Vrådal – har en helst spesiell plass i mitt hjerte

Det familievennlige og hyggelige skisenteret Vrådal Panorama i Telemark er veldig populært blant oss danske. Jeg og min kone elsker å stå på alpinski der.

Alpinski på Vrådal
Alpinski på Vrådal

Vrådal

- Skal vi kjøre om kapp?
Den lille norske gutten som knapt er kommet i tenårene kikker utfordrende og forventningsfullt på meg. Jeg har nettopp kommet meg opp med skiheisen til daskebakken på Vrådal Panorama Skisenter- jeg rister mine godt gjennomsyrede bein og får skiene på plass før jeg svarer han.

Vi kjenner overhode ikke hverandre men når man er i fjellheimen og står på alpin-ski så er alle andre skiløpere gode venner, uansett alder, kjønn og ferdighetsnivå. Samtidig er man i en slags merkelig brorskap hvor fellesnevneren er fysisk trening på ski i en hvit verden. I tillegg får man både ladet batteriene og glede som bonus.

Gutten ser klar ut for å konkurrere i sin fargerike ski-outfit, og han har til og med en rød hanekam klistret på hjelmen sin som skal signalisere «fart og fight». Det skal selvsagt skremme motstanderen en smule..

Klar for fart og fight!

Alpin på Vrådal

Tar utfordringen

Jeg er selv et konkurransemenneske, så jeg tar selvfølgelig i mot utfordringen om å kjøre om kapp i skibakken.

- Ja det kan vi da godt, sier jeg til gutten mens jeg retter opp skibrillene mine. Samtidig tenker jeg med meg selv: -Han skal søren meg få juling…

Og svisj... Jeg får nesten ikke svart han, før han stikker av og begynner å stå nedover bakken. Det er ingen dommer som kan stoppe han for å ha tyvstartet, så det er bare å komme seg avgårde og prøve å ta igjen det lille norske «fartslynet». Men det var vist letter sagt enn gjort. Gutten flyr jo omtrent over bakken. Jeg bruker de beste triksa jeg kan, men det ser ut for meg at guttungen er født med ski på bena. Han plugger ikke en eneste gang og han kjører selvfølgelig kun med parallelle ski hele veien ned.

Quality Straand Hotel, Vrådal

Gratulerer skihaien

Her gjelder tilsynelatende kun den direkte veien til målet, som er ved foten av fjellet der skiheisen starter. Og ja, den norske fartsdjevelen vinner og kommer i mål en håndfull sekunder før meg. Jeg kjører ned til den lille skihaien og gratulerer han med seieren. Men det er ikke mange sekundene før han er i skiheisen på vei opp mot toppen og er kanskje klar for nytt kappløp mot en annen danske.

Hvem vet – kanskje den lille gutten er en av fremtidens kommende skistjerner i verdensklasse som det norske ikonet Aksel Lund Svindal. Nordmannen har vunnet stort sett alt som er verdt å vinne på den alpine scenen i styrtløp, Super-G og storslalåm.

Se løypekart på Vrådal

Langrenn på Vrådal
Langrenn på Vrådal

En sprakende peis

Tross det klare nederlaget kan jeg ikke la være å trekke på smilebåndet over vår styrtløp-konkurransen. Jeg gleder meg allerede til å fortelle min kone om dagens hendelse, når vi sitter i hver vår lenestol med et glass vin foran den sprakende peisen på hotellet i Vrådal etter en deilig middag.  Vi bor nemlig på Straand Hotel- det sjarmerende familiehotellet som er symbolet på en klassisk og et veldig hyggelig høyfjellshotell. Jeg skal forøvrig hilse og si at norsk fjellhygge er veldig avhengighetsskapende.

Hotell opplevelsen blir toppet av verts paret, hotelleier Johan Straand og hans danske hustru Helle, som for øvrig kommer fra Aalborg i Danmark, som fikk oss til å føle at vi er en del av familien på stedet.

Verdens første 8 stetter stolheis på                             Vrådal Panorama Skisenter

Vrådal Panorama Skisenter- 8 setter stolheis

Intimitet i skiområdet

Familievennlig og hyggelig atmosfære er noe som karakteriserer hele skiområdet etter mitt inntrykk. Vrådal Panorama Skisenter ligger kun 5-6 km fra  Straand Hotel, og hvis man ikke ønsker å kjøre egen bil dit, kan man bare hoppe på skibussen ved hotellet. Det sentrale fokuset på infrastrukturen i skisentret er nokså naturlig på stolheisen, som ikke har mindre enn 8 sitteplasser. Det er absolutt ikke hverdagskost med en stolheis med plass til 8 skiløpere av gangen. Nordmenn kan slå seg på brystet for å ha fått verdens første største stolheis i 1998.

Løypene og fjellet er helt fantastiske og jeg tror også at man får følelsen av intimitet i skiområdet. Det har noe med at man får en spesiell følelse i kroppen av å være på hjemmebane. Eller sagt på en annen måte:

- Vrådal – har fått en helt spesiell plass i mitt hjerte…

Av Torben O. Andersen- journalist Nordjyske

Aktiviteter