Det hele startet med Olav Svartdal, Gaustablikks grunnlegger, som «bar på en drøm» i følge boka «Gaustakongen» skrevet av forfatteren Arvid Møller – «Det gikk en liten gutt hjemme i Flatdal og drømte om en gang å bli eier av sitt eget hotell, enda større og enda gildere enn gjestgiveriet som tanta og onkelen hans drev på Nutheim». Gutten gikk og drømte i årevis.
Etter flere år som skitrener i USA, kom han tilbake til Norge og lette som en Askeladd etter et sted der han kunne bygge sitt eget hotell. Og det var i Valdres han fant, nemlig sin store kjærlighet, Didi. Og det var på Danebu i Valdres at han opprinnelig hadde tenkt å realisere drømmen om eget hotell, forteller Olavs datter Britt Svartdal. Slik ble det altså ikke. Ikke i Valdres i alle fall.
Reisetips
Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur til Gaustablikk:
- Gaustablikk Høyfjellshotell
- Gaustablikk Skisenter
- Gaustabanen
- Aktiviteter på Rjukan
- Attraksjoner på Rjukan
Målrettet
For på grunn av manglende interesse for hotellutbygging fra kommunene i Valdres, så Olav og Didi seg til Telemark og Tinn kommune som hadde sagt seg villig til å satse på turistnæringen. Valget falt på Rjukan Fjellstue som de sammen drev noen år før ordføreren i Tinn fikk nyss i om at ekteparet hadde planer om å bygge hotell i området, og det var da jakten på den perfekte hotelltomten for alvor startet. Sammen spente de på seg skia og dro på jakt etter egnede tomter og da de sent på 60-tallet kom til Kvitåvatn, var han ikke i tvil. Det var her, midt i villmarka, i et myrlendt terreng med tyttebær og grønn granskog, vendt mot selveste Gaustatoppen, at eventyret startet. Og våren 1970 var hotelldrømmen et faktum.
Stuntmann for Kirk Douglas
I forbindelse med innspillingen av «Heroes of Telemark» i 1964 var det Olav, som på bakgrunn av det som må ha vært en meget god søknad, ble valgt ut til stuntmann for Kirk Douglas. De var på en måte ytterpunktene av hverandre, selv om de utseendemessig kunne ligne litt var det store kontraster i blant annet skiferdigheter, forteller Britt muntert. Det sies at han tjente sin første grunnkapital til hotellet på denne filmen.
Les også historien om "Den industrielle verdensarven i Telemark"
Fra fjellstue til høyfjellshotell
Før Gaustablikk Høyfjellshotell stod ferdig våren 1970 het det Gaustablikk fjellstue. Den beskjedne fjellstua hadde 50 rom - og skisenteret, som var en del av hotellet, bestod av 1 skiheis og 2 nedfarter. Siden den gang har hotellet gjennomgått mer enn 20 utbygginger og tilbudet er utvidet med både hytter og leiligheter. Med utbygging av både heiser og øvrige fasiliteter har skisenteret vokst i takt med hotellutviklingen.
Skianlegget– hjertet på Gaustablikk
Gaustablikk var en pioner i området og måtte selv anlegge vei inn til hotellet, og med flott turterreng, perfekte snøforhold og korte avstander til byer som Oslo, Larvik og Stavanger var det allerede stor trafikk ved åpningen i 1970. Med tidlig og mye snø i Gaustaområdet var Olav også en pioner for tidlig åpning av vintersesongen. Alpinbakkene har nesten hvert år vært ferdig før andre sammenlignbare bakker i Sør-Norge og anlegget har kontinuerlig blitt oppgradert og utvidet.
«Allerede på starten av 90 tallet var kanonene igang fra starten av oktober, humrer Britt».
Olav og Didi – det gode vertskap
Olav Svartdal var den visjonære drivkraften bak etableringen av Gaustablikk. Med et voldsomt pågangsmot, stor drivkraft og en stå-på-vilje utenom det vanlige, var han sammen med sin kone Didi en solid representant for det gode vertskap. De var meget dedikerte i jobben og sørget alltid for at gjestene, både store og små, skulle føle seg velkomne på Gaustablikk.
«Mamma stod opp før fuglene og dro til hotellet før vi våknet, mens pappa overtok da vi kom hjem fra skolen slik at mamma kunne ta seg av oss», forteller Britt.
Det var en fantastisk barndom, minnes hun.
«Vi spiste middag på hotellet hver dag, det var aktivitet fra morgen til kveld og vi lekte og skravlet med gjestene. Vi manglet aldri noe».
Overtok foreldrenes livsverk
I årene 1990 til 1994 overtok Lars (55) og Britt (51) Svartdal, også kjent som den dynamiske duo, foreldrenes livsverk. Lars var selv en aktiv skikjører og gikk i sin tid på Fagernes skigymnas, før han dro videre til Oslo for å studere økonomi. Som 17-åring dro Britt til Danmark hvor hun utdannet seg til kokk, senere gikk hun tre på Hotellhøyskolen i Stavanger.
I 1991 var de begge tilbake der de vokste opp. Meget godt rustet og med minst like stor iver og innsats som sine foreldre, stod de nå klare til å videreføre familiebedriften. Og under den dynamiske duoen fant flere og flere gjester veien til stedet ved foten av Sør-Norges høyeste fjell, Gaustatoppen.
Gaustablikk i dag
I dag er Gaustablikk Norges sjette største skisportsted og videreutvikles i det vi kan kalle for de aller tryggeste hender.
Med sin historiske plassering er du kun 15 km unna byen Rjukan som i 2015 ble oppført på UNESCOS Verdensarvliste. Her finner du også flotte og historiske attraksjoner som Vemork, Krossobanen, solspeilet, Gaustabanen og mye mer.
Velkommen til vakker natur, stillhet, aktiviteter og sportslige opplevelser, året rundt. Et mangfold av opplevelser venter deg på Gaustablikk!