Midt i hjertet av Telemark, 660 mho, - kun 7 km fra Europaveien, omgitt av arktisk og eksotisk natur finner du den historiske og idylliske fjellgården Vatnelian.
Faktaboks
Sjekk ut disse lekene også for flere tips om ferieturer:
Historien fra området strekker seg helt tilbake til 1500-tallet mens historien om Vatnelian startet med en innflyttet bygutt, nemlig ingeniøren og rikmannskaren Nils Schiøtt (f. 1872). Nils vokste opp i Oslo, kun en kort spasertur fra Det Kongelige Slott og hans oldefar var ingen ringere enn Jørgen Young. Forretningsmannen, kremmeren og stortingsrepresentanten som i 1833 var registrert som Kristianias rikeste mann og som har fått Youngstorget oppkalt etter seg.
Forelsket seg i Telemark
Etter hvert forlot Nils hovedstaden og satte kursen nordover, nærmere bestemt Trondheim. Her utdannet han seg til ingeniør og rundt 1900 kom han til Telemark og Ulefoss. Her var han med på selve oppbyggingen av sluseanlegget - hvor han senere ble han ansatt som kanalbestyrer og fløtningsinspektør.
Friluftsmann og fiskeentusiast som han var, kom han over denne perlen av en fjellgård og på en auksjon i 1911, slo han til. Først 9 år senere, i en alder av 48 år sa han opp jobben på Ulefoss og flyttet opp på gården. Lykken fortsatte da han 6 år senere giftet seg med Margit Nes.
Kongen på besøk
Ved to anledninger avla Kronprins Olav et besøk på gården til sin gamle venn. For i likhet med Nils var også Kong Olav en friluftsentusiast og som vi kanskje alle husker, svært glad i å stå på ski. På Vatnelian lå alt til rette for nettopp slike aktiviteter og opplevelser.
Det var i 1955 fra 23-28 mars at Kong Olav tilbragte hele fem hele dager på gården til Nils. Det andre besøket var i anledning 100-årsfeiring av det første rasedyrskuet i Norge, Kviteseid 1856 og 90-årsjubileet for Dyrsku’n i Seljord hvor Kronprins Olav var æresgjest. Dette kombinerte han med fritidsaktiviteter og opphold på gården til Nils.
Les også historien om Dyrsku'n - Ei dronning og ein innovatør
Testamenterte bort gården
I 1962 inngikk Nils en avtale med Skisportens Fremme i Morgedal, som han også var sterkt begeistret for. Avtalen gikk ut på at han skulle testamentere bort hele gården og alle sine antikviteter mot at de tok ansvar for å pleie han på hans eldre dager. Slik ble det og i 1972 døde han, 100 år gammel.
Senere ble gården solgt fra Skisportens Fremme til Kviteseid Kommune, men på grunn av store utfordringer med vedlikehold av gården solgte de den i 1988 til en kristen menighet. I dag drives Vatnelian av Skager Eiendom.
Modernisert i 2010
Eiendommen gjennomgikk en stor modernisering i 2010 og fremstår i dag som en meget innbydende og topp moderne fjellgård samtidig som man har bevart gamle treverk og gitt både rom og hytter historiske navn. Blant annet kan du helt øverst på eiendommen leie tømmerhytta Nilsbu som er oppkalt etter jakthytta Nils Schiøtt selv hadde bygd på tuftene etter "Sterke-Nils" hytta.
Idylliske muligheter
I naturskjønne omgivelser ligger alt til rette for minnerike opplevelser, om det er sammen med familien, vennegjengen eller store grupper, har Vatnelian noe å tilby alle – året rundt.
Med idylliske fiskevann i umiddelbar nærhet står robåten som tilhører eiendommen klar til å benyttes av gjestene. Ro deg gjennom den sjarmerende naturkanalen som binder Nystaulvatn til Liervatn, prøv fiskelykken og avslutt dagen med en naturlig spaopplevelse i form av et forfriskende bad eller snøbad etterfulgt av badstu i den romslige og vedfyrte badstua beliggende idyllisk nede ved Nystaulvatnet – her vil du garantert få varmen tilbake.
Rundt Vatnelian finner du et utall av fjelltopper, så her kan man velge å vrake i toppturer. Og bare like ovenfor, 8-900 moh. åpner det seg et stort myrområde fullt av multer og tyttebær klare for å bli plukket av kanskje deg?
Sporty ferie?
Kombiner ditt opphold på Vatnelian med et av Telemarks fineste motbakkeløp - Ordalsåta Opp. Løpet starter 609 meter over havet, ved det idylliske Nystaulvatnet, hvor Nils i sin tid satt ut både ørret og røye, og med målgang på Kviteseids nest høyeste fjell, Ordalsåta (1137 moh.). På toppen kan du nyte en velfortjent pause med fantastisk utsikt over Kviteseid.
Les også Telemarkskiens spenstige reise fra 1850 til i dag
Foretrekker du snø, ski og vinteraktiviteter, ja da er det bare å benytte den flotte gårdsplassen til lystbetonte og spektakulære vinteropplevelser, noe små og store garantert vil elske! Kun en kort kjøretur unna finner du også kjente skidestinasjoner som Rauland og Vrådal. Er du ute etter en mer kulturell opplevelse så kan du ta den korte kjøreturen på kun 20 minutter til Morgedal og Norsk Skieventyr og lære mer om skisportens opphav. Velkommen til en kongelig opplevelse i hjertet av Telemark!
Av Christina Frost, Visit Telemark