Kjærlighet ved første blikk

Det var kjærlighet ved første blikk da Thor Morten Halvorsen på midten av 90-tallet ved en tilfeldighet besøkte Dalen hotel i Tokke kommune. At han drøye tiåret etterpå skulle bli eier av det romantiske eventyrhotellet fra 1894 kunne han likevel ikke forestille seg da.

Thor Morten Halvorsen Foto: Jonas Fosseng i Varden
Thor Morten Halvorsen Foto: Jonas Fosseng i Varden

Oslo-gutten Thor Morten Halvorsen, som er eier av ikke mindre enn syv hoteller, inn-rømmer at kjøpet av Dalen nok ikke er den mest rasjonelle investeringen han har gjort. «Folk rundt meg trodde jeg var sprø».

Siden er nok forundring byttet ut med beundring for Halvorsen har fått fart på det særegne hotellet som til tross for sin avsidesliggende beliggenhet stolt troner i enden av Bandakkanalen.

Få med deg mer om Thor Morten Halvorsen  og vakre Dalen Hotel på Norge Rundt på NRK TV eller NRK Radio

Utsikt utover Bandakskanalen fra Dalen Hotel
Utsikt utover Bandakskanalen fra Dalen Hotel

Med hjerte for Telemark

Suksessen har ikke kommet av seg selv og et stort hjerte både for hotellet og Telemark har vært helt nødvendig. Halvorsen legger ikke skjul på at det har kostet, ikke bare titalls millioner, også hardt arbeid, svette og tårer. Han angrer imidlertid ikke et sekund;.«Ære og takknemlighet veier opp for den tradisjonelle beregningen av av-kasting på egenkapital. Det er faktisk den smarteste investeringen jeg har gjort».

Den entusiastiske hotelleieren forteller at han har blitt «eieren av Dalen Hotel» uansett hvor han er. På det meste er han ukentlig i Dalen. «Det er hele tiden noe å ta fatt i. Så snart hotellet stenger for sesongen i slutten av oktober skal vi øke med to nye rom. For vi er i vekst og må ekspandere».

Nyt høsten på vakre Dalen Hotel -spesialpakke

Dalen Hotel
Thor Morten Halvorsen, eier av kanalbåten M/S Henrik Ibsen Foto: Anne Lognvik i NRK
Thor Morten Halvorsen, eier av kanalbåten M/S Henrik Ibsen Foto: Anne Lognvik i NRK

Satser på kvalitet i alle ledd

Halvorsen, som fra før av ikke hadde noe forhold eller tilknytting til Telemark, har blitt en ekte patriot og det formelig gnister når han sier; «Naturen i Telemark er uslåelig og hotellet, kanalen og slusene er sentrale kulturminner og er Telemarks viktigste turistattraksjon».

Og det var nettopp sammenhengen mellom hotellet og slusene som gjorde at hotelleieren også ble kanalbåteier da han i 2008 overtok og totalrenoverte MS Henrik Ibsen. «Uten kanalen er hotellet ferdig. Og for båtene langs kanalen er det viktig med Dalen Hotel, som et slags endepunkt – et mål å reise til». I dag markedsføres opphold på Dalen Hotel og båtreisen som en felles opplevelse som henger tett sammen.

Så opptatt er Halvorsen av totalopplevelsen at han i år også har overtatt driften av cafeen ved slusene i Lunde. Han understeker betydningen av at alle tenker helhetlig og at ulike konsepter er bra så lenge det er kvalitet i alle ledd.

MS Henrik Ibsen på Telemarkskanalen

Hvordan har du blitt mottatt?

«I starten tror jeg mange så på meg som en slags Bør Børsen på jakt etter raske penger». Nær 75 millioner investerte kroner senere er tonen en annen. «I dag opple-ver jeg en helt annen aksept som en bidragsyter til Telemarks kultur, og det er viktig for meg» smiler han i forvisning om at uten ham er det slett ikke sikkert en av Norges mest spektakulære hotell fortsatt hadde vært i live.

Les også "Historien om Dalen Hotel"

En stor andel av investeringen er gjort i kjøkkenet på Dalen Hotel, Halvorsen forklarer; «Du vet, det må være noe særegent – noe ekstra utenom det vanlige verdt en omvei på reisen. Maten må være eksepsjonell og atmosfæren unik».

Atmosfæren på Dalen Hotel og både natur- og kulturopplevelsene langs Telemarkskanalen er så definitivt noe for seg selv. Telemark skal prise seg lykkelig over at en mann med Thor Morten Halvorsens gjennomføringsevne har falt for oss.

Av Birgitte Gulla Løken

Historie