark, og det de kom hjem med var et minne som ble til et bilde og et mål. Målet var å bygge den høyeste vannsklia i verden, men skulle den egentlig bli den bratteste?
Dramatisk montering
Kranen, på 42 meter, som skulle plassere tårnet på toppen av sklien var ikke høy nok og alt holdt på å gå galt. Rett før toppdelen skulle plasseres tippet kranen over! En blanding av trolldom og kjempeflaks gjorde at sklien traff tårnet der den skulle, og monteringen kunne fullføres.
Men; da den var ferdigmontert ble sklia så tung at den seig over en meter innover i bakken og sklibanen fikk et ikke-planlagt fritt fall på 9 meter!
Av de tingene driftssjefen husker best er transporten av tårnet fra Peter Wessel ved kaia i Larvik. Det 24 meter lange slepet stoppet all trafikk, og langs veien til Bø måtte en flere steder rive ned gjerder for å komme frem med tårnet.
31 år senere er det ikke farlig å si at Magasuget ble bygd mer på entusiasme enn på faktisk kunnskap.
Det slående navnet
Magasuget ble akkurat så spennende og profilert som parken hadde håpet på. Vi mener at det ikke finnes et mer treffende navn på norsk som bedre forteller om vannsklias effekt på menneskekroppen. Magasuget er den ultimate testen på om du er en tøffing eller ikke.
#jegtokMagasuget
Å gjøre i buksa
På Sankthansaften 23.juni i år ble Davy Wathne utfordret i God Morgen Norge til å ta Magasuget på direkten. Av frykt for både høyde og å gjøre i buksa, gjorde han ikke det. Noen år tidligere måtte han nemlig hjelpe en bekjent som hadde «drete på seg» etter å ha satt utfor. Han hadde nok glemt noe viktig, Magasugets gylne regler.
Rett liggestilling er:
- På ryggen
- Armene i kryss
- Beina først, i kryss
Med beina i kryss, går alt riktig så bra.
Tør du å sette utfor i sommer?