80 år siden Tungtvannsaksjonen på Vemork

Natt til 28. februar er det 80 år siden den berømte tungtvannsaksjonen – Operasjon Gunnerside på Vemork ved Rjukan. Gunnerside var en av fire sabotasjeaksjoner som bidro til å hindre at naziregimet kunne klare å lage atombombe.

Kraftstasjonen og hydrogenfabrikken på Vemork
Kraftstasjonen og hydrogenfabrikken på Vemork

Det hele startet...

Vinje og Tinn i Telemark var blant de siste områdene i Sør-Norge som falt på tyske hender etter invasjonen 9. april 1940. I Tyskland mente forskerne at tungtvann var et nødvendig hjelpestoff om det skulle være mulig å utvikle en atombombe. Dermed kom Hydros hydrogenfabrikk på Vemork fort i fokus både hos de allierte og hos okkupasjonsmakten.

Atombomben kunne avgjøre krigens utfall. Dette var både en politisk oppfatning og inntrykket de allierte vitenskapsmennene satt med mens krigen var under full utvikling. I USA ble det arbeidet intenst for å fremkalle en kjernefysisk eksplosjon etter andre prinsipper. I Europa var det bare på Vemork at tungtvann ble produsert i større mengder. Dette måtte stoppes...

Fire sabotasjeaksjoner ble igangsatt for å hindre at nazistene fikk tilgang til de nødvendige mengder tungtvann. Operasjon Gunnerside er kjent som en av de meste vellykkede sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig.

Operasjon Grouse og Operasjon Freshman

Det begynte i mars 1942. En enkelt mann ble sluppet ned for å skaffe etterretninger om produksjonen av tungtvann. Den 19. oktober ble fire andre nordmenn sluppet ned i fallskjerm nær Songadalen, vest for Rjukan. Alle var Rjukan-gutter, og godt kjent i terrenget. De skulle forberede sabotasjeaksjonen, og sendte radiomeldinger til England. «Grouse» (rype) ble gruppen kalt. «Grouse» fikk en slitsom tur frem til sitt planlagte hovedkvarter. Lenge var de uten kontakt med omverdenen inntil en ny akkumulator ble anskaffet til radiostasjonen.

Les også historien om "Den industrielle verdensarven i Telemark"

Bombingen av Vemork
Bombingen av Vemork

Etter en måned, den 19. november 1942, kunne en britisk sabotasjegruppe sendes av sted fra England (Operasjon Freshman). To glidefly skulle frakte 34 mann fra en spesialavdeling, som så skulle angripe tungtvannsanlegget på Vemork, og ødelegge det. «Grouse» skulle forberede landingen på Skoland ved Møsvann.

Motorflyet som trakk det ene glideflyet ble knust mot et fjell på Sør-Vestlandet, og glideflyet styrtet med det. Det andre motorflyet mistet glider nr. 2 og dermed var sabotasjegruppen gått tapt. Noen ble drept i styrten, mens de overlevende ble drept av tyskerne.

Men «Grouse» besto. Riktignok byttet gruppen navn til «Swallow» - svale - og måtte trekke seg langt inn på den øde Hardangervidda for vinteren, men den klarte seg. Guttene levde på reinsdyr. For å skaffe seg de nødvendige næringsstoffene måtte de spise alt på dyrene, til og med innholdet i reinsdyrmagene.

Les også historien om Sam Eyde, grunderen bak Norsk Hydro

Nesten hele Gunnerside teamet samlet i London. Foto: Tronstadsamlingen/NIA
Nesten hele Gunnerside teamet samlet i London. Foto: Tronstadsamlingen/NIA
Tungtvannsaksjonen på Vemork-Operasjon Gunnerside Foto: Bjørn Harry Schønhaug
Tungtvannsaksjonen på Vemork-Operasjon Gunnerside Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Operasjon Gunnerside

Den britiske overkommandoen var klar over at det norske bakketeamet (Grouse) fra det første sprengningsforsøket hadde overlevd, og besluttet å bygge videre på denne gruppen ved å sende inn seks nye norske fallskjermsoldater fra Norwegian Independent Company no 1. Den 16. februar 1943 landet en ny gruppe på Hardangervidda, seks unge nordmenn som var spesialtrenet for oppdraget. De landet fem mil fra målet, og kom rett opp i et forrykende uvær. Derfor tok det flere dager før den nye gruppen, «Gunnerside», kunne forenes med «Swallow».

Natt til 28. februar lå sabotørene klare i Fjøsbudalen nord for fabrikkanleggene på Vemork, og begynte den farlige og slitsomme nedstigningen. De forserte det ville juvet nedenfor fabrikken, og klippet seg gjennom porten til anlegget. Dekningspartiet gikk i stilling, og sprengningspartiet gikk frem. Sprengladningene ble lagt, og eksplosjonen ødela høykonsentrasjonsanlegget og store mengder verdifullt tungtvann. De tyske vaktmannskapene  merket ingen ting før det hele var over. Men da var gruppen på vei opp mot fjellet igjen, langs den gamle anleggsveien under Krossobanen. Det ble en strabasiøs tur, men alle kom i sikkerhet.

