Yrende båtliv på Telemarkskanalen

Bluesbrygga - foto Inge Fjelldalen

I fjor var det nesten 30 000  reisende med kanalbåt på Telemarkskanalen, og hundrevis av fritidsbåter passerer hver sommer gjennom slusene. – Den klassiske kanalturen gjennom Norges vakreste natur, med utrolig mange valgmuligheter, er utrolig populær og det skal godt gjøres å finne noen som ikke anbefaler den, sier Janne Lindgren, daglig leder i Skien Dalen Skipsselskap.

 

Mange nordmenn fikk for alvor kjennskap til Telemarkskanalen og de fantastiske omgivelsene gjennom NRK sin minutt-for-minutt-sending i 2012. Denne reisen inn i fortiden, der du får norsk natur på sitt beste og slusing slik den foregikk for over 100 år siden, er en opplevelse som aldri skuffer.

– Det vanligste kommentaren jeg hører fra folk som har besøkt Telemarkskanalen, er «Hvorfor har vi ikke gjort dette før», og de som bare tar deler av turen kommer ofte tilbake for å ta hele turen, eller i hvert fall den delen de mangler. Det viser at en tur med kanalbåt eller i egen fritidsbåt ikke er noe man vil gå glipp av, fastslår Janne Lindgren.

På vannene langs kanalen finnes det vanvittig mange flotte steder hvor man kan legge inntil med båten sin;

last ned (1)

Det er mange hyggelige overnattingssteder langs kanalen, vakre Dalen Hotel er en av de

Foto: Arne Rosland - Dalen Hotel

Mange gode valgalternativer

Du kan nemlig velge mellom korte og lange turer med en av de nostalgiske kanalbåtene MS Victoria, MS Henrik Ibsen eller den noe nyere MS Telemarken.

– Vi anbefaler selvsagt de lengre turene. Det er nemlig så mye å se på og oppleve at man nesten er redd for å gå glipp av noe om man ikke følger med, og selv kapteinene våre oppdager stadig noe nytt. Og det er ikke rart, med den spektakulære variasjonen vi byr på – her starter man turen i en bykjerne og snirkler seg så mot det som nesten er en vestlandsfjord omringet av høye fjell. Det er virkelig en magisk reise gjennom storslått natur, sier Janne.

Om du har lyst til å forlenge turen utover tiden turen tar, anbefales en eller flere netter på et av de mange trivelige overnattingsstedene som finnes langs kanalen. Mange kombinerer også den klassiske båtturen med mer aktive opplevelser med sykling, vandring eller padling.

På nettsidene våre finner du mange forslag til det som er verdt å oppleve. Kanalturene kan også kombineres med et besøk på noen av de flotte kulturattraksjonene som ligger langs Telemarkskanalen. Valgene er utrolig mange, og alle alternativene særdeles gode, inviterer Janne.

Kviteseid brygge - minutt for minutt 2012 - foto Elisabeth Lid

Flott for fritidsbåter

Også de som har mulighet til å reise med sin egen båt bør kjenne sin besøkelsestid. Kanalen er åpen for slusing av fritidsbåter i sesongen fra 21. juni – 15. august.

– På vannene langs kanalen finnes det vanvittig mange flotte steder hvor man kan legge inntil med båten sin og være så å si alene på koselige strender og holmer. Samtidig byr turen også på mange flotte gjestehavner om du ønsker mer liv og røre. Jeg har ennå til gode å møte en båteier som angrer på at de tok turen til Telemarkskanalen, forteller Janne.

Notodden Bluesfestival 2009
Beth Hart
Notodden Bluesfestival 2009 Beth Hart

Ta båten til Notodden Bluesfestivals

Visste du at du kan ta din egen båt til Notodden? I år arrangeres Notodden Bluesfestival for 31. gang, og har et program verdig et jubileum. Fra 1. til 4. august kan du få med deg mer enn 40 artister. Her er det mange fenomenale internasjonale og norske artister som Rival Sons, Little Steven, Walter Trout, Ulf Lundell, Billy F. Gibbons, DumDum Boys, BigBang og mange flere.

Kjøp billett til Notodden Bluesfestivalen.

Faktaboks

Sjekk ut disse lenkene også hvis du skal ta båten til Notodden Bluesfestivalen:

Notodden Gjestehavn yrer hvert år av liv under festivalen. Her er det plass til 140-150 «bluesbåter» som har kommet vannveien oppover Telemarkskanalen. Ønsker du å ankomme i egen båt er det lurt å være ute i god tid. Kom gjerne noen dager før festivalen for å sikre deg plass.

Det å kjøre egen båt på Telemarkskanalen er en opplevelse i seg selv. Kommer du fra Skien starter turen opp Skien sluse, og 5 Nm etter kommer du til Løveid sluse. Her blir du hevet gjennom 3 slusekammer før turen fortsetter ca 25 Nm til Notodden. Kart kan du kjøpe i Skien sluse.

Notodden Bluseum, Europas eneste blues museum
Notodden Bluseum, Europas eneste blues museum
Aktiviteter