Historien bak Gamle Union Brug Antikk

Gamle Union Brug, eller Skotfoss Bruk som mange kanskje kjenner det bedre som, ble etablert av Union Co. i 1891 ved Skotfossen, og ved Skienselvas utløp fra Norsjø. I dag, 37 år etter nedleggelsen av fabrikken, er dette kanskje Telemarks best bevarte interiørhemmelighet.

Gamle Union Brug i all sin prakt
Gamle Union Brug i all sin prakt

Nord-Europas største papirfabrikk

Produksjonen startet i 1893 og fabrikken var noen år Nord-Europas største papirfabrikk. Anlegget og fabrikken trakk til seg et stort antall arbeidere, i stor grad fra Telemark, men mange kom også fra nabolandet Sverige. Tettstedet Skotfoss vokste fram rundt fabrikken, som hadde sammenhengende virksomhet i nær 100 år, fram til den endelige avviklingen i 1986/1987.

Gamle Union Brug Antikk

I Unions gamle lokaler på Skotfoss i Skien, med sine ca. 1.700 innbyggere, ligger nå en av landets største antikkforretninger. Her finner du møbler, porselen, kunst, gammeldagse klær, biler og andre antikviteter fra hele Europa. 1.700 kvadratmeter fylt opp med skatter. Butikken eies og drives av Svein Levi og Jorunn Sekse.

Vi ble med inn.

Nostalgisk atmosfære

I det dørene åpnes merkes den nostalgiske atmosfæren inne i den historiske fabrikkbygningen til Union på Skotfoss, utenfor Skien i Telemark. 14 år er gått siden dørene til Gamle Union Brug Antikk åpnet. I 4. etasje i de historiske fabrikklokalene finner du alt fra gamle biler til gammeldagse kjoler.

I butikken finner du disse gamle bilene
I butikken finner du disse gamle bilene
Gammeldagse kjoler
Gammeldagse kjoler

Hobby og lidenskap

Det hele startet med interessen for gamle ting og i 2002 bosatte familien Sekse seg her på Skotfoss. I denne gamle perlen av et industribygg så ekteparet Sekse et potensiale ingen andre gjorde. Og i takt med den økende interessen for antikviteter siden åpningen av butikken i 2010, har Svein Levi og kona Jorunn Kristine i flere omganger utvidet butikken. Sammen reiser de land og strand på jakt etter skatter. Sverige, Danmark, Frankrike, Belgia, Nederland og England er bare noen av landene varesortimentet gjenspeiler.

Selv om de fleste antikvitetene stammer fra 1800-tallet finner man også antikviteter fra Vikingtiden. «Og en ambolt fra 900-tallet», legger Svein til på spørsmål om hvilken tidsepoke antikvitetene i butikken stammer fra. For at en gjenstand skal kunne kalle seg antikvitet må den være mer minst 100 år gammel, lærer vi.

Svein Levi forteller om en helt utrolig reise

Visjoner og synliggjøring av gammel industrihistorie

Svein Levi tar oss med rundt i fabrikken og avslører samtidig noen av hans planer og visjoner for fremtiden. I disse planene ligger blant annet et stort atelier i tillegg til etablering av leiligheter i toppetasjen. Vi ønsker å gjøre dette gamle industribygget til noe spennende og dynamisk, sier Svein Levi, og legger til at de ønsker å synliggjøre den gamle industrihistorien.

Kulturhistoriske omgivelser

Med innsjøen Norsjø på den ene siden og Telemarkskanalen med Løveid sluse kun et par steinkast unna på den andre siden, ligger Gamle Union Brug Antikk omkranset i naturskjønne omgivelser. Et besøk på Gamle Union Brug gir deg samtidig en fantastisk mulighet til å vandre i et idyllisk og kulturhistoriske område. Ta med deg hele familien og benytt anledningen til en rusletur på den flotte Skotfosstien, langs slusene eller i kulturhistoriske Røråsen.

Skotfoss Bruk

Det mest omtalte industribygget i norsk fotballhistorie? Det ryktes nemlig at de engelske industriarbeiderne som kom til Skotfoss Bruk på 1880-tallet hadde med seg en fotball. Dermed sørget de for at Skotfoss ble et av de første stedene i Norge hvor fotballsporten ble utøvet. Herfra skal den ha spredd seg til Skien, så hele Grenland og videre utover. I tillegg til å være først ute med fotballen, skulle Skotfoss Bruk bare noen år senere bli stedet for Skandinavias første elektrifiserte jernbane. Dette bidro til at Skotfoss og Grenland styrket sin posisjon som en industriell maktfaktor.

Formann Ludvig Forvald har fått sin egen gate oppkalt etter seg.  Foto: Alexander Almvik
Formann Ludvig Forvald har fått sin egen gate oppkalt etter seg. Foto: Alexander Almvik

Formann med stor F

Ludvig Forvald. Mannen som satte Skotfoss og Odds Ballklubb på kartet. Tidlig 1900-tallet kom Ludvig Forvald til Skotfoss sammen med sin kone og deres to barn, og i 1894 tok han initiativet til å ta fotballspillet inn i det som den gang het «Idrætsforeningen Odd».

Ludvig Forvald var Odds Ballklubbs første formann i periodene 1894-1901 og 1909-1910, og skrev for øvrig den første læreboka i fotball her til lands. Hvor hadde norsk fotball vært uten Skotfoss Bruk og Ludvig Forvald?

Av Christina Frost

Historie