Igjen ble gruppen delt. Sprengningspartiet gikk fullt bevæpnet og i full uniform på ski fra Rjukan over Hallingdal, Valdres, Gudbrandsdalen, Østerdalen og over til Sverige. De øvrige spredte seg innover Hardangervidda. Flere tusen tyskere omringet og finkjemmet vidda. Radiostasjonen fortsatte sin kontakt med overkommandoen i London frem til krigens slutt.

Se NRK- dokumentaren om Tungtvannskjelleren

Jakten på tungtvannskjelleren

I 1977 bestemte Hydro seg for å sprenge hydrogenfabrikken etter at produksjonen hadde stått stille i en del år. 40 år seinere - høsten 2017 - startet Norges første industriarkeologiske utgraving. Etter et par intense uker kunne det bekreftes at kjelleren, der tungtvannskolonnene hadde stått, var funnet – og var på det nærmeste intakt.

Se vernebygget over Tungtvannskjelleren slik det skal bygges

Selv om rommet var blitt forandret noe mellom 1943 og nedrivningen av fabrikken i 1977, viser sporene i betong og tegninger fra krigstidens tid det opprinnelige rommet.

I sommer åpnet den sagnomsuste tungtvannskjelleren for publikum. Det betyr at du kan gå der heltene gikk, stå der heltene sto og se resultatet av aksjonen som påvirket verdenshistorien – akkurat der det skjedde.

Minneseremoni og utstillingsåpning på 80-årsdagen for Tungtvannsaksjonen på Vemork

28. februar 2023, 80 år etter at soldater fra Kompani Linge saboterte tungtvannsproduksjonen på Vemork åpner Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) en omfattende utstilling samme dag og på nøyaktig samme sted som den risikable aksjonen ble gjennomført.

I den nye utstillingen Tungtvannskjelleren fortelles den dramatiske historien om hva som skjedde da tungtvannscellene ble sprengt på stedet, og i rommet, der aksjonen fant sted. Historien formidles gjennom virkemidler som gir en sterk og «tett på» opplevelse.

Utstillingen gir innsikt i sabotørenes historie for å skape refleksjon og forståelse for valgene de tok. Det forteller mye om hvordan de var som mennesker», sier utstillingsansvarlig Gunhild Lurås ved NIA
Utstillingen inviterer oss til å ta stilling til flere dilemmaer som sabotørene sto i underveis. Vi kan også dra på oppdagelsesferd med UV-lykter i kjelleren og følge soldatenes framrykking, hva som skjedde på fabrikkområdet og flukten ved hjelp av AR-teknologi.
Utstillingen forklarer også den eletrokjemiskeprosessen frem til produktet tungtvann.

«Utstillingen og formidlingen er etablert i den autentiske, historiske setting. Det er unikt, sier Arne Kvorning. Utviklingen av både det fysiske konseptet og den dramaturgiske fortellingen har vært et tett og inspirerende samarbeid mellom NIA og Kvorning Design.

Lunten-er-taendt-30-sek-til-tungtvandsanlaegget-spraenges
Vemork: Lunten er tent 30 sek til tungtvandsanlaegget sprenges

Direktør Anna Hereid gleder seg til å åpne en ny attraksjon for museet: «At det er mulig å finne, planlegge og realisere et nasjonalt og internasjonalt symbol på motstandskamp og industriell innovasjon på så kort tid vitner om betydningen denne historien har også i dagen samfunn. At vi i tillegg til byggeprosjektet også kan realisere en utstilling som gir kommende generasjoner mulighet til å lære og reflektere er uvurderlig viktig og vi kunne aldri klart det uten det store bidraget til utstillingsarbeidet fra Sparebankstiftelsen DNB, Tinn kommune, Kulturrådet, samt Vestfold og Telemark fylkeskommune », sier Anna Hereid, direktør ved NIA.

Minneseremoni og utstillingsåpning

Tirsdag 28. februar vil minneseremonien starte med kransenedleggelse ved minnesmerket for operasjon Gunnerside på Vemork.
Maja Foss Five, varaordfører og leder for hovedutvalget for kultur Vestfold og Telemark fylkeskommune er konferansier og leder oss gjennom seremonien.

Blant talerne finner vi konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, sjef for de norske spesialtyrkene, Joar Eidheim og sønn av Gunnersidesoldat Birger Strømsheim, Birger Dag Strømsheim.
Forfatter og illustratør John S.Jamtlis kritikerroste Sabotør tegneserie som omhandler motstandskampen under andre verdenskrig i Norge vil også være tilstede.

Kunstneriske innslag blir ved Kongelige norske marines musikkorps og Det Norske Jentekor.

Historie