Forelsket i Dalen i Telemark

I enden av Telemarkskanalen troner «eventyrhotellet» Dalen Hotel. Det vakre hotellet ble bygd i romantisk dragestil og har vært en stor turistattraksjon helt siden den ble åpnet i 1894. Inger og Steinar tok turen til Dalen Hotel i juli 2015 for første gang. De ble helt forelsket i hotellet og gjentok besøket hele 7 ganger på 1,5 år.

Steinar Flåten og Inger Johanne Tsolis
Steinar Flåten og Inger Johanne Tsolis

Første møte med Dalen

Steinar Flåten og Inger Johanne Tsolis hadde nylig blitt sammen og begge hadde lenge ønsket seg å ta en tur på Telemarkskanalen. I juli 2015 bestemte de seg for å gjøre drømmen til virkelighet og bestilte båttur med overnatting på Dalen, men Dalen og Dalen Hotel viste paret ikke så mye om.

– Vi kjørte ned til Skien parkerte bilen på kaia og tok M/S Victoria på Telemarkskanalen. Vi var heldige med været så vi satt ute og koste oss med mat og drikke og beundret den vakre naturen helt opp til Dalen, forteller Inger.

– Det var moro å oppleve slusene, spesielt Vrangfoss som er den største slusa. Jeg har en del båtvenner som allerede hadde vært på kanalen med egen båt og har fortalt meg en del om det. Det var spennende å cruise gjennom de gamle slusene selv, legger Steinar til.»

M/S Victoria i Vrangfoss sluse
M/S Victoria i Vrangfoss sluse

Så fort paret ankom Dalen, begynte det å pøsregne. Og som om ikke det var nok, mistet de også veteranbussen, så løp de til hotellet. Det var ikke den beste starten på Dalen akkurat.

– Da vi fikk roet oss litt gikk vi ned på hotellets restaurant for å spise. Maten var helt fantastisk og vi angret nesten på at vi spiste så mye på båten. Etter middagen flyttet vi oss i peisestuen, hvor det var en kjempekoselig atmosfære med fyr i peisen og avslappende pianomusikk. Vi tok et par glass vin og etter hvert kom vi i prat med betjeningen. Vi fikk en liten omvisning på hotellet av Jon Marius, og vi ble mektig imponert av hans formidlingsevne og store kunnskaper om hotellets og områdets historie. Vi bestilte nytt opphold på hotellet før vi la oss samme kveld.

Dagen etter tok paret turen tilbake til Skien med buss.                          – Det var forferdelig trist å reise så fort fra det flotte hotellet, forteller Steinar.

Steinar storkoser seg i peisestua på Dalen Hotel

20161001_103237_resized

Et av parets favoritt rett på hotelets restaurant er rosastekt andebryst fra Holtegård

14560039_10154694081180572_5335126201337078108_o

Gourmet-weekend på Dalen

Paret klarte ikke å vente lenge til neste besøk og allerede i august satt de seg i bilen og kjørte til Dalen Hotel. De elsker å prøve ut forskjellige matretter, så denne gangen skulle de virkelig på gourmet-weekend på Dalen Hotel. Været "skuffet ikke" denne gangen heller -  det regnet igjen, men paret koste seg på Dalen uansett.

–Vi fikk prøvd ut mye god mat og jeg ble også veldig begeistret for ølen de serverte. Det viste seg at det var øl fra Telemark så på vei hjem stoppet vi innom Lindheim Ølkompani i Fruktbygda Gvarv og kjøpte flere flasker til å ha med hjem, forteller Steinar.

Denne gangen hadde de litt mer tid på seg så de tok en tur på Vest-Telemark Museum og så blant annet stavkirken.

– Det var litt av en historie det og; vi hadde aldri vært i en stavkirke før og vi fikk lært masse om det takket være den flinke guiden på museet. På hotellet ble vi veldig godt kjent med direktøren, Malin og resepsjonisten, Eirik. Fra det ene til det andre fant vi ut av at de var i full gang med å planlegge Halloween-helgen. Og da sa Steinar med engang at dette måtte vi være med på, og det var jeg helt enig i, forteller Inger.

20160515_122218_resized

Utsikt fra Rui-plassen

Mordet på Dalen Hotel

Halloween-helgen er det årets siste arrangement og sesongavslutning for Dalen Hotel. Det passer spesielt bra siden hotellet har sin egen spøkelseshistorie – den grå dame, som vandrer i hotellet er en stillferdig gjest. Det er sagt at det er gjenferd av en ung engelsk lady, som bodde her først på 1900-tallet. Hun var gravid om våren da hun kom, men reiste uten barn om høsten. På rom 17 hvor hun bodde er det hørt barnegråt.

Paret forteller at det var en meget spennende kveld. De fikk servert god mat og ble dratt med på et morsomt teaterspill hvor de måtte hjelpe politiet til å løse mordmysteriet.

– Det var som å være med i Sherlock Holms, veldig moro. Vi ble også kjent med de andre gjestene siden vi ble delt opp i grupper. Så avsluttet vi med premiering og historiefortelling i peisestua, forteller Inger.

Herregårdsmord på Dalen Hotel under Halloween helgen
Herregårdsmord på Dalen Hotel under Halloween helgen

Delte gleden med familien

Siden paret ble så forelsket i Dalen, tenkte de at det hadde vært hyggelig å dele det med noen kjær. Derfor, i mai 2016, bestemte de seg for å ta med seg Liv, moren til Steinar. Hun er en hyggelig og sprek dame på 73 år, som er glad i natur. Heldigvis var været på deres side denne gangen. Først tok de turen til Vest-Telemark museum for å vise henne den vesle vakre stavkirken og så tok de en gåtur til Rui-plassen.

– Det var helt nydelig i mai. Vi fant orkideer, noen gule og noen lilla. Det var løvetann så langt øyet kunne se og kirsebærblomstrende trær. Fra Rui var det bare en ufattelig fin utsikt, sier Inger.

Steinar og mamaen Liv på Eidsborg Stavkirke
Steinar og mamaen Liv på Eidsborg Stavkirke

Lutefisklaget og smalahovet

– Vi måtte bare få med oss Lutefisklaget og smalahovet. Da var det liv på hotellet med 80 gjester på lutefisk. Hele helgen tilbrakte vi på hotellet og da ble vi blant annet kjent med Thor Morten Halvorsen, eieren av hotellet – veldig hyggelige fyr, forteller Steinar.

På smalahovet traff paret Thor Morten igjen og i tillegg ble de kjent med Erling Kristensen, kjedesjef NHG. Hotellet har en veteranbuss og den lekre veteranbilen - Jaguar 3,8l fra 1958. Begge hadde Steinar lagt merke til siden de kom første gang på Dalen, men det er først da han fortalte Erlig at han ville prøve Jaguaren.

– Jeg ble helt fascinert av den bilen og spurte Erling om jeg kunne få lov til å kjøre den en liten tur? Senere samme kveld tilbudte Erling at vi kunne kjøre Jaguaren hjem til Båtstø på søndagen hvis vi hadde lyst. Den skulle leveres på service i Oslo noen dager senere, så da kunne noen hente den hos oss en av dagene. Det var virkelig drømmen det, både jeg og Inger bytta på å kjøre. Helt fantastisk, forteller Steinar begeistret. Halvorsen henta bilen påfølgende tirsdag.

Stas å bli hentet på bryggen av piccolo i veteranbil!

Dalen

Det tradisjonelle «Smalahovelaget» arrangeres på Dalen Hotel for 19 året på rad i 2017.

smalahovet

Det unike ved Dalen og Dalen Hotel

Grunnen til at Steinar og Inger har forelsket seg i Dalen er at de blir tatt godt i mot hver eneste gang de er der.

– De ansatte er dyktige både på mat og drikke, de har stor kunnskap og er flinke til å fortelle en historie rundt alt de lager, noe som gjør det spennende å høre på. I tillegg er menneskene her så hyggelige, ikke bare på hotellet men også lokalbefolkningen. Vi har blitt kjent med noen av de som bor på Dalen. I tillegg er både hotellet og omgivelsene eventyrlige, så det er helt umulig å ikke forelske seg i denne plassen, avslutter paret.

Paret har allerede booket sin neste reise. Ta turen til Dalen og opplev eventyrhotellet du også! Kanskje du får hilst på Inger Johanne og Steiner også, og får to venner for livet. Alt er mulig på eventyrhotellet.

Historie